Internetstiftelsen har släppt sin årliga rapport Svenskarna och Internet, som kartlägger svenskarnas vanor och attityder till internet. När det kommer till svenskarnas attityder mot övervakning framgår det att 9 av 10 tycker att polisen, vid brottsmisstanke, ska få genomsöka privata konversationer.
Hälften av de svarande anser att detta bör gälla alla brott, medan runt 40 procent tycker att det endast bör gälla för allvarliga brott. Den grupp som är mest positiv till förslaget är människor i åldern 65 till 75 år, där det stöds av 95 respektive 96 procent av män och kvinnor.
Endast 4 procent av de svarande anser att det är viktigare att värna om integriteten på nätet. Bland dessa är det dubbelt så många män som kvinnor som prioriterar integritet. Den största gruppen som är emot förslaget är män mellan 20 och 34 år, där 11 procent uttrycker oro, följt av kvinnor över 76 år (9 procent) och män i åldern 35 till 49 år (7 procent).
Jämfört med förra årets rapport är skillnaderna små. I 2023 års rapport var det 94 procent som ansåg att polisen bör få genomsöka chattar vid brottsmisstanke, medan det då också var 4 procent som var emot idén. Jannike Tillå på Internetstiftelsen kan endast spekulera kring vad stödet grundar sig i.
– Jag tror att samhällsutvecklingen, med en upplevd ökning av brottslighet och gängkriminalitet, gör att många känner sig maktlösa och önskar att polisen hade fler verktyg för att bekämpa brott. Jag är osäker om lika många skulle hålla med om det om de själva var misstänkta och polisen granskade deras privata konversationer, säger hon.
Avlyssning och riktad reklam
63 procent av alla svenskar tror att deras mobiltelefoner avlyssnar dem, eftersom de upplever att de får riktad reklam efter att ha pratat om något tidigare.
Åldersskillnaderna är tydliga: 3 av 4 personer födda på 1960-talet och senare tror att telefonerna tjuvlyssnar. Den mest misstänksamma gruppen är 90-talister, där över 80 procent tror att telefonerna lyssnar. I nästan alla åldersgrupper är det fler kvinnor än män som tror att de blir avlyssnade, med undantag för personer födda på 20-, 30- och 40-talen, där könsfördelningen är lika.
Trots att många tror att telefoner avlyssnar samtal och konversationer är detta en myt, enligt Internetstiftelsen, som menar att det är svårt att helt motbevisa.