Forskare vid Flinders-universitetet i Australien har tagit fram en helt ny teknik för att lagra data, rapporterar New Atlas. Det handlar om mekanisk lagring som använder atomkraftsmikroskopi för att skapa små fördjupningar i ett polymermaterial. Ett separat läshuvud kan läsa av djupet på varje fördjupning.

Systemet är inte binärt utan använder det ternära talsystemet, det vill säga lagrar data i form av nollor, ettor och tvåor (13 i det decimala talsystemet blir till exempel 111). Det åstadkoms genom att skrivhuvudet kan pressa olika hårt och därmed skapa olika djupa fördjupningar. Ingen fördjupning alls motsvarar en nolla, en fördjupning på 0,3–1,0 nanometer blir en etta och en fördjupning på 1,5–2,5 nanometer blir en tvåa.

New Atlas skriver att tekniken påminner om världens äldsta kända skriftspråk: Kilskrift, som utvecklades av sumererna och användes för att skriva en rad olika språk i över 3 000 år.

Forskarna är inte de första att experimentera med den här typen av ”inskriptions”-baserad datalagring, men de är först med ternär data och har framför allt hittat ett nytt polymer som både är stabilt och billigt att framställa.

Polymeret i fråga är gjort av svavel och dicyclopentadien och klarar att skrivas över flera gånger. Genom att värma upp det till 140 grader slätas ytan ut, vilket nollställer lagringen så att den kan skrivas på igen. Själva skrivningen kan göras vid rumstemperatur. Forskarna har hittills lyckats köra fyra sådana skriv-läs-nollställ-cykler.

Det är långt kvar till några färdiga produkter, men forskarna hoppas att upptäckten kan sätta fort på utvecklingen av ”sond-baserad mekanisk datalagring”.