Permalänk

Laptop, komponentråd

Jag skall köpa en laptop inför studiestart, så nångång under sommaren, alltså hinner kanske vissa bättre marknadserbjudanden komma upp under tiden, men jag har ändå börjat kolla vilka datorer jag kan välja mellan.

Har endel frågor på vad man ska ha för komponenter, tacksam för bra svar.
Processor:
Väljer mellan Pentium M och Dual Core, hört att AMD drar mkt ström och just batteritid är jag angelägen om.
Är Dual Core mycket bättre än Pentium M?
Är ju den nya tekniken och kanske värt att satsa på? lr bara pengar i sjön?
Ser att många erbjudanden kör 1,66ghz på dual core, men jag tänkte lägga mig vid 1,8ghz.

Grafikkort
Tänker inte ha integrerat grafikkort så ni kan vara lugna, men vilket grafikkort skall man ha? Har kollat lite på www.zepto.se och de har endel olika modeller
Geforce GO 6250TC /128
ATI Radeon X600 128MB
Nvidia 6600 128MB
Geforce Go 7600/256MB
Geforce Go 7600/512MB
Tänker både på strömförsörjning och på att datorn skall kännas fräsh.
Är ingen gamer, men sitter mkt på internet, laddar hem mkt och kommer ha bra uppkoppling. Möjligheten finns ju att man blir sugen på att dra hem ett spel o lira nångång, typ Godfather lr när nya GTA kommer ut.
om man väljer Geforce Go 7600/256MB kommer det funka helt okej då? och utan att fucka batteritiden på datorn? Har inte skrivit det innan, men vill gärna ha minst 3h batteritid på datorn.

RAM
Väljer mellan 1x512, 2x512 eller 1x1gb
Det känns som 1gb minne är en bra investering, men tjänar man så mkt på att köpa 1x1gb? Då jag inte tänker ha datorn som en speldator (ganska självklart eftersom jag köper en laptop iofs...) kan man välja 2x512 mb, lite söligare men mängden minne finns där ändå.

HDD
Tänkte lägga mig runt 60gb och 5400rpm, sen tänkte jag ha en bärbar HDD dit man kan lägga merparten av nedladdat material, så man bara kör musik+lite filmer på datorn.

Ljud
Tänkte inte ha mer än 2högtalare en subwoofer, men vill ha ett bra ljud.
Kan man få helt okej för en 500kr? Lite allmänt oväsen och förfester osv är väl eg. ändamålen med högtalarna.
Skall man investera i något speciellt ljudkort? På många hemsidor står det bara "ljud in och utgång" hur skall man tolka det? o hur mkt påverkar det om man har standardljudkort? är väl mer om man kör 5.1 osv som ljudkortet spelar större roll?

Vet att det här kanske blev lite långt, men svara gärna bra och utförligt, om ni inte orkar svara på allt så svara på de komponenterna ni känner för, jag är tacksam för (nästan) alla svar

edit:
alltså ni får gära kommentera *gråtfärdig*
bara skriv något, punkt lr komma, lr kanske ett svar. Bara tråden inte förblir tom :'(

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Personligen skulle jag nog ta 1GB ram på en sticka och centrino duo, kan inte backa upp mina val med tester eller så, men vad jag har läst mig till så verkar duon spöa skiten ur M iaf..

(nu är tråden inte tom längre )

Permalänk
Medlem

Jag håller med talaren ovanför Centrino duo, 1x1GB ram, en 5400 varvs hdd och ett 7600 256 mb!

Visa signatur

D630 laptop med heldött batteri

Permalänk
Avstängd

duo är helt klart värt o investera i om du ska leka mkt i windows. allt går ju i stort sätt dubbelt så snabbt. du kan göra dubbelt så mkt

bränna en DVDskiva samtidigt som du leker med azureus och laddar upp i 10MB/s

Själv har jag en Pentium M 2MB Dothan 740 och den klarar jag mig gott o väl på ett tag till... väntar tills om kanske ett år med att uppgradera till dualcore... då spel och sånt stödjer det.

Fram tills dess är det onödigt imo

7600 med 256 duger gott o väl till dina behov..

1gb ram är nödvändigt till dagens datoranvändning typ... så att inte allt ska gå extremt sakta...

högtalare utan tvekan; logitech z-2300 funkar skitbra till laptops om du har SPDIF iaf.. till min laptop dönar det på som fan iaf

extern hdd rekomenderar jag samsungs xtend 250gb usb2.0

det enda är att det är FAT system på den förinstallerat men det fixar man själv snabbt och enkelt med partition magic
kostar runt 1100 kr... 7sek uppstart och tillåter streamning direkt från hddn osv. riktigt nöjd med den låter inte alls mkt iheller.

Visa signatur

Antec P180 silver, C2D E6750 @ 3.2 GHz, OSZ SOE Urban CL4 2GB, Gigabyte DS4, Gainward 8600GTS 512mb (väntan på 9800GTX), Corsair 520W, HP w2207, Microsoft Reclusa Keyboard.

Permalänk

mycket bra svar, satsar helt klart på dualcore.
är det värt att satsa på 1x1gb eller är det bara för att ha fler platser ledigt ifall man skulle vilja upgradera?

Hur tror ni batteritiden lägger sig om man kör dualcore 1,8ghz och Geforce Go 7600/256MB? Vill som sagt inte att den lägger av efter 2h om man inte har sladden i.

Visa signatur

.

Permalänk
Avstängd

det kan du själv anpassa. vill du köra på max prestanda (samma prestanda som om du skulle haft adaptern i) så kommer den dö direkt men du kan ställa ner allting till laptop/portable och sedan pilla med voltsen och undervolta prollen lite. undervolta och klocka ner gfxkortet då ett nerklockat 7600 256mb (typ 40% nerklockat) är som ett x700 256 mb ^^ så det gör inte så stor skillnad... mer än att batteriet håller längre...

du ska nog kunna med optimerade inställningar, kunna pilla ur ett par 30-60 minuter extra genom undervoltning utan så mkt prestandaförlust. om du inte spelar oblivion eller hade tänkt o köra 3dmark direkt ;P körde 3dmark 03 på batteri med max strömsnålhet.. 600 mhz prolle och pyttelite på gfx osv.. fick typ 5000 poäng mindre i 3dmark03 än om jag körde med allt på max ;P men o andra sidan så varade batteriet i en timme till

Visa signatur

Antec P180 silver, C2D E6750 @ 3.2 GHz, OSZ SOE Urban CL4 2GB, Gigabyte DS4, Gainward 8600GTS 512mb (väntan på 9800GTX), Corsair 520W, HP w2207, Microsoft Reclusa Keyboard.

Permalänk

Alltså när du snackar om att klocka ner grafikkortet låter det för mig som riskfyllda inställningar i bios osv, men hoppas att det är inställningar som vilka andra för strömförsörjning på laptop där man enkelt kan ställa in så den klockar ner sig automatiskt när man typ bara sitter i windows o sen går upp i max med ac i och när man kör mer krävande processer?

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

är i samma läge som trådskaparen. Chalmers till hösten och söker en laptop till dess. Vad fins de för modeller som har allt detta som ni rekomenderat i denna tråd??
(centrino duo, 1gb, 5400rpm etc..)

Permalänk

Guru, kolla www.zepto.se har väldigt bra möjligheter till att själv konfigurera själv vad du vill ha. Modellerna du väljer mellan på zepto skiljer främst på grafikkort men även om de har bluetooth, skärmstorlek och design.

Visa signatur

.