När Cooler Master för fem år sedan lanserade mastodontchassit Cosmos 1000 togs det emot med öppna armar av både kritiker och entusiaster. Modellen ansågs ha en nära felfri konstruktion med smarta finesser och extremt gott om utrymme för allehanda högpresterande komponenter. Ett halvt decennium senare har det nu blivit dags för företaget att ta arvet vidare. Giganten Cosmos II har äntrat testlabbet med löften om en ny referensmodell i värstingklassen.

cosmos_ii_0009_Background.jpg
cosmos_ii_0008_swinging side panels.jpg
cosmos_ii_0007_Advanced Control Panel.jpg
cosmos_ii_0006_Layer 1.jpg
cosmos_ii_0005_Layer 2.jpg
cosmos_ii_0004_Layer 3.jpg
cosmos_ii_0003_Layer 4.jpg
cosmos_ii_0002_Layer 5.jpg
cosmos_ii_0001_Layer 6.jpg
cosmos_ii_0000_Layer 7.jpg

Egenskap

Värde

Material

Exteriör: Aluminium, metallgaller, plast
Interiör: Stål, plast, gummi

Mått (BxHxD)

344 x 704 x 664 mm

Färg

Svart

Vikt

22 kg

Moderkort

Micro-ATX, ATX, E-ATX, XL-ATX, SSI CEB, SSI EEB

5,25"-enheter

3 st.

3,5"-enheter

13 st. (2 st. dockning, 5 st. övre bur, 6 st. undre bur)

2,5"-enheter

11 st. (konverteras från 3,5")

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 4 st. USB 2.0, eSATA, mikrofon, hörlurar

Expansionskort

10+1 st.

Kylning

Front: 1 st. 200 mm LED, 700 rpm, 19 dBA
Tak: 1st. 120 mm, 1 200 rp, 17 dBA
(1 st. 200 mm / 2 st. 140 mm / 3 st. 120 mm)
Baksida: 1 st. 140 mm , 1 200 rpm, 19 dBA
Sida: 2 st. 120 mm (medföljer ej)
Hårddiskburar: 1 st. 120 mm (medföljer ej), 2 st. 120 mm, 1 200 rpm, 17 dBA

Nätaggregat

ATX PS2/EPS12V (medföljer ej)

Lägsta pris

Att kalla Cosmos II för ett stort chassi är mer eller mindre en underdrift. Cooler Master väljer att klassifiera modellen som en "Ultra Tower" och med sina 70 cm på höjden samt 22 kg i vikt kan vi inte annat än hålla med om företagets definition. Chassit är uppbyggd kring en stålstomme, där utsidan består av en kombination av aluminiumplattor, metallgaller samt detaljer i plast. De karaktäristiska metallstängerna från tidigare Cosmos-modeller finns kvar och används som fötter samt bärhandtag till chassit.

Modellens frontpanel bjuder på goda anslutningsmöjligheter i form av bland annat 2 st. USB 3.0-portar, 4 st. USB 2.0-portar samt en ESATA-port. Bakom plastluckan på fronten återfinns 3 st. platser för 5.25"-enheter. Under dessa bjuds det även på 2 st. Hot Swap-platser för 3,5"-hårddiskar. Fläktstyrning finns i form av en panel under en lucka i chassits topp. Denna kan styra upp till åtta stycken fläktar i tre olika hastighetslägen.

Cooler Master har valt en speciell lösning för chassits sidopaneler där dessa har monterats på gångjärn. När sidorna har öppnats upp en bit kan dessa tas bort helt och hållet för enklare åtkomst till innandömet. Väl på insidan möts man av en extremt rymlig miljö. Det finns plats för moderkort upp till storleksklassen E-ATX , hela 11 st. platser för expansionskort samt utrymme för 11 st. lagringsenheter i antingen 3,5" eller 2,5"-storlek.

Ventilationsmässigt medföljer 5 st. fläktar i varierande storlekar med möjlighet att montera in ytterligare 5 st. vid behov. Cosmos II bjuder även på goda monteringsmöjligheter för vattenkylning, där en 360 millimeters-radiator får plats i toppen samt ett 240 millimeters-dito i botten. Mycket vikt har också lagts vid kabeldragningsmöjligheterna i denna modell. Det finns oerhört många hål för genomdragning av kablar samt att utrymmet på moderkortsplåtens baksida känns väl tilltaget även för tjockare kablar.

Testresultat och sammanfattning

Att montera in ett system i ett gigantiskt chassi som Cosmos II kan inte beskrivas som något annat än en riktig fröjd. Tack vare ett oerhört rymligt inre samt bra passform gled samtliga komponenter på plats utan några som helst problem. Som grädde på moset fanns det dessutom väldigt gott om utrymme kvar att manövrera i chassit även med allt på plats.

Cooler Master har även lyckats väldigt bra med kabeldragningsmöjligheterna i Cosmos II. Riktiga entusiastsystem blir allt som oftast fullproppade av diverse kablar men med den generösa mängden hål samt det goda utrymmet på moderkortsplåtens baksida blir detta aldrig ett problem med det nya flaggskeppet. Den medföljande fläktkontrollern gör det dessutom väldigt lätt att koppla in upp till åtta fläktar och styra dessa från chassits front.

Kvalitetsintrycket hos Cosmos II är generellt sett väldigt högt. Med en vikt på 22 kg känns modellen som en stridsvagn där till och med gångjärnen till sidopanelerna känns industriklassade. Det enda vi egentligen kan klaga på är vissa plastdetaljer som känns lite billiga. Detta gäller i synnerhet hårddiskvaggorna och luckan på chassits topp.

Sammanfattningsvis är Cosmos II inte ett chassi för alla. Det är väldigt få som kommer att ta nytta av det otroliga utrymmet som finns att tillgå på modellens insida samtidigt som prislappen på 3 400 kr lär avskräcka de flesta. Är man dock ute efter ett chassi i det absoluta toppskiktet till det nya värstingbygget har man hittat rätt.

Cosmos II bjuder på en konstruktion och finesser som klingar oerhört väl med fullsmetade högprestandasystem. Vissa skavanker finns i form av ett tidvist plastigt intryck men i det stora hela anser vi att Cooler Masters nya flaggskepp är en utmärkt produkt.

Stort, rymligt och smart. Cooler Master Cosmos II är ett utmärkt chassi för kräsna entusiaster med grandiosa utrymmeskrav.

Fördelar:

  • Mycket gott om utrymme och expansionsmöjligheter

  • Lättarbetat

  • Smarta funktioner

  • Generellt gott kvalitetsintryck

Nackdelar:

  • Priset

  • Bitvis plastigt