Lagen om hemlig dataavläsning infördes 2020 som ett temporärt tvångsmedel, ger polisen möjlighet att exempelvis genomsöka telefoner för information vid misstankar om allvarlig brottslighet. Nu föreslår regeringen att lagen ska bli permanent, efter att en utredning bedömt att den är "helt nödvändig," rapporterar SVT.

Regeringen föreslår också att lagen ska utvidgas, vilket skulle ge polisen utökade befogenheter. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillägger att lagen ska möjliggöra insamling av uppgifter även om ingen misstänkt person är identifierad. Ett exempel är att myndigheter skulle kunna aktivera en webbkamera för att dokumentera om en person misstänks begå övergrepp mot barn på internet.

Exakt vilka typer av uppgifter som ska få samlas in är ännu oklart, och regeringen vill samtidigt stärka rättssäkerheten för den enskilde. En ytterligare proposition föreslås, som ska ge polisen utökade möjligheter att använda biometriska bevis, såsom DNA-prover och fingeravtryck, av den som är skäligen misstänkt för brott.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2025.