Mörkt läge, det vill säga färginställningar som i princip innebär ljus text på mörk botten, har blivit populärt de senaste åren. Såväl mobiltelefoner som Windows och Mac OS har fått globala inställningar för att välja ljust eller mörkt läge. Många webb­platser utvecklas med mörkt läge i åtanke, eftersom så många besökare numera föredrar det.

En av de påstådda positiva effekterna av mörkt läge är att det kan leda till lägre strömförbrukning, men stämmer det verkligen?

BBC har utfört ett test av detta, och resultaten publicerades under en internationell workshop om ”low carbon computing” i Glasgow. Zak Datson och Mohit Arora mätte effektuttaget på två olika bärbara datorer medan försökspersoner använde dem med antingen ljust eller mörkt läge. Ljusstyrkan på skärmen var inför testet sänkt till lägsta möjliga, och försökspersonerna ombads först att höja ljusstyrkan tills de upplevde att skärmen var behaglig att använda.

Resultatet? 80 procent av deltagarna valde en avsevärt högre ljusstyrka med mörkt läge än med ljust. Eftersom högre ljusstyrka driver upp elförbrukningen innebär mörkt läge inte alls någon besparing.

BBC testade även två andra vanliga påståenden om hur webben kan göras mer effektiv: Att snabba sidor drar mindre ström och att storleken på en sida, alltså hur många byte som måste laddas ned, är direkt korrelerad med energiåtgången.

Med hjälp av Google Lighthouse jämförde Zak Daton och Mohit Arora hur optimerade ett antal populära webbplatser är och energiåtgången på datorerna som visar dem, men fann inget som helst samband. Att optimera webbplatser för hastigheter leder alltså inte i sig till att de blir mer energisnåla.

BBC jämförde sedan storleken på samma uppsättning webbplatser med energiåtgången. Här syntes en svag korrelation, men att det inte är så enkelt som att en liten sida med få bilder drar mindre ström illustreras av att COP28:s webbplats hade högre energiåtgång när reglaget ”Switch to Low Carbon Version” var aktiverat.

Här är det på sin plats att påpeka att BBC:s tester gäller energiåtgången hos användaren och inte den totala inklusive servrar och nätverksutrustning, så resultaten ger inte en fullständig bild. Det framgår inte heller vilken skärmteknik de två datorerna som användes i testet med mörkt läge använder. Utan OLED eller local dimming påverkar inte innehållet på skärmen hur starkt den lyser och därmed hur mycket energi den använder.