Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll

Nu kanske jag är lite partisk då jag går en annan konkurerande utbildning just nu, men jag har pratat med folk som haft insyn i just JU:s nätverksprogram som säger att det är ganska dåligt. Lärarna är inte jätteduktiga, men de skryter på rätt bra på deras hemsida. JU har dock rätt bra festliv, men utöver det är inte utbildningen jättebra vad jag förstått. Du kommer också ha väldigt svårt att hitta bostad om du inte har en ekonomi att köpa en bostadsrätt.

Jag går dock NSA på Högskolan i Skövde (https://www.his.se/utbildning/data-och-it/natverks--och-syste...) och är oerhört nöjd. Lärarna vet vad de pratar om och är riktigt duktiga, och går verkligen igenom allt från grunden. Första föreläsningen jag hade i kursen "Datorns grunder" (en av de två första kurserna man läser) så gick de igenom hur man bygger en dator, samt en efterföljande labb en dag senare där man fick lära sig att felsöka datorhårdvara. I samma kurs ingick även två andra labbmoment där du skulle dels konfa en filserver i linux samt bygga ett enklare Active Directory i Windows-delen. Allt du säger att du ska plugga kan absolut ge dig en fördel, men du behöver inte känna någon stress då du kommer lära dig alla grunder på utbildningen i en takt som lärarna lägger upp. Utöver det får du också en väldigt bred grund inom Nätverks och Systemadministration, där man även inkluderar 22,5 hp informationssäkerhet.

De slänger in dig i labbar och övningar ganska omgående så det inte blir att du har t.ex. 10 st föreläsningar utan du får komma igång med praktiskt arbete direkt i princip. Utöver det har programmet 4 st dedikerade labbsalar som NSA och de som läser enstaka kurser som kräver tillgång dit har tillgång dit.

I Skövde kan du hitta en studentbostad rätt omgående om du ställer dig i kö hos Skövdebostäder typ idag. Alla studentbostäder ligger också inom gångavstånd från campus, och du kan promenera till Elins Esplanad (stora köpcentret) på 15-20 minuter från alla studentbostäder om man inte pallar ta bussen (vilket jag avråder från).

Utöver det finns även en studentförening som levererar internetuppkoppling till alla studentbostäder som man kan vara aktiv i för att få ännu mer praktisk kunskap.

Summan är dock att jag starkt vill rekommendera dig att du även tar in NSA i Skövde på beaktning. Jag tänker inte säga till dig hur du ska göra, men jag var också inne på JU först, men efter någon månad här så inser jag att detta blev minst lika bra.

Av sparkar_boll
Skrivet av tonii:

Du kan ju utesluta att det är något annat om du kan prova den på en annan dator men troligtvis är det något i skärmen som håller på att ge upp.

Det var det jag gissade på också. Ska testa en sista gång att köra med en ny kabel också, fast med en annan dator när jag är hemma igen.

Av sparkar_boll

Problem med monitor - Asus TUF VG27AQ1A

Hej,
Jag har en Asus-skärm som jag köpte från Webhallen i september 2023. Sen ungefär 1-2 månader tillbaka har skärmpanelen helt plötsligt börjat dö alternativt blivit helt blå, som sen fadear till vitt, och ytan sen krymper tills skärmen blir svart. Enda sättet som jag hittat att lösa detta på är att rycka strömförsörjningen till skärmen och vänta några minuter.

Följande är gjort:

- Bytt kabel
- Bytt kontakt som skärmen är inkopplad i grafikkortet
- Återställt skärmens inställningar

Jag försöker just nu felsöka detta så jag slipper behöva köpa ny skärm men har nått vägs ände, och vänder mig därför hit för att eventuellt kunna hitta en lösning på mitt problem.

Tack på förhand.

Av sparkar_boll
Skrivet av Dave_svensson:

Om jag förståt allt rätt så börjar jag med att se till så att moderkortet har senaste bios, därefter installera Win följt av drivrutiner. Därefter aktivera EXPO och justera fläktkurvor.

Hur vet jag vilka drivrutiner jag behövet ladda ner och installera?

Så som jag brukar göra är att installera all hårdvara, köra igenom Windows-installationen, därefter köra Windows Update några gånger manuellt (Scanna efter uppdateringar - Installera - Starta om - Repeat) så den får alla grundläggande drivrutiner som behövs direkt från Microsoft. Sen installerar jag moderna grafikdrivrutiner (hittas oftast hos Nvidia eller AMD genom att filtrera på det grafikkortet du har t.ex. 3070, 4070 osv) och de enheter som Enhetshanteraren flaggar som "Okända enheter".

Av sparkar_boll

De flesta av dina frågor kan besvaras genom att du kollar på Sweclockers Datorbyggarguide: https://www.sweclockers.com/artikel/23638-sweclockers-datorby...

Gällande just fläktstyrning hade jag kört genom BIOS av säkerhetsskäl. Om ditt tredjepartsprogram helt plötsligt får dålig information från temperaturgivaren så kan fläkten i värsta fall stängas av. Gör den det och du spelar kommer komponenterna att bli otroligt varma väldigt snabbt och din dator kommer inte må bra.

Det du också måste säkerställa är att kylaren passar i ditt chassi. Noctuas kylaren är ganska stora och det kan vara på milimetern att din kylare inte passar.

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

+2000 i årets revision

Lön: 45 000
Yrke: Systemadministratör
Ålder: 33

Har lyckats avgränsa till viss del så jag har fått lite mindre spretigt på mitt bord iallafall, har släppt windows-hanteringen till 99% och lagt även den tiden på Apple-sidan där det även tillkommit lite mer mobila enheter för diverse project och POCs. Så det är kul. Mer fokus på automationer och diverse flöden senaste året, vilket är det jag trivs bäst med just nu. Skulle nog gärna sitta och fippla med sånt på heltid. Fortfarande en hel del pill i Azure, Entra och M365 i allmänhet.

Mer Jamf till folket!™

Av sparkar_boll

När jag jobbade så bokade jag kontorets vilorum för att köra en kortare powernap 1-2 gånger i veckan. När man sitter hemma har iaf jag mer flexibilitet, så jag kunde ta en "sen lunch" om jag inte hade möten och ta en powernap i soffan.

Av sparkar_boll
Skrivet av LicKeN:

Och ja, det finns specialfall och faktiskt väldigt bra funktionalitet som kan förbättras vid rätt tillämpning (sjukhus, nedsäkring av känsligare appar med RemoteApp osv).

När jag jobbat på skola inom kommun har man kört PMO (journalsystem för skolhälsovården) som VDI, och elevhälsopersonalen har varit nöjda med systemet. Nu har man dock bytt till Prorenata i de kommunerna men med PMO har egentligen bara scannerfunktionen krånglat (en begränsning i mjukvaran vad jag förstått det som). I övrigt har man varit rätt nöjd med hur det faktiskt funkat (sen att systemet är stenålders är en annan sak).

Av sparkar_boll
Skrivet av kalleftw:

Tydligen sköter jag mig. Provanställning stryks redan nu och blir tillsvidare med en bump på 3k. 45 -> 48k 2025 års lönenivå.

Grattis!

Inte för att vara jobbig, men säkerställ att du har det i skrift att provanställningen stryks redan nu. Annars kan de backa på sitt ord om de helt plötsligt tycker du är dålig och säga "Vaddå ingen provanställning? Kontraktet du har skrivit med oss säger att du fortfarande har provanställning" och göra sig av med dig samma dag.

Av sparkar_boll
Skrivet av Aphex:

Ditt fysiska pass tillverkas i Franska företaget Thales fabrik i Finland.

Så länge det går att legitimera sig med körkort, som rimligen borde ha tillitsnivå nolla, så finns det ändå inget sätt för privata företag att göra ett sämre jobb än staten.

Skillnaden här är att fysiskt pass och nationellt id-kort lyder under statlig tillsyn. Det gör inte BankID, även om Finansinspektionen 2022 ville sätta BankID under statlig tillsyn, vilket mig veterligen inte har hänt.

Det gör att de enda som har översyn är Finansiell ID-Teknik som ägs utav ett antal vinstdrivande svenska banker, däribland åtminstone två banker som varit inblandade i penningtvätt.

Av sparkar_boll
Skrivet av Sidde:

Privata institutioner borde inte öht ha rätt att utfärda ID-handlingar. Tänk om det privata bolaget inte ens är svenskt, hmm Danke bank, Nordea etc? Om något år kommer väl ord som att det brustit i rutinerna, eller något om naivitet när bolagen säljs vidare till något kinaägt.

Håller med, jag anser att det är bättre att svenska staten tillhandahåller en e-legitimation istället. På samma sätt som Polisen ansvarar för Nationellt ID-kort och Pass så vore det lämpligt om även de tillhandahöll en e-legitimation istället för att ett antal banker ska tillhandahålla det genom ett gemensamt ägt bolag.

Av sparkar_boll
Skrivet av evil penguin:

Artikeln här verkar blanda och ge en hel del, upplever att den blandar ihop diskettfrågan, dvs hur de laddar in mjukvaran, med något kablage de använder för att hålla koll på var tågen befinner sig. Disketterna verkar mer vara en bisak sett till helheten, men något som de tydligt uppskattar att bli av med i samband med att byta ut hela kontrollsystemet.

"Beyond the floppies, though, the Muni Metro needs many more upgrades. The SFMTA plans to spend $700 million (including the $212 million Hitachi contract) to overhaul the light rail's control system. This includes replacing the loop cable system for sending data across the servers and trains. The cables are said to be a more pressing concern than the use of floppy disks. The aging cables are fragile, with "less bandwidth than an old AOL dial-up modem," Roccaforte previously told Ars. The SFMTA is reportedly planning for Hitachi to start replacing the loop cables with a new communication system that uses Wi-Fi and cellular signals for tracking trains by 2028. However, the SFMTA's board of supervisors still needs to approve this, the Chronicle said."
-- https://arstechnica.com/gadgets/2024/10/212-million-contract-...

Vet inte varför just wifi och/eller mobilnät är grejen, det framgår inte... men det verkar tydligt vara en ersättning av detta kablage som verkar ha setts som allra största problemet, snarare än något som har någon koppling till att mjukvaran laddas in från disketter.

Det som man kört med (och som man också kör med i Sverige i väldigt stor utsträckning) är s.k. ATC och spårledningar. I den enklaste formen så innebär det att när ett tåg kör in på en s.k. blocksträcka (en fast bestämd sträcka med spår) så kortsluts en elektrisk krets. Ett relä känner av det och tänder en röd signal vid blocksträckans start (huvudsignal). Om ett tåg sen passerar signalen så läggs nödbromsen i automatiskt som säkerhetsåtgärd. I mer avancerade former kan även försignaler, mer avancerade besked i huvudsignaler, och hastighetsbegränsningar hanteras i systemet.

Läser man här så står det ganska mycket information om hur de tänker. Det de vill installera är s.k. CBTC (Communication-based Train Control) som istället för att vara baserad på optiska signaler (huvudsignaler och försignaler, se ovan) och spårledningar använder radiosignaler eller liknande (troligtvis inte samma frekvenser som mobilnätet eller 2,4GHz eller 5GHz) så att tågen själva kontinuerligt kan beräkna och kommunicera deras status via radiosignaler, däribland exakt position, hastighet och bromssträcka. Detta möjliggör att man bland annat kan köra tätare trafik. Något som i viss mån motsvarar CBTC är ERMTS som installerats på vissa banor i Sverige.

Vill man nörda ner sig rejält så är följande länkar jättebra:
Wikipedia - CBTC
Wikipedia - ERTMS

Av sparkar_boll
Skrivet av lepr86:

Jobbar som IT-arkitekt inom Microsoft Power Platform.
Jobbar i Norge på ett norskt bolag men bor och lever i Sverige (dagpendlar dom dagar jag är på kontoret, ca 1 dag/vecka).

Erfarenhet: 12 år
Fast Lön: 1030000/år
Variabel Lön/Bonus: 314000/år (baserat på faktureringsgrad)
Andra förmåner: Firmatelefon, 6 veckor Semester, betalt bredband hemma (upp till 350kr/månad), relativt bra tjänstepension.

Bonusutbetalning sker varje kvartal, baserat på hur mycket man fakturerat under perioden, 95% = full bonus.

Kortfattat, det är ganska fina löner i Norge inom IT, speciellt när man jobbat några år, sen att det är ganska mycket lägre skatt och högre pension skadar ju inte heller

Enda är väl att kursen just nu är lägre än den svenska, så ryker några kronor i växlingen....

Hur funkar det att jobba i Norge? Betalar du norsk eller svensk skatt?

Av sparkar_boll
Skrivet av walkir:

Så vi ska även fira jul, påsk och andra högtider digitalt?

Det är inte direkt affärsresande som sitter på tågen mellan Stockholm och Malmö på en lördagsmorgon.

Eller är det den snart nedlagda "Uppsalapendeln" som du syftar på?

Ska man resa i jobbet, så är det flyg som gäller. Annars krävs det oftast en hotelnatt i den tillresta staden dagen innan.

Skrivet av Mithras:

Ganska dåligt exempel eftersom just sträckan Stockholm - Malmö har väldigt många affärsresande, precis som Stockholm - Göteborg.

Ska just nu lämna av en vän och kollega som varit i Sthlm för 2 dagars workshop från Malmö på Centralen för hans hemresa till Malmö.

Vet inte varifrån du fått att det är flyg som gäller vid resor i jobbet, men det stämmer inte alls för en väldigt stor del av de som reser just de sträckorna.

Bara för att ge några exempel på folk som jag personligen känner och vet tar tåget just exakt de sträckorna för jobbet:

  • Länsförsäkringar AB

  • Danske Bank AB

  • Knightec

  • Netmore

  • DareSay

Det tar ca 40 min att ta sig till Malmö flygplats från Malmö Centralstation med flygbussen. Därefter ska du genom säkerhetskontroll osv, säg 30 min för det minst (det är ju ändå rusning så vi räknar med lite kö). Sen flyga 1 timme till Bromma. Från Bromma till Sthlm C tar det ca 30 min med kollektivtrafik (om man inte betalar för en Uber).

Vi snackar då ca en timme skillnad om man tar det billigaste alternativen. Kollar jag på en resa med Braathens imorgon så kostar en enkelresa nästan 2000 SEK. En resa med SJ kostar 1215 SEK om du inte behöver vill vara på stationen vid 06 på morgonen.

En hotellnatt på ett 3-4 stjärnigt hotell kostar allt mellan 1100 och 1900 om man ska bo någorlunda centralt.

Dessutom har vi miljöfrågan. Det är dock en annan sak om du ska till t.ex. Kiruna såklart eller utomlands som inte är Oslo eller Köpenhamn (dit det går SJ-tåg).

Sen har vi det faktum att man kan för det mesta jobba på tåget, du har en bistro, flertalet toaletter, du kan sträcka på dig, du kan boka plats vid bord för att underlätta för dig själv om du ska jobba osv.

Är man större företag så tjänar man på att låta medarbetare åka tåg och bo en natt på hotell, både ekonomiskt, men också arbetsmiljömässigt. Även om du inte sitter på kontoret så har arbetsgivaren arbetsmiljöansvar över dig som medarbetare, och om du reser mycket så är det bara i deras fördel att du ska kunna må så bra som möjligt under arbetstid.

Av sparkar_boll
Skrivet av Grumie:

Det mest "robusta" system vi har idag är system-M som nästan uteslutande förlitar sig på manuellt arbete men detta system är tungrott och oerhört kapacitetsbegränsande - för utomstående kan detta arbetssätt lätt liknas med hur man bedrev trafik för 100 år sedan. Uppdateringar har såklart skett men grundprincipen är den samma.
Vid krig så är det mycket möjligt att man rör sig mer mot denna hantering på banor som är utsatta för angrepp eller störningar från främmande makt.

Att man kör System M på vissa sträckor fortfarande är helt fantastiskt. Tyvärr har Trafikverket krav på sig från EU-nivå att stoppa in ERTMS (troligtvis E1 eller E2) på samtliga banor i Sverige som ägs av svenska staten vilket är väldigt tråkigt såklart.

Av sparkar_boll

Jag har inte fått tag på sådär jättemycket roligt. Däremot så har jag en polare som har en vana att inte gå till elektronikskroten utan ringer mig om det är något spännande och frågar om jag vill ha grejerna. Tack vare honom har jag fått några datorer som fortfarande funkar (en kommer köra Proxmox hemma inom kort med lite labbgrejer) och några switchar, däribland en relativt modern cisco-switch.

Av sparkar_boll

Jag samlade på kartonger så jag kunde bygga mur mot mina kollegor som pratade skithögt och vägrade dämpa sig i kontorslandskapet.

Sen slängde vår kontorssamordnare dom

Av sparkar_boll

100 kr + frakt för Dream Machine Pro Max

Av sparkar_boll
Nytt bud: 500 kr Påbörjar bud med
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sparkar_boll

Tar den gärna! Kan du tänka dig att skicka den?