Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.
För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.
Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.
Att mäta förbättringar i IPC har som bekant varit en ganska tråkig historia under de många år som Intel harvat vidare med sin arkitektur Skylake – detta då resultaten varit i princip identiska mellan generationerna vid enkeltrådade laster. Detta blev det ändring på tidigare i år med Rocket Lake-familjen, då företaget äntligen introducerade en ny arkitektur med faktiska förbättringar på den fronten.
Med Alder Lake introduceras som bekant två nya arkitekturer i form av Golden Cove och Gracemont – båda med kraftigt uttalade förbättringar i IPC för sina respektive segment. Intels egna siffror för de högpresterande Golden Cove-kärnorna i Alder Lake talar för ett prestandauppsving på i snitt 19 procent ställt mot Cypress Cove-kärnorna i föregångaren Rocket Lake.
När vi kikar på det första resultaten från det enkeltrådade Cinebench-testet ser vi att det faktiskt finns en sanning i Intels prestandapåståenden. Siffrorna i det enkeltrådade testet produceras av Alder Lake-processorernas högpresterande Golden Cove-kärnor, och som synes svingar företagets senaste arkitektur upp rejält på prestandafronten. Vi ser en IPC-ökning på hela 22 procent ställt mot Cypress Cove-kärnan i föregångaren Rocket Lake.
Detta är också första gången på väldigt många år som Intel inte bara kan mäta sig med utan även slår AMD:s Ryzen-processorer på fingrarna i detta flyttalsintensiva test. Vid samma klockfrekvens erbjuder Golden Cove-kärnorna i Alder Lake nästan 17 procent högre prestanda än Zen 3-ditot vi finner under huven på Ryzen 5000-seriens processorer.
I det flertrådade testet med samtliga processorer körandes i samma klockfrekvens kan vi få en ganska bra bild av hur pass nära Intel kan komma AMD med sin hybridarkitektur. Som synes når inte Core i9-12900K hela vägen upp till Ryzen 5 5950X, där den sistnämnda består uteslutande av "stora" kärnor. Det är dock ett förvånansvärt litet prestandagap mellan modellerna, där Intel tack vare IPC-förbättringar hos Golden Cove i kombination med de förhållandevis starka Gracemont-kärnorna ändå hänger på rätt bra.
I Geekbench har vi möjlighet att bryta ut de enkeltrådade resultaten i förhållande till vilken typ av beräkning som används, det vill säga heltal- eller flyttalsberäkningar. Även här syns ett fint uppsving för Alder Lake, om än inte fullt lika stort som i Cinebench. Intel tar på sig prestandakronan för flyttalsberäkningar, där de nya Golden Cove-kärnorna ger Alder Lake 17 procent bättre prestanda än Rocket Lake samt 8 procent högre siffror än Ryzen 5000.
När det kommer till heltalsprestanda lyckades Intel tangera prestandan hos AMD:s Zen 3-baserade processorer med Rocket Lake-familjen tidigare i år. Med Alder Lake seglar de nu förbi AMD:s Ryzen 5000-processorer och erbjuder lite drygt 13 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens.
Vi passar även på att köra några extratester, där vi isolerar de enkeltrådade arbetslasterna till de energieffektiva Gracemont-kärnorna i Alder Lake-processorerna. Intels påstående om dessa är att de ska ha en likvärdig IPC med den forna trotjänaren Skylake. Detta påstående visar sig stämma i Cinebench, där Gracemont med minsta möjliga marginal seglar förbi Skylake-kärnan i Core i9-10900K.
När vi tittar på de isolerade flyttalsresultaten i Geekbench ser vi dock hur Gracemont halkar efter Skylake något, även om det ska nämnas att det rör sig om ganska små marginaler.
Vid heltalsberäkningar svingar dock Gracemont upp igen och presterar något bättre än Skylake. Det kommer med andra ord att skilja lite i prestanda beroende på vilket arbetslast som utförs på Gracemont-kärnorna, men sammantaget skulle vi säga att de IPC-mässigt ligger på samma nivå som Skylake.
Vid spelande i den ganska processorbundna upplösningen 720p ser vi ett tydligt uppsving för Alder Lake-processorerna, där flaggskeppet Core i9-12900K nu toppar tabellen från Battlefield V strax ovanför Ryzen 9 5950X med 14 procent bättre siffror än Core i9-11900K. Lillebror Core i5-12600K står även den sig stark med likvärdig prestanda som Ryzen 9 5900X samt 15 procent bättre resultat än Ryzen 5 5600X.
Vidare till Assassin's Creed: Valhalla behåller Core i9-12900K ledningen som syntes i vanliga speltesterna, med en ledning runt sju procent mot närmsta konkurrent från AMD. Lillebror Core i5-12600K hamnar nu i mitten av listan och strax under toppmodellerna från det röda laget, och samtidigt ovanför Ryzen 5 5600X med dryga åtta procent.
Vid 1080p flyttas i vanlig ordning en större del av belastning över på grafikkortet, vilket minskar skillnaderna mellan modellerna i fältet. I toppen av Battlefield V ser vi återigen Core i9-12900K med en marginell ledning över Ryzen 9 5950X samt 10 procent bättre än föregångaren Core i9-11900K. Core i5-12600K ligger i mitten av fältet alldeles strax bakom Ryzen 9 5900X med cirka 15 procent bättre prestanda än Ryzen 5 5600X.
Fältet blir betydligt jämnare i Assassin's Creed: Valhalla med högre upplösning där grafikkortet tar en betydligt större belastning än tidigare. Trots det behåller nykomlingarna i Alder Lake-serien sina positioner men med betydligt mindre marginaler åt båda hållen.