Inlägg

Inlägg som pekz0r har skrivit i forumet
Av pekz0r
Skrivet av Damodred:

Windows och även Photoshop (tror jag) är byggda för att använda pagefile så vanligen är det inte rekommenderat att ta bort den helt. Kör då hellre med kanske en eller två gigabyte utrymme specifikt för säkerhets skull. Har själv åtta gigabyte ram och får slut på det ibland. Om jag tar fram min Task Manager så står det följande:

Total: 8190
Cached: 3489
Available: 4180
Free 757

Då har jag bara Firefox, Spotify, Outlook och Word öppet. Med ett spel igång exempelvis sticker det snabbt iväg.

Wow!
Har du typ 2000+ flikar i firefox då eller?
Vilka är de 5 processerna som använder mest minne och hur mycket använder de?

Jag har betydligt mer än så och jag har mer än 4500 MB ledigt av 8GB.

Av pekz0r

Det bästa är att stänga av pagefilen helt om man har 8GB eller mer RAM. Det som händer då är att Windows lägger pagefilen i RAMen vilket gör den mycket snabbare och minskar belastningen på hårddisken.
Det enda problemet jag hört om som en följd av detta är att windows inte kan dumpa systemdata vid BSODs. I övrigt offrar man inget vad jag vet om man inte får helt slut på RAM men risken för det när man har 8GB ser jag som minimal om det inte är extrema fall.
Har man SSD skulle jag definitivt stänga av pagefilen för att spara på skrivningar till den.

Av pekz0r

Den korrekta benämningen på 4G/LTE som ni pratar om är egentligen 3,9G då inte alla krav för få kalla tekniken 4G uppfylls. LTE Advanced som uppges ska klara alla krav för att kallas 4G kommer som tidigast under 2012.

Jag tror inte LTE kommer att ersätta ADSL, åtminstone inom en överskådlig tid. Det kan säkert ersättas i tätorterna i vissa fall om priserna pressas ned men jag tror det kommer ta lång tid tills det kommer vara ett bra alternativ ute på landsbygden.

Av pekz0r

Motorola Xoom eller Samsung Galaxy Pad 2 ser riktigt trevliga ut

Jag tror att android kommer öka betydligt snabbare än det där nu bär Andorid 3.0 kommer och med det kommer det garanterat komma massor av tablets.

Av pekz0r

Jag tycker Ribbon är riktigt bra.
Det är mycket mer intuitivt, enklare och mycket mer modernt. Det var en lite jobbig övergång när man bytta till nya Office, men efter att man jobbat med det ett tag så inser man att det faktiskt är mycket bättre och enklare. I de program man använder menyerna mycket(Office-prgrammen) tycker jag det är klockrent.
Ribbon-gränssnittet är dessutom mycket mer anpassat efter touch-input vilket blir vanligare och vanligare på alla typer av datorer, desktops, laptoms och tablets.

Av pekz0r

Opera är den klart bästa webbläsaren! De är först med väldigt mycket smart och hittar på nya smarta innovationer hela tiden.
Den enda fördelen med Firefox är alla plugins som finns, men tyvärr är webbläsaren betydligt mycket långsammare än Opera och Chrome, speciellt om man vill utnyttja den enda fördelen och ha massa plugins installerade.

Av pekz0r

Inte så kul bakgrund men jag är ganska nöjd med layouten, kanske inte så estetiskt men funktionellt precis vad jag vill ha

http://dl.dropbox.com/u/5530281/device.png

Telefon: SE X10i
OS: Android 2.2
ROM: Cyanogen mod 6.6
Launcher: ADW Launcher
Widgets: Beautiful widgets(längst upp), Multi Icon(för att få fyra okoner i samma ruta), BatteryTime, Syncer, 3G Watchdog, LED Light, Youlu adress book.

Av pekz0r

Det enda vettiga alternativet om du vill komma billigt undan när ju att använda något av de färdiga system som finns(CMS + Forum). Det finns ju ingen anledningen till att uppfinna hjulet på nytt, speciellt inte när det gäller något såpass avancerat som ett CMS eller ett forum(det är betydligt mer avancerat än vad man tror om man vill ha den funktionalitet som förväntas vana formanvändare).

Anlitar du en professionell och seriös webbyrå blir jag mycket förvånad om du kan hamna på under 10 000 kr om du inte väljer någon standardmall till wordpress och trycker in ett forum med lite mindre anpassningar.

Det där är ju en hyrlösning och inte alls så relevant för TS. Han vill ju veta vad det kostar att skapa en ny hemsida. Normalpris för ett webbhotellspaket ligger på runt 40-80 kr per mån om man inte har några speciella krav.

Av pekz0r
Skrivet av Alle090:

Tycker att ett frivilligt alternativ ska finnas som låter de som betalar få ett internet konto och se deras tjänster där. Att tvinga folk och betala för mobiler och datorer för internet jack är helt vansinnigt. Internet är en fri tjänst och ska inte behöva betalas mycket mer än åtkomst.

Det värsta är att dom säger att man ska betala för SVT osv för att de ska fortfarande vara en fri kanal och inte styrd av andra medier/företag. Men det enda bra jag finner i SVT är barnprogrammen och nyheterna, men de resten 95% av sändnings tiden är det program för typ Agda(82) eller Birgitta(55) men inget för mig Alle(20).

Det värsta är ju att de vet ju att mesta dels av tv användarna inte kollar på deras kanal men de skiter i vilket. Dom har fått en lag att dom får pengar för alla tv användare, då räknas även in att man ser på andra kanaler. Samma med internet, dom la upp sin egna tjänst självmant och nu vill dom ha pengar för det också för att få dom sista typ sudenterna eller icke tv ägande personer att betala.

Åter igen pengar i fokus och nu har dom till och med en lag bakom dom.

Lite lustig diss ifrån Radiotjänst:
http://www.fairshopping.se/opinions/view/4660

Fast alla andra TV-kanaler är ju riktade till dig mer eller mindre. De som inte är målgruppen för alla andra TV-kanaler av olika anledningar ska också ha möjlighet att ha något för dem. När du blir gammal får du ju ta del av det.
Det är ju precis som att betala skatt. Under vissa delar av ditt liv får du ut mer än du tar av systemet(tex. när du studerar eller blivit pensionerad) medan du oftast betalar mer än du får ut medan du jobbar. Allt för att ekvationen ska gå någorlunda jämnt ut.

SVT skulle kanske inte kunna göra grävande och opartisk journalistik om politiker på samma sätt om de skulle få sina anslag ifrån politikerna genom att det bakas in i skatten och därefter stadsbudgeten(som bestäms politiskt). Man biter ju som bekant inte handen som föder en...

Jag kan därmed se poängen med det system som finns nu även om det finns många områden där man kan förbättra det. Det är till exempel fel att en fattig student tvingas betala lika mycket som höginkomsttagare. För studenter är det väldigt kännbart medan det endast är en piss i havet för en höginkomsttagare. Sedan känns hela konceptet väldigt gammalmodigt med tanke på den teknik som finns idag.

Av pekz0r

Decibell mäter dock ljudtrycket och har inte så mycket att göra med hur vi människor uppfattar det.

Att höja 10Db innebär en fördubbling av ljudtrycket medan en dubbling av den uppfattade ljudnivån troligtvis kräver mer. Det är dock väldigt svårt att subjektivt bedöma vad som innebär en dubbling av den uppfattade ljudnivån då det är väldigt svårt att relatera två olika ljudnivåer med varandra utöver att avgöra vilken som är högst av de två. Det är dessutom väldigt olika från person till person hur det uppfattas.

Av pekz0r
Skrivet av Christhebalrog:

Själv hävdar jag att en webbutvecklare även måste ha kännedom om hur koden fungerar hos klienten. Mycket av dagens webbutvecklare använder ju sig av t.ex. ajax, där "klientprogrammering" eller vad man vill kalla det, är en stor del. En webbdesigner är, enligt min definition, någon som fokuserar på en sidas miljö och presentation, inte hur den fungerar, utan hur den visuellt skall fungera.

Ja, det var det jag menade.
Jag skrev: "när man även jobbar med server side-programmering". Därmed inkluderas både klientprogrammering(HTML, JS/AJAX och utveckling på serversidan. Man måste kunna HTML och man bör åtminstone kunna grundläggande CSS. Men fokuset ligger generellt på utveckling av logik och funktioner och inte det grafiska.

Det jag reagerade på att du från början skrev webbutvecklare, men du nämnde bara tekniker för presentation(HTML och CSS) och klientprogrammering(JS).

Av pekz0r
Skrivet av Christhebalrog:

Om man siktar på att bli webbutvecklare är det ett måste att kunna html och css på sina fem fingrar. Det gäller egenligen bara trial and error här, man blir bättre med tiden. Personligen tror jag på html och css först och främst, för att sedan börja med klientprogrammering (dvs. javascript), för då ser man snabbt att något händer. Vet själv hur det var när man började programmera och inte riktigt kunde "se" att något hände...

Som sagt, lär dig först html och css (skaffa dig ett hum om vad xml är, det är som html fast mer generaliserat) och gå sedan på programmeringsbiten. Så fort man kan grunderna i programmering så är det ungefär samma sak alltihop. Och framför allt: låt det ta tid, och lycka till!

En webbutvecklare är man först när man även jobbar med server side-programmering tycker jag.

Kan man bara håller på med klientprogrogrammering och design är man enligt mig en webbdesigner.

Av pekz0r

Vad du ska lära dig beror ju lite på vad du ska göra.

Vill du göra hela hemsidor ifrån grunden måste du lära dig något server side-språk och en databas, förslagsvis PHP och MySQL.

Vill du bara göra webbGUIn, så bör du först och främst fokusera på att fördjupa dina kunskaper i (X)HTML, CSS och efter det JavaScript(gärna med något bra framework som t.ex. jQuery) om du känner behov för det.

Av pekz0r

Fixa så att man kan logga in med OpenID!

Jag tror inte så många orkar registrera sig där annars.

Angående designen så håller jag med de andra.

Av pekz0r

Seriöst, ingen kan väl tro att de gjort detta medvetet för att få upp priserna?
Driftstopp som detta är SJUKT kostsamma och de kommer inte få tillbaka de pengarna genom att höja priset.
Visst kan de kompensera lite genom att höja priset men det kommer aldrig kunna täcka detta. Det är ju väldigt korkat att göra något sådär kostsamt bara för att öka priserna. Eftersom priserna faller så snabbt nu hade det ju bara varit att bromsa prisnedgången istället för detta så får de fort mycket bättre marginaler utan att konsumenterna märker så mycket.

På en marknad helt utan konkurrens kanske de hade kanske kunnat kompensera helt genom att höja priset, men nu förlorar de istället ordrar till deras konkurrenter.

Av pekz0r
Skrivet av Taentreo:

Det sa min lärare också Att det skulle kunna bli en pr-grej hehe. Går tredje året på Gymnsium, synd bara att efterträdande elever förmodligen kommer att ställa till det med klustret om det står uppe tills dom tar över.

Har läst på fah´s sida att det går utmärkt att köra deras klienter på kluster eller etc. I och med att dom inte behöver skyffla stora filer, utan mest tänka ut med cpu och ram..

Hehe, okej

Lycka till!

Av pekz0r

Riktigt fint!
Kul att du väljer att använda det för att folda också.
Kan ju bli ett ganska fint PR-trick för skolan också. "Vi använder gamla datorer som annars skulle slängas till att hjälpa till med cancerforskningen". Bra ut både miljö- och forskningssynpunkt

Vad är det för skola? Gymnasium eller högre utbildning?

Skrivet av Rba:

Kul idé med foldingkluster, dock har jag läst att det kanske är så bra i praktiken tyvärr. Tror det var att noderna inte kunde dela data tillräckligt snabbt mellan sig, dock så är det värt att undersöka. Det var också ett tag sen jag läste om det så kan ju minnas fel eller så.

Ser inte hur det skulle kunna vara ett så stort problem. Varje nod lär ju ha 100MBit och folding kan väl knappast dra så mycket? Det är ju inga massiva datafiler som man laddar ner.

Av pekz0r
Skrivet av Atomizer:

Facebook har använt MySQL helt och hållet en gång i tiden, man måste ju börja någonstans. Men numera används mycket annat än bara MySQL och Facebook har t.ex. ett av världens största Hadoopkluster med ca 2000 maskiner om flera TB data vardera. De har även egenutvecklade Cassandra som de nyttjar flitigt.

Ja, absolut är det inte bara MySQL i deras databaslösning, men det är fortfarande MySQL i grunden(vad jag förstått i alla fall). Så då kan man ju inte riktigt påstå att exempelvis MySQL inte är kapabelt till att klara lite mer extrema behov när man måste skala upp i stora kluster. Både Hadoop och Cassandra är ju även de open source så hela lösningen är ju fortfarande open source.

Det är ju mer eller mindre omöjligt att göra bra och effektiva mjukvaror som passar lika bra för herr Svenssons blogg med 30 besökare om dagen(vilket MySQL gör) som de gör i sådana extrema behov utan att man installerar massa plugins eller kompletterande mjukvara, som Cassandra och Hadoop i fallet med Facebook.

Av pekz0r
Skrivet av kobbe92:

Jag är ju inte dum och skriver ut mitt lösen på forumet. Självklart har jag ett lösen och användarnamn
i min riktiga fil

Jaha, sorry. Då är jag med.

Ett tips kan vara att kryptera lösenordet direkt i koden om du vill göra sådär.

echo sha1(lösenord);

för att få fram det krypterade lösenordet

sedan ändrar du till:

sha1($_POST['pass']) == "")

i koden och lägger det du fick av den första kodsnutten i "".

Då slipper du ha lösenordet helt krypterat och synligt i källkoden.

Av pekz0r

Det TS frågade om var ju vad det kostar att utveckla en sida en sida som prisjakt, inte vad han behöver för servrar m.m.

Den stora kostnaden för att skapa en sida i klass med prisjakt är dock varken själva webbutvecklingen eller inköp av servrar, utan saker som att få folk att börja använda sidan och bygga upp ett varumärke genom marknadsföring.
Har man en vettig affärsidé på sidan så bör man kunna skala upp organisationen och hårdvaran organiskt om inte sidan växer i okontrollerbar hastighet men då bör man å andra sidan ha goda möjligheter att fin in riskkapital.

Skrivet av Atomizer:

Öppna databashanterare som MySQL och PostgreSQL är väldigt kapabla. Problemen med dessa uppstår först när man behöver skala ut skrivningar och data, men då pratar vi om webbplatser med kraftigt svällande datamängder som konfronteras med problem som berör i stort sett alla databashanterare av relationstyp. Men Prisjakt är knappast en sådan webbplats där databasen växer med flera gigabyte om dagen. Prisjakt kanske har några miljoner produkter/prisuppgifter som sakta växer till antalet, men några miljoner indexerade poster om nån kilobyte vardera är ingenting för databashanterare som MySQL och PostgreSQL, och man kan förmodligen cacha så gott som hela databasen i primärminnet på en hyffsad server.

Sen blir man säkert tvungen att köra flera replikerade databasservrar som nyttjas direkt av webbservrarna för att kunna klara läsbelastningen när den är som mest intensiv (10 000-tals läsningar/sek), men det skulle man inte kunna undvika även om man körde flaggskeppsprodukterna från Oracle, IBM, Sybase osv.

Facebook kör MySQL kan jag ju meddela. Deras databas lär ju svälla med många TB varje dygn så din tes håller inte riktigt.