Test: Ray tracing

Utöver klassisk rastrering testar vi givetvis även hur grafikkorten hanterar hårvaruaccelererad ray tracing, dels genom UL Benchmark 3DMarks Raytracing Feature Test men också i Port Royale. Utöver de båda testerna har vi valt fyra spel från testsviten som har körts igenom i de tre upplösningarna med ray tracing aktiverat.

Med avstamp i Port Royale är det direkt märkbart att Intel inte legat på latsidan vad gäller ray tracing. Likt de tidigare syntetiska testerna presterar korten över sin prisnivå och konkurrerar med motsvarande modeller från Nvidia. I det renodlade ray tracing-testet imponerar Intel Arc A770 och Arc A750 än mer. Faktum är att Intels nykomlingar springer förbi Radeon RX 6950 XT., AMD:s flaggskepp från förra generationen. Vidare placerar de sig mellan Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 3070.

I Chernobylite står det klart att alla tre Arc-modeller hänger med i den lägsta av de tre upplösningarna och ger en helt klart spelbar bildfrekvens. Det blir dock snabbt uppenbart att Arc A750 tappar greppet när upplösningen skruvas upp till 2 560 × 1 440 pixlar. Storebror Arc A770 håller dock i och drar jämnt skägg med Geforce RTX 3060 Ti. I 4K UHD förändras inte situationen nämnvärt och placeringarna från den lägre upplösningen håller i sig. Värt att notera att de artefakter som noterades i de tidigare testerna håller i sig även när ray tracing-aktiveras.

Över till tungdrivna Cyberpunk 2077 där liknande tendenser som ovan går att skönja när spelet testas i den lägsta av de tre upplösningarna. Intels grafikkort placerar sig dock strax bakom Geforce RTX 3060. Inte helt oväntat faller Arc A750 med sin mindre minnespool längre efter i takt med att upplösningen skruvas upp.

Guardians of the Galaxy fortsätter att vara en baneman för Intel Arc och det bjuds på ett blandat resultat. Det första som noteras är att med Intel Arc A770 vägrar spelet att starta när ray tracing är aktiverat, och när det väl går att starta krascher det efter några sekunder. Märkligt nog fungerar Acers Bifrost-modell med samma grafikkrets hyfsat normalt. Oaktat tekniska problem är inte uppmätt prestanda på en särskilt hög nivå och vi får helt enkelt avstå från att rekommendera Intel Arc-serien av grafikkort för den som ämnar spela Guardians of the Galaxy.

Sist men inte minst är Watch Dogs Legion, där samma mönster som tidigare spel ekar bland siffrorna. Den trend som går att utläsa i just denna titel är den dalande prestandan för samtliga tre testade grafikkort ju högre upplösningen skruvas upp. I övrigt fortsätter Intel Arc-korten på inslagen väg.