Inom EU går Zigbee på 2,4 GHz-bandet och använder sig av 128-bitars kryptering för kommunikation. Frekvensen är dock annorlunda i andra delar av världen, så var noga om du köper Zigbee-prylar utanför EU då de inte alltid kommer att fungera här. Varje gateway bär en unik uppsättning av digitala säkerhetsnycklar som erhålls vid parkoppling mellan gateway och enhet, och efter en lyckad ihop parning är det endast enheter som kommunicerar inom samma Zigbee-nätverk som kan och får prata med varandra.

Produkter som använder Zigbee som kommunikationsspråk kan generellt användas till att bygga ut ett nätverk för bättre räckvidd till enheter, under två förutsättningar:

  • Enheten som ska mesha signal vidare måste vara kopplad till elnätet.

  • Enheten måste vara parkopplad mot samma gateway som övriga Zigbee-enheter.

Det vill säga att enheter så som lampor kommer att agera antenn som skickar signalen vidare för att nå enheter som sitter för långt ifrån gateway-enheten. Den tekniska räckvidden för Zigbee protokollet är 100 meter, men för att uppnå den här räckvidden krävs specialdesignade antenner, rätt utrustning och en plats där inga störningar förekommer.

Philips Hue-lampor ligger i realiteten på mellan 5 och 15 meter i ett bostadshus beroende på lampa och konstruktionsmaterial i väggar, golv och tak i bostaden.

Philips Hue, precis så som IKEA och Osram, har inbyggt stöd för Touchlink vid parning mellan enheter. Touchlink är en funktion i Zigbee som gör att enheter fysiskt nära varandra kan kommunicera med varandra utan att vara i samma nätverk. Det här underlättar när nya enheter läggs till i ett befintligt nätverk.

zigbee-mesh.jpg

För att illustrera fungerar Zigbee som så att den bygger upp ett träd- och stjärnnät mellan anslutna enheter, där den gula bollen motsvarar en gateway, de blåa bollarna motsvarar elnätsanslutna Zigbee-produkter, såsom lampor, vägguttag, inbyggnadsdimmer eller andra liknande enheter. Till sist har vi de röda bollarna, som är batteridrivna enheter, oftast sensorer såsom temperaturgivare, vattenläckage- eller rörelsesensorer.

De grå linjerna representerar alternativa vägar om det skulle vara så att den senast kända vägen inte svarar på förfrågan, för att kunna nå fram till enheten ändå, under förutsättning att enheterna är inom räckhåll från varandra.