Bygger ny dator, något att tänka på?

Permalänk
Medlem

Bygger ny dator, något att tänka på?

Hej!
Det är dags för en ny dator. Tänker mig detta:

Operativsystem: Win 11 pro
Skärm: LG oled C2 55''
Processor: amd 9950x
Processorkylare: Corsair aio icue link H170i lcd rgb
Moderkort: Asus ROG Strix B650E-F Gaming WIFI
Minne: 2x32GB eller 2x48GB, hittar inga 2x64GB
Grafikkort: något rtx 3060
SSD/Hårddisk: Samsung 990 pro 2TB heatsink
Nätaggregat: Corsair HX1000i
Chassi: Lian Li O11 dynamic evo lamborghini
Övriga komponenter: 3x140mm Corsair QX140 sida och botten

Värt att nämna, jag har slutat med alla dataspel, grafikkortet är något jag redan har och behöver för 120mhz uppdateringsfrekvens till skärmen. Vad jag däremot behöver är massor av datakraft till monkersolver (som är ett program för att studera poker), så därav cpu'n och ramen.

Jag kommer inte behöva någon extra hårddisk på flera år, så jag ser inget skäl till att köpa något annat grafikkort.

1. Kommer de nya moderkorten (tror de heter 870) till am5 tillföra mig något?

2. Angående ram: någon sa att man bara ska använda dem i qvl-listan. Men hur gör man då om man vill överklocka? Qvl-listan till strix-moderkortet innehåller bara ram upp till 5600mhz. Vad jag förstår är ram-minnen med expo möjliga överklocka (lättare vad jag förstår) till en hel del mer. Behöver överklocka och kylningen jag får är ju massiv. Får googla mig fram till hur jag gör det, aldrig gjort det förut. Vilket ram rekommenderar ni?

3. Kommer ha aio-radiatorn i toppen blåsande utåt ur lådan och fläktarna i sidan och botten blåsande in i lådan. Tror inte det finns något utblås bak pga att det finns en display med 2 visare där. Detta måste man givetvis ha! :).

4. Såg en artikel här som sa att det var krångligt skapa ett admin konto på win11. Vad är det? Trodde det blev så automatiskt. Ser rött när jag får meddelande om jag saknar behörighet på min egen dator eller mitt eget konto.

Senaste bygget var en amd 7850k med 4 kärnor för kanske 6-7 år sedan? Något nytt jag som tillkommit som jag behöver veta? Aldrig monterat en aio förut t.ex.

Kommer bara ha 2 strömkablar; moderkort och grafikkort, så dessa tänker jag köpa med anpassad längd på cablemods. Någon med erfarenhet av modmesh eller modflex?

Böner uppskattas! Tack!

Permalänk
Medlem

Spridda tankar:

Ditt föreslagna moderkort har 4 slots för RAM, du kan köra 4x32 (eftersom du inte hittade 2x64)

1kW nätagg till en burk utan speciellt kraftigt grafikkort är bortkastat.

Lycka till!

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Var bra pris på nätaggregatet; 16-1700 för platinum. Köpte det innan jag la av med spelandet. Har kollat runt på nätet angående 4 ramminnen och vad jag förstår är det inte så stor skillnad mellan 2x32gb och 4x32gb. Men jag vet inte alls vad som gäller.