Panasonic_Z2000.jpg

Smart-system: MyHomeScreen (Firefox OS) 5.0
Korrekt 24p-hantering: Alla modeller
Dolby Vision: Alla modeller. Dolby Vison IQ på OLED-modellerna
HDR10+: Alla modeller
VRR: Saknas
1080p/1440p/120 Hz: Saknas
FRL för 4K/120 Hz: Saknas
Latens i spelläget: ca 20 ms
ALLM, automatiskt spelläge: Samtliga modeller
eARC: Endast OLED-modellerna. Hanterar dts-ljud
Bluetooth: Samtliga modeller
Antal HDMI: 4 stycken på OLED och HX940. 3 stycken hos HX900 och HX800

Läs om Panasonics produkttermer
Pictogram_kugghjul.png

Panasonics tekniktermer

Panasonic hamnar ofta i skymundan då deras modeller inte är lika exponerade i Sverige. Trots en bakgrund som japansk teknikgigant kända för sina kameror och yrkesprodukter är TV-apparaterna förbisedda trots att de är byggda i och utformade i samma anda som deras yrkesprodukter. En anledning kan vara att Panasonic fokuserar på det trygga och beprövade och gärna hoppas över nya och uppmärksammade finesser likt 4K/120 Hz.

Färgmässigt har Panasonic en utmärkt kontroll. Även enklare modeller har inställningar som ger i stort sett färgkorrekt bild från början och kan ställas in för än mer precision. Överlag är inställningarna hos Panasonics TV är omfattande. Det mesta som kan ställas in nås via menyerna. Nackdelen är förstå ett menysystem som blir just omfattande med lager av menyer. Smartsystemet baseras på Firefox OS och har endast ett grundläggande utbud av appar.

Panasonic har tillsammans med Philips och Samsung tagit fram HDR10+-formatet. Företaget väljer därför att ge Dolby Vision och HDR10+ hos samtliga modeller.

Högblanka reflexfilter

Alla modellerna som tas upp här använder högblanka reflexfilter. OLED-modellerna har givetvis det blanka OLED-filtret som väntat. LCD-modellerna fortsätter med högblankt men eller inte lika dämpande filter. Detta kan på HX800-modellen ses som en mörk spegel. Fördelen med blanka filter är att de bättre släpper igenom svärta och kontrast. Men då riskerar tydliga reflexer. Tricket är att undvika reflexer.

Bildprocessorn från Panasonic kallas för HCX, Hollywood Cinema Experience:

  • HCX Pro Intelligent Processor används på toppmodellerna med OLED-panel samt HX940-modellen. Hos OLED-modellerna används den också för att styra rums- och ljussensorn i kombination med Dolby Vision IQ och Filmmaker Mode.

  • HCX-processor används på de enklare HX900 och HX800-modellerna. Denna enklare processor saknar främst funktioner ljussensorn och ger enklare funktioner interpolering och brusreducering ifall det är prioriterat.

"Hollywood Cinema Experience" är trots namnet är faktiskt mer än bara påhitt då Panasonic funnits med länge i produktionsled i just Hollywood med bland annat utrustning och skärmar för mastring och grading. Kalibreringsmöjligheterna är som mest omfattande hos Panasonics modeller och kan aktiveras genom avancerad kalibrering i form av 3D-LUT:ar.

Filmmaker Mode och Dolby Vision IQ

Panasonic drar också på det omvända och är tydliga med funktioner som Filmmaker Mode och Netflix Calibrated mode på OLED-modellerna. Detta är bildlägen som stänger av extra bildprocessning och "förbättringar" för att mer efterlikna hur filmerna faktiskt skapats. Framför allt funktioner som interpolering stängs av men också olika typer av kontrast- och färgförstärkare.

Panasonic kombinerar detta med Filmmaker Mode with Intelligent Sensing på OLED-modellerna. Det går ut på att TV:n läser av rummets ljusförhållanden och anpassar nivåerna även i Filmmaker mMode, snarare än att bara ställa TV:n i ett fast läge – ofta ganska dämpat läge – för ljusstyrkan i bilden.

Subwoofer-utgång

Samtliga 2020-modeller har möjlighet att använda hörlursuttaget för att ansluta en subwoofer som komplettering till de inbyggda högtalarna.

Visa mer

Panasonic toppmodeller är OLED

Toppmodellerna är alla av OLED-typ. Panasonic tar som alla andra OLED-TV-tillverkare idag sina Displayer från LG Displays. OLED-Panelerna är därför i grunden desamma men det skiljer sig i hur de drivs elektriskt och elektroniskt. Hos Panasonic är betecknas dessa som "Master HDR"-paneler och dessa når en högre färg- och nyansprecision jämfört med mer standardiserade paneler.

Läs om Panasonics toppklass
Toppklass_pictogram.png

Panasonic OLED – modellskillnader

Anpassningen av OLED-panelen dras till sin spets med "Master OLED Professional Edition" på flaggskeppet HZ2000. En annan kraftförsörjning och annan värmeavledning gör den till den i särklass ljusstarkaste OLED-modellen. Den når till 1 000 nits enligt Panasonic. I mer praktiska situationer når den över 800 nits och är på pappret bara något ljusstarkare än de cirka 700 nits övriga OLED-modeller når i HDR.

Skillnaden är dock större än så och ligger mer i bildens karaktär när det inte lyser med max. HZ2000 är den OLED som överlag bäst kan bygga kontrast och dynamiskt omfång hela tiden och inte enbart i ljusa delar. Det finns en större kraft av ljus att fördela över ytan på ett sätt som andra OLED har svårt för.

Med HZ1500 och HZ1000-modellen behåller Panasonic "Master"-stämpeln och driver panelen på sitt sätt och med sina metoder om än inte utstuderat som på flaggskeppet. Det är inte samma ljusresurser men fortfarande precision och kontroll över bilden. HZ1500 har en större och mer rundspridande soundbar jämfört med HZ1000. Bildmässigt är det annars identiska modeller.

HZ980-modellen kör en standardiserad OLED-panel och tappar därför en del av precisionen men även något av det dynamiska omfånget. Dock finns inställningar, funktionerna och kalibreringsmöjligheterna kvar. Ifall du föredrar interpolering av bilden är att denna även enklare hos HZ980-modellen då panelen inte längre drivs på samma sätt.

Skillnaden kallas "Smooth Motion Drive Pro" hos de bättre och enbart "Smooth Motion Drive" hos HZ980. Frånsett interpoleringen innebär denna skillnad också att "Smooth Motion Drive Pro" har en Black Frame Insertion (BFI) för skarpare rörelser till förhållandevis mindre flimmer, som saknas hos HZ980-modellen.

Observera att Panasonic inte har några 77- eller 48 tums OLED i sitt utbud.

Visa mer

Toppklassmodell

Storlekar

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

HZ2000

55, 65

OLED

-

Extra ljusstark OLED-panel, inbyggd soundbar med uppåtriktade Atmos-högalare

HZ1500

55, 65

OLED

-

Inbyggd soundbar, ”Master OLED”

HZ1000

55, 65

OLED

-

Enklare högtalare, ”Master OLED”

HZ980

55, 65

OLED

-

Standardiserad OLED-panel, enklare högtalare, enklare interpolering

Läs om Panasonics spelfunktioner
gamepad_v9.png

Spelläget hos Panasonic

Panasonic har 120 Hz-kapabla modeller, bland annat OLED-modellerna och HX940. Panasonic väljer dock bort 120 Hz-signaler och funktioner som FRL för 4K/120. VRR-funktionen finns heller inte. Signaler som 1080p/60 och 4K/60 är därför det du kan räkna med.

Latensen är medelgod runt 20 ms vilket är en förbättring mot tidigare år men fortfarande inte lika optimerat som hos LG:s och Samsungs modeller.

Spelläget fungerar annars lika bra som övriga bildlägen och du har kvar alla de bildmässiga funktionerna och fördelarna. Därför är det fortfarande utmärkt val om du med ditt spelande prioriterar 4K/60 med HDR och grafikkvalitet. Eftersom det är just hög bildkvalitet som är det Panasonic fokuserar på.

Visa mer

LCD med local dimming i mellanklassen

LCD-utbudet i mellanklassen är omväxlande IPS- och VA-paneler med kantbelysta local dimming-funktioner. Local dimming hos Panasonic fungerar dock annorlunda och bättre mot det man normalt tänker på med kantbelysta lösningar. Effekten är mer en kombination i förmåga att sätta nyanser i mörka delar av bilden än ett högt kontrastförhållande. Det du förlorar mot OLED-modellerna i funktion är eARC samt funktionerna baserat på ljusmätning, likt Dolby Vision IQ och Filmmaker mode med ljussensorstyrd nivå.

Läs om Panasonics mellanklass
mellanklass_pictogram.png

Teknikskillnaden i mellanklassen

Panasonic använder en kantbaserad local dimming som skiljer sig från mer traditionella och idag ofta övergivna lösningar som att släcka ned bilden i statiska rader och kolumner, ofta med viss fördröjning och tröghet som blir synlig. Panasonic arbetar med att styra lysdioderna i kortsidorna baserat på hur LCD-paneler uppdateras radvis uppifrån och ned.

Genom att synkronisera lysdioderna med denna uppdatering kan de ändra ljusstyrkan för att dämpa och stärka sektioner med mer ljus. Effekten är mer subtil och bidrar inte till högre mätbart kontrastförhållande. Istället ger funktionen mer räckvidd i framför allt mörka nyanser vilket kan bättra på nyansteckning nära svart.

Min personliga erfarenhet av denna lösning är att den är just subtil och påverkar intrycket av svärta. Trots IPS-paneler ser det svart mörkare ut än normalt. Fast det är minimal inverkan på själva kontrastmätningarna är det tydligt att effekten på bild, film och upplevelse är mer än vad en simpel mätning kan beskriva.

HX940-modellen använder local dimming som flitigast. Modellen behåller "HCX Pro Intelligent Processor" från OLED-modellerna vilket möjliggör den beräkningskapacitet som krävs för den här typen av local dimming. Det är inte skrivet i klartext från Panasonics sida men det förekommer även 120 Hz-paneler här vilket underlättar för den här typen ljuskontroll. HX940-modellen ser därför också mer kapacitet runt interpolering tack vare både panelfrekvens och bildprocessor. Alla modeller utom 75-tummaren använder IPS-paneler.

HX900-modellen kör IPS-paneler har inte samma ljusstyrka och samma kontroll över local dimming.

HX800 och HX830-modellen har i sin tur lägre ljusstyrka (300+ nits) överlag, VA-paneler och använder local dimming mer rudimentärt. Båda har den enklare "HCX Processor" vilket inte ger samma funktioner och enklare interpolering. Reflexfiltren är överlag tydligt blanka. HX800 och HX830 är samma TV med viss skillnad i färgen på en list.

Ingen global dimming om du vill

Värt att nämna är att Panasonics LCD-modeller kan stänga av så kallad global dimming. Global dimming betyder att när en mörk bild visas, likt svart bakgrund med stjärnor, laddgrafik i spel, etcetera, kommer hela bakgrundsbelysningen dämpas och hela bilden blir mörkare eller släcker ned helt. Stänger du av local dimming hos en Panasonic LCD kommer den att sluta med detta beteende. Övriga tillverkare kan ofta låta dig stänga av local dimming, men behåller alltid global dimming.

Visa mer

Mellanklassmodell

Storlekar         

Panelteknik

120 Hz

DV

eA

Kommentar

HX940

75

VA med local dimming

-

-

”Pro”-version av belsyningen med högre ljusstyrka, stativfötter

HX940

43, 49, 55, 65

IPS med local dimming

-

-

IPS-paneler, pelarstativ

HX900

43, 49, 55, 65

IPS med local dimming

-

-

Lägre ljusstyrka, enklare HCX-processor, stativfötter

HX800, HX830

40, 50, 58, 65

VA

-

-

Enklare paneler, rudimentär local dimming

Läs om Panasonics budgetklass
2019_pictogram.png

Budgetklassen och 2019-modeller

Panasonic har för 2020 inga enklare modeller i budgetklassen. Det kan däremot finnas kvar ett utbud enklare modeller från 2019. Dessa har samma utförliga inställningar som modellerna ovan, men är då enklare i funktioner och bildkvalitet. Lägre ljusstyrka och mindre färgomfång vilket då främst påverkar HDR.

Annars för 2019-utbudet är det snarlikt och kan jämföras rakt av. Bokstaven G indikerar en 2019-modeller där bokstaven H indikerar en 2020-modell. 2019-modellerna saknar eARC.

Mer läsning om Panasonic 2019

Intressanta 2019-modeller är OLED-modellerna i GZ-serien, GZ950 och GZ960 är tänkbara alternativ som prispressande OLED-modeller. Fortfarande med Panasonics signum med precision i färger och inställningsmöjligheter, men också avsaknad av de allra senaste finesserna.

OLED-modellerna för 2020 är generellt steget bättre på hur de sätter nyanser med mindre posterisering mot 2019-modellerna.

Visa mer

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet