Battlemage och framtiden

När Intel stöpte om arkitekturen Xe till skarpa produkter i konsumentled introducerades också mer tilltalande namn. Medan AMD kastar sig med intetsägande akronymer använder Nvidia kända vetenskapsmän som namn för sina arkitekturer. Intel vände sig till fantasyvärlden med tre kodnamn i bokstavsordning.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-107.jpg

Intel Arc: Kodnamn för fyra generationer

Kodnamn

Lansering

Alchemist

Q3 2022*

Battlemage

Q1–Q2 2024

Celestial

Senare

Druid

Ännu senare

* Intel Arc A380 lanserades tidigare, medan en internationell lansering dröjde till tredje kvartalet.

Först ut blev "Alchemist" som utgör dagens grafikkort, som heter Arc följt av bokstaven A och ett par siffror. Det antas därför att nästa generations grafikkort med arkitekturen "Battlemage" byter ut bokstaven A mot B, där en efterträdare till Arc A770 således skulle få namnet Arc B770. Det här är en generation som väntas dyka upp i början av 2024.

Långt innan Intels grafikkort lanserades var det uttalat att de inte hade siktet inställt på det yppersta prestandasegmentet, utan att mellanklass låg i fokus. Att så blir fallet även med Battlemage har bekräftats av Intel själva, som menar att grafikkort på upp till 200–225 W är sweet-spot för de flesta konsumenterna.

Intel-Arc-2024-2.jpg

Förutom detaljer som läckt ut på webben är inte mycket känt om Intels framtida arkitekturer. Vad som kan sägas är att Alchemist är det första försöket och likt tidigare tillfällen där AMD, Intel och Nvidia introducerat en helt ny arkitektur brukar det finnas mycket att hämta när de utvecklar vidare. Av det som nämnts på ryktesväg får Battlemage, utöver generella arkitektoniska förbättringar, en ny minnesdel som bland annat har bättre kompression, samt bättre inom ray tracing och maskininlärning (ML) vid rendering.

Sedan en tid tillbaka har det rapporterats om att Intel skrotar sin satsning på grafikkort och att Battlemage hänger löst, något en känd profil på Youtube var först att tala om. Utifrån Intels egna utsagor och inte minst genom våra egna kanaler stämmer detta inte, utan Intel fortsätter sin satsning på grafiksidan med Xe.

Förutom att fäktas med uppgiftslämnare är det lite som talar för att Intel skulle lägga ned detta i första taget – att ha en arkitektur som denna är för viktigt för verksamheten i sin helhet. Det krävs även mer än en mindre lyckad lansering för att de ska ge upp den dröm de arbetat på och investerat i under så många år.