LG: Självklart OLED och många olika LCD-modeller

LG_2020_TV_intro.jpg

Smart-system: LG:s eget WebOS på alla modeller
Korrekt 24p-hantering: Alla modeller. Troligtvis även de enklaste budgetmodellerna
Dolby Vision: Alla OLED, LCD-modeller från Nano86 och uppåt, samt UN8500. Även vissa 82 och 86-tummare i UN8 och UN7-serien. OLED-modellerna, förutom BX har även Dolby Vision IQ
HDR10+: Saknas
VRR: OLED (förutom W-modellerna) samt Nano90/91 och Nano86. Saknas på Nano-modellerna med 8K-panel. G-Sync Compatible-certifierat på OLED ZX, CX, GX och BX. AMD Freesync Premium-certifierat på OLED ZX, CX, GX och BX samt Nano90/91
1080p/1440p/120 Hz: OLED-modellerna, Nano86 och högre (förutom Nano96) samt UN8500
FRL för 4K/120 Hz: OLED-modellerna (alla 4 st. HDMI) samt Nano86 och högre (förutom Nano96) samt UN8500 på vanligtvis 2 stycken HDMI
Latens i spelläget: 7-20 ms
ALLM, automatiskt spelläge: Alla modeller, troligtvis även enklaste budgetmodellerna
eARC: OLED och Nano86 och högre. Samt UN8500. Även vissa 82 och 86-tummare i UN8 och UN7-serien. Dolby Atmos-passtrough. Ej Dts-ljud.
Bluetooth: Samtliga modeller
Antal HDMI: 4 stycken. UN7-modeller och motsvarande har 3 stycken HDMI

Tidigare nyhetsartikel om LG:s 2020-utbud

Läs mer om LG:s produkttermer
Pictogram_kugghjul.png

LG:s tekniktermer, Nanocell, 𝛂-processor mm.

Nanocell är LG:s teknik för de eget tillverkade IPS-panelerna. Det som är "Nano" är färgfiltren vilka påstås vara bättre på att ta bort oönskat ströljus i våglängderna för gult och orange. Filtrering ökar färgomfånget och ger även bättre betraktningsvinklar på just Nanocell-modellerna jämfört med LG:s mer reguljära IPS-modeller. Värt att påpeka är att de modeller som har Nanocell-paneler som regel också är bättre på fler sätt än enbart själva IPS-panelen.

  • Nano 79/80/81 samt SM8050 är modeller som behåller Nanocell-panelen men saknar den elektronik och de funktioner som återfinns hos Nano86 och högre modeller

  • UN8500 är i sin tur exempel på en modell som avstår Nanocell-paneler men i högre grad behåller funktioner och bildprocessor från högre modellserier

FALD är Full Array Local Dimming, zonindelad local dimming hos flera av LG:s LCD-modeller. LG specificerar inte mängden zoner. Det är framför allt Nano-moellerna i Nano9-serien vilka använder FALD

LG:s 𝛂-processorer

LG:s bildprocessor kallas Alpha, 𝛂, och är för 2020-modellerna i den tredje generationen. Två varianter finns på 𝛂-processorn för 2020-modellerna:

  • 𝛂9 Har högre beräkningskapacitet och uppskalning som baseras på maskininlärd analys av innehållet. Olika maskininlärda metoder används baserat på om innehållet är nyheter, sport, film etc. Finns hos OLED-modellerna (utom BX) samt 8K-LCD:erna

  • 𝛂7 har lägre beräkningskapacitet. Uppskalningen baseras på en generell maskininlärd algoritm. Finns hos OLED BX, Nano90/91, Nano86 och UN8500.

För dig som tittar främst på kvalitetskällor, Blu-ray, strömmar 4K och så vidare är skillnaden minimal. Processorn har där ingen betydelse för kvaliteten utan det är mer produkterna som helhet vilket skiljer sig. En LCD-modell som UN8500 (med 𝛂7) ger till exempel inte alls samma bildkvalitet som en OLED CX (med 𝛂9) och detta har väldigt lite med bildprocessorn att göra.

De flesta enklare modeller i LG:s LCD-utbud använder enklare teknik än 𝛂-processorn simpelt kallad "Quad Core 4K". Dessa saknar den maskininlärda uppskalningen. Här finns en mer detaljerad genomgång kring bildprocessorn hos LG:s 2020-modeller.

Funktionerna hos 𝛂7 och 𝛂9 är olika år för år och varje generation. Detta har resulterat missuppfattningar där gamla begränsningar, likt att första generationen 𝛂7 (2018-modeller) saknade 120 Hz-kapacitet, tillskrivs nyare modeller. Artikeln länkad ovan går igenom skillnaderna.

Visa mer

LG kör (såklart) OLED i toppskiktet

Som väntat utgör OLED toppskiktet bland LG:s utbud. Det är här det läggs mest resurser på bildkvalitet och funktioner. Bildkvaliteten är tämligen identisk och det skiljer sig främst i utförande. De använder alla samma typ av reflexfilter som är högblankt och tydligt dämpar rummets inverkan. Detta ger skarpa reflexer utan överstrålning och diffusion men se annorlunda ut mot andra TV-apparater. Poängen med högblankt är att det bäst behåller svärtan i bilden och styrkan hos OLED är just svärtan. Reflexer från fönster blir förvisso skarpa men de är också dämpade mot en mörkbrun eller lila karaktär.

Läs mer om LG:s toppklass
Toppklass_pictogram.png

Skillnaderna OLED BX, CX, GX, WX och ZX

Standardmodellen är CX och vill du ha en mer slimmad lösning är GX-modellen identisk med ett chassi som är precis 2 cm tunn och har inbygg väggfäste som fäller ut TV:n från väggen. Stativfötter ingår ej till GX-modellen utan måste köpas till.

BX-modellen är något enklare i funktioner och är något mindre ljusstark vid HDR jämfört med CX- och GX-modellerna. Cirka 500 nits mot nästan 700 nits och detta kan märkas vid direkta jämförelse. Annars är skillnaden främst 𝛂7-bildprocessorn vilket ofta är av mindre betydelse, särskilt ifall du främst tittar på material med hög kvalitet. BX-modellen kom också mycket senare under 2020 jämfört med övriga OLED-modeller, vilket kan påverka hur den utvecklas i pris.

W-modellerna är i sin tur designprodukter där du har alla anslutningar i en soundbar och själva OLED-panelen hänger ≈5 mm tunn på väggen. HDMI VRR-funktionen är borta från W-modellerna då dessa anses riktas till en publik av spelare som hellre väljer GX-modellen.

Z-modellerna kör 8K-upplösning och håller en hög prisnivå. 88-tummaren kommer med eget golvstativ då den är för tung för andra stativ.

X står för övrigt för siffran 10. 2019-OLED-modellerna har då siffran 9 i namnet.

Visa mer

Toppklassmodell

Storlekar       

Panelteknik

120 Hz      

DV

eA

Kommentar

OLED ZX (8K)

77, 88

OLED

4K–1080p

88 tummaren har ett eget golvstativ

OLED WX

65

OLED

4K–1080p

≈ 5 mm tunn väggmodell med elektronik i soundbar. Mindre än W9-modellen. Saknar VRR

OLED W9

77

OLED

4K–1080p

≈ 5 mm tunn väggmodell med elektronik i soundbar. 2019-modell som fortsätter. Saknar VRR

OLED GX

55, 65, 77

OLED

4K–1080p

Väggmodell, 2 cm djup med integrerat, utfällbart väggfäste. Stativfötter tillval.

OLED CX

48, 55, 65, 77

OLED

4K–1080p

Standardmodellen för LG:s OLED-modeller

OLED BX

55, 65

OLED

4K–1080p

Något enklare utförande, 𝛂7-processor

OLED-modellerna har ett komplett utbud av funktioner med enstaka undantag för VRR

Läs mer om LG:s spelfunktioner
gamepad_v9.png

Spelläget hos LG:s modeller

Vid 120 Hz-signal är latensen hos LG:s OLED-modeller nere kring 6–7 millisekunder. Samt ca 14 ms i mitten på skärmen vid 60 Hz. Spelläget är en egen bildinställning bland alla andra bildinställningar som "Bio", "mörkt rum" och så vidare. Därför är det snabbt aktiverat om man inte ALLM kickar in. Spellägets färger är dock ofta något överdrivet mot blått och ljusstarkt från början men kan ställas in till mer korrekta nivåer och inte minst behagliga nivåer för spel i mörkt rum.

OLED-modellerna och flera av Nanocell-modellerna med 4K-paneler samt specialfallet UN8500 har 4K/120-kapacitet. VRR finns hos de flesta OLED-modeller och de flesta Nanocell-modellerna. För OLED-modellerna har LG gått till både Nvidia för G-Sync Compatible certifiering och till AMD för Freesync-certifiering. Hos Nanocell är det AMD Freesync-certifierat på de flera modeller. Freesync finns som av/på-alternativ i menyerna. VRR-funktionen har inkörningsproblem och det förekommer rapporter om skiftande ljusnivåer.

Budgetmodellerna och de enkla Nanocell-modellerna saknar dessa funktioner överlag. De behåller dock den låga latensen runt 10–15 ms vid 60 Hz-signal och ett spelläge som kan justeras i färgmässigt.

► Mer läsning/video om latens hos LG OLED CX och Samsung Q80T

Visa mer

Mellanklassen med Nanocell

I fråga om teknik, finesser och funktioner skulle Nano9-modellerna kunna räknas in till toppklassen. Dessa använder LG:s egna nanocell-IPS-paneler. Likt alla andra IPS-paneler är kontrastförhållandet lågt (≈1 000:1) och med ljusstark bild vid exempelvis HDR blir det en tydligt ljus svärta trots FALD.

Därför klassas dessa modeller som mellanklass eftersom kontrastförhållande och dynamiskt omfång inte kan matcha en OLED eller en LCD med VA-panel och FALD. Nano9-modellerna är dock tekniskt kompetenta och har mycket av de funktioner som återfinns hos just toppklassen. Är det en mycket ljus miljö du vill använda TV:n i kan de fortfarande vara det lämpliga valet.

Läs mer om LG:s mellanklass
mellanklass_pictogram.png

Skillnaderna Nano9, Nano8 och UN8500

8K-modellerna finns i tre varianter där Nano99 är den med den mer avancerade FALD:n och högre ljusstyrkan på pappret. Nano97 ger en enklare FALD men har annars inget som är en utmärkande skillnad. Nano96 kör med 60 Hz-panel. LG har valt att inte ge VRR-funktion till 8K-modellerna. 8K-modellerna använder 𝛂9-processorn för att komma åt skalningsfunktionerna.

Nano9-modellerna har ett effektivt reflexfilter som dämpar rummet likt hos OLED-modellerna. Filtret är halvmatt och diffuserar mer jämfört med OLED och blir inte lika tydligt skarpa. Samtidigt kan ljusa reflexer, fönster, lampor etc. Bli något tydligare jämfört med OLED-reflexfiltret.

Nano91/90 är 4K-modeller med olika stativ. Samma TV i övrigt. Nano91/90 får VRR-funktion samt Freesync-premium certifiering. 𝛂7-processorn används på 4K-modellerna.

Ned till Nano8-modellerna tappar du FALD samt ljusstyrka och får ett reflexfilter som dämpar sämre. Nano86 behåller de tekniska finesserna från HDMI 2.1 och Dolby Vision.

Nano81/80/79 (olika stativ igen) tappar däremot de tekniska finesserna. Endast Nanocell-panelen och designen behålls. Nanocell garanterar i alla fall LG:s bättre paneler. Men i övrigt är denna modellserie en gräns mot budgetklasen. Nano86 är en mycket roligare modell och även UN8500 är mer intressant sett till de funktioner som Nano 81/80/79 förlorar.

Specialfallet är UN8500-modellen som behåller all intressant teknik, inklusive 120 Hz-kapacitet. Förutom VRR-funktionen som inte finns med. Panelen är dock inte längre Nanocell utan är enklare IPS samt en VA-panel i 82-tummaren. UN8500 får alltså funktioner från mellanklassen men bildkvalitet från budgetklassen.

Visa mer

Mellanklassmodell

Storlekar         

Panelteknik    

120 Hz      

DV

eA

Kommentar

Nano99 (8K)

65, 75

IPS med FALD

4K–1080p

"Pro"-version av FALD-belysningen med fler zoner. Saknar VRR

Nano97 (8K)

65, 75

IPS med FALD

4K–1080p

120 Hz-panel. Saknar VRR

Nano95/96 (8K)

55, 65

IPS med FALD

-

60 Hz-panel. Saknar VRR

Nano91

55, 65

IPS med FALD

4K–1080p

Månskäreformat stativ

Nano90

55, 65, 75, 86

IPS med FALD

4K–1080p

Samma om Nano91 fast med stativfötter

Nano86

49, 55, 65

IPS

4K–1080p

Månskäreformat stativ. Enklare reflexfilter

UN8500

65, 75, *82, 86

IPS (*VA)

4K–1080p

𝛂7-processor och 120 Hz-panel, ej Nanocell
Saknar VRR

Nano81

49, 55, 65

IPS

-

-

-

Saknar Dolby Vision och eARC
Saknar 𝛂-processor, månskäreformat stativ

Nano80

49, 55, 65

IPS

-

-

-

Samma som Nano81 fast med stativfötter

Nano79

49, 50, 55, 65, 75

IPS

-

-

-

Samma som Nano81 med mörkare månskärestativ

Gränsen går vid Nano86 och UN8500 som behåller merparten funktioner. Övriga modeller förlorar dem

Budgetklassen är samma sak i många varianter

Steget ned till budgetklassen är nästan sömlös mot den enklaste Nanomodellerna. Generellt är det fortfarande IPS-paneler från LG själva men kan också vara VA-paneler i vissa storlekar. Det som förloras i denna klass är främst färgomfång på de modeller som saknar Nanocell-paneler. Även eARC och Dolby Vision saknas överlag. Dock finns undantag på några stora modeller.

Läs mer om LG:s budgetklass
budgetklass_pictogram.png

Skillnaderna budgetklassen

Skillnaden mellan UN8- och UN7-serien är att utförandet är i metall respektive plast samt 4 stycken respektive 3 stycken HDMI-kontakter. Med undantag för några 82-tumstumsmodeller är finesser och funktioner är av den enklaste sorten.

Observera att vi placerat UN8500-modellen i mellanklassen då den har bättre elektronik och funktioner överlag. Fortfarande en modell med klassens enklare paneler och den bildkvalitet man kan vänta sig av just budgetklassen.

SM8050 är tvärtom emot UN8500 och har kvar Nanocell-panelen. Men saknar elektroniken och funktionerna som UN8500 ger. Denna modell är en överförd variant av 2019-modellerna.

Ju längre ned i serien du går, desto mer av finishen och formgivningen blir enklare, likt att LG:s gyrofjärr, Magic Remote, inte längre ingår samt att det är platsram istället för metallram. Däremot är bildkvaliteten i denna serie överlag densamma. Det du köper är skillnader i utförande.

Flera modeller är av VA-typ. Konkret är visa 43, 49, 55, 65, 75 och 86 tum i budgetklassen specificerad som "IPS-teknik". Resten är då VA-paneler.

UM7050-serien följer med från 2019. Dessa modeller kan ha en ovanligare WRGB-struktur som inte ger full 4K-upplösning. Riskerar synas tydligt ifall du använder TV:n som skärm till en PC.

Visa mer

Budgetmodell

Storlekar

Panelteknik

120 Hz 

DV

eA

Kommentar

SM8050

49, 55, 65

IPS

-

-

-

Nanocell-panel. Baseras på 2019-modell

UN8100

43, *50, 55, 65, 75

IPS (*VA)

-

-

-

Månskäreformat stativ

UN8000

43, *50, 55, 65, 75, 86

IPS (*VA)

-

-

-

Samma om UN81 fast med stativfötter

UN8000

*82

VA

-

𝛂7-processor, eARC, Dolby Vision

UN7400

43, 49, *50, 55, 65

IPS (*VA)

-

-

-

Månskäreformat stativ

UN7390

43, 49

IPS

-

-

-

Utförande i vitt. Stativfötter

UN7300

43, 49, *50, 55, 65

IPS (*VA)

-

-

-

Stativfötter, plastutförande

UN7100

43, 49, *50, 55, *60, 65, *70, 75

IPS (*VA)

-

-

-

Stativfötter, plastutförande, Magic remote ingår ej

UN7100

*82

VA

-

𝛂7-processor, eARC, Dolby Vision, Magic remote ingår ej

UM7050

43, 49, 55, 65, 75

IPS

-

-

-

Följer med från 2019, Magic remote ingår ej

* 43, 49, 55, 65, 75 och 86 använder IPS-paneler. 50, 60, 70 och 82 tum är VA-paneler

LG:s 2019-utbud
2019_pictogram.png

LG:s 2019-modeller är snarlika

Givetvis är OLED-modellerna från 2019, C9, B9 och så vidare fortfarande intressanta i den mån de finns kvar till försäljning. Skillnaden är i praktiken mycket liten mot 2020-modellerna.

Genomgång av LG:s utbud för 2019

Bland mellanklassen och IPS nanocell-utbudet är 2020 års Nano-modeller i SM-serien. Dessa är snarlika motsvarande 2020-modellnummer i fråga om bildkvalitet. SM90 är motsvarande Nano90 och så vidare. Kan skilja sig med stativ och utförande. Det du kan förlora med 2019-modellerna rör sådant som 4K/120-kapacitet och VRR. Det är inte alls lika tydligt vad fungerar och inte där.

Budgetklassen 2019 är UM7-serien vilken i grunden är samma likadan som 2020 års UN7- och UN8-serie i fråga om bildkvalitet och funktioner. Detta blir en salig blandning för samma bildkvalitet fast i olika utföranden och finish på stativ och ram samt ifall Magic Remote ingår eller inte. UM7-serien fortsätter under 2020 som den allra enklaste UM7050-serien.

Visa mer

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet