När det kommer ner till valet av skrivbord är det mer ofta än sällan golvytan och inredningen av rummet som dikterar valet av produkt. I regel brukar det handla om att välja hörnskrivbord eller vanligare rektangulära modeller. Värt att nämna här är att ingen av dessa två egentligen har någon fördel över den andra när det kommer till ergonomi.

Skrivbordets höjd är den viktigaste faktorn i sammanhanget. Höjden ska ställas in efter stolen och inte tvärtom. Är kontorsstolen rätt inställd efter ergonomiska principer bör skrivbordet vara i höjd med armstödet för att skapa tidigare nämnda L-form.

Syftet är en horisontell övergång mellan armstödet och skrivbordet, som inte tvingar dina armar att lutas uppåt eller nedåt. Om ditt skrivbord är lägre finns risken att vikten hamnar på handlederna. Om skrivbordet däremot är för högt kommer mer tryck läggas på armbågarna eller mot underarmarna. Denna belastning kan över tid leda till bland annat karpaltunnelsyndrom eller musarm.

AZ skrivbord 1_BG.jpg

Här matchar stolen till vänster övergående läge från armbåge till skrivbord.

Sitta eller stå?

Höj- och sänkbara skrivbord är något som de flesta säkert har stött på i olika former. Det finns belägg för att det ofta är bättre att stå upp än att sitta ned och justerbara skrivbord med elmotor gör det mycket enkelt att byta ställning.

Att sitta stilla framför datorn i långa perioder medför flera långsiktiga risker och kan bidra till övervikt (till följd av inaktivitet) samt i förlängningen diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, för att nämna några av alla tänkbara nackdelar.

Faktum är dock att det inte heller är bra ett enbart stå upp i motsvarande utsträckning. Att stå stilla ökar risken för bland annat åderbråck, tilltäppta artärer och ryggsmärtor. Det blir även tyngre för hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen.

För att minska dessa risker rekommenderas att växla mellan sittande och stående ställning var 30 till 60 minut. Om det inte är möjligt fungerar det även bra att ta några minuters paus och en liten promenad, skaka ut sina leder eller dansa runt på plats i rummet. Detta för att röra på kroppen och få igång blodcirkulationen.

L formation - rätt skärmgrad - färgad bakgrund_BG.png.jpg

Rätt ställning (L-form) vid sittande och stående datoranvändning.

fel.jpg

Här står modellen fel och belastar armar, axlar och nacke, vilket givetvis inte är bra i längden.

När det är dags att välja skrivbord spelar alltså själva formen nästan ingen roll ur ett rent ergonomiskt perspektiv. Det viktiga är att välja skrivbordsben som kan höjdjusteras för just dig och din längd, oavsett om du står upp eller sitter ned.

Med ett höj- och sänkbart skrivbord är detta sällan ett problem. Här blir det istället viktigare att tänka på om du använder funktionen tillräckligt ofta för att motivera den högre prislappen, vilket särskilt gäller elmotordrivna varianter. Om ekonomin inte är ett bekymmer är däremot ett höj- och sänkbart skrivbord alltid att föredra för den som ofta använder datorn och prioriterar sin hälsa.