Wifi-tekniken har idag en teoretisk maxhastighet på 46 Gbit/s. 5G ska klara upp till 20 Gbit/s, men kommer aldrig i närheten av den hastigheten i verkligheten. En forskargrupp vid University College London har genomfört en studie med en ny trådlös överföringsteknik som i laboratorietester klarar hastigheter på upp till 938 Gbit/s – tio gånger högre än Wifi 7 – rapporterar Techspot.

Det handlar om överföring mellan två basstationer som till exempel kan vara uppsatta på gavlarna av varsin byggnad. Överföringarna sker med frekvenser mellan 5 och 150 GHz, där de högre frekvenserna inte kan penetrera väggar, så det handlar inte om någon kommande ersättare till Wifi.

Forskarna kom fram till att traditionell elektronik är bra på att generera radiovågor med frekvenser mellan 5 och 50 GHz men mindre effektiva högre upp, så de tar hjälp av optik för att generera signaler mellan 50 och 150 GHz. De experimentella basstationerna inkluderar flera sändare och mottagare för olika frekvensband vars överföringar slås ihop.

Hastigheterna de kom upp i är enligt forskarna fem gånger högre än det tidigare trådlösa rekordet, som sattes med överföringar i 145 GHz-bandet. Forskarna ska nu bygga prototyper som ska testas i kommersiella miljöer, och hoppas ha färdiga produkter klara om 3–5 år.