Snacket dagen efter att Mark Cerny drog skynket av Playstation 5 Pro för världen att skåda har till stor del kommit att handla om priset. Missnöjda spelare från alla håll och kanter kritiserar Sony för att sälja en konsol utan inbyggd skivenhet för 799,99 euro, som väntas bli minst 9 000 kronor i Sverige.

Analysfirman Ampere Analysis tror att priset förvisso kommer att dämpa efterfrågan hos vissa konsumenter, men det är en mindre avgörande faktor för Playstation-entusiaster. De ser det som realistiskt att PS5 Pro kommer att sälja i ungefär lika stora mängder som PS4 Pro, trots att prisskillnaden mellan PS5 och PS5 Pro är betydligt högre (mellan 40 och 50 procent) än den var mellan PS4 och PS4 Pro, där prisskillnaden var strax över 30 procent.

Ampere Analysis tror också att det varit enklare för Sony att sätta ett högre pris, eftersom det saknas en direkt konkurrent till Playstation 5 Pro.

Mike Ybarra försvarar Sony

En annan som är säker på att Sony vet precis vad de sysslar med är förre Xbox- och Blizzard-chefen Mike Ybarra, som skrev på X att man bör se på saken ur ett annat perspektiv.

Han menar att uppgraderingar inom samma konsolgeneration, dit Pro-modeller räknas, främst riktar sig till befintliga användare, alltså de som redan äger en PS5-konsol. Enligt Ybarra tar prissättningen hänsyn till att många av dessa användare kommer att byta in sina gamla konsoler, och på så vis får ner kostnaden för PS5 Pro.

Ybarratweet.png

Mike Ybarra ger sin syn på saken. Bildkälla: X

Summan av Ybarras kardemumma är att allt är en del av en större marknadsplan, där Sony försöker balansera mellan att maximera värdet för spelare och undvika att förlora pengar på varje såld konsol.