När en ny generation grafikkort når marknaden är partnertillverkarna alltid heta på gröten med specialmodeller. För Radeon R9 280X förenklas dock uppgiften avsevärt jämfört med många andra lanseringar, då modellen i grund och botten är samma grafikkort som snart två år gamla Radeon HD 7970. Det innebär att allt från kretskort till kylardesign går att återanvända utan större problem.
Detta syns även på modellerna som passerar genom SweClockers testlabb. Många av grafikkorten bär tydliga spår från tidigare generationer, där allt från kretskort till kylarlösningar återanvänds. Vid en första anblick kan det kännas lite trist, men samtidigt blir resultatet välbeprövade designer där antalet barnsjukdomar kan hållas nere – i alla fall i teorin.
Asus Radeon R9 280X DirectCU II TOP
Senaste revisionen av Asus DirectCU II-kylare presterar alldeles utmärkt och kan utan problem hålla Radeon R9 280X svalt. Låg ljudnivå och en genomtänkt fläktkurva gör kortet imponerande tyst, både vid vila och under full belastning. Grädde på moset är även möjlighet till spänningshöjning, något som ger möjlighet till extra överklockning.
Med en prislapp på cirka 2 800 kronor ligger Asus DirectCU II-variant ett par hundralappar över de allra billigaste Radeon R9 280X-modellerna. För den som kan tänka sig att lätta på plånboken lite extra och har plats i datorlådan väntar dock ett grafikkort i toppklass.
Asus R9 280X DCII kombinerar marknadsledande kylare med prispressad grafikkrets för ett enastående resultat.
Fördelar:
Mycket effektiv och tyst kylare
Bra överklockning för testexemplaret
Möjlighet till spänningshöjning
Förhållandevis energisnålt
Nackdelar:
Dyrare än instegsmodellerna
Cirkapris vid publicering: 2 800 kronor
Lägsta pris:
Gigabyte Radeon R9 280X Windforce 3X OC
Gigabyte satsar på rejäla klockfrekvenser från fabrik och välbeprövade kylaren Windforce 3X, ett recept som tidigare fungerat utmärkt. Resultatet är prima prestanda direkt ur kartong, ett par procent över standardvarianten av Radeon R9 280X.
Tyvärr räcker det inte hela vägen in i mål. Kylaren har en hög ljudnivå med missljud och konstig fläktkurva, där även lätt belastning snabbt varvar upp fläktarna. Dessutom ligger strömförbrukningen en bit över modellerna från Asus och MSI, något som som ger ytterligare värme att leda bort.
Sammantaget känns Gigabytes Windforce 3X OC-variant av Radeon R9 280X som något av ett hafsverk vilket kunde gjorts bättre. I en andra revision med finjusteringar och senaste versionens kylare kan det bli intressant, men i dagsläget finns bättre modeller inom bara några hundralappar.
Fördelar:
Hög GPU-frekvens från fabrik
Godkänd överklockning för testexemplaret
Låg prislapp
Nackdelar:
Högljudd kylare med knepig fläktkurva*2
Vibrationer och missljud
Förhållandevis hög energiförbrukning
Ingen möjlighet till spänningshöjning
Cirkapris vid publicering: 2 500 kronor
Lägsta pris:
MSI Radeon R9 280X Gaming
När MSI tar Gaming-serien till grafikkort från AMD sker det med Twin Frozr IV Advanced som vapen, och precis som tidigare presterar kylaren utmärkt. Låg ljudnivå och bra värmeavledning i ett förhållandevis kompakt format är inget annat än imponerande.
Tyvärr har företaget dock valt att kombinera kylaren med ett kretskort av vad som verkar vara referensdesign. Resultatet är visserligen låg energiåtgång, men även begränsad överklockning och notervärt med spoltjut för testexemplaret. Båda fenomenen är i många fall välbekanta punkter för just standardvarianten av Radeon HD 7970 och "storebror" HD 7970 GHz Edition.
Sammantaget är MSI Radeon R9 280X Gaming fortfarande en bra produkt, där modellen trots irriterande spoltjut hos testexemplaret är tystare än många andra – speciellt vid låg eller ingen belastning. I prisklassen runt 2 800 kronor finns dock flera andra alternativ, och spekulanter bör noga överväga sitt slutgiltiga val.
MSI R9 280X Gaming bjuder på utmärkt kylare med behaglig ljudnivå och låga temperaturer.
Fördelar:
Mycket effektiv och tyst kylare
Förhållandevis energisnålt
Nackdelar:
Spoltjut under belastning för testexemplaret
Dyrare än instegsmodellerna
Ingen möjlighet till spänningshöjning
Cirkapris vid publicering: 2 800 kronor
Lägsta pris:
Fotnot: Med på vissa bilder och i prestandagraferna är även Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X OC, ett kort som figurerade i ursprungliga recensionen av AMD Radeon R9 280X.
Fotnot 2: Gigabyte meddelar att grafikkorten som dyker upp i handeln kommer att levereras med en ny version av firmware, där fläktkurvan optimerats för en "balanserad ljudnivå". Användaren kommer dessutom att kunna justera fläkthastigheten med det medföljande programmet OC Guru Utility.