Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet
Skrivet av Sabrina-Bot:

Jag har läst hela Hallå Konsument.
För att få en täckningkop måste du kräva att leveransen ger rimlig tid. Eftersom jag har ett leveransdatum sparat från Elbot begärde jag att jag skulle levereras till jul.
Om du måste köpa någon annanstans skulle det täcka priset. (Detta händer nästan aldrig, de kommer att säga att det inte var under deras kontroll).
Jag skickade en länk med en dator med samma specifikationer från andra butiker som sa att jag skulle avbryta och begära en täckningkop.
De svarade att de inte skulle kunna skaffa mig datorn och erbjöd mig denna ersättning.
Jag rekommenderar att du läser Hallå Konsument.

Några kommentarer. Du har gjort helt rätt, men några detaljer kan behöva förklaras.

När du hävdar att leveransen tar för lång tid, orimligt mycket längre tid än ni först kommit överens om, så har så klart Elgiganten rätt att försöka göra något åt det. Det är detta de gjort när de gav dig en annan motsvarande dator för samma pris som ni kommit överens om. Det är först om de misslyckats med detta som du kan begära täckningsköp. Jag har dock funnit att det är bra att ta upp detta med täckningsköp för att få fart på leverantören. Men först har de alltså rätt att försöka lösa situationen. Det blir nästan alltid billigare för dem att lösa det själva eftersom de ju har helt andra inköpspriser än priset som du får. Så deras faktiska kostnad blir lägre om de ger dig en annan dator istället jämfört med om de ger dig pengar för att köpa den hos en annan leverantör.

Jag ser ofta skrivet att butiker hävdar att något ligger utanför deras kontroll. Det är praktiskt att skylla på det, men det är inte ett carte blanche. Om en butik säljer en vara så måste de så klart ha en tillförlitlig process. Säljer de varor från en leverantörs lager måste de ha en process för att kontrollera att varan finns för leverans innan de slutför affären med dig. Så i detta fallet borde de ha kollat av lagersaldot innan de gjorde utfästelser till dig.
Utanför deras kontroll kan vara om en vara förstörs eller kommer bort under leveransen och liknande oförutsedda händelser.

Av giplet
Skrivet av dezine:

Dvs brygga Routern och stäng av Wi-Fi? Riskerar jag att tappa någon bandbredd när jag gör så? Min uppfattning har varit att Telias router då stjäl mycket av bandbredden, kanske inte stämmer?

Nej, du ska inte brygga Telias router, du ska bara stänga av WiFi. Sedan ska du inte använda eventuell router i ditt mesh system. Meshsystemet får sköta det trådlösa, Telias router sköter resten.

Det är inte alls min bild att den stjäl bandbredd. Det beror så klart på vilken variant du har, men generellt så är väl WiFi't inte det bästa, men jag kör ändå med separata accesspunkter. Konfigurationsgränssnittet är lite knöligt, och vissa avancerade inställningar saknas. Fördelen är att den hanterar TV-boxarna i samma nät som allt annat.

Hur snabbt bredband siktar du på?

Av giplet
Skrivet av dezine:

Utveckla, hur bör inkopplingen ske?

Du kan sätta in en switch innan som hanterar VLAN om du vill koppla därifrån till en TV-box, men du kan inte koppla några andra enheter än TV-boxar till switchen. Alla enheter utom TV-boxar från Telia måste kopplas i router!

Behåll Telias router istället, använd meshsystemet för WiFi och stäng av WiFi i routern.

Av giplet

Har du installerat om grafikdrivrutinerna efter uppgraderingen?

Av giplet
Skrivet av Mikeee1973:

Hallå. Absolut ska jag prova det🙂 hoppas det funkar..
Sen en annan fråga.. om det skulle funka..då måste jag dra en kabel till tv boxen.
Problemet är bara att tv sitter i en väg mitt i vardagsrummet och köket...så det är svårt att få en dold montering, men det jag undrar är om man kan dra en skärmad kabel i orginal slangarna för 220v i väggarna? Då blir kabeln enkel att dölja..men frågan är om skärmen i kabeln kommer klara störningar ifrån 220v kablaget som redan ligger i slangen??hoppas ni förstår vad jag menar...tack så mycket för all hjälp! Mvh micke

Du ska inte dra nätverkskabel i samma rör som det går 220v kablar i.

Av giplet
Skrivet av djeflig:

Ja, ursäkta att det blir lite rörigt. Jag har som sagt en fungerande openvpn-server på min router där jag kommer åt mitt interna nätverk utifrån. Detta fungerar som det ska, där har jag inga problem.

Jag vill _även_ köra en vpnklient mot tredje part i hemmet på min server för nedladdningar och dylikt som jag vill hålla privat.
Jag hade hoppats på att jag med min openvpnserver (router) kunde komma åt vpnklientens nät (servern) utifrån eftersom jag kommer åt vpnklienten när jag sitter på det lokala nätet. Detta vet jag inte om det går eller om jag måste ha port forwarding via vpnklienten vilket min nuvarande tjänst saknar. Eller om det finns någon annan lösning jag inte är medveten om.

Det känns som att den fråga du ställer nu inte är samma som din originalfråga.

Jag är rätt så säker på att du inte hittar någon VPN-tjänst som tillåter dig att göra portforward och jag ser inte heller varför det skulle vara nödvändigt. Kopplar du upp dig med VPN mot ditt eget hemmanätverk från tex din telefon så kan ingen se vad du för över på den uppkopplingen.

Om du ansluter utifrån till din egen VPN-server och sedan inte kan komma åt alla saker på ditt interna nätverk så är det ett routingproblem. Min VPN-server ger som standard IP-adresser i ett eget nät, vilket gör det svårt att komma åt det interna nätet.
Du bör kunna ansluta till din VPN-server via din publika IP även om du är uppkopplad mot en VPN-tjänst. När du kopplar upp på VPN så får din dator/server ytterligare ett IPnr. Den kan fortfarande svara på sitt publika IP.

Av giplet
Skrivet av snooze:

Yes, jag får ut 30Hz för MBP @ 3840x1600 (HDMI kabeln är då ansluten till en liten Hub som kopplas till datorn via USB-C), vilket är.... not good enough. Känns laggigt. Kan tänka mig köra MBP på 60Hz - 85Hz men är detta ens möjligt @ 3840x1600 via HDMI?

Det kan vara begränsning både i hubben och datorn i sig som gör att du bara för 30Hz. Vad är det för hubb?
Jag har en 3440x1440 skärm och det går utmärkt att få ut den upplösningen i 75Hz i mitt fall via HDMI.
Din skärm ska stödja 3440x1600 85Hz över HDMI.

Det verkar som att det här beror lite på vilken MacBook Pro du har.
Med Apples egen adapter gäller tydligen följande. https://support.apple.com/sv-se/HT207806

Citat:

Modell A2119 är den senaste modellen av den här adaptern. Den har stöd för HDMI 2.0 i dessa upplösningar och uppdateringsfrekvenser när den används med macOS Mojave 10.14.6 eller senare eller iOS 12.4 eller senare. Den har även stöd för HDR-video i HDR10- och Dolby Vision-format när den ansluts till en kompatibel uppspelningsenhet och en bildskärm, tv eller projektor.

Upp till 1080p vid 60 Hz
3 840 × 2 160 vid 30 Hz
3 840 × 2 160 vid 60 Hz med dessa enheter:
16-tums MacBook Pro som lanserades 2019
15-tums MacBook Pro som lanserades 2017 eller senare
13-tums MacBook Pro med fyra Thunderbolt 3-portar som lanserades 2020
MacBook Air som lanserades 2020
iMac med Retina som lanserades 2017 eller senare
iMac Pro
iPad Pro

Av giplet
Skrivet av djeflig:

Detta har jag redan igång och fungerande med en openvpn-server på min router.
Vad gäller min fråga om vpn (tredje part) handlar det om anonymitet på nätet, att hålla det som görs privat.
Det var förmodligen dumt att blanda in det första i frågan men eftersom jag har en fungerande vpnserver och kan kommat åt min vpnklient (mot tredje part) på routern, lokalt, hade jag hoppats på att jag kanske kunde komma åt det ena via det andra.

Du blandar ihop sakerna här. Har du en VPN-server eller en VPN-klient på routern? VPN-server är en programvara som du kan ansluta till för att komma åt ditt interna nätverk. VPN-klient är en programvara som kopplar upp mot någon annans VPN-server.

Om du har en VPN-server hemma så ansluter du direkt mot den, inte via din tredjeparts-VPN. Då kommer det att fungera att komma åt de interna sakerna på ditt nätverk. Det kan vara en sanning med modifikation, för det beror också på hur du har konfigurerat denna VPN-server. Enklast är om din VPN-server delar ut IPnr ur samma serie som enheterna i ditt andra nätverk. Du behöver då avsätta IP-adresser för det osv osv.

Av giplet

Och denna fiberinstallationen är ny?
Min första tanke gick till att den gamla laptopen bara hade 100Mbit nätverkskort och att det fungerade av den anledningen. Det skulle i så fall tyda på något kabelfel. Kanske installationen inte är korrekt gjord.

Av giplet

Det är ju alltid trevligt med en uppgradering, men jag tror inte att du kommer att märka någon större skillnad i FPS.

Hittade följande test här på SweClockers där ett antal processorer är testade med GTX 1080. I 1080p är det ingen större skillnad, och då ska man känna till att du har mer än dubbelt så hög upplösning vilket skjuter över lasten mer åt GPU-hållet.
https://www.sweclockers.com/test/24482-intel-core-i7-8700k-i5...

Av giplet

Har du provat att köra den ena datorn med HDMI? Det begränsar iofs uppdateringsfrekvensen till 85Hz, men det kanske man kan acceptera för jobb?

Av giplet
Skrivet av djeflig:

Jag är inte helt säker på vad det innebär men vad gäller min ISP har jag satt upp en ddns för ip:t eftersom det inte är fast men jag kan port forwarda till det utan problem.
Vad gäller själva vpn:t saknar det möjlighet till port forwarding och som jag fattar det delar flera på samma ip.

Vad är syftet med vpn-kopplingen? Om det är för att säkra trafiken till ditt nät när du ansluter utifrån, vilket är en smart grej att göra, så måste du sätta upp en egen VPN-server och ansluta till den för att sedan ansluta till dina interna tjänster. Du kan inte använda någon tredjeparts VPN till det eftersom de har ett helt annat syfte.

Av giplet

Saknas mycket info här. Be din kompis lista precis vilken hårdvara han kopplar med och i vilka portar.

Sedan får man följa inkommande kabel. Är det villafiber så har han nog först en fiberdosa och sedan en tjänstefördelare med flera portar. Ibland är dessa kombinerade. Men oavsett lär det finnas lampor på som man kan kolla. Vad säger dessa lampor om ifall enheterna har kontakt. Har han kopplat routern i rätt port?

Nästa steg är att ringa Telia. I och med att han har Telias router så ska de kunna fjärrstyra den. Routern tar emot flera IPnr, så det kan hända att de kan få kontakt med den även om den inte får något IPnr till internetdelen.

Av giplet
Skrivet av Ratatosk:

Tillverkarna brukar friskriva sig för att XMP skall fungera, det är en överklockning som brukar fungera, men inget de garanterar.

Detta är inte alls min bild. Jag har reklamerat minne som inte gick att köra på utlovade timings. Den svenska återförsäljaren var ganska sval i ärendet, men när jag tog kontakt på tillverkarens supportforum och bad om hjälp att få det att funka så fick jag först ett gäng olika saker att testa och sedan föreslog de själva en RMA.

Det vore också väldigt konstigt att tillverkare/återförsäljare lovar hastigheter som man sen inte håller. Vissa återförsäljare märker ju tex ut i sin shop vilka minnen som funkar med Ryzen och utöver det har man moderkortstillverkarens QVL att luta sig emot. Följer man dessa så har jag svårt att se att återförsäljaren kan neka reklamation.

Av giplet

Det står 2013 på disken, så man kanske inte behöver vara allt för överraskad att den börjar bli lite trött.

Av giplet
Skrivet av Calma:

Sitter en sån här "mackapär" där fiber kommer in.

http://www.bilddump.se/bilder/20201218222540-81.236.255.36.JP...

Det ser ut att kunna vara en Packetfront DRG 230, vilken bara verkar stödja 100Mbit.

Av giplet
Skrivet av kallehamez:

Ok så låt säga att man köper ett par 3600 Mhz minnen.
Då kommer de minnena inte att köras i 3600 default, utan du behöver in i BIOS och aktivera någon XMP profil för det?

Sen de 2666Mhz minnen får man överklocka manuellt?
verkar vara så det ligger till

Ja, de flesta BIOS kräver att man går in och aktiverar XMP manuellt, men då ställer den in rätt inställningar för 3600MHz i det fallet.

Jag skulle vilja säga att du kan _försöka_ överklocka manuellt. Det är inte alls säkert att det går, och det är heller inte säkert att det faktiskt gör att minnena blir snabbare.

Av giplet
Skrivet av Zippy242:

kan du göra en exempel-formel som jag kan klistra in i excel-filen?

Problemet är att du får en matris som är 2011 x 2011 (det är så många rader som du har i filen du fick här). Jag gjorde en formel som räknade avstånd från GeoDatan i filen och sparad blir den drygt 100MB. Den tar en rejäl stund att öppna och Excel är allmänt sluggigt att använda när man har den öppen. Och sedan är problemet att matrisen inte direkt löser något problem. Det krävs fler avancerade formler för att kunna göra något åt datan, tex om man vill summera invånarna i alla orter inom 50km radie. Först måste du hitta de posterna i tabellen, slå upp deras invånarantal och summera. Jag är osäker på om det ens går att lösa utan att skriva kod.

Det jag gjorde var att jag skapade ett nytt sheet och la alla ID-nr från 1 till 2011 i kolumn A från A2 och neråt. Sedan kopierade jag dessa värden och transponerade in dem på rad 1 från B1 och åt höger. Nu kan du använda följande formel för att få avståndet mellan orten i raden respektive kolumnen.

=ROT((LETARAD($A2;To2018_Swe99TM;12;FALSKT)-LETARAD(B$1;To2018_Swe99TM;12;FALSKT))^2+(LETARAD($A2;To2018_Swe99TM;13;FALSKT)-LETARAD(B$1;To2018_Swe99TM;13;FALSKT))^2)

Du kan förenkla formeln genom att anta att raderna följer raderna i arket To2018_Swe99TM. Då slipper du leta rad från A-kolumnen.

Av giplet
Skrivet av marcusOCZ:

I så fall hade alla butiker haft rea på precis allting som dom inte har på lager på tex black friday. Då skulle dom ju komma undan.

Till TS: Beställ en likadan config på Komplett, färdig byggd. Se till att i alla fall ha lång ångerrätt. Så sänder du mellanskillnaden till EG.
Då tror jag EG vänder och plötsligt får tag i riktig pc till dig ganska fort.

Man behöver inte faktiskt köpa varan för att kunna hävda stödköp. Det är bara att plocka ihop en "offert" på motsvarande dator och hävda att man vill ha det beloppet.

Av giplet
Skrivet av pv2b:

Hej! Det framgår inte exakt av ditt inlägg, men jag antar att du har ett kalkylblad med en lista på orter, och i det bladet har info om namn, koordinater och befolkningsmängd av dina orter.

Utifrån detta vill du flagga orter beroende på befolkning, men jag förstår inte vad du menar med avstånd? Avstånd varifrån? Avstånd mellan varje ort till varje annan ort? Eller alla mätt från någon slags centralort?

Om det är alla från en centralort så är det rätt enkelt, du får lägga till en beräknad kolumn som då räknar fram avståndet till denna centralort. Det svåra blir då att leta rätt på en matematisk formel för att räkna ut avståndet mellan två orter givet dess koordinater. Om orterna ligger rätt nära varandra så blir förmodligen det nära nog för dina syften att bara anta att jorden är en sfär och använda trigonometri.

Med Swe99_TM koordinatsystemet så ska man helt enkelt använda phytagoras sats på x och y koordinaterna för att få avståndet i meter.