Inlägg

Inlägg som tobbe_x90 har skrivit i forumet
Av tobbe_x90
Skrivet av Benkaboy:

Jag hade precis den här frågan, begav mig hit och vad får man se? Aktiv tråd på ämnet!

Känner ett enormt sug att uppdatera min huvudskärm. Kör idag en 24" BenQ TN skärm, 1080p 144Hz. Den har +5 år på nacken minst men har fungerat väl i CS och Overwatch som är de "snabbaste" spelen jag spelar. Dock är det ju det här med färger, när man har fått se andra skärmar med ex.vis VA och IPS så blir suget mäkta stort.

Jag är på håret att köpa en MSI 27" VA panel från Mediamarkt som är på rea nu. Dock är frågan om släpningar är så pass påtagliga i det här fallet att jag som medioker CS spelare kommer bekymras av det eller om det kommer vara natt och dag jämfört med min TN panel?

Jag har kört med en VA-panel från 2010 rätt länge och är på väg byta till en IPS just pga ghosting. FPS-spel och framför allt just CS är de spelen där jag tycker ghostingen stör upplevelsen som mest tyvärr, pga de snabba dragningarna man gör med kameran hela tiden.

Med det sagt är ghostingen dock bättre på dagens skärmar, beställde själv en 144 Hz VA från MSI på black friday och det var definitivt bättre än på min gamla 60 Hz men fortfarande störigt nog för att jag skulle bestämma mig för att de får bli IPS för mig istället.

Hur mycket det stör just dig kan du nog bara prova dig fram till, men jag tror definitivt du kommer märka det om du spelar mycket CS och suttit med en bra TN-panel.

Edit: Samsung G7 ska dock vara en klass för sig vad gäller responstid för en VA enligt recensioner, så den kanske är ett lämpligt alternativ ändå.

Av tobbe_x90
Skrivet av nibe91:

Högg den för 5000:- på Amazon. Ja, om det är just glowen som stör så kanske ett panelbyte skulle vara lösningen. Vad gav du för LG:n?

Jag gav 4500 för LG:n på Netonnet.

Jag tror jag får lära mig leva med lite glow för jag har stört mig på ghostingen länge på min VA-skärm och vill hellre komma bort från det. Min LG står nedpackad just nu, är inne på att beställa hem en Asus XG279Q och prova om jag tycker det är någon stor skillnad på kontrasten, den finns dock inte i lager någonstans i Sverige just nu.

Av tobbe_x90
Skrivet av nibe91:

Precis, skulle inte påstå att det är djup svärta men upplever inte mörka partier som lika gråa och urvattnade som de hos LG:n. Glowen skulle jag säga är ungefär likvärdig. Rakt framifrån så syns det en del i hörnen. Men för min del så upplever jag inte detta som särskilt störande.

Okej, jag kanske får vänja mig med den glowen då om jag inte ska gå tillbaka till VA-panel. Vad kostade skärmen på Amazon förresten? Just nu hittar jag den bara för 7k bland svenska återförsäljare vilket är rätt saftigt jämfört med LG:n.

Av tobbe_x90
Skrivet av nibe91:

Nu landade Asus XG279Q:n. Första intryck är hög materialkvalitet, bra kablar och bra bild. Upplever kontrasten som betydligt bättre än hos LG 27GL850. Inga problem med överdriven IPS-glow eller trasiga pixlar. Stativet är ganska stort och går ut en bit bakom skärmen vilket gör att den kommer en bit från väggen. Ska jämföra med två VA-paneler de kommande dagarna och se om jag tänker behålla Asus:en.

Intressant att du upplever kontrasten bättre, lite svårt att relatera till hur mycket dessa uppmätta värden från recensioner faktiskt innebär i praktiken. Mörka bilder upplevde även jag som rätt mediokra på min LG 27GL83A.

Hur upplever du IPS-glowen jämfört med din LG? Syns det mycket rakt framifrån vid tex mörka bilder? Jag ser glowen på min LG rätt tydligt i ena hörnet vid mörka (inte bara helsvart) bilder.

Av tobbe_x90

Du kan prova mörka bilder, filmer eller spel i allmänhet, det är kanske det mest praktiska då man förmodligen inte har helsvart bild på skärmen särskilt ofta.

Jag har nyligen fått hem samma skärm som du, det är min första IPS-skärm och jag blev faktiskt rätt besviken på hur mycket glowen syns. För mig syns det till exempel i ena hörnet om jag har en mörkblå bakgrundsbild på skrivbordet, detta trots sänkt ljusstyrka till runt 20-25. Ska sägas att jag då sitter i ett relativt mörkt rum och ganska nära (kanske 50-60 cm) också.

Av tobbe_x90

Hur står sig denna skärm till exempel LG 27GL850, 27GL83A eller andra skärmar runt 5k? Vad får man för de där extra tusenlapparna mer än några extra Hz på uppdateringsfrekvensen?

Har själv fått hem LG 27GL83A men är lite missnöjd med glowen och funderar på om detta är ett bättre alternativ.

Av tobbe_x90

Undrar lite samma. Fick nyligen hem min LG 27GL83A, som ska ha väldigt lika egenskaper, från Netonnet:
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingskarm/lg-27gl83a-b/1...

I allmänhet bra färger, men IPS-glowen var ganska påtaglig tycker jag. Kommer från en VA-skärm så ingen riktig referens om vad som är normalt. Sitter jag mitt framför den, cirka 50-60 cm från den, så skiftar nedre vänstra hörnet rätt ordentligt till ljusare vid mörka bilder.

Finns det IPS-skärmar med 144 Hz som presterar bättre ur denna synpunkt?

Av tobbe_x90

Internet fungerar till och från

Hej,

jag har problem med mitt internet och skulle behöva hjälp att felsöka problemet.

Internet till min dator fungerar till och från hela tiden, det kan fungera ett tag (c:a 5-10 minuter) och sen sluta fungera. Det börjar oftast fungera igen om jag tar inaktivera och sen aktivera på "Anslutning till lokalt nätverk".

Problemet uppstår både med och utan router ikopplad och när internet inte fungerar på datorn har jag fortfarande internet via Wi-fi på telefonen. Jag har även testat olika kablar och jag har pratat med min ISP som säger att de inte ser några problem hos dem.

Så problemet verkar ligga i min dator, vad bör jag göra? Är det nätverkskortet det är fel på?

Tack på föhand

Av tobbe_x90
Skrivet av lorgix:

Jag hade försökt kolla på agget för att ta reda på vilken version det är. Sedan sökt info om agget på internet.

Är du säker på att just CX400 som finns i olika versioner? Jag har gjort lite research och inte hittat något om att det finns olika verisioner. I samtliga tester jag hittat (bl.a. Sweclockers) får den bra resultat och de säger att komponenterna är tillverkade av Seasonic.

Däremot verkar det som att Corsair någon gång under 2010 bytte tillverkare från Seasonic till någon annan till några andra av CX-aggen medans CX400 då verkade fasas ut.

Av tobbe_x90
Skrivet av lorgix:

Är det en tidig version av CX400 så kan agget vara ganska kasst. Alla agg som inte klarar 86% belastning är så klart undermåliga.
Skillnaden mellan säg 50% och 90% belastning är i regel högst påtaglig när det gäller aggets ljudnivå.
I TS sits skulle jag kolla upp agget. Jag skulle inte köra ett av dom dåliga CX-aggen på det här viset.
Risken finns att agg som havererar på grund av överbelastning tar med sig annat i fallet.

Men om agget håller vad det lovar så; ja, du kan köra så.

Vet du hur jag kan kolla upp vilken version jag har? Det är inhandlat juli 2010 om det säger någonting.

Av tobbe_x90

Jag lyckades googla mig till att nätagg är specade till uteffekt. I testet mäter de vid väggen och nätagget är 80+ guld, alltså 88% verkningsgrad vid 20% belastning. Komponenterna drar alltså 392*0,88=345W. För mitt nätagg skulle detta ge en belastning på 345/400= 0,86, alltså 86 %. Har jag räknat rätt då?

Är detta farligt högt att ligga på? Kan andra saker än nätagget gå sönder?

Sweclockers processor är dessutom överklockad, hur mycket mer effekt gör detta? Jag har även sett i andra tester ligger de en bit lägre i effektförbrukning, typ runt 350 W.

Av tobbe_x90
Skrivet av sgtprobe:

Förstår inte var det politiska ställningstagandet finns i de synnerligen skarpögda, välformulerade ordvalen han rörde sig med? Mer ett konstaterande än något annat, dock något spekulativt, vilket ligger i artikelförfattarens fulla rätt uttrycka med bakgrund av artikelns innehåll. Tycker jag då, för att tillägga.

Det som skrevs och sades då i media angående Jas 39 Gripen, ja, där kan man verkligen undra om man ska skratta eller gråta över. Vilken jäkla cirkus det var, med den ena okvalificerade yttringen efter den andra i stora rubriker på kvällsblaskorna. Nä, jag gråter nog mest när jag tänker tillbaka.

Att påstå att Gripen är "helt jämbördigt med de amerikanska stridsflygplanen, som manövrerar och strider precis lika bra som sina amerikanska kollegor" känns som ett väldigt subjektivt påstående. I detta sammanhang skrivet på ett sätt som får det att låte som att det skulle vara absoluta fakta.

Faktum är att JAS är inte ens är designade för vara lika bra som Raptor och MiG, de är designade för att vara prisvärdare och mer kostnadseffektiva alternativ till dyraste planen på marknaden.

Av tobbe_x90

Är 400 w till GTX 570 för optimistiskt?

Tjena, en polare har uppgraderat sin dator och jag blev erbjuden hans gamla GTX570 då mitt gkort är ganska utdaterat. Problemet är att jag har enbart ett 400 w nätagg, ett Corsair CX400. Är det optimistiskt att tro att det kommer funka med denna setup? (Övriga datorn i sign.)

I denna recension drar systemet 392 w med ett 570. Men jag vet inte om Swecs system drar lite mer än mitt? Är nätaggets effekt specad till in- eller uteffekt för övrigt?
http://www.sweclockers.com/recension/13964-asus-geforce-gtx-5...

Så vad säger ni?

Av tobbe_x90

Hm är det så illa? Kanske får kolla upp nätbutikerna lite nogrannare då och se om jag kan få hem något i mellandagarna.

Av tobbe_x90
Skrivet av Peppar2014:

Prescott tiden fyfan vilka minnen, det var som att sitta och vänta på något stort som aldrig hände. Så jag känner absolut igen mig i din mors frustration.

G3258 ska helst matchas med ett Z97 moderkort för överklockning och då skenar priset iväg något ofantligt, upp emot 12-2000kr utan minne inräknat. Förvisso kan du satsa på en vanlig G3220 processor och t.ex ett B85 moderkort och kanske komma under 1500kr, Intel´s stockkylare duger och är även tystare än AMD´s stockkylare..

450kr för en A4-6300 lät bra dyrt, sen är väl frågan vad för priser han tar för moderkort+minnen?

om det inte finns ett budgettak kanske ni skulle satsa upp till 6000kr på en dator som står sig de nästkommande 3-4åren?

Nja okej, inget budugettak alls var väl att ta i, men runt 2000-3000 kr. Men som sagt, mest fokus bara på att köpa något som är "lagom" till behoven.

Mjo lokala datorbutiken är ju lite dyrare än nätet såklart, men inte väldigt mycket enligt min erfarenhet och de är seriösa i alla fall.

Jag funderade på detta. Går på 1740 kr totalt, värt det? Jag vet nämligen inte om jag hinner få hit prylar på beställning innan jag åker hem igen.

http://databyran.nu/default.asp?katId=1&katUnderId=576&detPro...
http://databyran.nu/default.asp?katId=3&katUnderId=577&detPro...
http://databyran.nu/default.asp?katId=2&katUnderId=432&detPro...

Jag ska för övrigt inte klocka någonting, vill bara skruva ihop det och så ska det funka.

Av tobbe_x90

Okej, så verkar som att det billigaste segmentet i runt 500 kr duger bra då. Hur står sig IntEL G32xx mot AMD A4? Lokala datorhandlaren har AMD A4-6300 i lager för 450 kr, skulle va smidigast att slippa beställa.

Skrivet av Treant:

G3258 är en prisvärd processor. 4GB för surf duger absolut. Kan du berätta vad hon har nu och vilken budget du har?

Just nu har hon en Pentium 4 Prescott 3,06 GHz, 3GB DDR2, Geforce 6200LE. Inga nya grejer direkt Nätagget är ett FSP 250 W och det tycker jag borde räcka för de nya grejerna med väl?

Budgeten är väl egentligen inget satt tak på mer än att datorn ska uppfylla behoven utan att behöva lägga pengar på onödigt dyra grejer för ändåmålen.

Av tobbe_x90

Enklare uppgradering till surfdator

Hej!

Så här under julledigheten när man är på hemvändarhelg så har jag lovat att uppgradera morsas dator. Men då jag har varit dåligt påläst på komponenter senaste åren, speciellt budgetsegmentet så vänder jag mig till Swec för lite hjälp.

Datorn ska användas till väldigt simpla saker så som att betala räkningar, kolla mail och facebook, lite surfande osv. Det som jag hade tänkt uppgradera är moderkort, CPU och minne. Min fråga är, hur högt bör man gå i pris på CPU-fronten? Det behövs ju inget speciellt men det ska ju ändå flyta på när man surfar och så.

Jag har sett AMD:s billigaste A3-serie går på runt 500 kr, skulle detta duga? Min andra tanke är att gå upp till runt 1000 kr och satsa på typ FX6300 eller kanske inte Intel i3? Vad tycker ni? Och angående minne, räcker 4GB idag till sådant här användande?

Tankar tips skulle uppskattas

Av tobbe_x90

Vill du ha vettigt underlag för ditt val av skärm så läs recensioner och kolla forum (förutom SweC är Hardforum.com ett hett tips) istället för att stirra på specs som egentligen inte säger så mycket om hur skärmen presterar.

Av tobbe_x90
Skrivet av Kunzite:

Som sagt, kan inte uttala mig gällandes äldre VA skärmar som din med PVA panel. Men min VA ghostar inte märkbart mer än min TN panel. Detsamma gäller betraktningsvinklar, det är raka motsatsen mot vad du säger.

Har har du en bild på en IPS: http://i.imgur.com/gJ1Bw9a.jpg

Här är en VA: http://i.imgur.com/yhJcDmV.jpg

Minsta tillstymmelse till mörkare parti på skärmen ser rent ut sagt fördjävligt ut på en IPS vid större betraktningsvinklar. Även rakt framifrån så lyser alla hörnen på grund av de låga betraktningsvinklarna.

Oj där ser man, jag får kanske erkänna mig rättad då. Det verkar som att mycket har hänt på VA-fronten sedan jag köpte (det var väl även då jag läste på som mest) min Eizo Foris i så fall. Vilka skärmar är det på bilderna? Samma prisklass?

Hur är black crush och off-center contrast på din skärm?

Av tobbe_x90
Skrivet av Kunzite:

VA definitivt! Bästa svärtan, ingen jobbig glow, inga problem med bleeding, bäst betraktningsvinklar och bra färger.

TN och IPS är båda ganska undermåliga tekniker på datorskärmar tyvärr.

Skickades från m.sweclockers.com

Värt att nämna är att jag har en AMVA panel själv och kan inte alls kännas vid problemen med ghosting som folk nämner som en nackdel på VA. Min skärm är lika snabb som IPS vilket den också visar i tester.

IPS har generellt sett bättre betraktningsvinklar. Särskilt i mörka partier då VA lider av så kallad "black crush" och "off-center contrast", IPS har dock sitt glow vid vinklar.

Angående snabbheten, har du testat köra FPS-spel, typ CS och liknande? Jag själv sitter med en Eizo Foris FS2331 och kan säga att den ghostar ganska rejält i sådana spel.