Inlägg

Inlägg som Swedishchef_90 har skrivit i forumet
Av Swedishchef_90
Skrivet av Silles:

Har just köpt ett Radeon RX 7900 XTX (OC variant) och är väldigt nöjd det fungerar utmärkt med Ray tracing förutom för Path tracing.
Jag kör Cyberpunk med allt på/Högsta inställningar förutom path tracing och en upplösning på 3800x1800. Spelet håller ca 60-90 fps, och jag är helt ok med det.
När jag köpte kortet så fick jag det för 10 500 kr medan det billigaste rtx4080 super (OC variant) (som var alternativet jag funderade över) kostade ca 14 000 kr+.

Men en sak jag har reagerat på att jag ofta ligger på runt 19-20gb vid ram i usage, så jag tror jag gjorde ett bra val.

Vram är enbart allokerarat, väldigt få program mäter använt. Normalt i 4k är runt 12GB.
Sen spelar du i en udda upplösning men du har samma prestanda som 4070 super för 7k, sen har du dessutom FSR på då du inte borde ha mer än 20ish fps i "4k" med allt på max medan 4080 super hade haft 30 fps (50% mer)

Av Swedishchef_90
Skrivet av pv2b:

En hypotetisk frågeställning dök upp i en annan tråd kring reklamationsrätt och säkerhetshål.

Låt oss säga att jag köper en produkt i en svensk butik idag. Produkten är en gammal hyllvärmare där tillverkaren bara garanterar support och säkerhetsuppdateringar i cirka ett år till. Det skulle kunna vara lite vad som helst. Smarthemgrejer, en router, en mobiltelefon, eller vad som helst som ansluts mot Internet egentligen.

Lås oss vidare säga att efter två år så upptäcks ett säkerhetshål i produkten, som inte går att patcha, eftersom tillverkaren inte längre supportar produkten i fråga.

Enligt svensk (och EU) konsumentlagstiftning så har konsumenter tre års reklamationsrätt mot ursprungsfel - d.v.s. fel som funnits i produkten från början. Efter sex månader har konsumenten bevisbördan att visa att felet fanns från början.

Det jag undrar är, borde inte detta även gälla mjukvaran som enheten levereras med? Om tillverkaren inte kan erbjuda säkerhetsuppdateringar, borde jag inte som konsument kunna reklamera produkten med hänvisning till säkerhetshålet i fråga som ursprungsfel? Ett säkerhetshål känns ju som ett solklart ursprungsfel, säkerhetshål är ju inget som uppstår över tid, de finns ju alltid där tills att någon upptäcker dem, och det är ju inte särskilt svårt att bevisa att det alltid funnits.

Och eftersom tillverkaren inte längre släpper några säkerhetspatchar, så finns det inget annat för butiken att göra än att byta till en nyare modell eller ge pengarna tillbaka.

Jag har dock aldrig hört talas om att någon i Sverige lyckats reklamera en vara med den här motiveringen. Finns det något slags undantag för mjukvara, eller är det bara så att ingen provat innan, vad jag kan se?

Bevisbördan är väl ändå 2 år för företaget sedan något år sedan. Och detta är en svår fråga som jag inte har ett svar på, dock så borde det väl gå i ett land som Sverige antar jag

Av Swedishchef_90
Skrivet av zogez:

Dags att rensa upp bland allt mygel med hemarbete. Många som gör allt annat än att jobba på sin då kallade arbetstid. Handla träna hämta barnen mm.. inte konstigt mycket är dyrt när anställda i företag/kommun/ inte gör rätt för sig . Onödiga personalen kostnaden. Mygel på hög nivå.. värsta är att folk skryter helt öppet om det..

Skrivet av THURGOOD:

Distansarbete, historiens största mygel efter VAB!

Eller så har man jobb där man kan mäta hur mycket man gör eller har X antal timmar att utföra något. Frihet under ansvar brukar ju ges dem som är duktiga, vilket ni verkar aldrig ha blivit antrodda med...

Av Swedishchef_90

Nytt år, ny lön. Samma firma
Yrke: Elektriker
Ålder: 34
Stad: Stockholm
Utbildning: gymnasium
Erfarenhet: 14 år(tror jag)
Grundlön 41 700:- (+4.3%) snittar per månad ~48k med alla tlllägg utan ackord/ö.k
Förmån: 36h vecka, friskvård 3000:-, får behålla kabelskrot

Av Swedishchef_90
Skrivet av Saagaa:

Varför gpuer? Dom är väl om något bandbredds-begränsade och har generellt högre latens mot minnet.

Tänkte primärt på om det fanns några exempel på "real-world" program som faktiskt är snabbare på dessa monolitiska kretsar än på chiplet versionerna.

Jo det är sant.

Angående gpuer är det bara kika på nvidia (mono) mot amd (chiplet) så ser du att både effektivitet och prestanda är högre hos nvidia. Speciellt vid samma effektuttag

Av Swedishchef_90
Skrivet av Rouge of Darkness:

Låter som att det nog varierar rätt mycket då.

Brorsan är arbetslös nu och och efterfrågat div kurser för x jobb han tänkt sökt som typ har krav för vissa grejor typ truckkort eller liknande eller svesutbildning men bara fått svaret att det får han anordna med ajälv isf och inget arbetsförmedlingen syslar med.

Sjukt stor brist på fjärrvärme svetsare om han nu tycker om att svettas och svetsa 😁

Av Swedishchef_90
Skrivet av Saagaa:

Finns det något fall där dessa monolitiska kretsar e bättre än chiplet versionerna? Dom har halva L3 cachen men borde väl ha lägre latens till minne samt klara högre minnes frekvenser synkat mot IF.

Självklart finns det fall, framförallt där latens är viktigt. Se vara på gpuer.
Cpu verket ju dock inte riktigt lika kritiskt men där är problemet den höga värmen som blir som ger väldigt lätt höga temps vilket blir throttle enklarare.

Vore kul och se om x86 kunde göras utan så mycket bakåtkompatibilitet som slöar ned cuperna.

Av Swedishchef_90
Skrivet av john_doe:

Jag brukar inte bry mig om lego byggnader osv men den där var gillade jag, "exklusiv" innebär det att det bara säljs på lego.com eller kommer den börja säljas på vanliga butiker sen till trevligare priser?

Exklusiv kan enbart vara lego.
Min London phone booth var exklusiv men 7 månader senare fanns den på webhallen/proshop såg jag.

Denna tror jag nog säljer slut och blir svår att hitta någon annanstans

Av Swedishchef_90
Skrivet av BlommaNN:

Riktigt fin ut, svår att placera pga sin höjd dock!

Av Swedishchef_90
Skrivet av m4gnify:

Ingen aning hur bra det är, men jag droppade ner Biltemas Universalolja i alla switcharna på mitt Asus ROG Strix Scope TKL med röda brytare, och det blev ett ganska dämpat ljud. Fungerar som vanligt iaf.

Jag är tveksam att petroleum är det bästa att använda... Det förstör väl plasten över tid så brytarna dör i förtid

Av Swedishchef_90
Skrivet av DasIch:

Ja, nu när man blivit gubbe är inte återhämtningen lättare heller. Rätt tydligt nu när jag inte kört mark på 3 veckor och plötsligt är det 10Kg plus i mark, 10Kg i militärpress, ett par plattor extra i latsdrag och en storlek större på hantlarna i den viktigaste övningen av alla... bicepscurl. Gången innan när jag körde mark kändes istället som att jag hade tappat 10Kg. Du vet, ett sånt där riktigt skitpass där man bara blir sur och vill gå hem. Det var därför jag backade på marklyften, och plötsligt ökar allt.

Kan inte köra press bakom nacken. Just den rörligheten är helt uppmuppad av någon anledning. Kan alltså inte dra bak armarna tillräckligt och rotera dem rätt. Ingen aning vad det beror på och att få tid hos fysioterapeut tar evigheter. Har liksom inget som gör ont, axellederna ser bra ut på röntgen, och känner ingen stretch någonstans. Det tar bara stopp.

Bröstryggen låter det som isåfall... Tvingar skuldrorna att inte fel position.

Av Swedishchef_90
Skrivet av JonasT:

Som nu med 7000-serien?

Aah sant! Men tror 8000 blir som bäst laptop. Ryktet säger 9000 iaf

Av Swedishchef_90
Skrivet av GuessWho:

Rykten har talat om att Zen 5 processorerna kommer vara i Ryzen 9000 serien.
Tror inte AMD har officiellt bekräftat vilka modeller/namn som kommer ännu.

Cpu 9000
Gpu 8000
Annars kommer nog chaos uppstå när ingen vet vad folk talar om med 8000 serien

Av Swedishchef_90
Skrivet av SwedZi:

Tack för info, har tyvärr inget val då det är 7900x som sitter i den datorn just nu.

Beroende på priset du köper för, sälj 7900x och köp X3d 😀 borde du gå +/-0

Av Swedishchef_90
Skrivet av Perdonotknow:

Men gud. Min spel behöver inte mer än tex 42 % för just det är ett 4080 kort. Nu får du nog tänka till innan du säger något. 4080 kortet är ett super kort. Så varför ska jag då köra 100 % När jag inte behöver det. Ska jag säga varför??? hm.... sen glömmer du ju allt en sak. Visa spel är CPU krävande. Sen sitter du ock kollar en sida där de kör ett test med luft och inte bra fläkt på den. Sen på det kör de stresstestet från Unigine Superposition. Så du sitter och jämför med det. Sen om du läser igen. Jag kör vatten block.
Skulle jag spela tex nya Alan Wake med alla inställningar på ultra. Då skulle jag säkert ligga mycket högre Watt. Nä nu är vi klara här. Kommer inte längre

Om du enbart har 42% usage på gpu så köpte du fel gpu för din upplösning. Du måste lira 1080p eller något eller ha väldigt hög bottleneck.
Tittar man på din 6h screenshot så har du väldigt låg avereage clock samt usage

Av Swedishchef_90
Skrivet av SwedZi:

Okej,

Så vid spelande bör tempen inte bli 95 grader? Skulle jag köpa datorn så kommer jag även undervolta den så mycket det går utan att underklocka.

Nej mycket tveksam att den når 95 med lite pbo tuning vid gaming

Av Swedishchef_90
Skrivet av sebbeharry:

Precis börjat gymma nu efter lång tid utan träning. Siktar på att nu i början köra lättare pass 4-5 gånger i veckan. Problemet jag har är att jag får nackspärr säkert två gånger i månaden och jag fattar inte varför. Finns det övningar för att motverka det? Det kan komma när som helst men antagligen sover jag konstigt. Senast fick jag under träning när jag körde bicepscurls (hur man nu får nackspärr av det egentligen). Jävligt irriterande när man är taggad men knappt kan röra nacken i flera dagar.

Hur konstigt det än låter så neck bridges och stärka upp bål/Core
Du över använder nog nacke när du lyfter, inte håller skuldrorna och bål stabilt

Av Swedishchef_90
Skrivet av SwedZi:

Okej, och nu på svenska tack vad innebär detta? Att det inte är något konstigt med denna temp?

Vad occt gör är att den maxar allt. 240 aio kan oftast inte kyla konstant mer än 200W ish

AMD max temp är 95 sen throttlar den.

Vid spel så kommer den max boosta. Vad du kan göra är att sänka tdp till 190W och se att boostar fullt

Av Swedishchef_90
Skrivet av SwedZi:

En till fråga, borde den inte kommit över 5ghz i sån hög load? Eller är det tempen som satte stopp där?

Den throttlar nog, max temp är 95 for ryzen.

Av Swedishchef_90
Skrivet av SwedZi:

Detta är en ryzen 9 7900x som jag kanske ska köpa, men tycker den ligger väldigt högt vid benchmark? 95 grader? En nzxt kraken x53 240mm som kyler den. Vågar jag köpa datorn med denna temp?

<Uppladdad bildlänk>

Ja, occt maxar tpd. Den söker max temp. Amd vill boosta till 95

Edit
Sen är max för en 240 aio runt 200W generellt sett om du inte trimmar vcore mer