Inlägg

Inlägg som Ozzed har skrivit i forumet
Av Ozzed
Skrivet av filbunke:

Gällande deras produkter för ai, så finns det ett så stort tryck på dem att de kan sätta överpriser på dem. Hjälper också att det är produkter som köparna i sin tur kan använda för att tjäna pengar på, då, precis som med gpu:er för mining, så blir det lättare att öppna plånboken.

Gällande priser på deras konsumentprodukter, så länge som en förkrossande del av konsumenterna bara kan tänka sig köpa geforce-kort så finns det ju inget skäl för dem att sänka priset. Konsumenterna får helt enkelt de priser de förtjänar.

Proprietära tekniker och därmed inlåsning, som sagt. Gsync, CUDA, DLSS och annat som de håller för sig själva. Till och med Intel har ju valt att köra öppet på grafiksidan och det säger ju inte lite om hur illa det är med Nvidia när till och med Intel kör rent spel.

Nvidia - The way you're meant to be played.

Av Ozzed

Först inlåsningar i form av proprietära tekniker och sedan överpriser. Vad är det som behöver "utredas"? Klart som fan de ägnar sig åt osund konkurrens. De har satt marknaden ur spel.

"Men ingen tvingar dig att köpa."

Ingen tvingar dig att vara nyttig idiot åt välbärgat folk heller, men här är vi.

Av Ozzed
Skrivet av the squonk:

Det var 7-serien X3D specifikt som hade problem och inte 5-serien X3D, enligt rättelse ovan, men det var stock inställningar. Moderkorten matade för hög vsoc och vissa chip brann, tills AMD begränsade vsoc för X3D i AGESA.

Då skulle man ju kunna snurra in sig i semantik, eftersom det verkar vara moderkortstillverkarna som gjort fel den gången. Men som slutanvändare så är det ju liksom fel som fel.

Av Ozzed
Skrivet av Swedishchef_90:

X3D säger hej 😉

Aja... Det finns alltid ett svart får. Jag har aldrig gillat X3D-modellerna pga deras "hålla handen"-mentalitet gällande överklockning av dem. Men jo de är klart mer ömtåliga, fast där säger ju AMD rakt ut att de inte tål överklockning och har väl fog för det, men i Stock så är det vad jag vet inga kända problem-

Av Ozzed
Skrivet av the squonk:

Spänningen i sig är ofarlig, om det inte finns någon last, men det är svårt att undvika last i ringbussen eftersom den är aktiv oavsett vilken del av processorns som används och därmed möjligen extra sårbar.

Kan ju även vara extra krävande med 24 kärnor som alla matas genom samma buss mot max 16 kärnor som det var i Alder Lake.

edit. Ser man till ovan så verkar AMD:s lösning med chiplets mer robust, även om nackdelen är att Infinity Fabric är en flaskhals jämfört med en ringbuss.

Jag tänkte precis samma. Infinity Fabric kan vara trögt och är jävligt pilligt om man ska upp i högre hastigheter, i alla fall på Ryzen 5000 och nedåt, men man får nog ansträng sig en hel del om man ska döda det med spänning.

Av Ozzed
Skrivet av the squonk:

Dom har ju "Userbenchmark.com" LoL

Men för att sammanfatta teorierna, det som är hetast just nu är att dom två högst boostande kärnorna 6.2GHz för 14900KS kräver mycket spänning och det grundläggande felet är att ringbussen kör på samma spänning. Vid sådana spänningar som krävs för ~6GHz lägger varierande delar av ringbussen av vilket förklarar varför helt olika delar av processorerna slutar fungera från fall till fall.

Det är alltså inte värme eller ström, utan spänning, som degraderar i första hand _ringbussen_ enligt nuvarande mest populära teorier. Varför inte 12:th gen drabbas beror troligen på att man gjort ändringar i just ringbussen till 13/14 men framförallt att 12:th gen genomgående använde lägre spänningar(edit. 13/14 har tydligen högre frekvens på ringbussen än 12:an, vilket känns som en potentiellt bidragande komponent)

För tusan min 12900KF har boostat till 5.3GHz med vcore låst till 1.25V sen den processorn släpptes, har inte haft ett enda error på den riggen. Inte ens sfc /scannow har någonsin hittat något korrupt i Windows och inga spel eller appar har någonsin kraschat då har jag ändå regelbundet uppdaterat kör nu Windows 11 24H2.

"Bara" spänning borde inte i sig kunna göra skada, men att ringbussen inte palar samma "tryck" som övriga delar av processorn verkar rimligt. Buildzoid har sagt det rakt ut och GN har hintat om det, men vi får se. Känns jävligt klantigt att tumma på själva infrastrukturen. Men ja Intel kanske får sin egen "Sagan om ringen" Nu

Skämt åsido så är det bedrövligt för de som drabbas och jag lider med dem. Är ju rätt många som ännu i dessa dagar svär vid Intel för att de är "stabila och pålitliga och bara funkar", så måste kännas jävligt surt nu.

Av Ozzed
Skrivet av SAFA:

Problemet är ju nu att Intel ligger efter AMD, och det vill man till varje pris inte göra.
Ni som minns Celeron 300A, 300 MHz spec, gick bra att överklocka till 450 MHz
då det inte fanns nån vidare konkurrens från AMD.
Senare när AMD kommit ikapp och laserat en 1 GHz processor släppte Intel en 1.13 GHz som man senare fick återkalla då den ej var stabil.
(https://www.tomshardware.com/reviews/intel-admits-problems-pe...)
Med core2 och i7 serien så ledde Intel igen och då fanns bra med rum för överklockning igen.
Och nu upprepas tydligen 1.13 GHz scenariot igen.

Ja, det var typ det jag skrev i mitt första inlägg. Intel har fått Benchmark-feber. De verkar bara bry sig om att göra en produkt som kan leverera fräsiga staplar till recensioner. Men resten struntar de i.

Så kan man bara göra och klara sig om man har en sektliknande kundbas... Men det har ju inte Intel, så frågan är hur de tänker.

Av Ozzed
Skrivet av tvelander:

Jag har aldrig sagt att något inte är fel jag säger bara jag skulle aldrig hosta viktiga saker på ej server hårdvara punkt.
Jag vet varför folk kör CPUrn mestadels är det pengar och vissa vill ha den extra lilla CPU single core du får.
Nästa sak är många vill ej betala för virtuella servers då det kostar satan i gatan jag vet jag hanterar runt 80 servers.
Jag har sagt vad jag tycker.
Jag inte sagt att det inte SKA gå göra på dessa CPUs och hosta spel servers.

Så det du säger är alltså att processorerna borde hålla men det är inte konstigt att de inte håller? Nej jag köper det inte.

Sålänge ett visst use case uttryckligen avråds ifrån så ska de inte komma undan.

Jag har haft en skrivare där det står "ej för kontorsbruk". Kaffemaskinen jag har nu står på första sidan i manualen att den är "endast för hemmabruk" och så vidare och så vidare.

Och som sagt så verkar det ju ha varit nemas problemas upp till 12th gen, så det har skett en försämring just med Raptor Lake vi aldrig tidigare skådat. Det här är både nytt och konstigt.

Jag säger inte att det inte är vettigt att köra servervaliderade processorer, ECC, hängslen, livrem och hjälm om man vill vara säker på att processorn inte kukar ur, men om Intel inte uttryckligen sagt att det specifikt går emot avsedd användning så är det osmakligt och märkligt att peka finger åt användarna snarare än Intel.

Sen är det som sagt specifikt Raptor-Lake det verkar gälla så det är inte ett dugg konstigt att folk "gör som de alltid gjort utan att fundera närmare på konsekvenserna när det alltid funkat tidigare.

Av Ozzed
Skrivet av tvelander:

Du får tycka vad du vill om det jag jobbar i marknaden och använder man vissa saker på ett sätt så har man högre risker punkt.
Jag säger inget om att sakerna in ska klara det man öker bara sina risker.

Mining på konsument kort om du kör utan undervolt och ej ner sänkt load till 80-90 % på GPU så kommer kortet ej klara samma boost och degraderars över tid om du inte har enormt låg temp på korten med sänkt temperatur samma med en CPU om du kör den i 100% load i flera månader / år så kommer den degerar och du kommer få problem.

Så varför är det bara Intel som drabbas? Och varför bara 13 och 14 Gen, om det nu är så självklart?

Om det är någon slags naturlag att "Man ska inte göra sådant som tvelander tycker är serverjobb på en konsument-processor" så är ju intel totalt intelligensbefriade i och med att de inte friskriver sig från sådan "felanvändning" vid RMA, och igen... Varför bara 13 och 14 Gen? Varför har det aldrig varit ett problem tidigare när själva use-caset har funnits typ lika länge som det funnits X86-processorer?

Den enda logiska förklaringen jag kommer på är att Intel antingen gillar att blöda pengar eller så är det en medveten strategi att ge deras egna konsument-processorer dålogt rykte så att de kan dra sig ur den marknaden och köra helhjärtat på serverprollar för att marginalerna är mycket högre där.

Om det du säger är sant borde de dessutom skickat ut ett pressmeddelande i stil med "Ni gör fel, skyll er själva" för flera månader sedan, men de är knäpptysta. Nej något är skumt här.

Av Ozzed
Skrivet av tvelander:

Jag hostar så jag vet hur det funkar.
Har man ej redundans så visst kör hårt

" pratar han bland annat om att processorerna visar upp stabilitetsproblem när de konsekvent utsätts för belastning under längre tidsperioder."

Detta är ju sant dom är ej gjorda för 24/7 bruk men visst kör hårt...
Vill man ej köpa Xeon / AMD med ECC och Workstation mobo / Server så händer det där utan tvekan.

Jag förstår man inte vill betala för 1100-1800 dollar workstation CPU och mobo och RAM etc.

Du låter som en Apple-forumist som försöker få det till att det är användarens fel att deras macbook gått sönder "för de är inte gjorda för rendering" typ.

Om man som konsument "får skylla sig själv" om man använder processorn på ett visst sätt så ska det ju satan framgå tydligt.

Både Intel och AMD är tydliga med att om man klockar sönder sin processor får man bekosta det äventyret på egen hand. Men var någonstans menar du att de skriver "Helt OK att använda processorn i stock, men max X timmar om dagen"? sjukaste jag hört alltså.

Med samma logik så borde man ine anväbda konsumentkort för 24/7 mining "för underförstått är de inte gjorda för det" :/

Missförstå mig rätt nu. Jag hatar mining, men rapporter om folk som pajat sina kort när de minat med dem går ju räkna på en hand liksom.

Annars borde väl i så fall Intel ta ett blad ur GPU-tillverkarna eller AMD's processorer och göra skit som håller. särskillt om man kör i stock. Det enda roliga med att köra stock är ju att man kan vara ganska jävla säker på att processorn inte går sönder. Men tydligen inte med Intel.

"You're using it wrong", typ... Sjukaste jag hört.

Av Ozzed
Skrivet av PeterP57:

Gissar att ai-hypen snott dom skarpaste hjärnorna.
Kan det nya glas-substratet, bli vår räddning, är väl det nya nya spörsmålet ?
AMD gör som Intel..

https://www.techpowerup.com/forums/threads/amd-plans-to-use-g...

Är inte grejen med AI att det ska sköta tänkandet åt oss?

Heja grejen med att vrida upp saker till 11 direkt ur kartong är löjligt. Ser bra ut på reviews men påverkar ju uppenbarligen livslängd och kvalitet.

Känns ungefär som när varenda jävla mobil skulle vara gjord i högblankt glas och vara 2mm tunn. Det ser väldigt fint ut på bilder och videor men när man väk får telefonen själv blir den snabbt full med fingeravtryck och är glashal, så man måste köpa ett skal till den och då är den plötsligt tjock och ful istället.

Finns väl vissa paraleller mellan det och undervolting som nämnts här tidigare i tråden.

Av Ozzed
Skrivet av deja:

Intel känns ju som skit numer i gaming. Dom satsade åt fel håll

Ja. De har försökt Brute-forcea sig förbi X3D modellerna. men alltså. De har ju gjort Broadwell och sådant innan med stor cache så de kan ju. Fast de ingenjörerna kanske har slutat så nu vet väl ingen där hur man gör längre.

Av Ozzed
Skrivet av tvelander:

Va kör dom 13th gen 14th gen konsument CPUs som servers? bara där är redflag

"Blast Radius".

Går en server ner så är det färre som drabbas. Det är ett medvetet val som är högst vettigt. Du kanske borde kolla videorna innan du bara kastar saker på väggen och ser om det fastnar.

Av Ozzed

Om något verkar för bra för att vara sant... Och så vidare. Intel har fått benchmark-feber. Det är kul för oss som främst spelar Cinebench och sånt, men känns ändå som att AMD valt bort de där 5-10 sista procenten prestanda för att istället få stabilitet, vilket nu visar sig. 13 och 14-generationernas högre SKU's är pressade bortom vansinnesgränsen och det är det vi ser resultatet av nu.

Meeen som vanligt så kommer folk försvara Intel. De har pengar så de kan köpa sig tystnad och fixa den här krisen. Det är lugnt. De behöver inte era sympatier folk.

Av Ozzed
Skrivet av HazZarD:

Han är en av få som är för free speech allafall.

Ja verkligen. Att man blir bannad på X om man förlöjligar honom, eller att hans egna inlägg dyker upp som förslag även om man rätt och slätt blockerar honom är ju så mycket "free speech" det kan bli

Av Ozzed

Hellre att de tar pengar från rika företag än oss fattiga skattebetalare. Kan de gott ha. Jävla Musk.

Av Ozzed

Ja det är inte många som har Xbox här numera. Det handlar om en liten men högljudd skara.

Av Ozzed
Skrivet av jnsson:

Fram tills att du spärrar det ja. Du kan också på distans (iallafall om du använder Google Pay) avaktivera Google Pay om du skulle tappa bort/få telefonen stulen via https://www.google.com/android/find/ . Välj telefon och välj sedan Säkra enheten. Då kan inte fingeravtryck användas för att låsa upp telefonen enligt hemsidan
<Uppladdad bildlänk>
Jag vet inte om fingeravtrycksläsaren kan känna av om tummen är avskuren eller inte men den lilla chansen att det sker tar jag gärna mot att bekvämt ha med mig flera hela tiden utan plånbok

Det låter ju faktiskt som att de har tänkt till. Jag får ta och kolla upp det här. Kanske kan skjuta lite på gubbigheten ändå

Av Ozzed
Skrivet av Kyraal:

Det problemet har vi redan här i Norge.

Vår största och mest gammaldags bank, DNB, har sin egen betalningslösning, Vipps, som de satsar hårt på, och vägrar att låta kunderna använda Apple Pay. Den mest populära och moderna banken, Sbanken, som alla som ville använda Apple Pay valde, blev således uppköpta av DNB. Konkurransetilsynet stoppet köpet, men Konkurranseklagenemnda överkörde beslutet. Kort tid efter detta slutade Sbanken att stödja Apple Pay, och blev till slut helt integrerat i DNB, trots försäkringar om att detta inte skulle ske.

Det är skönt att kunna lämna plånboken hemma, eller till och med telefonen så man inte ens kan börja förlora sig i social media. Dubbel-klicka en knapp på klockan, håll upp den mot terminalen, och simsalabim så har du betalat

Skrivet av jnsson:

Del säkerheten, när man gör ett köp så används ett virtuellt kortnummer och inte det kortnummer man anger i Google Pay/det nummer som står på fysiska kortet. Sedan behöver man inte ange pin-kod till kortet. Så länge man låst upp telefonen på ett säkert sätt, på Android är det pin-kod, mönster eller fingeravtryck, samt på vissa telefoner ansiktsupplåsning, så är det bara att lägga telefonen mot terminalen och betala och detta gäller oavsett summa och inte 400:- gräns som det är med fysiska kortet. Det är några av fördelarna. Jag har inte med mig min plånbok alls längre sedan jag skaffade en telefon med NFC i våras utan bara mitt SL kort.
Något sånt har inte skett i Sverige på Android sidan

Så om jag blir överfallen och får tummen avskuren kan förövaren nyttja mitt konto i mitt namn? Awesome för bovar och banditer... Men ja jag vet inte. Att skära av min tumme är väldigt mycket lättare än att få mig att avslöja min pinkod. Plånboken är alltid med ändå, för även om jag fyller 40 i år och alltså blir legit gubbjävel så får jag lik förbannat visa leg på systemet mer smickrande ofta än jag förtjänar

Av Ozzed

Jag har aldrig fattat grejen med Google Pay, Samsung Pay, Apple Pay etc etc. Har folk blivit så lata att de inte orkar hålla sitt kort mot en yta och *blippa* det. Varför är det bättre med *Pay-lösningar?

Men hur som helst så är det ju bra med valmöjligheter, och det är alltid värmande att läsa om saker som Apple tvingas till