Väl inne i UEFI-gränssnittet känner vi igen oss. Likt många andra aktörer och modeller presenterar Asus två typer av gränssnitt för användaren. Ett enklare under namnet EZ-mode och det vanliga fullstora. Vi håller oss till det fullstora gränssnittet om inget annat nämns.
När det kommer till första intrycket är det ett subjektivt snyggt och lättnavigerat gränssnitt, men när vi rör muspekaren möts vi på en upplevelse som vissa gånger beskrivs som "cinematisk". Muspekaren rör sig med fördröjningar och har en uppdateringsfrekvens runt fem bilder per sekund eller mindre.
De cinematiska rörelserna gör att vi snabbt väljer att endast använda oss av tangentbordet för att navigera. Som tur är är samtliga inställningar tillgängliga och lättnavigerade med tangentbordet.
Den första skärmen ger främst djupare information till användaren om systemet som BIOS-version, installerad mängd primärminne och processormodell.
Fliken AI Tweaker är hos Asus synonymt med överklockning och inställningar för processor och primärminne. Här finns inställningarna för DOCP, vilket aktiverar minnesprofiler men även möjlighet för användaren att själv ställa in detaljerade inställningar för processor och minne.
Med AMD:s styrkrets X570 är även Precision Boost Overdrive ett verktyg för att öka prestandan i systemet med hjälp av styrsystemet och sensorerna direkt i processorn. Lite längre ned på sidan finner vi inställningar för strömförsörjning, som spänningar och minnesspecifika värden.
Under fliken "Advanced" finner användaren inställningar för specifika styrenheter, energieffektivitet, USB, med mera. Det går även att skapa RAID-konfigurationer i BIOS för NVMe-enheter. De flesta användarna är nog inte här inne och gräver runt men för den som är nyfiken är dagens Asus-moderkort åtminstone i paritet med andra konsumentmoderkort.
"Monitor"-fliken innehåller en snabb överblick på temperaturer och fläkthastigheter. Längst ned på sidan finns även Q-Fan vilket är Asus namn för sin inbyggda fläktstyrning. Inte bara finns det möjlighet att styra PWM-fläktar, utan även likströmsfläktar eller varför inte styra PWM-fläktarna med likström?
Verktyget möjliggör ett gäng förinställda fläktkurvor, men även för användaren att skapa en egen konfiguration. Enheter kan ställas in som vattenpumpar och således gå på konstant hastighet oberoende av temperatur på processorn. Rakt av imponerar möjligheten att justera inställningar och att ställa in hastighet på fläktarna för att hindra konstant förändring av fläkthastighet vid korta laster.
Slutligen har vi "Boot" och "Tool", vilka innefattar val av startenhet och BIOS-uppdateringsverktyget EZ Flash. Något värt att nämna är att moderkortet saknar BIOS Flashback eller verktyg för att utan processor och minne uppdatera BIOS på moderkortet. Lite trist att se då moderkortet ändå är så pass påkostat att det rimligen borde gått att inkludera.
Vid uppdatering av BIOS på moderkortet inför recensionen användes EZ Flash och en USB-sticka med rätt hex-fil. Det är värt att nämna att uppdateringen var påtagligt mycket mer långdragen än det tidigare moderkortet vi testade från Gigabyte. Mer än tre gånger så lång tid tog det och undertecknad hann brygga sig en kopp kaffe under tiden. Förhoppningsvis tog den längre tid för att Asus tar säkerheten på allvar och integriteten av inbränningen BIOS verifieras.