Medan merparten av grafikkorten som lanserats de senaste åren använder sig av samtliga av de 16 banor som moderkortets PCI Express-port tillhandahåller är detta inte längre en självklarhet i de billigare segmenten. Ofta handlar det om grafikkretsar som först tagits fram för bärbara datorer, där man skalat bort tillgängliga PCI Express-banor för att spara kretsyta (och kostnad), men också optimera för potentiellt bättre energieffektivitet – något som är viktigt för bärbara tillämpningar.

Detta kan dock medföra prestandamässiga problem när den nedskalade grafikkretsen ska ta plats för ett kort ämnade för stationära datorer. I en bärbar tillämpning har tillverkaren kontroll över hela kedjan, där exempelvis en grafikkrets med fyra banor PCI Express 4.0 rimligtvis kommer att paras ihop med en plattform som är utrustad med stöd för PCI Express 4.0. Detta är dock inte fallet för stationärt bruk, då slutanvändaren kan montera in grafikkortet i system som är begränsade till äldre versioner av PCI Express-standarden.

Ett exempel här är AMD:s Radeon RX 6500 som kommunicerar med endast fyra banor PCI Express 4.0. Förutsatt att det paras ihop med ett PCI Express 4.0-kapabelt system räcker dessa fyra banor till, då det ger en bandbredd på 8 GB/s – det vill säga tillräckligt för kortets förhållandevis låga prestandanivå. Stoppar man däremot in kortet i ett system som är begränsat till PCI Express 3.0 sjunker bandbredden till endast 4 GB/s, vilket ger prestandastraff och i synnerhet om kortet behöver hämta information från primärminnet när modellens grafikminne på blott 4 GB tar slut.

msi_rtx4060-6.jpg

Geforce RTX 4060 är begränsat till åtta banor PCI Express 4.0.

Något som ligger närmare nutiden är Nvidias Geforce RTX 4060-serie, där båda modellerna kommer med en nedskalad kommunikationsbuss. Här är det istället åtta banor PCI Express 4.0 som gäller, vilket ger en bandbredd på 16 GB/s om det används ihop med ett PCI Express 4.0-kapabelt system. Stoppar man in kortet i ett äldre system som endast stödjer PCI Express 3.0 sjunker istället bandbredden till 8 GB/s, vilket då potentiellt skulle kunna ge ett prestandatapp.

pcie3.png

Då det har varit en del snack om den begränsade PCI Express-bandbredden på Geforce RTX 4060 i SweClockers forum tänkte vi att det vore lämpligt att ta en titt på hur kortet presterar när moderkortets PCI Express-version begränsas till 3.0. För att göra detta skapar vi en artificiell nedlåsning i UEFI-konfigurationen till Asus moderkort ROG Z690 Maximus Hero, där detta hålls tillbaka att bara använda PCI Express 3.0.

Upplägget för testet är i övrigt detsamma som i den ursprungliga recensionen av Geforce RTX 4060, med undantaget att vi endast håller oss till upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Nedan presenteras resultaten från tolv olika spel med kortet körandes i såväl PCI Express 4.0 som PCI Express 3.0 och i slutet sammanfattas den genomsnittliga prestandan i SweClockers prestandaindex.

Med resultaten från de tolv spelen i hand kan vi se att det varierar enormt beroende på titel hur stor skillnad det gör att begränsa ett Geforce RTX 4060 till PCI Express 3.0. I vissa fall, likt Assassin's Creed: Valhalla, Forza Horizon 5 och Red Dead Redemption 2, rör det sig om ett tapp på någon enstaka bildruta per sekund – vilket i princip är inom felmarginal.

Ett spel som verkligen sticker ut är Far Cry 6, där vi kan skåda ett betydligt större prestandatapp än andra titlar. Här presterar Geforce RTX 4060 nästan 8 procent bättre när det körs på ett PCI Express 4.0-kapabelt system kontra ett PCI Express 3.0-dito.

Andra nämnvärda spel är Watch Dogs Legion samt Hitman III, vilka båda presterar 5 procent bättre när de paras ihop med ett PCI Express 4.0-system. Därtill har vi Chernobylite och Guardians of the Galaxy som visar en prestandafördel på 4 procent med PCI Express 4.0.

När vi kikar på den genomsnittliga prestandan för de tolv spelen vid upplösningen 1080p står det klart att Geforce RTX 4060 presterar cirka 4 procent bättre när det körs på över PCI Express 4.0 kontra PCI Express 3.0. Begränsat till PCI Express 3.0 presterar nu modellen likvärdigt med Radeon RX 7600 samt 14 procent bättre än Geforce RTX 3060.

Något som är värt att belysa här är att både Radeon RX 7600 och Radeon RX 6600 XT har samma begränsningar gällandes kommunikationsbuss som Geforce RTX 4060, det vill säga åtta banor PCI Express 4.0. Ihopparade med ett system som endast har stöd för PCI Express 3.0 kommer prestandan för dessa modeller rimligen att sjunka, vilket då skulle resultera i en sämre placering.

Då det fanns en önskan i forumet om tester vid högre upplösning slänger vi även in ett bonusindex vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar. Läget är här oförändrat och Geforce RTX 4060 tappar återigen 4 procent prestanda när det körs över PCI Express 3.0 kontra PCI Express 4.0.

Sammanfattande tankar kring Geforce RTX 4060 med PCI Express 3.0-begränsing

Med facit i hand står det klart att Geforce RTX 4060 tappar cirka 4 procent prestanda i snitt när kortet körs i ett system som är begränsat till PCI Express 3.0. Detta är inte världsomvälvande skillnad, men dock klart mätbar och reproducerbar. Medan prestandaskillnaderna är relativt marginella i många spel ska det dock sägas att det finns större skillnader i vissa fall, där exempelvis Far Cry 6 uppvisar ett mer märkbart prestandatapp på drygt 7 procent.

Kontentan av det hela är att den som idag sitter på ett PCI Express 3.0-baserat system inte behöver vara rädd för att köpa ett grafikkort som är begränsat till åtta PCI Express-banor. Man ska dock vara medveten om att prestandanivån kommer att ligga något lägre än den stora merparten av recensionerna på nätet, då dessa nästan uteslutande körs på PCI Express 4.0-baserade system. Man bör även vara aktsam kring framtida kort som skär ytterligare i antalet tillgängliga banor, då den halverade bandbredden kan få prestandan att falla ned i källaren ihop med äldre system.