Linus Torvalds, skaparen av Linux, är känd för sina frispråkiga klagomål om både hård- och mjukvara. Linus har i ett inlägg på Linux Kernel Mailing List (LKML) riktat kritik mot hårdvarujättarna Intel och AMD. Torvalds menar att jättarna måste bli bättre på att hantera teoretiska attacker och sårbarheter orsakade av underliggande hårdvarufel.

Helt ärligt, jag är ganska trött på all buggig hårdvara och helt teoretiska attacker som aldrig visat sig vara använda i praktiken. Så jag tror det är dags att vi trycker tillbaka mot hårdvarufolk och säger att det är deras jävla problem, och om de inte orkar säga ja eller nej så kan vi sitta still i båten. – Linus Torvalds.

Intels Kirill Shutemov, senior mjukvaruingenjör för Linux, ger lite mer kontext. Det handlar om Linear Address Masking (LAM), en funktion som Intel introducerade med tolfte generationens Sapphire Rapids-kretsar för att förbättra minnessäkerheten. Dock har LAM gjort processorer sårbara för spekulativa attacker, även kallade SLAM, vilket kan motverkas med en LASS-mjukvara.

LAM medför egna spekulationsproblem som kommer att lösas med LASS. Det fanns en uppdatering som skulle slå av LAM tills LASS var redo, men den applicerades aldrig av någon anledning. – Kirill Shutemov

AMD:s Upper Address Ignore (UAI), som kom med Ryzen 7000-serien, fungerar på liknande sätt. Enligt Neowin har AMD släppt nya chipsetdrivrutiner som motverkar liknande problem som LASS för Intel.