Inlägg

Inlägg som JZ0NiC har skrivit i forumet
Av JZ0NiC

Funkar absolut som filserver, virtualisering.... mja. Kommer absolut fungera men inte vara någon bra prestanda.
Vad jag kunde hitta så stödjer inte den processorn (AMD-Vi) så du kommer inte kunna dela ut grafikkortet i ESXi.

Då tycker jag det är bättre att du installerar linux eller windows på den och sedan kör vmware workstation eller player på den för de VMs du vill köra. Men kör förslagsvis filservern som en tjänst i det OS du väljer som grund, och du kan använda grafikkortet till vad du nu vill göra.

Var tidigare inne på samma som dig, hade då en Intel Atom 330, som är snäppet sämre än E-350.
körde på Ubuntu i botten och Vmware Workstation för VMs.

Blev inte riktigt nöjd med prestandan så jag uppgraderade till en Intel i3-2100T istället och det fungerar mycket bättre nu.
men fortfarande Ubunti+Workstation.

Av JZ0NiC
Skrivet av dunderkvast:

Det är inte aktuellt för mig i dagsläget, men jag tänkte om det finns något alternativ (gärna billigare) till att använda raidkort med sasexpander om man kan tänka sig att använda softwareraid men fortfarande vill ha någorlunda prestanda som man skulle med ett raidkort. Finns det några billiga sasexpanders (kan man använda dem utan raidkort?) som klarar av massvis med diskar?

Till att börja med så ska du förslagsvis ha ett moderkort med så många sata-portar som möjligt.
Sedan skaffar du lämpligt många kort sata-kort(helst pci-e) med lämpligt många portar som har stöd för "FIS" Japp jag vet, låter jätteroligt.
Sen har du lämplig multiplier som har samma stöd. så har du access till alla diskar samtidigt.
Du kan läsa om FIS här ( http://www.sata-io.org/technology/port_multipliers.asp / http://en.wikipedia.org/wiki/Port_multiplier ) se längst ner på båda.

Du kan heller inte göra en enda stor raidz av alla diska utan du får bryta upp den i säg 5x4(3 sata-kort), eller annan lämplig konfiguration. kanske 3x6 med hotspares.
(det är inte rekommenderat att man har mer än 10 diskar i samma raidz pga återbyggnadstiden)

men eftersom det här är rent hypotetisk så kan vi ju göra vad vi vill.

Vi kan säga att ett sata-kort packar ihop helt och eftersom du spridit ut varje radz över alla satakort inkl moderkortets kontakter så kommer din data att snurra vidare utan problem.

SÅ vi tar samma senario med när du köpt ett raidkort tex 3ware SAS 9750-24i4e, så att du får plats med alla diskarna.
Det går det sönder, och då går alla dina diskar offline. Du har alltså en stor SPOF, för att inte tala om att du har 20 diskar som ska trängas över samma PCI-E port, så även det första senariot ger bättre prestanda.

Av JZ0NiC
Skrivet av dunderkvast:

Vad rekommenderar du att använda om man ska köra ZFS utan raidkort men behöver fler sataportar? Om man vill köra runt 20 diskar, ska man köpa en sasexpander då?

Det beror ju på vad du har för moderkort, hur många PCI(-X)/PCI-E platser har du?

Av JZ0NiC
Skrivet av Callemed:

Så som jag förstått så ska stödet för IBM ServeRAID M1015 SAS SATA och ATI HD5450 vara väl implementerat. Som jag nämnt tidigare så ska jag flytta till en lägenhet på 25kvadrat, dvs möjlighet att gömma undan maskinen i en ventilerad garderob är inga bekymmer. Jag ser inga nackdelar med att virtualisera alla dessa applikationer om det är möjligt och det inte kostar skjortan.

För det första ska du ABSOLUT INTE ha ett raidkort om du ska köra ZFS, hela syftet är ju att det ska ersätta en raidkontroller!
Ska du prompt ha ett raidkort så ska du stänga av write-cachen, och då har du helt plötsligt universums sämsta prestanda.
har du write-cachen påslagen och du får strömavbrott eller att maskinen hänger sig så kan du säga adjö till ditt raidset och då spelar de ingen roll att du har ZFS ovanpå det för utan ett helt raidset så hittar du inga zfs volymer.

Därav jag skrev tidigare att ESXi hade dåligt stöd för sata kontrollers eftersom ZFS måste hantera disken direkt utan att gå via en raidkontroller.

Som jag ser din nuvarande plan är det att den kommer bli dyrare och du kommer gå miste om den säkerhet som ZFS erbjuder. (alternativt att du har den men extremt dålig prestanda).

#Edit:
Rekommenderar att kollar igenom de här två länkarna för att lära dig lite mer om ZFS.

http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=13720

http://hub.opensolaris.org/bin/download/Community+Group+zfs/d...

Av JZ0NiC

Nä det känns som du går lite över ån efter vatten.

Hade ungefär samma tankar om funktionalitet som dig när jag byggde min rigg.
jag jobbar med med ESXi och tycker det är riktigt fint, men efter mycket funderande, tänkande & eftersom jag ville köra ZFS för lagringen så valde jag att strunta i ESXi och istället köra Ubuntu i botten och sedan lägga till ZFS stöd, över 7 diskar.

Dels för att esxi 4.1 bara hade skapligt stöd för SATA kontrollers och jag inte ville ha en extra burk bara för lagringen även att GPU stödet var ju inge vidare i 4.1.
Körde XBMC på den men slutade med att jag stoppade ut den i hallen (pga oljud) och istället köpte en Apple-tv2 och kör xbmc på den istället.

Mina VMs kör jag nu i vmware workstation. duger utmärkt då det knappt är någon last på dom, jag kör de mer resurskrävande tjänsterna i ubuntu.

Rätt bra flås. 7x2TB raidz2 med ubuntu 11.04 och ”ZFS-Native”

root@NASDISK:~# dd if=/dev/zero of=/nasdisk/zerofile.000 bs=1M count=10000
10000+0 records in
10000+0 records out
10485760000 bytes (10 GB) copied, 36.046 s, 291 MB/s

root@NASDISK:~# dd if=/nasdisk/zerofile.000 of=/dev/null bs=1M
10000+0 records in
10000+0 records out
10485760000 bytes (10 GB) copied, 32.6235 s, 321 MB/s

Av JZ0NiC
Skrivet av Blargmode:

Jag skulle vilja veta om en picoPSU klarart att driva ett mini-ITX kort och 5 diskar? Har liknande planer själv fast jag tänkte snickra ihop ett eget chassi

Det kommer det antagligen inte, i mitt fall hade jag ett pico-psu ett mini-itx med intel atom och 3 diskar. (1x2.5"+2x3.5")
tyvärr dog den om jag hade fler än 2.5" disken ansluten.

Av JZ0NiC

Du kan köra en server på varje enskild dator och flytta de fritt mellan men du kan inte köra ett os på två datorer samtidigt.

Av JZ0NiC

Jag kör Acronis True Image Online, 49€/år då får man 250GB och 5 datorer man får backa från.

Går att tanka hem filer via websidan sedan även versionshantering på filerna men framförallt SNABBT! ligger på ca ~80Mbit när jag backar data upp och samma när jag tankar ner något.

Gratis att testa en månad-> https://www.acronis.eu/my/online-backup/index.html?q=try

Av JZ0NiC

Den där d-link routern har bara stöd för VPN passtrough dvs då behöver du ha något igång bakom routern som den ansluter mot.

Jag tycker att OpenVPN är himla krångligt och kräver separata program för att fungera. Tomato har heller inte stöd för PPTP vilket är synd.

Själv kör jag DD-WRT på min router (linksys 320N) där har du stöd för PPTP (windows har inbyggt stöd för det) vilket gör att man bara behöver ange IP användare/lösen för att ansluta till ditt nätverk. inga extra program att installera eller krångla med.

För att se vilka router som det finns stöd för -> http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database

Av JZ0NiC
Skrivet av TimeLeap:

Hell.. kompensation ska man ALLTID ha oavsätt hur länge det är. Ring bara till supporten och låt lite arg och frusterad så borde du kirra 1 eller 2 gratis månader.

Jag gjorde så (har BBB) och dom som satt där och prata blev.. well.. rädda är väl bästa ordet och fick kompensation i 2 månader eftersom nätet hade varit nere i 3 dagar.

Vara arg är ju det dummast man kan göra, jag har tidigare jobbat i support. Ringer du och är arg så kan du räkna med att få sämsta möjliga service. Ingen vill hjälpa någon som kastar skit.

Är man däremot trevlig, speciellt när något blivit fel så hjälper man gärna någon lite extra, kanske bjussar på en månad av något utan att ens kunden behöver fråga, det går dessutom utmärkt att be om kompensationsmånader utan att vara otrevlig.

Kanske fungerar ibland att vara sur men tror att i 99 fall av 100 slår det tillbaka på dig själv om du ringer och skriker. Mest troliga är att folk ger blanka fan i att hjälpa dig, blir paragrafryttare som följer protokollen till punkt och pricka istället för att se mellan fingrarna med vissa saker.

så fungerar det på alla supportcenter, bara gilla läget.
Vara trevlig mot personerna man pratar mer kommer du längst på och ger dig mest tillbaka.

Av JZ0NiC
Skrivet av djonsson:

Hej,

Jag sitter i styrelsen i en innerstadsbostadsrättsförening i Stockholm. Vi har nyligen blivit kontaktade av Stokab eftersom de vill utrusta vårt hus med en anslutningspunkt (husnod) som förbereds med en anslutning till Stokabs fibernät. Om jag förstått saken rätt så sker detta utan kostnad för föreningen.

Det vi dock får välja själva är tjänsteleverantör. Så till min första fråga, är fiber något vi borde investera i?
Vi har för närvarande ett Com Hem-hus (8mbit upp och ner är max). Om ni anser att det är något som bör investeras i, ska man då låta en tjänsteleverantör installera fiber i hela föreningen och sedan binda upp sig eller bör man göra på något annat sätt? Skicka gärna länkar till företag som ni kan rekommendera!

Tack på förhand!

Du får nog dubbelkolla vad som ingår i priset gratis.
Oftast brukar det bara vara att de drar in en fibertåt i källaren och sedan inget mera.

Föreningen får sedan dra TP till varje lägenhet, vi kollade på det i våran förening och det skulle gå på ca 250 000kr för våran förening att koppla upp alla lägenheter. (5 våningar ~65 lägenheter i Stockholm.)

Telia kom in och sa att dom gör allting gratis mot att de får exklusivitet i 5 år, tror jag det var.
Så föreningen valde Telias alternativ. Vilket gör att varje lägenhet bara betalar för de tjänster de väljer.

Nackdelen med Telia är väl att de är relativt dyra jämfört med andra bredbandsalternativ.
Jag är dock ändå rätt nöjd. 100/100 & digitaltv med inspelningsbar hdtv box.

Av JZ0NiC
Skrivet av saddam:

Att ZFS hade problem när du bytte sladdar på diskarna, låter märkligt. ZFS ska klara av detta utmärkt utan problem. Jag föreslår att du kör "export zpool" och sen "import zpool" så ska sladdarna automatiskt scannas av och allt ska gå utan problem. Men kul att det verkar funka med ZFS under linux! Nån som testat skarpt?

Jag kör min NAS på Ubuntu 10.04 med zfs-fuse. funkar hur bra som helst. 4st 1.5TB i raidz

1.6Ghz atom-cpu med 2GB ram.

får runt 30MB/s skriv- och 120MB/s läs-hastighet.

Ska köpa nytt moderkort & cpu snart och hoppas kunna sparka upp skrivhastigheten lite.
Ska köpa lite fler diskar med att stoppa i så det kommer nog att sluta som en raidz2.

Av JZ0NiC

Har du testat att koppla bort rounter och dra kablen 1. direkt till din dator och kolla en dag eller så om problemen är kvar.
Är de kvar, koppla in den andra datorn och se om problemen fortsätter.

saker du även kan göra när du upplever problem är att gå in på www.bredbandskollen.se och kolla vad du får för siffror jämfört när det går bra och när det går dåligt.

Av JZ0NiC
Skrivet av anon84089:

Förresten, nån som har Intel X4500(m)HD och provat va-api? XBMC krashar för mig när jag försöker spela HD-filmer....

Har du hittat någon lösning på att HD material krashar?
Jag har råkat ut för det själv men inte haft tid att söka runt efter en lösning.

Av JZ0NiC

Hittade du någon lösning?

Jag får hjärnblödning så fort man ska skicka en länk.

Av JZ0NiC

Jag förstår hur du hade tänkt, Men det du försöker göra fungerar inte.

ska du ha olika vlan behöver du ha routing mellan dom. (vet inte om switchen stödjer någon form av routing)
ska du ha flera vlan på samma portar behöver du göra vlan trunkning för portarna. Sätter du din router på vlan 3 kommer den aldrig kunna prata med vlan 1 eller 2 utan någon form av routing i nätet.
(vlan1 är för övrig inget 'riktigt' vlan, det är otaggad trafik)

du har dessutom gjort flera port-channels som inte gör något för tillfället/inte kopplade till några portar (googla LACP)

Vlan används för att separera _all_ trafik, inte sära på viss trafik och koppla ihop resten.

börja med att kolla om det finns några konfigurations exempel i manualen för switchen, annars får du googla dig till hur vlan fungerar.

Av JZ0NiC

PCI-E slot is reserved for Graphics card only (?)

Hej,

Håller på att bygga en NAS hemma och jag investerade i ett ZOTAC IONITX - F, med en 16x PCI-E port.
Petade i ett HP Smart Array P400 raidkort och när raidbiosen laddas får man upp. "Not Enough space to copy option ROM", vilket jag tar som att det inte finns tillräckligt med minne för att ladda raidbiosen,(krockar med den integrerade raiden) som f.ö inte verkar gå att stänga av(?)

Kontaktade Zotac supporten och fick detta svar,

The PCI-E slot is reserved for Graphics card only. No other type of card is compatible with this slot.

Best regards,
Eurotech team

Har inte hört talas om en PCI-e kort som bara fungerar med grafikkort, googlade lite utan att hitta något relevant, finns det en typ av PCI-e som bara tar grafikkort?
Eller är det bara latmask-svaret?

Har testat att stänga av så mycket funktioner i bios i hopp om att det ska bli tillräckligt med ledigt minne för raidbiosen att laddas men utan att lyckas.

Förslag på åtgärder mottages gladeligen annars får jag bara ta och sälja kortet.

Av JZ0NiC

orkade inte skriva själv så jag körde en lite copy paste från nätet.

1. Click Start, and then click Run.

Note If you are running Windows Vista, click Start, and then use the Start Search box.
2. Type devmgmt.msc, and then click OK. Device Manager opens.
3. Expand Universal Serial Bus controllers.

Note You might have to scroll down the list to find this item.
4. Right-click the first USB controller under Universal Serial Bus controllers, and then click Uninstall to remove it.
5. Repeat step 4 for each USB controller that is listed under Universal Serial Bus controllers.
6. Restart the computer. After the computer starts, Windows will automatically scan for hardware changes and reinstall all the USB controllers that you uninstalled.
7. Check the USB device to see whether it is working.

OBS, mus och tangentbord som är usb anslutna kommer antaligen sluta fungera när du kommer till deras respektiva usbkontroller.. starta bara om datorn och gå igenom listan en gång til fast från andra hållet så får du med alla portar..

sen borde allt lira igen.

Av JZ0NiC

Kanske inte hela vägen men inspiraton åtminstonde.

Remote Control via Mobile Phone Kit MK160

Om det är just starta datorn med telefonen som gäller så finns det massor av trådar om det i forumet. sök och du skall finna.

Av JZ0NiC

Teliabutiks anställd som kan svara på frågor om upplåsning av Iphone 3GS?

Har en 3GS som jag fått tidigare av mitt jobb med Telia Jobbmobil Plus (24mån).
Går det att låsa upp den trots att det är "bindningstid" kvar, skulle gärna vilja byta telefon så jag kan ha iphonen bara för mitt privatat nummer och vise versa med min gamla telefon.

Eller är det några speciella krav för att kunna låsa upp den som att pynta en viss summa?