Permalänk
Medlem

Folk får skylla sig själva när dom inte lyssnar, flertalet har lagt ned tid på att förklara, sen kommer spelknattar och hävdar något nonsens på grund av den dubbelkärniga modellens högre klockfrekvens och inte ser något annat. Men det gör inget, för det spelar minst roll för mig och mest roll för dom som skall köpa.

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk

Har själv beställt en Q6600. Min "plan" nu när det inte finns så många spel som använder sig av 4 kärnor är att i Windows Vista tilldela kärnor. Med andra ord frå Windows kärna 1 och 2 till sig själv och får göra vad fan den vill. Och kärna 3 och 4 till spel.

Då får man 2 kärnor som är helt "fräscha" för spel och inget litet skit program som snor några Hz från spelet när den ska jobba.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600X, 16 GB RAM, RTX 2080Ti, Meshlicious

Permalänk

Ahhh det här är jobbigt!
Om man väntar lite för att priserna på Quad:en ska sjunka så kommer samtidigt nya tekniker fram. Ifall man är en spelare som jag, så skulle jag tro att en Core 2 Duo räcker framöver de närmaste 2-3 åren.

Om man däremot tänker som killen ovan eller håller på med kryptering, omkodning, rendering och annat sånt så skaffar man sig en Quad.

Jag tvivlar starkt på att Quad-tekniken är nått man som spelare ska köpa: -Hur bra funkar inte Half-Life 2 och liknande spel på en C2D processor idag?
Jag menar, man behöver väl inte en Quad processor om man inte spelar spel på en bioduk och omkodar sin film samtidigt som man packar upp filer?

Men varför ska jag snacka, -jag är ju grön inom detta ämne...

Visa signatur

Skaparna av Crysis är tre turkiska bröder.

Permalänk
Proffsmoddare

Köp en E6750 och klocka den. Den är förövrigt ca 800 kr billigare än både E6850 och Q6600. Den är även svalare än Q6600. Då har du sparat 800 och sen om 1-2 kanske 3 år så köper man en riktig quad när det är bättre stöd för quad.

Troligtvis så räcker både en quad och en E6750 i flera år, dock så KANSKE quaden går om efter 1-2 år om tillverkarna är snabba med kompabiliteten, men då kan man lägga dem sparade pengarna på en "riktig" quad om man känner behov efter mer.

det är vad jag skulle ha gjort och kommer troligtvis att göra med.

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk

E6750 klockar bättre än E6850 på en drös tester jag läst även fast den har mindre multiplier.

Svårt val av dom 2, men lutar ju åt 6750

Visa signatur

CPU: Intel i5 12400f | CPU kylning: CM Hyper 212 EVO V2 | GPU: XFX Speedster SWFT RX 6600 | RAM: Kingston Fury 16GB 3200MHz | M.2: Kingston KC3000 M.2 NVMe SSD Gen 4 512GB | M.2: Kingston KC3000 M.2 NVMe SSD Gen 4 1TB | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Seagate 2TB | Mobo: Asus Prime B660-PLUS D4 | PSU: Be Quiet! System Power 9 700W | Chassi: Fractal Design Define R5 | Skärm: AOC 27G1G4 + Samsung S27F350

Permalänk
Medlem

Känns som om denna diskussion aldrig kommer att sluta, blir som;
Saab vs. Volvo, Audi vs. BMW mm, kommer alltid finna folk i båda lägrena som hävdar att deras val är det enda rätta.

Jag resonerar som följer. Jag vill ha bästa prestanda idag i spel.
Spelr är nämligen det jag gör mest.

Quad tror jag är lite av nyhetens behag, långt ifrån fullt utvecklat. Lite som AMD64 va när den kom; bra potencial men hur många program eller spel för den delen drog nytta av tekniken de första 2 åren?

Jag köpte en AMD64 själv, s754 och sedan även en s939 (den jag fortfarande sitter på när jag skriver detta) men har jag haft något 64 bitars OS som fungerat så mycket bättre eller varit så mycket snabbare än 32-bitars och därmed dragit nytta av tekniken?

Snart 2 år efter min senaste processor/moderkort/minnes-uppgradering sitter jag då här och vad skall jag välja?
E6850 för dagens prestanda (främst i spel då), eller den "framtidssäkra" Q6600 för använding i 3 år?
Jag tar E6850 idag, för jag gissar att om 2 år har vi en ny plattform här med GGDR 3 om inte 4 som standard och då är det dags att uppgradera på nytt igen. Och jag skulle vara väldigt förvånad om "alla" spel och program skulle börja dra sådan nytta av Quad-tekniken för mig som hemmaanvändare inom en 2 års-period att jag är "körd" om jag inte köper en Q6600.

Permalänk
Medlem

Vill ni höra den stora hemligheten om val av processor?
Det är en väldigt stor hemlighet!
Större än hemligheten om varför J.K Rowling hittar på så konstiga namn till sina karaktärer!

Here it comes: Ni funderar på tok för mycket på vilken processor ni ska ta. Jag väntade tills de nya kom ut och valde ut den som passade budgeten, end of story.

Visa signatur

E6750 - XFX 9800GTX+ OC - Gigabyte GA-P35-DS3 - 2*1GB Corsair VS PC2-5300 - Samsung Spinpoint 400GB

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lcars
Vill ni höra den stora hemligheten om val av processor?
Det är en väldigt stor hemlighet!
Större än hemligheten om varför J.K Rowling hittar på så konstiga namn till sina karaktärer!

Here it comes: Ni funderar på tok för mycket på vilken processor ni ska ta. Jag väntade tills de nya kom ut och valde ut den som passade budgeten, end of story.

Kan stämma

Permalänk
Medlem

jag sitte också som mmånga andra och överväger. Själv så sitter jag fortfarande på en gamal athlon xp 2600+ så jagg lär iof bli nöjd vilket jag än väljer.

Jag tror nog att även om det kommer något spel som kan nyttja en quad så kommer en e6850 fortfarande att prestera bra och gör den inte det så kommer nog inte en q6600 klara sig speciellt bra heller då den antagligen redan är rätt gamal.

Det jag undrar över är dock om man tjänar mycket på en quad ifall man tänkte köra med dubbla skärmar?

edit: e6750 ser rätt intressant ut den med.

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | aw3225qf |

Permalänk
Proffsmoddare

Köp en E6750 och klocka! Eftersom att det inte är något problem att klocka den så kommer du lätt upp i samma hastighet som du gör med en E6850 och då kostar den dryga 800 till. En låg multipel behöver dock inte alltid vara en fördel men troligen så kommer en processor med en hög multipel att sätta stopp ungefär samtidigt som en med lite lägre, ibland tidigare.

I detta fall är det 8x på en E6750 och 9x på E6850.

om du tänkt klocka, köp en 6750. Om inte, lägg till 800 och köp den kanske lite mer framtidssäkra quaden.

mitt råd, köp en duo nu och spara lite pengar och köp en riktig quad vid eventuellt behov senare. Just nu tjänar man mindre på en quad i prestanda "overall" så att säga. Men om man ska använda massa renderingsprogram med mera så kan det vara värt med en quad.

Duon spöar quaden nu, quaden tar kanske duon sen.

E6750 är en väldigt prisvärd processor just nu enligt mig.

Visa signatur

[Project]
WING X99

Permalänk

Är det helt enkelt inte så att om ett program utnyttjar mer än två kärnor så är en quadcore snabbare än en dualcore? Så himla stor skillnad blir det väl inte på grund av de olika klockfrekvenserna?

Visa signatur

En gång, när en som jag känner var i Afrika för att vaska guld, då såg jag en svan!

Permalänk

Hur kan du säga, Lcars, att man ska ta det som passa budgeten? Om du inte ser så handlar tråden om E6850 mot Q6600 - och dessa skiljer väldigt lite i pris (Q6600 är t.o.m. lite billigare för att den säljer så bra).

Off topic nu; förövrigt så tycker man bör välja E6750 eller Q6600.. E6850 är som att välja en extreme variant av något.. alltså att slänga bort pengar.

Q6600 är OTROLIGT mycket prestanda för pengarna - detta är även E6750.

[Edit]
Förlåt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lcars
Jag jämförde övergången mellan 2 och 4 kärnor med övergången mellan 1 och 2 kärnor.

Pentium D är bara två Pentium-processorer som man lött ihop. Det var ganska mycket hype runt tvåkärniga processorer när de kom, och argumenten var förmodligen identiska till de nuvarande. Folk drog gärna paralellen "Två kärnor = Skitbra!".
Men sen kom det riktiga tvåkärniga processorer som visade sig vara mycket bättre än Pentium D, då Pentium D faktiskt var en väldigt primitiv tvåkärnig processor.

Det är samma sak nu när de fyrkärniga processorerna dykt upp. De är grymt hypade och folk tänker "Shit, fyra kärnor = Skitbra, Två kärnor = Värdelöst".
Men när den dagen väl kommer att fyra kärnor är lika mycket standard som två kärnor är idag så kommer det finnas en hög riktiga fyrkärniga processorer som är mycket bättre än de nuvarande, och man kommer och titta tillbaka på Q6600 och säga "Skräp!".

Din argumentation håller, nästan...
Den brister, enligt mig, på att "morgondagens" 4-kärniga prollar inte finns än, precis samma var det när Pentium D kom. Är osäker på om det fanns något stöd för 2-kärniga då, men så vitt jag kommer ihåg var stödet i princip obefintligt.
Idag finns det redan stöd för 4-kärniga prollar och fler är på väg (vilket det visserligen var då också, men inte alls nära som det, enligt tillverkarna, är idag).
Har inga fakta och hinner inte leta upp några heller
//a

Permalänk
Medlem

Folk skriver om att Supreme Commander flyter bättre på en dual, det är inte konstigt när stödet för multicore är ganska uselt.
Om man laddar ner Core Maximizer tool för Supreme Commander så tjänar du väldigt mycket mer och ha fler kärnor.

Så skulle inte fatta några beslut på det spelet som har "stöd för quad" när det uppenbart suger.
Kör Core Maximizer så är quad mycket bättre och ändå är det ett 3-parts program och inte på något sätt ett inbyggt stöd.

Utan Core Maximizer på en quad:

Med Core Maximizer på en quad:

Viss skillnad där

/WarWolf

Visa signatur

There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...

Asus Maximus VIII Hero | i7-6700K | ASUS GeForce GTX1070 Strix 8GB | G.Skill F4-2133C15Q-32GRK |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FredPeace
Hur fan

Det var så långt jag läste innan jag upptäckte att ditt inlägg inte var värt att läsa överhuvudtaget.
Finns ingen anledning att svära alls, om du blir så upprörd så bör du inte sitta framför datorn utan lämna den en stund och lugna ner dig.

Visa signatur

E6750 - XFX 9800GTX+ OC - Gigabyte GA-P35-DS3 - 2*1GB Corsair VS PC2-5300 - Samsung Spinpoint 400GB

Permalänk
Medlem

Jag kan knappt föreställa mig hur OTROLIGT UPPRÖRD FredPeace måste ha varit för att skriva "Hur fan". Eller vänta lite..

Jag har redan en E6600 som tuffar på i 3.6 GHz, så jag tänkte köpa mej en quad + 8 GB minne och bygga ihop en dator till.

Quadcore och mycket RAM hoppas jag kunna ha mycket kul med, t ex virtuella servrar och tunga stora beräkningar. Duon fungerar bra till dagens (och förmodligen morgondagens) spel.

Visa signatur

1: SABERTOOTH P67/i7-2600K@4300/NH-D14/32GB/Radeon290X/HX620/BenqG2412HD
2: P35-DQ6/Q6600@3300/Tuniq/4GB
3: i3 HTPC 4: Vaio Lifestyle P 5: Elitbook 6930p 6: iPhone5

Permalänk

Varför överklockade du?
Borde jag kanske också göra det, är ju många som gör det

Visa signatur

Skaparna av Crysis är tre turkiska bröder.

Permalänk

Haha, är inte upprörd för att jag svär.. ligger i min natur att svära.
Ska edita och ta bort det så är alla glada, eller?

Permalänk
Medlem

Jag har beställt en Q6600.

Jag ska delvis spela på min dator men jag ska även använda den som en vmware labmiljö och köra flera virtuella maskiner på den av och till då kändes det naturligt att välja den processor med flest kärnor, trots att kanske processor inte är det största problemet i en virtuell miljö.

Det var nog prissänkningen som gjorde det lätt för mig.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Tja, jag har varit inne på en duo nu länge.. kanske ska ändra sig.... jag menar...jag kommer har typ 5-7 fläktar sammanlagt i min TJ09 chassi så värmen kommer nog inte bli något problem. Om jag kan få up den som i testet ovan så skulle jag lätt köra på quaden.
Ska faktiskt ha samma moderkort, p5k.

En fråga, har fabrikat på minnerna någon betydelse när man klockar? Jag har corsair 6400 800 mhz (redan köpt dem, hörde att 800 mhz var onödigt på en quad)

PS. tror ni dessa har G0-stepping? Står att det är quad men är en bild på en duo
http://www3.hardwareversand.de/8VrjsynHbiV00z/1/articledetail...

Visa signatur

Workstation - Intel i7 920, Nvidia GTX295, Asus P6T Deluxe V2, Corsair 6GB 1333Mhz, HX 750
Laptop - MacBook Air 13"

Permalänk

Har idag en E6600 och är riktigt sugen på att uppgradera men vad säger ni? ska jag köpa en Q6600 eller en E6850?

Blir bara byte av processor för mig då jag redan sitter på: Asus P5W DH deluxe moderkort, 2gig ddr2 minne, Geforce 8800GTS.

Va helt inne på en E6850 men efter att ha kollat runt här lite så blir man ju lite osäker, jag brukar uppgradera lite då och då ca 1 gång om året så det med att en quard håller längre känns inte som ett något hållbart för mig då jag förmodligen kommer ha gjort en större uppgradering av systemet inom 1.5 år ändå.

Så vad säger ni, vilket tror ni skulle passa mig? är själv inne på E6850 men vill ju inte göra ett dumt köp ändå.

Visa signatur

H€n®i©

Permalänk
Medlem

MysMys: jag skulle vänta lite och se vad mer Intel kommer ut med samt se vad AMDs "phenom" går för.

Visa signatur

[Asus P8H67] - [Intel i2500k] - [Corsair 4gb pc10600] - [Asus 560ti 1gb]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mysmys killen
Har idag en E6600 och är riktigt sugen på att uppgradera men vad säger ni? ska jag köpa en Q6600 eller en E6850?

Blir bara byte av processor för mig då jag redan sitter på: Asus P5W DH deluxe moderkort, 2gig ddr2 minne, Geforce 8800GTS.

Va helt inne på en E6850 men efter att ha kollat runt här lite så blir man ju lite osäker, jag brukar uppgradera lite då och då ca 1 gång om året så det med att en quard håller längre känns inte som ett något hållbart för mig då jag förmodligen kommer ha gjort en större uppgradering av systemet inom 1.5 år ändå.

Så vad säger ni, vilket tror ni skulle passa mig? är själv inne på E6850 men vill ju inte göra ett dumt köp ändå.

Den nya "bunten" med Intel processorer kommer ju runt årsskiftet, om jag inte missminner mig. Och till hösten kommer ju även den nya chipset X38
Jag tänker ivartfall försöka hålla ut tills dess med min E6600..:P

Visa signatur

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe"-Albert Einstein-#1 X48DS5| Q6600GO@3.6GHz Max FSB so far :P | TRUE+FM121 | OCZ Reaper-8500 | Corsair 620 | Cosmos 1000 | #2: P35-DS4 ( F10 )| TRUE-120 | E6600@3.72 | OCZ Nvidia SLI DDR2 PC2-6400 | NZXT Lexa | HD4850|

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TinMann
MysMys: jag skulle vänta lite och se vad mer Intel kommer ut med samt se vad AMDs "phenom" går för.

Fast ska han trycka dit en Phenom så kommer ha ju behöva ny modekaka. Lät mer som han bara var ute efter att lyfta proppen.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grim
Fast ska han trycka dit en Phenom så kommer ha ju behöva ny modekaka. Lät mer som han bara var ute efter att lyfta proppen.

Självklart. Men om phenom blir lika dominant som core2 så blir det ju ändå intressant.

Iallafall: jag skulle inte ta en quad pga av strömförbrukningen, särskilt när man överklockar! Hellre tar jag en snabb dual.
EDIT - och höja volten så mycket för överklock... vågar inte. Dual kan man bara låta volten vara.

Visa signatur

[Asus P8H67] - [Intel i2500k] - [Corsair 4gb pc10600] - [Asus 560ti 1gb]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mysmys killen
Har idag en E6600 och är riktigt sugen på att uppgradera men vad säger ni? ska jag köpa en Q6600 eller en E6850?

Blir bara byte av processor för mig då jag redan sitter på: Asus P5W DH deluxe moderkort, 2gig ddr2 minne, Geforce 8800GTS.

Va helt inne på en E6850 men efter att ha kollat runt här lite så blir man ju lite osäker, jag brukar uppgradera lite då och då ca 1 gång om året så det med att en quard håller längre känns inte som ett något hållbart för mig då jag förmodligen kommer ha gjort en större uppgradering av systemet inom 1.5 år ändå.

Så vad säger ni, vilket tror ni skulle passa mig? är själv inne på E6850 men vill ju inte göra ett dumt köp ändå.

Väldigt onödigt att köpa nytt nu när du redan har en E6600.

Visa signatur

E6750 - XFX 9800GTX+ OC - Gigabyte GA-P35-DS3 - 2*1GB Corsair VS PC2-5300 - Samsung Spinpoint 400GB

Permalänk
Medlem

håller med vad tusan sak ni med feta core2duo prollar byta för bara för att eller?

Visa signatur

Har en matta som musen bara sviiiiscchar runt på...en svart....som svänger lite i underkant......// MER CO-OP ÅT FOLKET!

Permalänk
Medlem

Lite offtopic.

Jag fick det här svaret när jag frågade om processorn etc från tyskland.

"The shipping costs to Sweden are generally 30,00 € per order.0,75 % are added to the value of the goods for transport insurance. Paymentis only possible by bank transfer. If a TFT has more than 2 dead pixels or more than 5 malfunctioningsubpixels, it can exchanged due to the warranty."

0.75% av priset inkl. moms då?

Visa signatur

Workstation - Intel i7 920, Nvidia GTX295, Asus P6T Deluxe V2, Corsair 6GB 1333Mhz, HX 750
Laptop - MacBook Air 13"

Permalänk
Medlem

man köper en CPU för vad den skall användas till idag. OM ett halvår är det helt andra system och då vill man uppgradera iallafall.

Visa signatur

r_wateralpha 0.3