Inlägg

Inlägg som pekz0r har skrivit i forumet
Av pekz0r

Jag tycker det är flera saker som är riktigt bra med Pebble som konkurrenterna inte har.
För det första, e-ink-skärmen är riktigt bra för ändamålet. Den är tydlig, alltid på och syns väldigt bra även i starkt solljus(skärmen är passivt upplyst av ljuset som träffar skärmen, och blir därmed bara starkare och starkare ju mer ljus det är utan backlight). När det är mörkt är det bara att skaka på handen för att tända en svag backlight som gör att man ser skärmen klart och tydligt utan att bli bländad. Det är precis de egenskaperna man vill ha på skärmen i en klocka och det gör ärligt talat inte så mycket att upplösningen är ganska dålig och att den inte kan visa avancerad grafik(varför vill man visa det på klockan?).
Funktionen jag gillar allra bäst med min Pebble är att man kan ha den som tracker för appen "Sleep as Android" och snooza alarmet med de fysiska knapparna(måste vara en fysisk knapp eftersom man enkelt kan hitta den när det är mörkt oavsett hur man ligger). Man kan också ha endast vibrationslarm så att man slipper väcka eventuell sambo som sover i samma säng/rum.
Det är även en mycket bra kompanjon när man är ute och springer och linkande. Även här är ett måste med fysiska knappar och enkla menyer för att man ska kunna använda klockan. Avancerade menyer som t.ex. apple watch är väldigt jobbiga att använda samtidigt som man springer. I den här versionen blir det ännu bättre med pulsmätaren. Just nu har jag en Fitbit Charge HR för att mäta pulsen.

Utöver det finns såklart alla de vanliga smart watch-funktionerna som att styra musiken, se SMS, vem som ringer osv. Det är trevligt och kockan gör det enkelt, men bra.
En annan sak som väldigt få smartklockor kan matcha är batteritiden. Batteriet på min Time Steel håller strax över en vecka vid tung användning. Det är ett måste för att man ska kunna använda den för att mäta sin sömn eftersom du måste ladda den varje natt. Klockan laddar också på ca 2 timmar så jag missar normalt sett aldrig någon natt. Jag laddar den oftast när jag får möjlighet någon gång under helgen och tar sedan på mig den igen 2-3 timmar senare eller innan jag ska sova.

Det enda jag inte riktigt gillar är menyerna som blir lite jobbiga om man har många appar. Då hade det varit nice mend touch screen för att scrolla och eller/eller en lite större skräm så att man kan få en bättre lista. Som tur är kan man ju sortera listan så att de appar man använder mest hamnar längst upp och man lär sig snabbt att t.ex. tre snabba tyck är music, fyra är Endomondo osv, men det blir jobbigare när man ska ner på de man inte använder så ofta. Inget stort problem dock, för det blir sällan att man använder mer än 3-6 appar någorlunda regelbundet.

Jag köpte combo-packetet igår. Det med en Time och en Core.

Av pekz0r
Skrivet av infigo:

Jag gillar min Time steel och om en stålversion kommer för time 2 så finns en pytteliten chans att jag byter. Jag gillar min Time dock men tvåan ser bättre ut med den större skärmen förhållande till klockans storlek. Det är ganska stor kant på time

Time 2 är gjord av stål. Står följande: "A premium heart rate-enabled stainless steel smartwatch with an updated color display" som text under första bilden.

Av pekz0r
Skrivet av mattec75:

Det är ofta stora arbetsinsatser, potentiella driftstopp på affärskritiska funktioner och möjligen nödvändig vidareutbildning av personal som skall till för att byta system, helt bortsett från att man måste säkerställa att det nya systemet faktiskt fungerar som avsett (även under belastning) och att det uppfyller alla krav som ställs på det. Det mesta av det har också en prislapp med skrämmande många nollor, även för ett större företag. Jag har varit där och det är ingen semesterresa.

Fast uppenbarligen var det ju inte så svårt att byta. De genomförde hela förändringen väldigt snabbt utan några som helst driftsstörningar. Hade det legat mer sanning bakom ursäkten om det var svårt att ändra så hade jag absolut haft mer förståelse.

Av pekz0r
Skrivet av Dustin Home:

Dustin har nu infört en ny säkerhetslösning vid inloggning till vår webb. Den innebär att samtliga kunders lösenord kommer vara krypterade*. Vi har valt att påskynda övergången till den nya säkerhetslösningen då man på olika webforum har uttryckt oro kring lagringen av lösenord i vårt gamla system. Omläggningen görs en kund i taget och beräknas vara klar inom några dagar. Du kan själv kontrollera om ditt lösenord har blivit krypterat redan nu. Logga in på vår webb och gå till ”Mitt konto”. Ett låst hänglås innebär att lösenordet är krypterat. Om lösenordet inte redan är krypterat behöver du bara logga ut och därefter logga in igen. Då kommer lösenordet direkt att bli krypterat.

*Teknisk fotnot: Lösenord kommer att hashas med algoritmen bcrypt med salt per kund. Det tidigare klartextlösenordet raderas.

Har ni några frågor är ni välkomna att kontakta mig direkt på passwordquestions-to-per@dustin.se

Med vänliga hälsningar,
Per Lengquist
IT Director, Dustin

Det här snabba agerandet räddar er väl lite, men man kan ju inte undgå att undra varför ni inte gjort den här ändringen långt tidigare om det nu har varit något ni känt till och som flera kunder har påpekat under flera år tid. Er tidigare ursäkt om kvalitetssäkring verkar ju bara varit just det, en ursäkt.
Det finns inga ursäkter för att lagra lösenord i klartext och speciellt inte om det inte var svårare att ändra än att det bara skulle ta några timmar att ändra.

Av pekz0r
Skrivet av Dustin Home:

Hej!
Om ett företag vill skicka till en adress vi inte har registrerad så kontrollringer vi alltid det telefonnummer som är registrerat hos bolagsverket. Det gör vi för att få en bekräftelse att adressen i fråga är okej.

Det där har jag ju väldigt svårt att tro på med tanke på att ni inte ens verifierar kontoägaren om ber om att få sitt konto raderat.

Av pekz0r
Skrivet av Electrix:

"Hur många Kalmar-bor behövs det för att förklara registrering och implementering av GWT?"
Edit: Nybro.

Men ja, man kan också göra så. Dock måste man isåfall ha kvar Analytics-koden hela tiden annars avverifieras kontot.

Kul att det löste sig för TS

HTML-filen ska också ligga kvar. Google verifierar om sidorna ibland om inte filen ligger där då måste du verifiera sidan igen nästa gång du loggar in.

Av pekz0r
Skrivet av lolight:

Är det inte så att det nu kommer stor konkurrens från utlandet, med billiga utvecklare? Typ Kina, Indien?
Varför kan man inte jobba på distans mer? Så att man kan ha kontoret hemma, men vara anställd i Stockholm? Jag kanske skulle vilja jobba lite så, då jag nu har eget med möbelsnickeri. Men det är inte fulltid. Men tydligen så har inte heller de deltidsarbeten man kan ta.

Det är betydligt mer teamwork än vad man tror.
Det beror mycket på vad det är för projekt man jobba med hur bra det fungerar att jobba på distans. På en webbyrå kanske man som utvecklare får egna projekt som man ska lösa mer eller mindre helt själv. Man får en färdig designskiss och ska sedan göra det till en fungerande hemsida enligt specifikationen. Då förlorar man inte så mycket om man jobbar hemifrån eftersom arbetet då är väldigt självständigt. Vissa nackdelar finns det även här. Det är svårare med kommunikationen mellan designern och utvecklaren då det trotts all teknik som finns aldrig blir samma sak som att sitta bredvid varandra och titta på samma skräm. Sedan om du kör fast eller stöter på ett problem som någon av dina kollegor borde veta hur man löser blir det svårare att både ta kontakt med dem och sedan få det förklarat på ett bra sätt. Det blir ofta väldigt omständligt.

Jobbar i team med en produkt eller ett stort system blir givetvis kommunikationen mycket viktigare och intensivare och då blir man oftast väldigt begränsad av att inte sitta i samma lokal.
Andra aspekter är att det är svårt att bygga upp företagskulturen och lagandan när man jobbar på distans. Många klarar inte av att hantera ansvaret av att sitta hemma och jobba där ingen kan se och det finns många chefer som inte gillar det eftersom de då tappar mycket av kontrollen över sina anställda och vad de gör. Man har heller oftast inte lika roligt på jobbet om man sitter själv hemma som när man jobbar i team. Alla de här anledningarna gör att det är svårt att hitta de bästa utvecklarna eftersom de bästa utvecklarna oftast vill jobba ihop med andra duktiga utvecklare för att utvecklas och stimuleras.

Att lägga ut delar av utvecklingen utomlands är väldigt svårt. Kvaliteten på det man får tillbaka är oftast väldigt låg och kommunikationsproblemen är ofta extrema vilket gör att väldigt mycket blir fel och Även om det är mycket billigare per timme så blir det alltid många fler timmar och man måste ändå lägga väldigt mycket tid här i Sverige för att projektleda och kontrollera så att allt blir rätt och av tillräckligt bra kvalitet. När man sedan får allt levererat måste man oftast göra egna anpassningar ändå för få till den kvalitet man kräver. På grund av allt detta blir det oftast inte speciellt mycket billigare, men det blir nästan garanterat betydligt jobbigare att hantera och lägre kvalitet.
Väldigt många bolag har försökt detta, men gett upp. Ska man satsa på att göra utvecklingen utomlands måste man nästan starta ett eget kontor på plats så att man kan hålla koll på allt.

Av pekz0r
Skrivet av Yxskaftet:

Jobbar som webbutvecklare och enbart denna vecka har 5st olika rekryterare hört av sig angående jobberbjudanden.
Förstår inte hur ni kan tro att det finns dåligt med jobb, vart har ni fått det ifrån?
Det är generellt stor efterfrågan efter webbutvecklare.
Självklart står det att man ska kunna allt i alla arbetsannonser, de är ju lite mer som önskelistor, tror inte det är ofta som någon uppfyller alla önskemål.

Jag kan bara skriva under på det här.
Jag är själv Webbutvecklare och jag får i alla fall ett par erbjudanden i månaden, nästan varje månad. Jag bor själv i en mindre stad, men de flesta jobben jag erbjuds är i Stockholm(det är nog över hälften, resterade är de flesta i andra större städer). Hade jag bott i Stockholm och lagt ut mitt CV på fler ställen hade jag förmodligen också kommit upp emot de där nivåerna.
Jag jobbar både med frontend(JS/jQuery, HTML, CSS) och backend(PHP, MySQL, Linux/Enklare server administration) och jag har "bara" ca 1,5 år riktig arbetslivserfarenhet om man inte räknar diverse hobbyprojekt och eget företag under studietiden.

Lönen
Hur mycket du får i lön beror väldigt mycket på i vilken stad du jobbar. I Stockholm är lönerna betydligt högre än övriga landet och ingångslönerna ligger väl på ungefär 26-32k tror jag. I Stockholm är det dock hård konkurrens samt dyrt att leva och bo. I någon av de övriga större städerna ligger ingångslönerna på runt 24-29. I en medelstor eller mindre stad får du kanske 21-26.
De här siffrorna förutsätter dock att du har utbildning eller någon form av dokumenterade kunskaper samt att du har en del att saker visa upp som du har gjort. Försök därför dra igång olika hobbyprojekt och kanske eget företag under studietiden. Sådana meriter är guld värda när du ska ut och söka jobb.

En arbetsdag
Som flera redan varit inne på varierar det väldigt mycket. Som junior utvecklare brukar det generellt sett bli mer programmering och mindre möten och planering.
Många företag kör med någon form av Scrum/Kanban och då brukar man börja dagen med en daily scrum vilket är ett kort möte(oftast inte mer än 15 min) där man lyfter upp problem man stött på och försöker hitta lösningar(kan man inte hitta en lösning direkt brukar de direkt berörda parterna ta ett eget möte efter tillsammans med scrum mastern) för att inte ta upp alls tid i onödan. Efter mötet är det oftast utveckling som gäller. Det blir även ett och annat möte, både interna och med kunder.
Som mer senior utvecklare beror det ganska mycket på vilken inriktning du tagit. Vissa blir specialister och vissa går mer åt arkitekt eller projektledare/scrum master.
Det här gäller främst för produktorienterade bolag.

Slutligen - Är webbutvecklare ett yrkesval jag skulle rekommendera?
Det är det absolut!
IT är i allra högsta grad en framtidsbransch och det kommer finnas stort behov av webbutvecklare lång tid framöver, speciellt när det gäller backend. När det gäller frontend kan kanske bli en del radikala förändringar de närmaste 10-15 åren som gör att HTML, CSS m.m. inte blir lika eftertraktat, speciellt inte om man vill jobba med "det senaste". Generellt sett gäller det att hålla sig uppdaterad om vad som händer och ta till sig nya tekniker för att fortsätta vara konkurrenskraftig. Det här ser jag mest som en fördel eftersom det tillåter (och tvingar) dig att utvecklas. Du har dessutom ofta ganska stora möjligheter att påverka din egen utveckling.
Duktiga utvecklare kommer vara hårdvaluta under många år framöver. Det börjar de flesta företag i branschen förstå och de flesta lägger mycket tid och pengar på att se till att personalen trivs. De bygger flashiga kontor, erbjuder förmåner utöver det vanliga, bra personalpolitik och incitamentsprogram för att kunna locka till sig och behålla de bästa utvecklarna.

Av pekz0r

Jag har två stycken 20,4" IPS-skärmar från HP. De var riktigt fina skärmar när de köptes(fick de dock väldigt billigt ifrån ett konkursbo) och jag har jag varit väldigt nöjd med under de 4 år jag haft dem.
Nu börjar jag dock bli väldigt sugen på att köpa en stor skräm(runt 27") med 2560x1440 upplösning som ska ersätta båda. Dells ultrasharp är jag riktigt sugen på.

Av pekz0r
Skrivet av BaZZe_93:

Ser väll snyggt ut men får man problem vill jag nog hellre ha den gamla traditionella blå skärmen för där verkar i alla fall stå någonting som jag har nytta av och inte bara en sad smiley xD

Står ytterst lite av nytta på den traditionella bsod också. Det helt generisk information(samma varje gång) om att man står att man ska kontrollera ny hårdvara, kontakta administratör m.m. och några minnesadresser. Det hjälper sällan speciellt mycket vid felsökning det heller.

Av pekz0r

Riktigt bra!
Jag köpte dock den dyrare dockan med två DVI-portar bara för att kunna lösa det här problemet här.

Men nu kanske det skulle gå att få in en skärm till i dockan. Jag tror den stödjer max 2 skärmar på de fyra portarna som finns(1 displayport, 2 DVI, 1 VGA). Det är en Dell Advanced Port Replicator för Lattitude-serien. Någon som vågar sig på en gissning?

Av pekz0r

S_Z: Ja, du har väl rätt i det mesta du säger. Men det lyser ju igenom att du är väldigt "casual gamer". Att telefonen skulle kunna ersätta alla andra spelplattformar inom de närmaste åren när man ska sätta sig ner och spela har jag väldigt svårt att se. Det spelar ingen roll om man kan få upp en 1080p-bild med perfekt kvalitet om man bara har en liten touchskärm att syra med. Det funkar säkert jättebra med väldigt enkla spel som bara behöver ett par olika knappar, men för "riktiga" spel känna det inte som en ersättare på långa vägar, åtminstone inte för min del. Problemet blir nästan ännu värre med ett skräm som är bredvid telefonen eftersom man då måste titta ned på telefonen ibland för att hitta knapparna.

Av pekz0r
Skrivet av JesperT:

C++ är väl ändå ett av de absolut vanligaste och eftersökte språken när man söker jobb, endast marginellt slaget av Java ?
C# ligger en bit efter, men är på stark uppgång.

.NET verkar dock vara något som har varit väldigt inne ett tag nu.

Sedan beror det ju såklart som du säger på i vilken bransch och område man söker jobb.

Det är är helt fel i min uppfattning.

Det som det är överlägset störst efterfrågan på i Sverige är .Net och framför allt C# och ASP. I Sverige är det extremt mycket .net jämfört med andra länder.

Efter .Net är det ett ganska stort gap ner till Java. Efter Java är det är ett ännu större gap till övriga. Här hittar vi språk som PHP, C++, JavaScript, C.
Vill du ha en lovande framtid när det gäller jobb skulle jag verkligen satsa på utveckling för Android eller iOS i dagsläget.

Av pekz0r

Såg ju riktigt intressant ut det där!
Jag kommer definitivt följa den här telefonen.

Lite jobbigt att byta bort Android nu när man kan det bra och betalat över tusen kronor för appar bara :/

Av pekz0r

Jag har väldigt svårt att se hur man ska kunna prioritera lite bättre grafik och några fler spel högre än en riktig spelkontroll.

Det beror visserligen lite på viken typ av spel man är ute efter. Vissa spel fungerar alldeles utmärkt med bara touchscreen som inmatning, men i de allra flesta spel går det inte ens att jämföra spelupplevelsen med den man får av riktiga fysiska knappar. Det finns hur många fördelar som helst med fysiska knappar. För att bara nämna några enorma fördelar:
Man känner precis vart knapparna sitter så att man slipper kolla vart man trycker
Det finns ingen risk att man missar knapparna eftersom man känner när de trycks in.
Man slipper ha fingrarna i vägen för skärmen.
Man behöver inte ha virtuella knappar på skärmen vilket gör att det blir mer plats på skärmen för själva spelet.
Man skulle kunna sammanfatta Xperia Play vs. iPhone när det gäller gaming såhär: http://www.youtube.com/watch?v=qKnr8gdoxI8

Sedan har man tillgång till alla emulatorer i Android vilket gör att man har tillgång till mycket fler spel på den plattformen jämfört med iOS. Det kanske inte finns lika många spel med toppgrafik på Android, men igen, är det verkligen det allra viktigaste för att det ska vara ett bra spel och ge en bra spelupplevelse?

Så om spel är det viktigaste för dig så är nog Xperia Play rätt för dig, speciellt eftersom du gillar PSP.

Av pekz0r

Om spel är det viktigaste så tycker jag inte det finns något tvivel om att Xperia Play är den bästa telefonen för dig i den aspekten.
Du har riktiga spelkontroller och du kan få tillgång till ett i stort sett obegränsat antal spel med emulatorer för nästan alla konsoller.
Sedan något som jag inte tror någon nämnt här är att det finns en rad exklusive spel till Xperia Play som kräver fysiska knappar. Kolla t.ex. här(behöver jag säga mer egentligen? Vilken annan telefon kan komma i närheten av det där?): http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DHk23afO9MhI&v=Hk23afO9MhI

Edit: vet inte om länken blev rätt. Ni hittar den om ni söker på "Xperia Play", klippet heter "Xperia PLAY - Exclusive look on our 10 games!" och är av Gameloft.
Skickades från m.sweclockers.com

Av pekz0r
Skrivet av flashen:

En snabb fråga till, kan man köra detta mot serverklockan? Som det är nu uppdateras det väll när man laddar sidan, vill ha det lite mer exakt så man kan sätta 30min mot klockan oberoende på när man laddar sidan

Fattar inte riktigt vad du menar men den där koden kör AJAX-requesten en gång varje sekund(1000 millisekunders delay) och den startar så fort sidan laddats oavsett när du laddar sidan.

Av pekz0r

Löste inte förra inlägget det där?

Testa detta annars:

SELECT tbl_artikel.*, COUNT(tbl_inventory.artid) AS inventoryCount FROM tbl_artikel INNER JOIN tbl_inventory ON tbl_inventory.artid=tbl_artikel.id WHERE tbl_artikel.date < '2011-01-01' AND tbl_artikel.name='bosse' AND tbl_inventory.date < '2011-01-01' GROUP BY tbl_artikel.id

Av pekz0r

Det råder ju inget tvivel om att Samsung har kollat på iPhone när de designat telefonen och här har de ju utan tvekan gått över gränsen. Det där är mer än att låna lite idéer och ta inspiration av en konkurrent, designerna är ju nästan identiska.

Av pekz0r

Hmm, googlade lite om detta nu för att kolla och jag hittade detta:
http://www.overclock.net/windows/448818-pagefile-windows-7-do...

Det där verkar ju faktiskt ganska troligt, så man kanske ska ha på den ändå.
Jag antar att han pratar om det RAM-minne som visas som "Available" i aktivitetshanteraren. Vad händer när "Free" tar slut och man behöver mer RAM? Då allokeras väl det som är i "Available"?