Idag använder 15 procent av alla Steam-spelare en handkontroll, vilket är en tredubblad ökning från 2018 när det var endast 5 procent. Vid spelsessioner med kontroll är det hela 59 procent som spelar med en Xbox-kontroll, följt av Playstation-kontroller med 26 procent och 10 procent som använder Steam Deck.

Valve delar med sig av siffrorna i samband med att en ny uppdatering kommer till Steam Input – ett system som ger handkontroller stöd för Steam-spel. Hittills har över 300 handkontroller Steam Input-stöd, en siffra som Valve tror kommer att växa i framtiden.

fredrik-eriksson.jpg

Fredrik Eriksson, redaktör på FZ.

Enligt Fredrik Eriksson, redaktör på FZ, beror handkontrollernas växande popularitet bland annat på att det nu är enklare än förr för handkontroller att få Steam-stöd samt att kontrollerna är mer populära bland en ny skara gamers.

– Jag tror många yngre eller nyare gamers avskräcks lite av mus och tangentbord och handkontroller är mer pang på. Sedan handlar det nog mycket om vilka genrer som är stora. En traditionell pc-genre som strategi är ju inte längre lika stor. Sådana trender spelar också in. Många av de stora speltyperna fungerar väldigt bra med handkontroll, och då är det enkelt att gå den vägen, säger han.

Bland ändringarna som kommer till Steam Input är Big Picture-uppdateringen, som låter dig casta spelen du kör på en Steam Deck till en större skärm. Xbox Elite-kontroller kommer få nya drivrutiner för bakre knappar och Playstation-kontroller från tredjepartstillverkare kommer automatiskt att få Steam Input-stöd framöver.

Använder du en handkontroll när du spelar på Steam?