Sony: Precision på OLED och VA-LCD i toppen

sony_XG83.png

Smart-system: Android TV hos XG85 samt XH80 och högre. Övriga har ett enklare system
Korrekt 24p-hantering: Alla. Troligtvis även budgetmodeller
Dolby Vision: Alla toppmodeller samt XG85 samt XH80 och högre
HDR10+: Saknas
VRR: Endast XH90/XH92 via ny mjukvara
1080p/1440p/120 Hz: 1080p/120 hos toppmodellerna. Sony hanter ej 1440p.
FRL för 4K/120 Hz: XH90/XH92 via ny mjukvara, samt ZG9 och ZH8. 2 st. HDMI-anslutningar har högre bandbredd.
Latens i spelläget: ca 20 ms, lägre på XH90/XH92
ALLM, automatiskt spelläge: Endast XH90/XH92
eARC: Hos XG85 och XH85 samt högre med enstaka undantag. Hanterar dts-ljud
Bluetooth: Alla med undantag för X70xx-modellerna
Antal HDMI: 4 stycken på OLED och LCD i 9 och 8-serier. X70xx har 3 stycken HDMI

Sony är kanske största syndaren i 2020-utbudet på att skapa förvirrande beteckningar för vad som är samma TV med inga skillnader eller endast kosmetiska skillnader för olika butiker och försäljningskanaler. Samtidigt blandas 2019- och 2020-utbudet som allra tydligast hos Sony.

Läs om Sonys teknik
Pictogram_kugghjul.png

Sonys teknik

Sonys hantering av färger och nyanser har länge hört till de bättre. Rent konkret har Sony (och Panasonic) de fabriksinställningar som är som minst felaktiga från början och även har förhållandevis lite variation mellan exemplaren. Samt att de inställningar som finns i apparaterna i hög grad beter sig som väntat. Vilket är viktiga egenskaper för dig som prioriterar färgkorrekthet.

Specificerar inte LCD-panel

Förutom OLED-modellerna samt toppklassens LCD:er vilka använder VA-paneler är Sony inte tydliga med vilka modeller som använder en IPS-panel eller en VA-panel. Det verkar variera ganska ordentligt. Generellt är det VA-paneler på storlekar om 75 tum och uppåt samt IPS i övrigt för mellanklassen. Hos budgetklassen är det ofta 43- och 49 tum som är IPS. Större modeller kan vara VA.

Det som utmärker Sony för 2020 är att de i stort sett upprepar 2019-utbudet. Modellerna med bokstaven G i namnet ersätts för 2020 med bokstaven H i namnet där skillnaderna i vissa fall är minimala och i andra fall är rätt betydande. Flera modeller från 2019 behålls dessutom i utbudet som aktuella modeller under 2020. Samtidigt som utbudet i butikerna när detta skrivs är fyllt med utgångna 2019-modeller och till och med överförda 2018-modeller.

  • H i namnet = 2020-modell

  • G i namnet = 2019-modell

  • F i namnet = 2018-modell

Bildprocessorn kallas "X1 Engine" och är för 2020 i sin "Ultimate"-version. Äldre modeller kallas "Extreme". Skillnaderna från processorn handlar främst om funktioner runt interpolering och uppskalning. Det går inte att peka ut detta som en betydande skillnad för dig som matar TV:n med kvalitetsmaterial, Blu-ray, Netflix 4K etc.

Blanka reflexfilter överlag

Reflexfiltret hos OLED-panelerna är det vanliga högblanka OLED-filtren som dämpar reflexer mycket väl men då ger skarpa reflexer från fönster och lampor etc.

Reflexfiltret hos LCD-modellerna är det mycket dämpande halvmatta filtret på 8K-modellerna ZG9 och ZH8 samt 4K-modellerna XG95 och XH95. Detta dämpar ljusa reflexer bra men kan istället visa upp regnbågsmönster och reflektioner som sprids. Enklare modeller har enklare filter med sämre dämpning överlag ju längre ned i modellklasserna du kommer.

Bredare betraktningsvinkel på VA

X-Wide Angle är Sonys namn på det filter till LCD-modellerna vilket sprider ljuset bättre åt sidorna och samtidigt dämpar det oönskade ströljuset som läcker igenom från bakgrundsbelsyningen. Detta tar ned själva kontrastförhållandet men ökar upplevelsen av kontrast ihop med en FALD eftersom bildens egenskaper behålls i större vinklar jämfört med normalt för VA-teknik. Detta filter återfinns på 8K-modellerna, XH95-modellerna samt XG95-modellerna i 75 tum och större. Ej på de enklare modellerna.

OLED-panelen är högtalare

En funktion som Sony är ensamma med är "Acoustic Surface Audio" där själva OLED-panelen agerar högtalarelement. Ljudet, främst mellanregister, kommer därför från bilden och inte från högtalare runt om vilket får tal att komma från just bilden. Apparaterna kan även agera centerhögtalare och har högtalarterminaler för koppling till förstärkare.

Visa mer

Sonys toppskikt med både OLED och FALD-LCD

Sony håller inte en teknik framför en annan och erbjuder både OLED och VA-LCD i toppskiktet. Dessa modeller har funktioner som Dolby Vision och eARC (i nästan varje fall) samt erbjuder de styrkor som varje teknik är bra bra. Det vill säga att OLED:s förmåga till kontrast men också att LCD-modellerna tillåts ge både hög kontrast och hög ljusstyrka, särskilt med 8K-modellerna.

Läs om Sonys toppklass med OLED
Toppklass_pictogram.png

Sonys OLED i toppskiktet

2019 års AG9-modell är Sonys bästa OLED och går under beteckningen "Master Series". Sony går in i panelen med egen teknik för hur de elektroniskt driver OLED-panelen. Sony Master-OLED kan beskrivas som lugnare i bilden jämfört med konkurrenternas och är tillsammans med Panasonic de två tillverkare som ger störst precision i färgåtergivningen bland OLED-modellerna. Sony ger likt LG även en direkt kontroll över hur ljusstarkt OLED-panelen arbetar vilket är tacksamt om du prioriterar tittande i mörkt rum.

AG9-modellen är samma för 2020 som det var 2019. Dock tillkommer 48 tums OLED till denna modellserie, men då under beteckningen A9. Fortfarande "Master Series" och Sonys egen optimering av panelen.

Nytt för 2020 är den enklare OLED-serien A8. Denna bygger på de standardiserade OLED-panelerna utan Sonys optimeringar. Fortfarande med Sonys bildhantering och inställningar men inte riktigt samma färg- och nyansprecision som "Master Series".

Samma lika men olika namn

Modellen kallas A8 vid lanseringen. Förvirrande nog finns som A85, A87 och A89 utöver själva A8. Dessa fyra modeller är samma TV men säljs via olika kanaler. Enligt Sonys svenska produktsida har A8 ett ”Metallbladsstativ” och A85/A87/A89 ett "Förstklassigt bladstativ" där just A85/A87/A89 klumpas ihop som en och samma produkt. När detta skrivs kan det skilja sig flera tusen kronor mellan A8, A85, A87 och A89 beroende på vem som säljer. Men det är alltså samma TV.

Sonys OLED har Dolby Vision och eARC, förutom AG8 som saknar eARC. Inga OLED-modeller har funktion för 4K/120 eller VRR. Dock fungerar 1080p/120.

AG8 är en 2019-modell som fortfarande säljs. Det som skiljer är stativet med en ramställ i mitten istället för fötter, samt är bildprocessorn är den något enklare "4K HDR Processor X1 Extreme" där övriga OLED-modeller istället "Bildprocessor X1 Ultimate". Funktionsskillnaderna handlar främst om uppskalning. Överlag är annars 2020-modellerna A8/A85/A87/A89 snäppet bättre i färgprecisionen. AG8-modellen saknar även eARC.

Visa mer
Läs om Sonys toppklass med LCD
Toppklass_pictogram.png

Sonys toppklass-LCD:er kör VA

Flaggskeppen är 8K-modellerna ZG9 och ZH8 från 2019 respektive 2020. De är snarlika varandra förutom storlekarna och likt andra 8K-flaggskepp är själva 8K-panelen bara en detalj i det stora sammanhanget. Det som gör dem intressanta är FALD:en med fler zoner och den höga ljusstyrkan över 2 000 nits för extra skjuts i HDR. 8K-modellerna klarar också 4K/120 samt 8K/60 Hz över HDMI. ZG9 klassas som "Master Series" den med och har en mer omfattande FALD jämfört med ZH8.

För 4K-modellerna är 2020 års toppmodell den som kallas XH95 med X-Wide Angle-filtret (55 tum och större) för bredare betraktningsvinklar. Panelen är VA med FALD och hög ljusstyrka om uppemot 1 000 nits. Ljusstyrkan och FALD-funktionen är inte lika omfattande som hos 8K-modellerna samt XH95 saknar även 4K/120-kapacitet. 8K-modellerna är därför påtagligt bättre modeller även om du inte behöver tillgång till 8K. De är också påtagligt dyrare.

XG95 och XH95 nästan samma för 2019 och 2020

XH95 är i bildkvalitet och funktion identisk med 2019-modellen XG95. Förutom att XG95 i storlekarna på 55 och 65 tum saknar X-Wide Angle vilket ger sämre betraktningsvinklar men också högre kontrastförhållande. Detta kan vara en fördel om du är ensam om att sitta rakt framför TV:n. Men en nackdel om ni är flera framför TV:n som vill ha en snarlik upplevelse.

Utöver dessa skillnader runt X-Wide Angle-filtret är XG95/XH95 det tydligaste alternativet till Samsungs Q90T/Q95T samt TCL X10. Det vill säga VA-LCD med FALD och hög ljusstyrka som kan anpassas efter behov. Sony XG95/XH95 modeller som är alternativ till dig som inte kan eller vill ha en OLED, till exempel för att nå 85 tum eller hålla på kostnaderna för mindre storlekar.

XH90 och XH92 – mer spel och enklare bildkvalitet

Steget under är modellen som går under ursprungliga beteckningen XH90. Modellen saknar X-Wide Angle-filtret, har lägre ljusstyrka, en enklare FALD samt ett enklare reflexfilter. Samt också enklare högtalare. XH90 har en även enklare bildprocessor "X1 4K HDR-processor" vilket främst påverkar uppskalning

Vad XH90 istället adderar spelfunktioner som inte finns hos den bildmässigt bättre XG95/XH95. Dit hör 4K/120-kapacitet, ALLM och VRR vilka är funktioner som adderats under hösten i form av mjukvara till TV:n. Har du inte en prioritet på spel är XG95/XH95 det bättre alternativet på alla sätt i fråga om bildkvalitet.

Sony har dessutom valt att göra modellutbudet extra rörigt och modellen går under flera beteckningar hos olika återförsäljare och kanaler. Enligt Sonys egen listning är skillnaderna som följer:

  • XH9005: svart list

  • XH9077: silverfärgad list

  • XH9096: svart list

  • XH9288: svart list – verkar ej säljas i Sverige

  • XH9299: svart list

Observera att XH92xx-modellen är samma som XH90xx. Det finns inget som pekar på annat än eventuella kosmetiska skillnader och olika försäljningskanaler. Sony själva buntar dem under samma faktablad.

Även om det främst är spelfunktioner som adderas är XH90 fortfarande en TV som hör hemma i toppklassen tack vare just FALD och förhållandevis hög HDR-kapacitet. Modellen kan jämföras i funktion och kvalitet med Samsungs Q80T och LG:s Nano 90/91-modeller med IPS-paneler.

Två insteg till toppklassen

XG9005 och XF9005 är två äldre och enklare modeller vilka saknar XH90:s spelfunktioner. Dessa är dock i fråga om bildkvalitet snarlika och även ljusstarkare. XG9005 är en 49-tummare som fördes över från 2019 och XF9005 en klassisk storsäljare från 2018 som fördes över till 2019. Den kan fortfarande finns i butik. XF9005 har en ökänt långsam systemkrets vilket påverkar upplevelsen i menyer och hantering. Den saknar också eARC. Men är fortfarande i fråga om bildkvalitet en instegsmodell till toppklassen.

Visa mer

Toppklassmodell

Storlekar             

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

ZG9 (8K)

85, 98

VA, FALD

4K och 1080p

Toppmodellen från 2019, X-Wide Angle

ZH8 (8K)

75, 85

VA, FALD

4K och 1080p

Enklare FALD än ZG9, X-Wide Angle

OLED AG9

55, 65, 77

OLED

1080p

Modell från 2019, ”Master Series”

OLED A9

48

OLED

1080p

2020-version med 48-tummaren, ”Master Series”

OLED A8
A85, A87, A89

55, 65

OLED

1080p

2020-modell. Samma TV med olika namn via olika kanaler

OLED AG8

55, 65

OLED

1080p

-

Modell från 2019, saknar eARC

XH95

49, 55, 65, 75, 85

VA, FALD

1080p

2020-modell. X-Wide Angle förutom 49-tummaren

XG95

55, 65, 75, 85

VA, FALD

1080p

2019-modell. X-Wide Angle på 75 tum och större

XH90
XH9005
XH9077
XH9096
XH9299

55, 65, 75, 85

VA, FALD

4K och 1080p

2020-modell, enklare FALD, saknar X-Wide Angle, enklare reflexfilter. Mer optimering för spel. Samma TV med kosmetiska skillnader

XG9005

49

VA, FALD

1080p

2019-modell, lik XH90 i bild, ej speloptimering

XF9005

55, 65

VA, FALD

1080p

-

2018-modell som kan finnas kvar. Lik XG9005 men med långsammare system. Saknar eARC

Läs om Sonys spelfunktioner
gamepad_v9.png

Sonys Spelläge

Latensen i spelläget är runt 20 ms förutom hos XH90-modellen där det är lägre, runt 15 ms vid 60 Hz och runt 7 ms vid 120 Hz.

Sony använder inte ALLM-funktionen i egentlig mening förutom på XH90-modellen. Istället har Sony ett autobild-läge som känner av ifall du ansluter en konsol direkt till TV:n och då aktiverar spelläget. Vilket inte riktigt är samma sak som ALLM där källan styr när spelläget ska aktiveras snarare än att TV:n tolkar situationen. Du kommer åt det mesta av inställningarna du behöver för att justera bilden även i spelläget.

Notera att Sony inte hanterar PC-formatet med 1440p-signaler vilket kan påverka funktionen för dig som vill spela från PC eller Xbox Series X/S. Du är begränsad till 1080p/120 eller 4K/60 på alla modeller förutom 8K-modellerna och XH90 vilka också ger 4K/120.

Var gränsen går är inte helt tydligt. Sonys XG85 och XH85 samt enklare kan ha 120 Hz-paneler men saknar förmågan att arbeta med några 120 Hz-signaler och då är det 1080p eller 4K/60 Hz som mest. Vissa modeller verkar kunna forceras till 1080p/120, men då detta inte är en officiell funktion kommer det inte vara möjligt att nå 120 Hz via konsol. Och det är heller inte garanterat att det fungerar eller fungerar bra ifall du forcerar 120 Hz från en dator.

Visa mer

Sonys röriga mellanklass

Steget ned från toppklassen är ganska stort. Och faktiskt ännu rörigare. Lägre kontrastförhållande och lägre ljusstyrka gör att du framför allt minskar HDR-förmågan samt kontrastupplevelsen för filmtittande i mörkt rum. Utbudet består av icke-specificerade LCD-paneler där det troligtvis är mestadels IPS samt VA i 75 tum och större. Modellerna behåller dock funktioner likt Dolby Vision och använder fortfarande förhållandevis effektiva reflexfilter.

Läs om Sonys mellanklass
mellanklass_pictogram.png

Skillnader i Sonys mellanklass

XG85 och XH85 är närmast identiska där XH85 för 2020 främst kompletterar utbudet med 43 och 49 tum. Det mesta pekar på IPS-paneler hos dessa modeller. Förmodligen är 75- och 85-tummaren en VA-panel hos XG85-serien. XH-modellerna har även ett enklare högtalarsystem vilket kan beror på den mindre storleken.

XG85 och XH85 är intressanta på så sätt att de behåller den snabbare systemkretsen, Android TV, Dolby Vision och eARC-funktioner. Panelerna ska enligt Sony vara 120 Hz-kapabla vilket används för interpolering. Dock verkar modellerna sakna funktionen att hantera en 120 Hz-signal oavsett upplösning. Vad du främst tappar överlag i Sonys mellanklass är kvaliteten i HDR med något mindre färgomfång och lägre ljusstyrka samt lägre kontrastförhållande från IPS-paneler.

Här finns det olika varianter som har påstådda skillnader i påhittade specifikationer som "Motionflow". Det är också kosmetiska skillnader som formen på stativfötter samt färgen på kantlister. Dessa modeller sälja även via olika återförsäljare och det är därför rimligt att gissa att skillnaderna i beteckning främst är till för att butikerna ska ducka prisjämförelser.

Samma modeller med olika siffror

Utåt presenteras modellerna som XH85 och XG85 och det är först när man kommer till butikerna som de extra siffrorna syns. Olika butiker och distributörer verkar välja olika modellbeteckningar. XG8505 och XH8505 är den normala beteckningen med "05" typiskt för att indikera en nordisk modell:

  • XG8505: 2019 med svart list

  • XG8577: 2019 med silverfärgad list

  • XG8588: 2019 med svart list

  • XG8586: 2019 med svart list

  • XG8599: 2019 med svart list

  • XH8505: 2020 med svart list

  • XH8577: 2020 med silverfärgad list

  • XH8596: 2020 med svart list

  • XH8599: 2020 med svart list

Observera att XH85 främst kompletterar XG85 genom att addera 43 och 49 tum till utbudet

XH81/XH80 är nästan samma lika

Steget ned är XH81/XH80-modellerna som tar ned funktionsutbudet något. Dessa är funktionellt snarlik XG85/XH85 men det är ospecificerat vilka paneler det är. Troligtvis är 75- och 85-tummarna VA-paneler. Det som skiljer är utförandet:

  • XH8196: Svart med T-formade stativfötter

  • XH8077: Silver med V-formade stativfötter

  • XH8096: Svart med V-formade stativfötter

XH81xx och XH80xx har X1-bildprocessorn samt behåller Dolby Vision vilket gör modellerna mer funktionella än 2019-modellerna i samma nummerserie. Dock tappas eARC-funktionen. Jämfört med den högre modellserien verkar panelerna vara mer ospecificerade av 60 Hz-typ. Generellt ytterligare lägre ljusstyrka och mindre färgomfång.

Observera att 2019-modellerna med ungefär samma siffror, XG83xx, XG81xx och XG80xx klassas som budgetklass (nedför) då de tappar mycket av funktionerna hos dessa modeller i mellanklassen.

Visa mer

Mellanklassmodell

Storlekar

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

XG85xx

55, 65, 75, *85

Troligtvis IPS (*VA)

-

2019-modellen som lever kvar

XH85xx

43, 49

Troligtvis IPS

-

Kompletterar XG85 i storlekar

XH81xx, XH80xx

43, 49, 55, 65, *75, *85

Troligtvis IPS (*VA)

-

-

Saknar eARC

Skillnader i beteckning (xx) är skillnader på någon färg- och formdetalj samt vilka kanaler som säljer modellen. Ej någon teknisk skillnad.

Sonys budgetklass tappar det mesta

I fråga om bildegenskaper tappar budgetmodeller främst ytterligare ljusstyrka och färgomfång vilket tar ned HDR-förmågan ytterligare ett snäpp. Android TV ersätts av ett generiskt smart-system. Även funktioner som interpolering är begränsad. Sony behåller däremot mycket av sina grundläggande färgegenskaper och bildinställningar även i budgetklassen. Annars är skillnaderna mellan dessa modeller främst utförandet på stativfötterna. Samt vilka paneler som används vilket Sony då inte specificerar.

Läs om Sonys budgetklass
budgetklass_pictogram.png

Skillnader i budgetklassen

Dessa modeller saknar Android TV, Dolby Vision och eARC samt erbjuder enklare system- och bildkretsar överlag. Därför är dessa också långsammare i handhavandet. Istället för Android TV använder Sony ett eget enkelt Linux-baserat smartsystem som erbjuder enklare appar.

XG83xx, XG81xx och XG80xx är 2019-modellerna med liknande typ av paneler och då olika utföranden stativ och färg som återigen ger olika sifferkombinationer. XG83xx behåller den bättre Bildprocessorn kallad "X1" vilket saknas på XG81xx och XG80xx. Skillnaden i praktiken lär främst påverka kapaciteten till interpolering.

Annars finns alltså ingen anledning att välja 2019-modellerna XG83xx, XG81xx eller XG80xx framförde bättre klassade XH81xx eller XH80xx eftersom dessa 2020-modeller har bättre funktioner och bättre system överlag.

X70xx är ny för 2020 och motsvarar i mångt och mycket XG81xx och XG80xx. På pappret finns två modeller X7055 och X7056 där de senare har högre påhittad Motionflow-siffra. Oklart vad denna skillnad skulle bestå av och ifall det är skillnader som har praktisk betydelse. Även här saknas Android TV, Dolby Vision och eARC. Modellen saknar även Bluetooth. Fotstativen har annan form. Annars finns inga uppenbara skillnader att peka på.

Visa mer

Budgetmodell

Storlekar                 

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

XG83xx

43, 49

Troligtvis IPS

-

-

-

2019-modell, saknar eARC, saknar Dolby Vision, saknar Android TV men har X1-processor

XG81xx, XG80xx

43, 49, 55, 65, *75

Troligtvis IPS (*VA)

-

-

-

2019-modell som XG83xx fast saknar X1-processor. Olika typer av stativfötter

X70xx

43, 49, 55, 65

uppgift saknas

-

-

-

Funktionell likadan som XG81/XG80, saknar Bluetooth

Skillnader i beteckning (xx) är skillnader på någon färg- och formdetalj samt vilka kanaler som säljer modellen. Ej någon teknisk skillnad.

Om Sonys 2019-utbud
2019_pictogram.png

Sonys 2019-utbud

Sony själva blandar 2019- och 2020-utbudet där 2019-modeller lever kvar i sortimentet. Även utgångna 2019-modeller finns i hög grad kvar i butikerna. Dessutom är modellbeteckningarna snarlika och riskeras blandas ihop. Därför tar vi upp 2019-utbudet ovanför.

Visa mer

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet