Sammanfattning

Det har gått många månader sedan vi fick lägga vantarna på Intel Arc A770 och A750, och nu är det till sist dags att försöka komprimera hela förloppet till en slutsats. När jag under testperioden upprepade gånger fått frågan av kollegor om hur det går eller om grafikkorten är bra har svaret nästan uteslutande varit att det är en besvikelse.

IntelARC-21.jpg

Ju mer jag begrundar frågan och faktiskt sätter alla detaljer i perspektiv, desto tydligare blir det att det är svårt att vara odelat negativ till Intel Arc. Om vi tar avstamp i ren prestanda och vad kunden erbjuds för prislappen är det en trio grafikkort som i förhållande till konkurrenterna de facto är rätt konkurrenskraftiga.

Storebror Arc A770 ligger generellt sett någonstans mellan Nvidias Geforce RTX 3060 och RTX 3060 Ti i prestanda, men kostar ungefär lika mycket som RTX 3060 och i vissa fall är den till och med billigare. För Intel Arc A750 är situationen än mer positiv, eftersom den kostar nästan 1 000 kronor mindre och generellt sett presterar bättre än RTX 3060.

Ställt mot det röda lagets närmsta konkurrent Radeon RX 6600 XT är situationen liknande. När Intels nykomlingar dessutom slår AMD:s mellanklassare på fingrarna i ray-tracing-prestanda imponerar det helt klart, framförallt när aspekten att det är Intels första generation Arc tas i beaktande. Energieffektiviteten är dock inte strålande och där finns utan tvekan utrymme för förbättring för Intels kommande generationer.

Likaså skulle jag gärna se bättre byggkvalitet på kylaren hos Intels Limited Edition-modeller. Det är väldigt plastigt och förutom den ram i metall som omgärdar kylflänsen och baksidan resonerar det ihåligt när man knackar på den. Med Intels referensmodell i åtanke är det därför kul att även slå ett öga på Acers partnermodell, där de helt klart tänkt på ett annat sätt än vad Intel gjort. Det är dock lite synd att Acers designfilosofi resulterade i en kylardesign som står på rakt motsatt sida från Intels, med ett formspråk som andas överdådighet och extravagans.

IntelARC-9.jpg

Acers Bifrost OC-variant av Intel Arc A770 presterar förvisso ännu bättre än Intels referensmodell, men det kommer på bekostnad av ljudnivå och högre temperaturer. Det är uppenbart att fläktkurvan är ställd rätt aggressivt direkt ur kartong för att stävja ännu högre temperaturer och den centrerade radialfläkten ger ifrån sig ett långt från behagligt ljud under tung belastning. Vidare är belysningen på grafikkortet överdådig, men detta är såklart högst subjektivt.

Så här långt inte mycket att höja på ögonbrynen för. Bra prestanda för pengarna, bra ray tracing-prestanda för klassen, kompakta kylare och en generellt sett bra upplevelse. Det bästa vore om vi kunde avsluta sammanfattningen här och ge en utmärkelse till Intels satsning på grafikkort. Du som läser har säkert redan listat ut det, för här kommer ett "men ..."

Att Intel Arc har haft instabila och i många fall direkt dåliga drivrutiner är för de pålästa och insatta idag ett väl känt faktum.I korta drag har vissa versioner av drivrutinen inneburit stora problem. Spel har helt enkelt slutat fungera, och den enda lösningen har varit att vänta tålmodigt på en ny uppdatering och börja om testandet från början. Intels egen Arc Control-mjukvara är även den en historia för sig, men generellt önskar man så lite kontakt med den som möjligt.

Det största problemet med mjukvarans utformning är att den inte öppnas i ett vanligt fönster i Windows. Istället öppnas en transparent overlay som täcker hela skärmen, där ett tryck utanför "fönstret" minimerar alltsammans. Därtill använder sig inte notifikationerna av Windows inbyggda system för det, utan lägger sig ovanför operativsystemets notifikationer. Det hade varit helt okej, om det inte vore för det faktum att Intels Arc Control skickar i snitt två till fyra notifikationer vid varje uppstart, som inte går att minimera. Vid uppdatering av mjukvaran och drivrutinerna blir man skickad till webbläsaren istället för att nyttja någon sorts inbyggd funktion.

Kanske borde undertecknad byta tempus på föregående stycke från blir till blev, eftersom Intel släppte en uppdatering av mjukvaran samma dag som de sista testerna gjordes. I den uppdaterade versionen av mjukvaran åtgärdas nämligen ett antal av våra största klagomål gällande mjukvaran, tillsammans med ännu en skjuts i prestanda. Detta för oss egentligen in på testets slutkläm och den poäng vi vill förmedla – Intel Arc A770 och A750 är inte färdiga produkter.

IntelARC-11.jpg

Att en produkt får förbättrad prestanda efter lansering via uppdateringar är inte dåligt, snarare motsatsen. Det är däremot tydligt att Intels satsning på grafikkort fortfarande befinner sig i ett väldigt tidigt stadium och att teknikjätten Intel förlitar sig på att entusiaster köper med löftet om eventuella framtida meriter känns märkligt. Det är en strategi som vi snarare känner igen och förknippar med start-ups och crowdfunding-världen.

Ovan nämnda är också en av anledningarna till att grafikkorten inte får utmärkelser. Det är som sagt inte en enbart negativ upplevelse med trion, men bristerna är tillräckligt påtagliga för att en generell köprekommendation ska utebli. För spekulanter som vet vad det är som väntar finns dock som nämnt tidigare saker att tycka om.

IntelARC-1.jpg

Känslan med veckor av testande i backspegeln är tudelad. Visst är det trist att alla bitar inte ännu är på plats och bristerna som uppdagats under testprocessen har varit minst sagt störande. På samma vis väcker Intels inträde på en marknad som länge varit ett duopol ett hopp om att de lyckas röra om i grytan. Kanske är det tanken om att Intel som tredje aktör som gör oss hoppfulla, att någon kliver in och knuffar de andra framföra sig.

Försök ett med arkitekturen "Alchemist" rör inte om i grytan. Kanske lyckats det blå laget med "Battlemage" eller "Celestial", men det får framtiden utvisa. Av vår erfarenhet har Intel ändå visat en sak – hårdvaran kvalificerar dem som det tredje alternativ. Det som lämnar mycket att önska är mjukvaran.

Intel Arc A770

Intel Arc A770 är ett klart kompetent grafikkort för spelande i upplösningarna 1080p och 1440p, och kommer i en flådig men kompakt kylarskrud. Priset är i sammanhanget bra satta och ligger en bit under motsvarande grafikkort från de andra två tillverkarna. Smolket i bägaren stavas bristfälliga drivrutiner och en ofärdig mjukvara.

IntelARC-7.jpg

Fördelar

  • Bra spelprestanda för prisklassen

  • Kompakt och effektiv kylare

  • Bra ray tracing-prestanda för prisklassen

  • Frekventa prestandaförbättringar via drivrutinsuppdateringar ...

Nackdelar

  • ... då drivrutinerna fortfarande är ofärdiga

  • Ibland spelförstörande buggar i mjukvaran

  • Kylaren känns plastig

  • Inte utmärkt energieffektivitet

Pris vid publicering: 5 199 kronor inklusive moms.

Intel Arc A750

Intel Arc A750 är ett mycket kompetent grafikkort för spelande i 1080p och bitvis i 1440p, helt beroende på vilka spel som ämnas spelas. Likt storebror är kylaren kompakt och ser snygg ut, men inger ett ganska plastigt intryck. Priset slår konkurrensen på fingrarna och är väldigt aggressivt, men tyvärr drar buggiga drivrutiner och en underutvecklad mjukvara ned grafikkortet.

IntelARC-8.jpg

Fördelar

  • Bra spelprestanda i lägre upplösningar för prisklassen

  • Kompakt och effektiv kylare

  • Bra ray tracing-prestanda för prisklassen

  • Frekventa prestandaförbättringar via drivrutinsuppdateringar ...

Nackdelar

  • ... då drivrutinerna fortfarande är ofärdiga

  • Ibland spelförstörande buggar i mjukvaran

  • Kylaren känns plastig

  • Inte utmärkt energieffektivitet

Pris vid publicering: 4 299 kronor inklusive moms.

Acer Predator Bifrost Arc A770 OC

Acers variant av Arc A770 presterar bättre än Intels referensmodell utan att kosta mer. Priset användaren betalar för den ökade prestandan ligger istället i ökad effektåtgång och en påtagligt högre ljudnivå. Kombinerat med de bristfälliga drivrutinerna och Acers intetsägande mjukvara blir upplevelsen tyvärr inte bättre än med Intels egen variant av grafikkortet.

IntelARC-2.jpg

Fördelar

  • Bättre spelprestanda än referensmodellen till sammma prislapp

  • Bra ray tracing-prestanda för prisklassen

  • Frekventa prestandaförbättringar via drivrutinsuppdateringar ...

Nackdelar

  • ... då drivrutinerna fortfarande är ofärdiga

  • Ibland spelförstörande buggar i mjukvaran

  • Acers mjukvara tillför ingenting jämfört med Intels egen

  • Kylaren är bitvis högljudd

  • Inte utmärkt energieffektivitet

Pris vid publicering: 5 199 kronor inklusive moms.