Tillbehörsmakaren Ducky är välkända för mekaniska tangentbord av hög kvalitet. Ducky One 3 är inget undantag – hög byggkvalitet, utmärkt ljuddämpning och hotswap gör det till en riktigt trevlig serie tangentbord och en värdig uppföljare till Ducky One 2.

Ducky One 3-familjen är egentligen inte ny, utan avtäcktes redan i slutet av 2021. Det tog dock ett tag innan de faktiskt anlände i Sverige och nu rullar de ut i en ny våg tillsammans med nya färgval. Totalt fyra storleksformat har letat sig till SweClockers, men det blir den fullstora modellen som får stå till tjänst för testandet.

Ducky.jpg

Hela Ducky One 3-familjen.

Ducky-1.jpg

Ducky One 3 i samlad trupp.

Specifikationer: Ducky One 3 Classic Pure White

Egenskap

Värde

Format

Fullstort

Brytare

Cherry MX

Hotswap

Ja, stöd för 3-pin och 5-pin Cherry MX

Tangenter

PBT Double-shot

Layout

Nordisk layout

Anslutningar

1 st. USB Type-C

Dimensioner (BxHxD)

140 × 450 × 40 mm

Vikt

1 123 gram

Belysning

Ja, RGB

Pris vid publicering

2 190 kronor

Direkt ur kartong är det uppenbart att One 3 är en rejäl pjäs. Det är tungt, stabilt och känns väldigt gediget. Materialval omfattar plast av olika slag, men den matta ytan bidrar till en "premium"-känsla. Undantaget är sidostyckena, som för just den vita varianten är silverfärgade, och i mina ögon blir lite plastiga. Detta är dock en smaksak och väl placerat på skrivbordet syns knappt sidorna oavsett.

Ducky-12.jpg

RGB-belysningen väcker liv i mellanslagstangentens utstansade tiger.

IMG_8746.jpg

Kanterna glänser i silverfärg.

På undersidan sitter fötter som kan justeras för tre olika lutningsvinklar, alternativt fällas in helt. Eftersom tangentbordet inte har någon medföljande mjukvara finns även en kontrollpanel på undersidan. Genom att positionera de olika brytarna går det att välja olika funktionalitet till tangentbordets knappar.

För det fullstora tangentbordet är det inget större problem och standardinställningarna bjuder på det jag brukar önska. Det är dock lite pilligt att peta dem i rätt läge och för de mindre tangentborden där det beroende på användningsområde blir viktigare att enkelt skifta mellan olika lägen är det potentiellt ett minus.

Ducky-9.jpg

Baktill återfinns fötter samt kabelkanal att leda USB Type-C-sladden genom.

Ducky-8.jpg

De små reglagen kan justeras för olika funktionalitet.

I fullstort format är det inga större överraskningar vad gäller layout eller placering av tangenterna. Utöver det väntade återfinns fyra extra ovanför numpad för att styra ljudvolym. I Sverige och med nordisk layout kan tangentbordet fås med en uppsjö olika Cherry MX-brytare och just SweClockers exemplar är bestyckat med bruna.

Ducky-10.jpg

Ducky One 3 i fullstort format.

Ducky-2.jpg

Tre olika storleksvariationer brevid varandra, inklusive nya färgval.

Ducky-3.jpg

Ducky One 3 SF är i lite mindre 65%-format och demonstrerar hur tangentbordet ser ut i svart istället.

En av funktionerna Ducky trycker en del på är dock hotswap – det vill säga möjligheten att enkelt byta brytare utan att behöva löda. Med stöd för brytare i Cherry MX-stil, antingen 3-pin eller 5-pin, är möjligheterna oändliga och byta är kort och gott väldigt enkelt. Jag kan exempelvis utan problem flytta olika slags brytare mellan de olika tangentborden, eller stoppa in Tactile 55-brytarna som medföljde det Mountain-tangentbord som besökte redaktionen för några veckor sedan.

Ducky-5.jpg

Att peta dit en annan brytare tar inte många minuter.

Ducky-6.jpg

För att underlätta brytarbyte ingår lite Ducky-märkta verktyg.

Det absolut trevligaste är dock ljuddämpningen, akustiken och Duckys keycaps. Där sparar tangentbordsmakaren inte på krutet och konstruktionen består av flera lager dämpning, däribland ett lager i EVA-skum. Det både låter och känns trevligt, en känsla som förstärks av själva tangenterna. De är tillverkade i double-shot PBT och allt från texturen på ytan, formen och den generella kvaliteten ger ett väldigt trevligt intryck.

Den sista punkten att behandla blir därmed priset. Det rekommenderade priset för den fullstora modellen ligger på 2 190 kronor, vilket placerar Ducky One 3 förhållandevis högt och ett antal hundralappar över föregångaren One 2.

Sett till byggkvalitet och inräknat fördelar som hot swap är det inte nödvändigtvis orimligt högt och det är en hel del tangentbord för pengarna, men det innebär också flera starka konkurrenter i samma prissegment. För den som värdesätter keycaps av hög kvalitet, god ljuddämpning och ogärna meckar med mjukvara känns Ducky One 3 trots lite högre prislapp som en självklar rekommendation.

betyg.png