Datorproblem, hjälp mig felsöka en "död" dator!

Permalänk
Medlem

Datorproblem, hjälp mig felsöka en "död" dator!

Tjena! För ungefär 2,5 år sedan så uppstod det hittills största mysterium i min relativt amatörmässiga och problemfria datorkarriär. Satt vid datorn en kväll, stängde av och gick till jobbet. När jag sedan kom hem var datorn stendöd, och då menar jag stendöd. Inte en lampa lös inuti. Efterföljande månader spenderades med att felsöka vad som var felet. Följande har testats/uteslutits:

  • Powerknappen. Har dubbelkollat så att dom där små pinsen sitter rätt flera gånger(även fast de omöjligen skulle kunna flyttas över en natt). Har också testat att starta via knappen direkt på moderkortet.

  • El-sladd till nätagg. Har testat minst en annan sladd.

  • Nätagget själv. Drog till webhallen och tjackade ett nytt agg. Schyssta som dom var fick jag testa ifall det funkade och sedan lämna tillbaka det om det sket sig. Det sket sig.

Efter detta så drog mitt förnuft(och viss rådgivning) huvudmisstanken till moderkortet i sig. Ungefär så långt kom jag då jag i samma veva behövde köpa en laptop och har istället använt den sen dess. Men nu har jag bestämt mig att ta upp mysteriet igen. Min fråga till er ifall ni tror att jag är på rätt spår. Eller kan det vara något fysiskt i chassit som orsakar kortslutning o.s.v, minns jag rätt så testade jag att boota datorn utanför chassit då jag senast felsökte, så rimligtvis är inte detta en faktor. Det jag tycker är mest underligt är att den dog utanför användning, d.v.s under natten när den var avstängd.

Om det nu är moderkortet. Hur får jag lättast tag i ett 1155-kort i dag(gamla hade chipset Z68 för den intresserade). Tänkte väl lägga upp en annons här på Sweclockers så småningom men tänkte att jag lika gärna kunde fråga här också.

Permalänk

Kan det vara någon kabel som är lös till/från moderkortet, främst huvudkabeln som försörjer med ström o data?

Ibland kan det vara något så enkelt som att switchen till PSU:en är avstängd eller att strömuttaget du använder inte funkar, men det tror jag du redan provat?

Visa signatur

"Den som sätter skräck i andra är själv ständigt skräckslagen"

Permalänk
Medlem

@Windows-95: Det har dubbelkollats. Testade ju med ett nytt nätagg med ny 8-pinskabel och säkerställt inget glapp. Switchen glömde jag ta med i mitt inlägg men den känns ju självklar att man kollar Bor förvisso i en ny lägenhet nu så jag ska testa att koppla in igen i ett nytt fräscht uttag när jag får tid.

Permalänk
Medlem

Nu har jag testat att koppla in den i ett nytt uttag. Även testat tre olika elsladdar. Inte ett knyst ifrån datorn...

EDIT: Testade även gem-tricket med nätagget för säkerhetsskull och den drog igång.

EDIT 2: Nätagget drog alltså igång, inte datorn...

Permalänk
Medlem

Hej

Där har du det. Powerknappen eller kabeln glappar/ej ansluten. Kan också vara kortis dvs intryckt hela tiden. De flesta MB startar ej då...

Permalänk
Medlem

Förlåt om jag var otydlig, men jag syftade på att nätagget drog igång, för att kolla att det fungerade enskilt. Datorn är fortfarande död :/ Testar att ta ut CMOS-batteriet nu och sätta in det igen.

Permalänk
Medlem

CMOS-batteriet gjorde ingen skillnad heller.

Permalänk
Medlem

Ta och köp ett nytt batteri.....

Permalänk
Medlem

@Dack3: Är det troligt då? Att datorn inte ger ifrån sig ett knyst pga det batteriet. Hur ofta laddar de ur?

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@omfgz: Jag editerade rubriken på tråden då endast "Datorproblem" är tämligen intetsägande.
§3.1 Trådrubriker ska tydligt visa vad tråden handlar om.

Med en bra rubrik är det lättare att få hjälp.

Lycka till med datorn!
/David, - Moderator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

@DavidtheDoom: Tack för korrigering och påminnelse. Är fortfarande rätt ny här!

Kan tillägga att jag testade att starta den med bara CPU+Fläkt, RAM och nätagg inkopplat med skruvmejsel på powerpinsen, fortfarande död. Är nästan helt inne på att det är moderkortet nu om ingen annan har någon bättre idé.