Svenska barnläkarföreningen har sällat sig till den växande skara auktoriteter som rekommenderar strikta restriktioner av skärmtid för små barn. Organisationen har publicerat sina rekommendationer om hur mycket tid framför digitala skärmar barn bör ha från födseln tills det att de fyller fem.
För de yngsta barnen, upp till två år, rekommenderar barnläkarföreningen ingen skärmtid alls. Det enda undantaget är videosamtal med till exempel mormor och morfar, och de bör inte vara så långa.
Barn i åldrarna två till fem bör som mest använda skärmar en timme om dagen enligt de nya rekommendationerna. Barnläkarföreningen skriver att innehållet bör hålla hög kvalitet, vilket definieras som exempelvis innehåll med lågt tempo och människor som talar. Föräldrar uppmanas också att aktivt ta del av innehållet precis som när de läser böcker för barnen.
Innan föräldrar låter barn titta på något bör de själva se innehållet för att kontrollera att det är lämpligt, och skärmar ska inte användas som ersättning för en upptagen förälder för att trösta eller distrahera. Här medger barnläkarföreningen att det kan vara okej att göra undantag till exempel för att lugna ett barn som ska få en spruta.
Rekommendationerna grundar sig på forskning som bland annat har visat att ju yngre barn är, desto sämre tar de till sig information från skärmar och desto större är behovet av mänskligt samspel för att utvecklas. Även vuxna lär sig bättre av att titta på och härma en människa som befinner sig i samma rum än av att titta på en video där personen visar samma sak, men riktigt små barn kan inte lära sig något alls från det de ser på en skärm.