Enligt uppgifter från den finska tullen ska teknikåterförsäljaren Jimms PC-Store ha sålt nästan 3 500 DJI-drönare till ett bolag som sedan exporterade dem till Ryssland. Drönarna uppskattas vara värda totalt 2 miljoner euro eller strax över 20 miljoner kronor.

Jimms PC-Store, som ägs av tyska Pro Gamers Group, började sälja DJI-drönare till Ryssland 2021 men avbröt alla leveranser efter invasionen av Ukraina i februari 2022. Mellan april och oktober samma år sålde återförsäljaren drönare och deras reservdelar till bolaget Luminor Oy som sedan exporterade dem till Ryssland via Turkiet.

Återförsäljaren har sagt att de inte gjort tillräckligt med kontroller innan de sålde drönarna.

– På grund av invasionen av Ukraina och Finlands historia med Ryssland har många i landet och inom teknikindustrin reagerat väldigt starkt, säger Sampsa Kurri, chefredaktör på hårdvarusajten Io-tech.

Io-tech, tillsammans med Dreamhack och två av Finlands största E-sportorganisationer, har nu avslutat sina samarbeten med Jimms PC-Store.

Åtal och sanktioner

Luminors VD Gabriel Temini åtalades i januari för brott mot sanktioner. Teminis två bolag, Luminor och Siberica, är nu med på USA:s och EU:s sanktionslista över misstankarna om att de har sålt drönare men även halvledarkomponenter till Ryssland.

I mars dömde tingsrätten Temini till ett villkorligt fängelsestraff för att ha sålt halvledarkomponenter till Ryssland. Däremot fann rätten otillräckligt med bevis för att drönarna har exporterats till landet. Åklagaren har överklagat domen till hovrätten men inget datum har satts ännu för nästa prövning. Inga åtal har väckts mot Jimms PC-Store.