Att ställa in sittdynan

Avståndet mellan sittdynan och golvet är av stor betydelse. Extra viktigt är att bekvämt nå ned till golvet med hälarna, utan att för den skull orsaka extra tryck eller belastning mot låren. Ett för högt tryck mot låren kan leda till att blodflödet begränsas och att risken för försvagade muskler och blodproppar ökar.

Om stolen inte har några större inställningsmöjligheter eller om det är svårt att ställa in den till rätt höjd till följd av din längd kan det vara en god idé att införskaffa ett fotstöd som komplement.

Utöver sittdynans höjd över marken kan vissa stolar göra det möjligt att flytta sittdynan framåt och bakåt. Detta för att se till att låren får tillräckligt gott stöd och i praktiken att sprida ut vikten över större yta. Tumregeln är att det ska finnas ungefär en decimeter fritt utrymme mellan knävecket och sittdynan.

DYNA som är reglerbar -Heman Miller Aeron.jpg

Herman Miller Aeron är en stol med flera justeringsmöjligheter för sittdynan.

Armstödet är för mer än armarna

Om kontorsstolen har armstöd finns flera ergonomiska aspekter att ha i åtanke, särskilt om armstödet inte går att justera i höjdled. Armstöden behöver vara placerade så att armbågarna kan vila på dem utan att axlarna knuffas uppåt.

För korrekt sittställning ska axlarna i relation till handlederna vara formade som ett L, där armbågen och armstödet möts upp vid mittpunkten. Denna L-liknande form bör även följa resten av kroppen i relation från axlarna ned till knäskålarna.

När axelmusklerna är upphöjda spänner sig dessa över tid, vilket kan leda till bland annat huvudvärk och spänningar i kroppens övriga muskler. Ett bra test här är att sätta sig rakryggad och sedan slappna av axlarna utan armstöd. Den naturliga positionen för respektive armbåge är höjden som armstöden ska vara inställda till.

L formation - färgad bakgrund_BG.png.jpg

Illustration av L-form, där axel ned mot hand- respektive knäskål formar ett L.

Ryggstödet avlastar ryggraden

Att ha ett ryggstöd som ger dig korrekt hållning hör till det allra viktigaste när det kommer till kontorsstolar. Målet bör vara att ha så naturligt rak rygg som möjligt. Du ska med andra ord verkligen undvika att luta bakåt, framåt eller lägga för mycket kroppsvikt på endera sida.

Oavsett om det gäller hel- eller halvrygg är det första att kontrollera hur väl tilltaget svankstödet är, även känt som lumbar- eller ländryggsstöd. Detta stöd hjälper ryggen att hålla naturlig kurvatur vid svanken och därigenom förebygga C-form för ryggraden. Samtidigt är det viktigt att svankstödet inte är för stort eller styvt, då detta kan medföra en annan negativ effekt i form av en onaturlig S-form.

S formation - färgad bakgrund_BG.png.jpg

Hur ryggen ska placeras i naturlig S-form.

Om köptankarna istället går mot klassiska fåtöljliknande modeller eller de omåttligt populära gamingstolarna är det viktigt att tänka på designen av ryggstödets "vingar", som i många fall sticker ut på sidorna mellan höften och axeln. Här gäller att dessa inte får trycka mot axlarna eftersom det ger risk för kutrygg.

Kutrygg (Kyfos) innebär att ryggmusklerna sträcks ut och att bröstmusklerna drar ihop sig, vilket på sikt kan leda till ryggsmärtor och i värsta fall muskelskador, som kan ta lång tid att rehabilitera. För att undvika detta är det därför bättre att använda en kontorsstol, vars ryggparti tillåter att ha axlarna bakåtdragna och sitta rakt i ryggen. Det förutsätter dock en kontorsstol med ryggstöd som går upp till eller över axlarna.

Vissa modeller av kontorsstolar har ingen rygg (se: sadelstol), vilket naturligtvis innebär att ryggstödet inte är en del av ekvationen. Däremot blir det desto viktigare att sittdynan ger god avlastning och ergonomi.

Sadelstolar har vanligtvis en sittdyna formad likt en pall eller cykelsadel, vilket gör att man måste se upp så att trycket mot höften inte blir för påfrestande. Studier visar att sadlar på exempelvis cyklar, som kan likna dessa rygglösa kontorsstolar, över tid kan leda till försämrad kvalitet på spermier och olika grader av impotens.

Heman Miller AERON baksida_BG.jpg

Herman Miller Aeron med inställbart svankstöd.

Nackstöd används tillfälligt

Nackstöden, som vissa kontorsstolar är utrustade med, är inte till för att alltid användas. Denna funktion ska istället ses som en möjlighet att vila nacken och huvudet under en kortare period.

Därför ska nackstödet inte heller placeras för nära huvudet och nacken, utan istället positioneras lite längre bak. Huvudet ska ha full rörlighet utan att hindras av nackstödet, men ändå befinna sig nära nog för att bekvämt kunna lutas bakåt för tillfällig vila.

Utöver komforten av en nackkudde kommer de flesta helryggande kontorsstolar med funktionen att kunna fälla stolen bakåt. Syftet är återigen att stundvis kunna avlasta och ändra kroppens position, alternativt sträcka på sig utan att behöva resa sig upp. Merparten av tiden bör dock stolen befinna sig i upprätt läge.