Satsa på YH eller universitet för att bli utvecklare

Permalänk

Satsa på YH eller universitet för att bli utvecklare

Hej!

Jag är i en fas i livet där jag har bestämt mig för att utbilda mig efter ett par år i arbetslivet. Då jag känner att jag jag stått och stampat ett tag med ett enformigt jobb utan någon större utvecklings potential. Jag har därför senaste året läst diverse distanskurser vid sidan av jobbet på fritiden för att testa på och se vad jag gillar. Efter att ha läst en kurs inom Javautveckling på grundnivå. Fastnade jag för det, och känner att programmering är något jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden.

Jag sökte diverse YH utbildningar inom IT. Efter att ha dividerat lite med mig själv så valde jag att gå vidare och tacka ja till en utbildning som Javautvecklare. Dels för att jag har lite erfarenhet sedan innan, vilket kändes tryggt. Men också för att det känns som en stabil utbildning som leder till jobb.

Dock har jag även sökt in till utbildningar på universitet inom system/datavetenskap. Som ju mer jag tänker på det. Börjar kännas som ett attraktivt alternativ.

Fördelen med YH är att utbildningen är 1 år kortare, vilket gör att jag kommer ut i arbetslivet snabbare med lägre studieskulder. Det som talar för universitet är bredden. Att man får lära sig massa olika saker. Att man inte som på YH blir "låst" till att jobba med det utbildningen spetsar sig inom. Även möjligheten att bygga vidare med en master om man verkligen skulle hitta något man brinner för under utbildningens gång. Är något som tilltalar, iallafall i teorin.

Frågan är vad som väger tyngst för en arbetsgivare. Jag tvivlar inte en sekund på att jag kommer att bli en bättre utvecklare direkt ur skolan om jag går YH. Men att min kompetens då är såpass nischad, att jag kommer spendera resten av arbetslivet med att jobba som just Javautvecklare. Eller något väldigt närbesläktat.

Om jag läser på universitet så känns det som att det finns en risk att jag blir en sorts jack of all trades, master of none. Att man inte har någon faktisk kompetens efter 3 år. Som gör det svårare att få in foten i branschen. Men å andra sidan verkar det som att vissa företag har en kandidatutbildning som minimum krav för att få komma på intervju. Vilket kanske kommer ikapp en senare i arbetslivet.

Vad tror ni är det bästa alternativet år 2024? Det blir säkert mer eller mindre bra oavsett vad jag väljer. Men hade varit super att få höra från någon/några med lite erfarenhet och inblick i både utbildningarna och branschen. Tack på förhand!🙂

Permalänk
Medlem

Mitt råd är i princip alltid universitet. 1 år är ingen tid och grunden du får är väldigt värdefull. YH kan vara bra och finns många duktiga utvecklare som gått YH men de är oftast bra för att de lärt sig saker själva. Många som gått utbildningarna har för dålig teoretisk förståelse vilket blockerar dem från mer avancerade projekt.

Men med det sagt så behöver inte YH vara dåligt man ska bara veta att det finns jobb och sektorer där man inte blir påtänkt alternativt har mycket svårare att komma in.

Och som du säger en kandidat öppnar andra dörrar i framtiden och är också gångbar internationellt om det skulle vara intressant.

Men visst det är inte en yrkesutbilning, du kommer troligen lära dig mindre hantverk även om du lätt kan lära dig motsvarande själv om du har lite driv. Om det gör dig till en bättre utvecklare initialt om du går yh är beror nog på. En del YH är så slappa att studenterna ändå knappt kan något vettigt och en del universitetsutbildningar är så bra att studenterna ändå lär sig hantverket på ett eller annat sätt. Utan annan info skulle jag tipa att en h.ing från chalmers i snitt är bättre utvecklare än valfri yh student efter avklarad utbildning.

Rekomenderar en h.ing i datateknik eller en kandidat i datateknink (eller liknande, de heter lite olika) hellre än systemvetenskap (om du inte vill röra dig mer mot projektledning, ui, ux eller mer mjuka områden).

En sak jag också vill skicka med är att programmeringspråk kommer och går. Kanske kommer du mest hålla på med ett språk hela din karriär men det är mindre troligt. Och för en erfaren utvecklare än det en rätt liten grej att byta språk rent kunskapsmässigt. Viktigare att lära sig koncept.

Permalänk
Medlem

YH är bra om du har bråttom ut i en ny branch, har du inte bråttom så ta uni alla dagar i veckan. Du får mycket djupare förståelse för vad du gör och det har du nytta av i långa loppet.
Jag gick YH, men det var för att jag redan kunde programmera men saknade kontakter och insikt i branchen. Plus att jag var gammal 😄

Visa signatur

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Permalänk

Högskola man läser en bred utbildning om det ena och andra. YH mer fokus på ett visst område.
Plugghästar väljer såklart högskola/universitet. För andra så beror det på vem man är. Jag vill även lägga till ålder.
Är man över 40år, så är troligen den snabba vägen emot ett visst jobb den rätta vägen. Inte att man väljer en utbildning där man får en grund och senare i arbetslivet tänker få den kunskap som behövs.

Permalänk
Medlem

Gratulerar till beslut om en omställning i arbetslivet!

Vad det gäller dina alternativ, beror det helt och hållet på din situation i övrigt.

Även om du väljer att gå vägen som utvecklare inom ett givet språk finns det ändå möjligheter att lära sig andra språk längs med resans gång, det viktiga är att lära sig grundläggande koncept, strategier för att tackla komplexa problem, bryta ned dem i beståndsdelar och se dess roll i en större helhet.

Står själv inför en omställning och som VD:n sade till mig: "Fler borde utbilda sig vidare"

Jag önskar dig alla lycka med den utmaning du tar dig för!

Permalänk
Medlem

Är du ung hade jag valt universitet. YH är bra om man är lite äldre och vill byta bransch. YH är dock mer hands-on och praktiskt samt att du har en längre praktikperiod. Högskola är mycket teori, så då kommer du behöva koda mycket på egenhand också.

Oavsätt vad du väljer så måste du ha ett intresse för programmering, annars kommer du få det tufft i skolan och efteråt när du arbetar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zaibuf:

Är du ung hade jag valt universitet. YH är bra om man är lite äldre och vill byta bransch. YH är dock mer hands-on och praktiskt samt att du har en längre praktikperiod. Högskola är mycket teori, så då kommer du behöva koda mycket på egenhand också...

Håller med @zaibuf, men det finns en viktig sak att tänka på när du vill arbeta inom ett område i ständig förändring – du kommer att behöva vidareutbilda dig mer än en gång under åren. Och som arbetsmarknaden ser ut i dag kommer väldigt många att behöva byta bransch och kanske skaffa sig en ny utbildning även under livets senare faser.

Det finns ju ett tak för hur mycket studielån du får ta och om du är ung kan det därför vara bra att ”spara” en del av den här möjligheten inför framtiden.
Sedan vet ju ingen hur möjligheterna till vidareutbildning kommer att se ut i framtiden – ett omställningsstöd som kan användas om du har arbetat länge på samma plats och vill byta till vissa branscher har ju nyligen införts.

Har du kollat upp omställningsstödet? Det har tyvärr fått kritik efter att CSN har haft problem med att hantera de många ansökningarna, men det kan ge en möjlighet till vidareutbildning utan att man behöver ta några/så höga studielån.
https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/omstallningsstud...

Permalänk

Väljer du att exempelvis plugga datateknik på ett universitet så kommer du såklart ha en djupare teoretisk kunskap. Min egen erfarenhet är däremot från YH och där får du snabbt en mer praktisk kunskap, samtidigt som man blir van att arbeta med ramverk och versionshantering på ett sätt som efterfrågas av arbetsmarknaden.

Efter tre års tid så har studenten från YH ca 20 månaders arbetslivserfarenhet och bidrar i projekt som en nyexad student från universitetet färsk från skolbänken inte är i närheten av. Sedan kan säkert personen som har pluggat datateknik komma ikapp eller snabbare få andra ansvarsområden. Det är olika från fall till fall. Utgå ifrån dig själv och din egen livssituation så blir det nog jättebra. Och även om du pluggar Java så kan du lika gärna sitta och arbeta med C# och React ganska tidigt i karriären ändå. Eller något helt annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sammanhang:

Efter tre års tid så har studenten från YH ca 20 månaders arbetslivserfarenhet och bidrar i projekt som en nyexad student från universitetet färsk från skolbänken inte är i närheten av.

Nja, det här kan ju slå åt båda hållen. Givet att YH studenten är duktig och faktiskt får jobb, vilket är långtifrån givet just nu, så beror det helt på grad av komplexitet/specialisering. På enklare eller mindre komplexa utvecklarjobb stämmer det som du säger. Utvecklar man appar av enklare snitt så kommer förstås den praktiska erfarenheten vara viktigast och det är då står skillnad mellan att ha jobbat 0 år eller 1 år.

Men kommer man upp i komplexitet så blir situationen annorlunda. Det finns många jobb där den teoretiska kunskapen är helt avgörande. Där YH studenten aldrig ens får chansen oavsett att den har 1 eller 3 års (jämfört med civilingenjör) mer erfarenhet. Eller där YH studenten får en mindre specialiserad roll och ingenjören kommer in "ovanför" oavsett mindre erfarenhet därför att de flesta inte kan hämta in flera års grundkunskap genom praktiskt arbete.

Så det finns för och nackdelar med båda alternativ och egentligen skulle det behövas mer information från TS. Jag menar i extremfallet skulle ju TS kunna säga att "jag vill skriva kod och skapa algoritmer till kvantdatorer" och helt plötsligt är varken YH eller kandidat relevant utan TS behöver en doktorshatt.

Permalänk
Medlem

Stark rekommendation till teknisk högskola. YH ger helt enkelt inte förutsättningarna för att konkurrera på lika villkor.

Hade jag gjort valet igen hade jag valt ett 3-årigt program inom datateknik för att om intresset finns välja till en masters därefter, annars ut i arbetslivet.

För övrigt får tråden det att låta som att högskolan inte utför något i praktiken utan enbart i teorin och det är långt ifrån sanningen, åtminstone för egen utbildning. Hade alltid löpande laborationer och större projekt både i kurserna för mjukvara resp. hårdvara.