Inlägg

Inlägg som s.c.s.i. har skrivit i forumet
Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
Vad är det som gör det mer okej att slå ett barn än en vuxen?
Jag förstår inte detta.

Samma sak som gör det ok för en förälder att ge sitt barn utegångsförbud, men inte att förbjuda sin make/maka (eller någon annan vuxen) att lämna huset.
(Men utegångsförbud kanske är straffbart också, det är väl ett kränkande frihetsberövade iof... )

Måste dock påpeka att jag inte tycker att man ska få örfila/smiska andras barn, det framgick nog inte av mitt förra inlägg. Ändock tycker jag inte att gubben ska straffas för "misshandel".

Av s.c.s.i.

Jag tycker att det är vedervärdigt att man faktiskt kallar en örfil för misshandel. Det måste vara skönt för folk som verkligen har blivit misshandlade att veta att det de har blivit utsatta för likställs med en örfil.

Angående trådens fråga, jag tycker att det är ok att fysiskt bestraffa barn. Och nej, jag tycker inte att det är ok att misshandla dem.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Det kan ju inte gärna vara hets att:
A: Växthuseffekten är bluff eftersom månen är en ost
B: Hur menar du? Månen är ju inte en ost
A: Växthuseffekten är bluff eftersom månen är en ost
B: Jag kan inte se att det följer? Månen är inte en ost
A: Växthuseffekten är bluff eftersom månen är en ost
B: Förlåt men det är ett argumentationsfel, dessutom är månen inte en ost
A: Växthuseffekten är bluff eftersom månen är en ost
B: Non sequitur, vänligen återkom när du förklarat
A: Växthuseffekten är bluff eftersom månen är en ost
B: Är du en idiot eller troll?
A: Hjälp, jag blir förföljd!

"Argumentationsfel", "Non sequitur", "idiot", "troll"... Varför inte bara skriva ut "MBY" istället för "B"?

Edit: Ingen ad hominem menad!

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Wikipedia, bah! Jag använder främst http://www.logicalfallacies.info/ och http://www.fallacyfiles.org/index.html för att studera argumentationsfel, om vi ska tala webben.

Angående latinska termer är det också ett medvetet val från min sida (och från andra också, antar jag) att använda latin eller om det finns såväl svenska som engelska termer, växelvis använda dessa. Anledningen är att göra det glasklart för debattmotståndaren att det inte handlar om att "jag tycker du argumenterar knasigt därför att..." utan att trycka på att denna knasighet är tillräckligt allmänt förekommande för att ha en egen term. Då kan antingen motståndaren bemöda sig att studera argumentationsfelet eller låta bli och förbli dum. Det går naturligtvis att prosaiskt förklara ett argumentationsfel på ren svenska (och i vissa fall förekommer ju termen eller en allmän term, t.ex. "auktoritetsargumentet"). Men problemet med detta är att om jag skriver t.ex. "du kan inte hänvisa till att många tycker som du, det blir inte riktigare för det" så får man dels goddag-yxskaft-motfrågor och personen kommer aldrig se det generiska i felslutet. Finns det en klockren svensk term använder jag den. Finns det ingen svensk term föredrar jag latin framför engelska då man slipper massa tjat om anglicismer (vilket stör mig med). Finns termen på både engelska och svenska använder jag båda om lott (straw man<>halmgubbe, slippery slope<>sluttande plan), också för att göra klart att termer finns, kan slås upp och kan läsas på.

Det finns således ett värde i att använda terminologi. Sedan kan den terminologin råka vara på svenska, engelska eller latin. Alla tre är komplett sökbara för den med minsta google-skills.

Det är vidare många gånger komplett meninglöst att förklara för idioter varför de har fel. Det måste de upptäcka själva, och vägen till detta är att googla termer. Förvisso berättar jag visst prosaiskt och i mindre formell mening om argumentationsfelen vederbörande gör, men vi vet ju vid det här laget att det bara skapar idiotiska motfrågor. Det finns inget att diskutera om hos vissa fän innan de har kommit till rätta med sina egna felaktiga argument. Första gången ett argumentationsfel uppkommer från en skribent i tråden brukar jag (och andra vad jag sett) förklara mer ledigt vad som är fel. Om personen inte hajar detta är det dags att sätta ner foten och bara slänga termer på latin på puckot. Då kanske denne ställer sig frågan om vad ett "argumentationsfel" är för något rent generellt. Uppenbarligen fungerar det långt ifrån alltid, men vad göra annars?

Jag förstår dig, och det känns spydigt att besvara ett så långt inlägg med bara en mening, men du har uppenbarligen missuppfattat mitt inlägg.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Edit: Lade till din edit. Vad menas? Om ett "argument" är ett felslut så finns det egentligen inget annat att göra att uppmärksamma vederbörande på detta och invänta en korrigering. Annars finns det inget att diskutera egentligen. Felslut kan antingen vara informella felslut i en kontext eller formella felslut helt oberoende av kontext. Nätagg och några till har hittills inte presenterat ett enda argument som inte är fel rent objektivt, eller är tokdumt på något annat sätt.

Det var en allmän fundering, inte enbart relaterad till den här tråden.

Det jag menar att dessa termer, sedan de gjorde intåg på forumet (alltså blev allmän kännedom), överanvänds (mer av vissa, än av andra). Det fördes diskussioner på forumet även innan Wiki-sidorna (som jag bara antar är huvudkällan), och för någon som huvudsakligen besöker forumet för att underhålla sig själv, som mig själv, så är det helt enkelt _tråkigt_. Vartannat inlägg består nu av "nähe du, [argumentationsfel på latin]!", istället för ett betydligt mer underhållande sådant.
(Och jag bortser helt från det oundvikligt pretentiösa i att motargumentera (vilket man ju faktiskt gör, när man påvisar ett argumentationsfel) med en latinsk term, hur korrekt och passande den än må vara.)

Så jag antar att det jag egentligen försöker säga är; håll en lägre nivå! Kristendomen mot Islam, fight!

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Det vet vi inte, men ändå är en poll på ett fora inte belägg för något om någonting egentligen som kan extrapoleras till hela samhället. Och "alla andra tycker som jag" är som bekant inte ett argument. Det är ju dock intressant att de att som röstade för förbud sällan syns i tråden, förutom ett fåtal dumstrutar som inte vet varken in eller ut. Undrar om dessa är representativa?

Representativa för vem? Forumets medlemmar? Det tror jag.
Jag menar inte att omröstningens resultat skulle vara ett argument, bara att jag tror att den från början felaktigt uppsatta omröstningen (som förblev felaktig fram till ~20 röster, har jag för mig) knappast är särskilt missvisande p.g.a. det.

Edit: Åh vad jag minns tiden innan Wikipedias artiklar om argumentationsfel med en glädje. Jag tror att man med lite sökning här på forumet skulle kunna pinpointa användningsexplosionen av termer som "straw man", "ad hominem" m.fl. med veckoprecision.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
För det första: Har du helt missat felkällan i omröstningen? Den är åtgärdad nu men gav upphov till många felaktiga röster, däribland min egen.

Tror du att en ny, från början korrekt uppsatt omröstning, skulle ge ett annat resultat än den vi ser i den här tråden?

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Olegh
Fast det duger inte riktigt för min del åtminstone. Om jag inte försöker, samtidigt som jag ser på filmen, hitta svagheter, så är risken större att jag bara förbiser dessa.

Det är väl en "risk" jag tar, i så fall.

För dig står det alltså mellan att strunta i att syna filmen kritiskt och njuta och den, och att njuta i filmen, sedan evaluera den kritiskt, men med risk att missa svaghet? Är det här verkligen ett svårt dilemma?

Edit: Håller dessutom med om att vissa betygsätter otroligt skevt (t.ex. 7,5/10 = "en helt ok rulle"), men det har vi nog redan diskuterat mer än en gång i den här tråden.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Olegh
2)Jag ser på film för att roa mig själv. Inte för att syna den kritiskt. Att försöka granska en film kritiskt gör tittandet mindre njutbart.

Man granskar en film kritiskt _efter_ att man har sett den, inte medan.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cartoonhero

Nån mer som fick gåshud när classic-Arnold kom ut samtidigt som terminator temat drog igång. Han såg så elak ut : D
http://www.youtube.com/watch?v=aY57vJOQIlE

Dold text

Det var tacky, men jäklar vad snyggt gjort!

Det såg ju exakt ut som Arnold i T1, och hade jag inte vetat att det var omöjligt så skulle jag inte ens misstänka att det var cgi. Kan bara föreställa mig vad den här tekniken kommer att leda till i framtidens rullar.

Dold text
Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mangemani
och om du läser mina inlägg igen så ser du att inget är förhastat:)
...
jag FRIAR på alla hjärtans dag,thats it,jag varken gifter mej eller skaffar barn:).

Jag har läst dina inlägg, och tycker fortfarande att det är förhastat. Eller så hör till helt enkelt till de som förringar frieriet, och tar för lätt på en förlovning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av mangemani
men ett rätt hade du iaf,jag är från norrland:D

Oväntat...

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Halogen
Aha. Jag var med i nåt liknande för massa år sen nämligen och då var urvalet gjort på ålder i folkbokföringen. Kanske lite förhastat att anta att samma skulle gälla här. De skickade ett knippe biobiljetter för besväret iaf.

Stämmer det där om sjukjournaler och mobilanvändning föresten?

Inga biobiljetter här. Inte ens en Tia-lott.

Jag såg faktiskt ingenting om sjukjournalerna. Har tyvärr redan slängt ut pappren, men tycker mig ha läst genom det rätt ordentligt. Tycker att det 'kravet' låter lite väl magstarkt för att stämma.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Halogen
Varför vill du inte delta? Karolinska har ju valt ut dig för att du är intressant för just denna undersökning, och ju fler som svarar desto bättre blir resultatet.

Valt ut honom för att han är intressant? Jag fick samma undersökning (antar att det är den om mobiltelefoni), och enligt dem har de valt folk helt slumpvis, och de tycker att man ska fylla i den även om man inte använder en mobiltelefon.

Jag kollade genom häftet och konstaterade att det skulle ta 30-60 minuter att slutföra, om man inte bara bockade i at random. Det är ärligt talat för mycket tid utan någon som helst ersättning, om ens en symbolisk sådan.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mangemani
...

En spontan fråga bara, bor du möjligtvis i Norrland?

Här uppe verkar sådana där förhastade beslut (ja, jag tycker att det är förhastat, hur kär man än må vara) vara en regel snarare än undantag. Man ska gärna också hunnit få barn innan man inser att den andra personen knappast är "the one"...

Ta det inte personligt, jag känner ju inte dig, och vet inget om din/er situation, detta är bara något jag har reflekterat över och stämplat just som ett Norrlands-fenomen. Ensamstående mammor i 20-årsåldern är inte direkt en bristvara här.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElDiablo
Jag uppskattar audiovisuell underhållning, men jag tycker inte den audiovisuella delen av 2012 väger upp filmens dålighet, kommer inte ihåg vilket betyg jag satte men tror det var 4/10 eller nåt.

Men du har ju sett den och bildade dig en egen uppfattning. Den allmänna åsikten om 2012 är ju just att den är fylld av grymma visuella specialeffekter, vilket gör att jag tyckte att det var konstigt att han utan att ha sett den tycker att den är skit.

Svårt att låta bli att dra paralleller till Transformers. Sjukt tunn story, löjligt kassa karaktärer och ännu sämre comic relief (comic relief, mitt personliga hatkoncept), men makalösa specialeffekter, vilket för mig gjorde det till en av de härligaste filmupplevelserna på länge. Hur betygsätter man en sådan film egentligen?

Edit: Jag har heller inte sett 2012 än, men bara att få se scenerna som visades i trailern, i HD på min 90'' duk , med surroundljudet som gungar hela huset (eller så klart på en bra biograf, som tyvärr inte finns där jag bor) gör att jag är förväntansfull. Dock förväntar jag mig inte så mycket mer än just maffiga specialeffekter, men å andra sidan är det ju uppenbart att det just är dessa filmen är till för att visa.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av freddan
Du måste ha ett jävligt tråkigt liv SiD.

Just det SiD!
Alla vet vi väl att den sanna livsglädjen ligger i att smaka nya läsksorter. En riktig tråkmåns är vad SiD är!

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KniFF
(inte för att jag tänkt se skiten, men ändå)

Tycker du verkligen så illa om ren audiovisuell underhållning (vilket den här filmen är) att du kallar det för skit utan att ha sett den? Eller har du utan att ha sett den bestämt dig för att den har dåliga specialeffekter (inkluderat både bild och ljud)?

Du som dessutom, precis som jag, är intresserad (och verksam inom) hemmabio, borde om någon kunde uppskatta det audiovisuella, utan att nödvändigtvis behöva förknippa det med någon intellektuellt djup. Väldigt konstigt, tycker jag.

Edit: Kollade just på din galleri (signaturen), och ser nu att just hemmabio kanske inte är din grej ändå. Dock fortfarande förvånad över din åsikt.

Av s.c.s.i.

Det som gör mig skeptisk när det kommer till Nespresso-systemet är kaffemängden i kapslarna. De innehåller väl bara 5g kaffe, vilket är ganska långt under standardmängden för espresso (8-9 gram, vilket de flesta är överens om). Procentuellt alltså en stor skillnad.

Jag har en maskin för Caffitaly-kapslar (så är kanske lite partisk), och dessa innehåller 8 gram kaffe, vilket alltså är hela 60% mer än i en Nespresso-kapsel. Definitivt nåt att ha i åtanke när man väljer system.

Av s.c.s.i.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElDiablo

spoiler spoiler spoiler

Dold text

Jag fortsätter väl på spoiler-vägen

All din kritik bygger alltså i stort sätt på att människor beter sig för dumt för din smak i en enormt pressad situation (i den utsträckning som varken du eller jag förmodligen har upplevt), och att de bl.a. borde ha varit mer "professionella" när de dödade två tanter för lite bensin? Angående att de först lämnade pappan och dottern att dö, och att hon sedan "offrade sig" för flickan, tycker du verkligen att detta är så konstigt? Hon motsatte sig att lämna dem från första början, och därefter pratade och lekte hon ju med den lilla flickan. Trycker du verkligen att detta är någon slags dubbelmoral?

Jag kan naturligtvis ha fel, men det känns som att du redan tidigt in i filmen bestämde dig för att den var skit, och inte kollade särskilt noga på resten av den.

Och som du själv sedan konstaterade, sjukdomen varierar inte i smittsamhet, de var ju i princip alla smittade. Troligtvis också de två som överlevde till slutet. Men förståeligt nog var de själva inte konsekventa i hur noggranna de var med att skydda sig.

Dold text

Nåja, jag orkar inte motargumentera alla dina exempel, och jag hoppas att du inte missförstår mig; filmen hade absolut logiska hål, men jag tycker att du överdriver väldigt, och jag blir lite nyfiken på hur du tror att genomsnittsmänniskan skulle fungera i en sådan här situation.

"Proffsigare"?:)

Dold text
Av s.c.s.i.