Philips: Ljusstark OLED samt LCD i många utföranden

philipsoled854-2l.jpg

Smart-system: Android TV (Pie) eller egna Saphi
Korrekt 24p-hantering: Vanligtvis OLED-modellerna. Oklart med övriga utbudet.
Dolby Vision: Alla modeller
HDR10+: Alla modeller
VRR: Saknas
1080p/1440p/120 Hz: Saknas
FRL för 4K/120 Hz: Saknas
Latens i spelläget: ca 20+ ms
ALLM, automatiskt spelläge: Samtliga modeller
eARC: Saknas
Bluetooth: PUS85x5 och högre
Antal HDMI: 4 stycken på OLED och PUS9/PUS85. 3 stycken hos PUS81 och lägre

Philips är nog mest kända för sin Ambilight-teknik med lysdioder på TV:ns baksida som lyser upp väggen bakom. Mer färg runt om bilden och detta kan vara en rejält stämningshöjare. Så pass populärt att det idag finns en marknad för att addera liknande funktioner till valfri TV. För 2020 återgår Philips också till ett gammalt Philips-signum med läderdetaljer på stativ och fjärrkontroller.

Läs om Philips tekniktermer
Pictogram_kugghjul.png

Philips tekniktermer

Ambilight är 3-sidig med kortsidor och toppen på alla modeller. Ett fåtal modeller ger även 4-sidig Ambilight där fjärde sidan då är nedåt, något som gör sig bäst vid vägghängning. Några av de enklaste modellerna saknar Ambilight helt.

Annars är det utförandet hos modellerna som skiljer Philips modeller åt. Som exempel används skotskt Muirhead-läder på flera fjärrkontroller hos OLED-modellerna och 9-seriens LCD. Även vissa stativ har läder. Philips är även den tillverkare som är mest konsekvent med att förse modellerna med kraftfulla ljudmöjligheter. För 2020 fortsätter samarbetet med renommerade högtalartillverkaren Bowers & Wilkins.

Philips är också mästare på att ha flera och snarlika beteckningar. Här indikerar dessa dock en mer tydlig dokumenterad skillnad likt olika färger, olika stativ och olika fjärrkontroller.

I fråga om modeller är det en tydlig skillnad på OLED-modeller i toppklassen samt en mellan/budgetklass med LCD:er i varierande sort där det främst är utförandet och ljudsystem som skiljer sig.

Philips håller sig till Android TV för de flesta modeller. Enstaka undantag samt de enklaste modellerna kör istället Philips eget system Saphi. Detta är enklare och har inte tillgång till Googles utbud av appar.

P5-processor nu med maskininlärning

Philips bildprocesser kallas P5 och den fjärde generationen av P5-processorn tar ett kliv över mot maskininlärning eller AI-funktioner för att anpassa uppskalning och bildbearbetning baserat på innehåll för OLED-modellerna. Denna generation kallas då "P5 AI Perfect Picture Engine" där föregående generation på 2019-modeller kallas "P5 Pro Perfect Picture Engine". För LCD:erna är det endast "P5 Perfect Picture Engine" överlag hos både 2019- och 2020-modellerna. Vare sig "AI" eller "Pro".

AI-funktionerna används för att reglera kontrast och färger inuti bilden vilket sker ganska så ordentligt enligt Philips godtycke ska sägas. Men AI-systemet används också för att upptäcka statiska element i bilden inom loppet av 10–20 sekunder. Kanske extra viktigt mycket med tanke på hur ljusstarkt och kontrastrikt Philips driver OLED-panelerna.

Kontrast framför precision

Detta är också lite av Philips signum med olika processer och algoritmer som tweakar bilden snarare än att du får kontrollen. Och släpper TV:n kontrollen till dig kan mycket av de funktionerna som fick dig att gilla bilden hos en Philips-TV helt enkelt stängas av. Därför är Philips som regel det svagare alternativet för den som söker färgprecision och föredrar att ställa in bilden efter testmönster. Reglagen och möjligheterna är ofta begränsade och kan även bete sig annorlunda jämfört med andra tillverkares reglage.

Philips är de som tillsammans med Samsung och Panasonic tagit fram HDR10+-formatet och därför fungerar HDR10+ även hos deras modeller. De väljer ändå att köra både Dolby Vision och HDR10+ genom hela sortimentet.

Visa mer

Philips toppmodeller kör OLED

Philips driver OLED-panelen mer ljusstark och kontrastrikt vilket har effekt på bilden och just kontrastintrycket. OLED-Modellerna skiljer sig främst på utförandet och ger snarlik bildkvalitet. Själva panelen är svart och närmast monolitisk medan stativen kan se rätt så olika ut.

Läs om Philips toppklass
Toppklass_pictogram.png

Skillnaderna mellan OLED-modellerna

"OLED+" är främst Philips egen beteckning på toppmodellerna. OLED935 är toppmodellen med 4-sidig Ambilight och en soundbar från Bowers & Wilkins som även finns i 48 tum. Ingen 77-tummare dock. Modellen under är OLED8x5 där mittensiffran indikerar utförandet:

  • OLED805: Kromade stativfötter

  • OLED855: Bågstativ i mörk krom

  • OLED865: Vridbart bågstativ i mörk krom med läderdetaljer

2020-modellerna har siffran 5 på slutet och 2019-modellerna har siffran 4. OLED854 är alltså en 2019-modell och OLED855 är en 2020-modell.

2019-OLED finns kvar

2019-modellerna är i hög grad kvar i butikerna och därför tar vi upp dem här. OLED984 är en imponerande modell med golvstativ, 4-sidig Ambilight och en stor men också välbyggd soundbar från Bowers & Wilkins. Min personliga upplevelse är att detta är fullt jämförbart med Bowers & Wilkins hifi-högtalare. Modellen OLED934 är då lik OLED935 med till hörande soundbar.

OLED854 och OLED804 är samma TV med pelarstativ respektive stativfötter. 3-sidig Ambilight. Ingen Soundbar och sämre inbyggt ljud.

Udda varianten är OLED754 som bygger på en 2018-OLED-panel och använder Philips eget och enklare Saphi-system istället för Android-TV. Även om modellen blir enklare i fråga om smart-funktioner och bildkvalitet, är det fortfarande en OLED-TV. Den står för det du normalt förknippar med OLED likt svärta och kontrastförhållande men har inte samma precision som Philips modeller med modernare panel.

Eftersom Philips TV-modeller inte testas lika omfattande och detaljerat är det ont information om skillnader i bildkvalitet mellan 2019- och 2020-OLED-modellerna. Baserat på andra tillverkares förändringar är det främst finputsningar i färghanteringen. Annars är skillnaden just AI-versionen av P5-processorn på 2020-modellerna som enligt Philips bidrar till bättre uppskalning och minskar inbränningsrisken ytterligare.

Hög kontrast och hög ljusstyrka har ett pris

Philips skiljer sig från övriga tillverkare av OLED-TV på karaktären för hur bilden hos Philips optimeras mot ett starkare kontrastintryck. Med Philips OLED får man helt enkelt ta det beteende som Philips har programmerat in vilket är en ganska växlande karaktär på ljusnivåerna. Men också just kontrastrik och ofta mycket ljusstark bild.

Därför är också Philips OLED-modeller för dig som prioriterar så tydligt kontrastintryck som möjligt. Och då gärna i ett rum som är förhållandevis ljust eftersom det kan bli för ljusstarkt för ett mörkt rum. Inställningarna finns där för att få mer färgkorrekthet. Men det är inte alls samma nivå på möjligheterna att reglera färger och framför allt ljusflöde som hos Panasonics, Sonys eller LG:s OLED-modeller.

Denna strävan efter ljusstarkt bild förklarar också varför den ökända anekdoten om den inbrända TV4-solen kom från en äldre Philipsmodell. Nu är modernare OLED-paneler mindre benägna att bränna in. Men för att minska risken med tanke på hur OLED-panelen drivs, har Philips ändå ganska starka funktioner mot just inbränning. Vilket kan resulterar att TV:n faktiskt växlar tydligt i ljusstyrka.

Visa mer

Toppklassmodell

Storlekar      

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

OLED935

48, 55, 65

OLED

-

-

4-sidig Ambilight, soundbar

OLED805
OLED855
OLED865

55, 65

OLED

-

-

Kromade stativfötter
Bågstativ i mörk krom
Bågstativ i mörk krom med läder

OLED984

65

OLED

-

-

2019-modell, 4-sidig Ambilight, massiv soundbar

OLED934

55, 65

OLED

-

-

2019-modell, soundbar

OLED804
OLED854

55, 65

OLED

-

-

2019-modell med stativfötter
2019-modell med pelarstativ

OLED754

55, 65

OLED

-

-

2019-modell med 2018-panel
Saknar Android TV och kör Saphi

Samtliga OLED-modeller har Ambilight, 3- eller 4-sidig

Läs om Philips spelfunktioner
gamepad_v9.png

Philips spelläge

Philips har ett trumfkort med Ambilight och spel. Ambilight kan ställas i ett rappare läge för spel, något återigen kan ses som ett starkt argument för spelupplevelsen. Ambilight kan också integreras med Hue-lampor vilket ytterligare kan förlänga upplevelsen av spel.

Philips har länge haft förhållandevis hög latens hos sina TV. Detta har dock blivit bättre med åren. Latensen är som regel kring 20+ ms i spelläget. Med reservation för att jag inte har sett latenstester av årets modeller. Spellägets bildinställningar kan justeras för att bli av med sådant som kantförstärkning och extrema färger. Och där är listan nästan slut på funktioner som gör Philips till starka spelprodukter.

Ett litet plus är annars att Philips använder ALLM-funktionen på alla modeller sedan 2019. Philips har också vid lansering talat om Android TV 10 och Google Stadia inbyggd i TV:n innan slutet av 2020.

Visa mer

Philips mellanklass med LCD

Matchning av pris och prestanda med PUS85x5-srien "The One" och läder på fjärrkontrollen är en av saker du finner i mellanklassen. Det finns inte allt för mycket information om hur avancerade LCD-modellerna är, men det mesta pekar på just mellanklassprestanda med modest ljusstyrka och hyfsat färgomfång för HDR. Paneltypen är inte direkt specificerad men 58 och 70 tum är VA-paneler.

Läs om Philips mellanklass
mellanklass_pictogram.png

Skillnader i mellanklassen

PUS9xx5-serien har tillhörande Soundbar från Bowers & Wilkins. Fast inte hos alla varianter. Modellerna använder Android TV. Färgmässigt specificeras de som större färgrymd jämfört med enklare modeller, vilket öppnar för bättre HDR-bild. Philips har dock inga detaljerade detaljer runt exakt hur dessa modeller skiljer sig bildmässigt från det övriga utbudet. Istället verkar det handla om design och utförande i första hand.

  • PUS9005: Ram i silver, stativram i mörk krom. 4-sidig Ambilight. Saknar soundbar – eftersom denna skulle blockera 4-sidig Ambilight

  • PUS9235: Ram i ljust borstat silver. Endast 43-tum. Enklare Soundbar

  • PUS9435: Soundbar med extra uppåtriktade högtalare. Ram i mellansilver

PUS85x5 och "The One" är en fortsättning av modellserien från 2019 som här får en del förbättring runt tekniken. Grundidén bakom "The One" är ett komplett utbud av finesser, inklusive ljudsystem, på vad som är förhållandevis modesta paneler och därmed också mer tillgängliga priser. Modellen kallas också för "Performance Series".

För 2020 fortsätter man denna serie i samma anda, dock högre siffror i beteckningarna. Philips adderar också något högre ljusstyrka, 400 nits mot 350 nits samt en större färgrymd motsvarande 90 procent av P3-färgrymden där 2019-modellerna inte når utanför rec.709-färgrymden. Detta innebär bättre HDR-prestanda överlag. Tredje siffran i beteckningen indikerar utförande.

  • PUS8505: Ljus och matt finish

  • PUS8535: Ljus och matt finish, Qwerty-fjärrkontroll med tangentbord

  • PUS8545: Mörk krom

  • PUS8555: Mörk krom, Qwerty-fjärrkontroll med tangentbord

43, 50 och 58 tum har vridbara pelarstativ. 65-tummarens pelarstativ kan inte vridas. De ger 7 cm höjd för att soundbars ska kunna placeras framför. 70-tummaren ger stativfötter som kan vändas för 2 cm eller 7 cm höjd.

Philips specificerar inte ifall IPS eller VA-paneler används i modellerna. Dock förekommer vissa storlekar enbart som VA-paneler likt 58 och 70 tum. Det mesta pekar på VA-paneler i alla storlekar för "The One" förutom på 43-tum som kan vara en IPS. Detta är dock inte bekräftat.

Visa mer

Mellanklass

Storlekar

Panelteknik    

120 Hz

DV

eA

Kommentar               

PUS9435

55, 65

Ej specificerat

-

-

Soundbar, ram i silverfärg

PUS9235

43

Ej specificerat

-

-

Ljus metallram, mindre soundbar

PUS9005

50, 58, 70

Troligtvis VA

-

-

Saknar soundbar, 4-sidig Ambilight

”The one”
PUS8505
PUS8535
PUS8545
PUS8555

*43, 50, 58, 65, 70

Troligtvis VA
*Troligtvis IPS

-

-

Olika finish
Ljus och matt
Ljus och matt, Qwerty-fjärr
Mörk krom
Mörk krom, Qwerty-fjärr

Samtliga mellanklassmodeller har Ambilight, 3- eller 4-sidig

Budgetklassen tappar en del

Nedåt i serien är Android TV ersatt av Philips eget Saphi-system och Bluetooth är borta. Budgetmodellerna har också en HDMI-anslutning färre. Räkna även med enklare utförande, enklare ljudsystem och enklare finish på sådan detaljer som fjärrkontroll och ram. Det är tydligt att du med mellanklassmodellerna får en bättre TV på både i fråga om funktioner, form och bildkvalitet.

Läs om Philips budgetklass
budgetklass_pictogram.png

Skillnaden budgetklassen

Räkna inte med någon större ljusstyrka eller färgomfång för HDR. Modellerna behåller trots detta Dolby Vision och HDR10+ vilket inte är fy skam ändå. Heller en klen men ändå fungerande HDR. Annars är Informationen om Philips budgetmodeller sparsmakad.

Ambilight finns kvar på flera modeller men verkar då ha något enklare utbud av finesser. De behåller spelläget för Ambilight men saknar funktioner för insomningsljus och liknande.

PUS8105-serien verkar i första hand behålla metallutförande i mellangrå silver. I fråga om bildkvalitet finns det ingen information om att det skilja sig mot lägre beteckningarna. Ned till PUS7xx5-serien är det också enklare utförande med främst plastramar istället för metallutförande. 70 tums PUS78x5 verkar ha metallram. Enklare fjärrkontroller är också väntat. Ambilight saknas på några modeller. Dessa har även en Wifi som endast kan arbeta på ett band i taget.

  • PUS7805: Mörkare ram, stativfötter

  • PUS7855: Ljusare ram, stativfötter

  • PUS7505: Saknar Ambilight. Mörk plastram, stativfötter, enklare Wifi

  • PUS7555: Saknar Ambilight. Grå plastram, stativfötter, enklare Wifi

Återigen är det oklart vilka paneltyper som används.

Visa mer

Budgetklass

Storlekar

Panelteknik         

120 Hz

DV

eA

Kommentar

PUS8105

*43, 50, 58, 70

Troligtvis VA
*Troligtvis IPS

-

-

Mellangrå metall, stativfötter

PUS7805, PUS7855

43, *50, 55, *58, 65, *70, 75

Ej specificerat
*Troligtvis VA

-

-

•Mörkare ram, stativfötter
•Ljusare ram, stativfötter

PUS7505
PUS7555

43, 50, *58, *70

Ej specificerat
*Troligtvis VA

-

-

•Mörk plast, stativfötter
•Grå plast, stativfötter
Saknar Ambilight, enklare Wifi

Budgetmodellerna ersätter Android TV med Saphi-systemet. Bluetooth saknas.
Dolby Vision och HDR10+ behålls

Läs om Philips 2019-utbud
2019_pictogram.png

Philips 2019-utbud

För OLED-modellerna listar vi även 2019-modellerna ovanför då dessa verkar finns kvar i butik i högre grad. Fördelen med 2020-modellerna är möjligtvis den bättre bildprocessorn, men det är oklart hur det påverkar annat mer än uppskalning och bättre inbränningsskydd.

Mer läsning om Philips 2019-utbud

2020-modellerna har siffran 5 i slutet och 2019-modellerna har siffran 4 i slutet. Överlag går det inflation i sifferbeteckningarna för LCD-modellerna. För mellanklassen är 2019-modellerna som regel också en försämring.

2019:ns ”The One”-serie som går under beteckningen PUS7xx4 har sämre egenskaper för HDR, likt mindre färgomfång, jämfört med årets PUS85x5 och PUS9xx5-serie. Därför finns sällan anledning att välja 2019-modellen här. Dock bör du välja en 2019-”The One” framför någon av budgetmodellerna.

Budgetklassen för 2019 är PUS6xx4 och det påminner starkt om årets PUS81x5 och PUS7xx5 med en skillnad om metall eller plast samt med och utan Ambilight. Där det kan det vara sak samma vad du väljer.

Visa mer

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet