Är ni mest beroende av datorn eller mobilen?

Permalänk
Medlem

Våga vägra smartphone! Sitter mycket hellre vid muskelbygget och njuter av en välkomponerad maskin med bra luftflöde och prestanda så det bara skriker om det.

Permalänk
Medlem

Mobilen helt klart. Förr i tiden var det tvärt om. När mobilen bara var något man ringde på eller SMSade med. Då kunde jag ofta lämna den hemma eller liggandes i något annat rum. Man satt vid datorn och hade kontakt med folk via MSN eller Skype.

Men numera är det tvärt om. Datorn är jag mest vid när jag jobbar. Eller om jag har en halvtimme över någon gång till att spela lite. Medan mobilen följer en överallt och hela tiden. Tror tex inte jag besökt Sweclockers annat än på mobilen på 10 år.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Min stationära helt klart. Jag är så himla långrandig när jag skriver att jag måste skriva på riktigt tangentbord.

Däremot är min laptop (med mobiltelefon som hotspot) underbart att ha med när jag och frugan åker till hennes släktingar. Och med en Garmin dash cam som varnar för fartkameror kan jag slappna av mer. Annars behöver jag hålla ett vaksamt öga så hon inte får fortkörningsböter. Igen. ;-/

Visa signatur

Citera mig - annars kan svar utebli i trådar jag inte själv skapat.

Permalänk
Medlem

Behöver datorn för att jobba så.... Datorn. Om jag skulle haft ett yrke där man inte använder sig av dator, antagligen mobilen.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zeedarn:

Abstinens kan jag få lite av dator då jag vill slappna av och "hitta hem" mentalt.

This. Jag behöver typ en timme vid den för att hjärnan skall fungera som jag tycker att den ska.

Om jag t.ex sätter mig och spelar en match direkt när jag vaknar på morgonen så får jag en adrenalinkick och hela dagen blir bra. Även om jag förlorar. Om jag sätter mig och programmerar en stund så ställs hjärnan om till ett mer "analytiskt läge", men då vandrar tankarna tillbaka till det jag bygger under hela dagen. Oavsett så sätter det igång mig och ger mig en frid inombords, en tillfredställelse. Telefonen kan absolut inte fylla det behovet.

Det kanske är för att den tar upp allt fokus och hjärnan kan slappna av från den fysiska världen.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk

Datorn är mer beroende framkallande men mobilen är mer "nödvändig" då den sköter resor och biljetter etc.

Permalänk
Medlem

Definitivt mobilen, datorn klarar jag mig längre perioder utan. Men mobilen är allt i ett så det är ett nav för min del.

Visa signatur

Windows 11 LTSC

Permalänk
Medlem

Inte beroende av någon av dom förutom
BankID på telefonen som behövs på alla möjliga ställen.

Visa signatur

CPU Intel GPU Nvidia

Permalänk
Medlem

Rent praktiskt är jag mer beroende av mobil. Inte för att ringa kanske, även om det händer, men för allt annat. Har varit på resande fot i en dryg månad, varav nästan 3 veckor utrikes, använt mobilen mycket för sökningar, bokningar, betalningar, foton, etc.

Har inte ens med mig en laptop.

Däremot är ju datorn sjukt mycket bättre på det mesta när man väl har tillgång till den. Min gamla dator är väl inget fartmonster, men den duger för mina behov.

Slösurfar mycket på mobil på rasterna på jobbet, men man slösurfar ju mycket effektivare med stationär dator...

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem

Använder bara mobilen när jag måste, dvs när man är ute och går och på jobbet men där är det bara för samtal och extremt kritiska mail/Teams-meddelanden.

Försökt läsa en del artiklar på mobilen men märker att inte ens i närheten av alla sidor fungerar bra på en mobilskärm + att man får ont som fan i nacken men jag är gammal så har nog mer med det att göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Techs:

Lite svårt att ta med ~20 kilo dator på cykelturer på väldigt ojämna skogsstigar.

https://nordicwellness.se/ << Gå dit där ett tag så kanske du kan realisera (din dröm?) .. get swole for the master race

Jag kommer inte loss. Är för gammal och har för många barn just nu.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av xollerx:

Något jag funderat på i takt med nyheter om att många tittar på sin smartphone flera timmar om dagen, etc.

Själv är jag 80-talist och kollar mobilen kanske 10-20 min totalt/dygn. Det är ringa/sms/bank-ID jag använder det till. Däremot är jag mer beroende av stationära datorn, och kan absolut få abstinens om jag varit borta några timmar från tagentbord & mus.

Hur är det för er?

Det mesta du skriver gäller för mig också. Tycker dock att mycket av samhället idag kräver smartphone för mobilt bankID och att det är oerhört jobbigt utan. Installerade om LineageOS på min mobil nyligen och hamnade i ett moment 22 att jag inte kunde göra bank ärenden utan mobilt bankID och kunde inte hämta ut ett nytt mobilt bankID utan att gå via banken då jag saknade giltigt pass att identifiera mig med. Hade också en bank dosa som backup för identifiering tidigare men den slängde kassören sist jag var där och sa att man "måste använda mobilt bankID om man har det framöver".

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem

Missar ofta meddelanden (SMS) på mobilen. Så den nyttjar jag inte särskilt ofta.

Har aldrig gått på idén att hela tiden, med sin mobil, kunna göra i stort sett samma saker som man sitter och gör vid datorn.

Datorn (för surf/spel) går man och sätter sig vid, den drar man inte med sig. Det blir då ett aktivt val att sätta sig och dedikera tid för detta. Mobilen drar folk fram i tid och otid bara för att de kan.

Det underligaste med smartphone-eran är varför så få blir överkörda när de irrar omkring med näsan i luren hela tiden.

Grammatik
Permalänk
Medlem

Telefonen rör jag knappt förutom bankid, att kolla på väder och att läsa nyheter på skithuset.
Allt går att göra på en telefon men den är inte bra på något så den är alltid sistahandsvalet.

Datorn är helig.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem

Definitivt mobilen. Numera använder jag enbart datorn till att spela spel. Spelar inga spel på mobilen. Nackdelen är att mobilen alltid är med, vilket innebär att man kollar på den för mycket tyvärr.

Född i slutet på 80-talet.

Permalänk

Jag brukar vara handledare för exjobbare varje år och tycker det är intressant hur de förändras. En grupp skulle t.ex spela in en händelse och mäta tiden. De gjorde precis allt på mobilen och jag funderade lite, ja det går, men så hade jag ej gjort.Jag hade använde ett videoredigeringsprogram som Adobe Premiere på datorn.

Angående vad jag är mest beroende av är en enhet för att hämta och sända information, dvs informationsutbytesmackapär.
Den optimala sådan är klumpig och jag sitter i en kontorsstol, det är inte alltid jag sitter i en kontorsstol och då blir det den enheten som jag har till hands då.

Så mitt svar blir den enhet med det bästa interfacet jag just då har till hands och det är ofta mobilen när jag är utomhus.

Permalänk
Medlem

som någon redan var inne på, dator i första hand - desktop och laptop, mobil som komplement.

Sedan har vi ju den lilla grejen att man inte ofta bryr sig om att se till att man kan ringa eller ta emot samtal på datorn.

Visa signatur

Proud AMD customer since 1998!

Permalänk

Känner mig tvingad till mobilen, och flyr till datorn när jag kan. Gillar inte hur mobiler fungerar idag, känner mig inlåst i dumma appar och operativ där. Med datorn känner jag mig fri(are), inte för att den heller är problemfri längre men oh well...

Permalänk
Medlem

Absolut inte mobilen i alla fall.
Den vanligaste frågan jag får ställa till min Google Home är "Where is my Phone?" då jag inte vet var jag lade den senast.
När jag är ute "på vift" är det mest podcast eller musik jag använder telefonen till.
Har inga som helst sociala medier installerade.
Har den alltså aldrig uppe vid tex släktträffar eller andra tillfällen runt en massa folk.
Avskyr den lilla storleken på skärm och inmatning på touchtangentbordet och gör allt på datorn.
Även SMS om en dator finns i närheten, dvs tar emot o skickar SMS på både staionär och bärbar dator (bärbara en Chromebook)

Permalänk
Medlem

Mobilen ligger i min ficka både på jobbet och hemma, tar nog inte upp och tittar på den ens tre gånger om dagen, bortsett från när jag sätter en timer medans jag lagar mat, eller när väckarklockan ringer.
konstant på ljudlöst, alla aviseringar avstängda.

Datorn? mja, beror på, som längst iår rörde jag den inte på ca två månader. ibland sitter jag vid den över 12 timmar i sträck.

Surfplattan i köket och htpcn i vardagsrummet används dagligen.

Visa signatur

Min favorit bland "e-nummer" är 948 <3

Permalänk
Medlem

Startsträckan till smartphone är mycket kortare. Även om det är bättre att göra via datorn så är telefonen nära till hands och man kan ligga på soffan

Permalänk
Medlem

Datorn.

Fastsvetsad livsstil för mig. Kan inte tänka mig ett liv där jag inte har min egentid framför datorn.

Visa signatur

| Mobo: Gigabyte X570 GAMING X | CPU: AMD Ryzen 9 3900X + Dark Rock 4 | RAM: 32GB @ 3000MHz | GPU: Gigabyte RTX 3080 OC | PSU: Seasonic GX 850W | Chassi: NZXT S340 Elite Matte Black | M.2: Samsung 970 Evo 500GB & 1000GB | HDD: 4TB | Monitors: Acer Predator X34 GS & Acer XB270HU |

Permalänk
Hedersmedlem

Hmm.. till många av svaren här. Man kanske kunde formulerat frågan så här i stället:

Om du bara hade råd att köpa en dator ELLER en mobiltelefon. Du kan inte ha båda. Vilken hade du skaffat då?

Det är den du är mest beroende av.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Hmm.. till många av svaren här. Man kanske kunde formulerat frågan så här i stället:

Om du bara hade råd att köpa en dator ELLER en mobiltelefon. Du kan inte ha båda. Vilken hade du skaffat då?

Det är den du är mest beroende av.

När frågan ställs så, så svarar jag mobilen! En modern mobil är ju en minidator som kan göra mycket (men inte riktigt allt) som datorn kan, men det är besvärligare eftersom den är mindre. Men framför allt så kan jag inte ringa med datorn. Och jag kan inte köpa bussbiljett, swisha i affären och några saker till där datorn är opraktisk. Så mobilen alla gånger, om jag måste välja! Med brasklappen (om den tillåts) att jag skulle skaffa ett löst tangentbord till den och använda när jag sitter hemma.

Permalänk
Medlem

Jag har åtminstonde fem olika datorer som används varje vecka (jobbdatorn, spel-PCn, surfdator, HTPC och en pfSense router).
Har några fler men de används inte ofta.
Har en mobil som används som väckarklocka, pod-spelare och tro det eller inte, att ringa med

Permalänk
Medlem

Beroendet har väl minskat med tiden. Telefonen är jag ganska fri från. Används i princip bara för legitimering / samtal / SMS. Har inga spel och visst, tittar på youtube-kipp i bland. Men oftast när man visar något för andra eller åker långa resor med tåg över 30min. Absolut inget surfande medans man väntar på att dörrar öppnas eller går ut från perrongen.

Datorn används mest till arbetsuppgifter som redigering och frågor här. Enkla spel (matematiska / logiska) som patiens ibland.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Mobilen är mest för bankID och sånt, det är ju datorn man spelar på

Permalänk
Medlem

Datorn utan tvekan.
Kanske får in 1 timmes mobilanvändning per vecka.
Medan datorn används minst 4-5 timmar per dag.

Visa signatur

Spel/multimedia burk: ASUS Prime B660-Plus D4. PNY CS2140 M.2 NVMe Gen 4 500GB. Kingston Fury 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz. Intel Core i3 12100F 3.3 GHz 12MB. DeepCool AG400. PowerColor Radeon RX 6600 8GB Fighter. DeepCool PK650D 650W. Kolink Observatory HF Mesh. Skärm: Samsung 65" Q77C 4K QLED. Ljud: Yamaha 5.1 förstärkare. XTZ 93:22 frontar, Eltax Monitor III bak. Audio Technica ATH-M50x

Permalänk
Medlem

Datorn, det är inte ens en fajt.

Vid datorn kan jag göra alla vettiga saker och både mitt arbetsliv och en stor del av min fritid hamnar här.

Mobilen fungerar mer som en nödlösning för när jag är på resande fot, kanske slösurfar lite på bussen/vagnen eller lyssnar på något när jag är på språng.
Förutom "normala mobilsaker då" som sms, ringa vilket jag knappt göra heller, även chatt och diverse samtal tar jag hellre vid datorn.

Visa signatur

Fractal Design Node 304 -> ASUS ROG STRIX Z370-I GAMING ->i5 8600K -> be quiet! Pure Rock -> MSI GeForce RTX 4070 VENTUS 2X E 12G OC -> Corsair Vengeance LPX 3200 32GB -> Seasonic FOCUS Plus 650W Gold -> Samsung 960 EVO 500GB -> 2 * Western Digital Black 2 TB -> Samsung 850 EVO Basic SSD 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Hmm.. till många av svaren här. Man kanske kunde formulerat frågan så här i stället:

Om du bara hade råd att köpa en dator ELLER en mobiltelefon. Du kan inte ha båda. Vilken hade du skaffat då?

Det är den du är mest beroende av.

Nja, då skulle det bli en tråkig tråd. 99,9% hade väl svarat mobilen.
Jag är mer beroende av mobilen, men jag svarar ändå datorn för jag värdesätter datorn mycket högre och sitter framför den istället för mobilen alla dagar i veckan när jag är hemma.

Visa signatur

| Mobo: Gigabyte X570 GAMING X | CPU: AMD Ryzen 9 3900X + Dark Rock 4 | RAM: 32GB @ 3000MHz | GPU: Gigabyte RTX 3080 OC | PSU: Seasonic GX 850W | Chassi: NZXT S340 Elite Matte Black | M.2: Samsung 970 Evo 500GB & 1000GB | HDD: 4TB | Monitors: Acer Predator X34 GS & Acer XB270HU |