BTRFS kan du dock inte använda i windows... (finns väl några försök till drivrutin-support för windows men jag skulle inte använda dem - titta på hur gamla de är om det är flera år sedan sista uppdateringen så skulle jag låta det vara)
En annan regel är att koppla ur alla diskar med viktig data fysiskt som att rycka ur sladden innan du ens tänker på ordet 'formatera' - i alla fall innan du är riktigt varm i kläderna och förstår hur allt fungerar inklusive att identifiera rätt diskar i farliga lägen som att 'formatera' (och det kan göras misstag ändå...)
Ditt problem just nu tror jag att disken du formaterade är satt med root-rättigheter med root som ägare och root som grupp.
du som 'vanlig' användare kan inte komma åt denna i det här läget utan att göra en 'sudo' på kommandona och den vägen skaffar roträttigheter för operationen. det är lite som att göra sig till admin windows fast mycket mer mäktig.
En fulväg förbi det om du tänker köra grsync på disken fast det är satt som root är att i terminal starta grsync med 'sudo grsync' och programmet startar rent grafisk men nu arbetar som root och med root-rättigheter och då kan du förmodligen synka filerna fast inkopplade USB-disk filsystem är ägd av root
du verkar ha en del att lära dig med Linux så gör dina experiment med lagring och diskar där det inte gör så mycket om du förlorar dina data - det är misstagen man lär sig på och det kan ta ett tag innan man greppar filosofin bakom då det är en del saker som skiljer sig från tex. windows.
Med kommandot 'chown' kan du ändra ägandeskaper på mappar och volymer
och formatet kan vara liknande "sudo chown -v jorgen:jorgen /media/användare1/inkopplade_usb_diskens_mapp" i en terminalfönster. Med '-r eller -R' som växel så går det rekursivt ned i mappträdet och ändrar ägandeskap på alla filer och mappar under det - 'sudo' för att få roträttigheter för att hantera diskar och mappar som du normalt som användare inte rår över.
om du inte vet vad du kallas i systemet så kan du prova med 'ls -la' i din hemma-mapp i ett terminalfönster - då ser du namnen på user och group för dina filer i hemmamappen och disken inkopplad på /media/jorgen/USB-disken (jag såg ditt användarnam i dina tidigare inskickade bilder)
Räkna med att du få slå ett password i dessa fall (kör du 'sudo' för olika funktioner i samma terminal så behövs passwordet bara första gången)
den andra kommandot du behöver titta på är 'chmod' som man kan ställa in skriv, läs och exekveringsrättigheter för 'user', 'group' och 'other'
till skillnad från windows som gör ett uppslag i en bunt olika databaser i avseende rättigheter för var filförfrågan (och ingen koll alls görs om man sätter sig över denna nivå som 'system' och man kan komma åt alla filer oreserverat - det är det alla virus under åren hela tiden försöker hitta väg igenom och lyckas allt för ofta) så är denna rättighetsmatris satt i inoden för filen och varje del i linux och linuxkärnan lyder det blint - tom. på nivå när den skall allokera RAM-minne för programmet som skall köras och stämmer det inte med rättigheterna och vad miljön tillåter så går det inte att köra - och till skillnad från windows rättighetsuppslag så är denna koll blixtsnabb och görs var gång filen accessas.
Det du måste acceptera med tiden är att väldigt många av kommandona som används för att administrera linux är CLI-kommandon som körs i terminal - det fins inte GUI-program för allt och många av de som fins är wrapper för de egentliga CLI-kommandona som görs - grsync är ett exempel på wrapper-program av den riktiga 'rsync' att den tillverkar en CLI-kommandorad som sedan exekveras när du trycker på kör.
Även poweruser i windows kör mycket av sin administrativa uppdrag via powershell eller i värsta fallet CMD.exe av anledningen att det går att skripta medans sådan är besvärligt att göra via en GUI för upprepande processer.