Asus EEE 900
Ja, som rubriken låter så kan vi diskutera allt som rör Asus eee 900 här
jag inleder med att fråga när den beräknas komma till Sverige?
mvh Jynsson
[i]Nedanstående information har Arcuza postat längre fram i tråden och jag tycker den passar utmärkt i detta första inlägg.
Tack Arcuza!
/ilstallione
[/i]
Ett alternativ till Windows XP är alla de fina linuxdistributionerna som finns tillgängliga gratis.
Det är extremt enkelt att testköra en distribution på en EEE PC genom att ladda ner distributionens Live-CD, föra över den till en USB-sticka och sedan låta din EEE PC boota på USB-stickan.
Eftersom live-USB inte läser eller skriver till hårddisken påverkas inte din Xandros-installation. Du kan när som helst stänga av datorn, avlägsna USB-stickan och starta datorn och allt är precis som förut.
Börja med att ladda ner distributionens Live-CD (här är ett urval):
Ubuntu Eee: http://www.ubuntu-eee.com/index.php...=Get_Ubuntu_Eee
Eeebuntu: http://www.eeebuntu.org/index.php?o...2&Itemid=29
Eeexubuntu: http://wiki.eeeuser.com/ubuntu:eeexubuntu:home
Ubuntu: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Ladda sedan ner Unetbootin. Programmet som formaterar din USB-sticka, flyttar över filerna från Live-CD:n och gör USB-stickan bootbar.
Unetbootin: http://unetbootin.sourceforge.net/
Kör programmet och välj vilken av distributionerna som skall flyttas över till USB-stickan.
Sätt USB-stickan i din EEE PC, tyck på strömknappen och håll samtidigt ner ESC-knappen. Då visas en meny där du har möjlighet att låta systemet boota på USB-stickan.
Operativsystemet på USB-stickan startas och du kan testköra det hur mycket du vill.
På det här sättet sabbar du inte ett kompatibelt och redan fungerande operativ på din EEE PC (Xandros). Du får även en uppfattning om hur mödosamt det kan vara att få de befintliga distributionerna att fungera med WLAN, webbkameran, mikrofonen osv.
Om du är nöjd med distributionen och vill installera den permanent på din EEE PC finns den möjligheten från Live-USB, funktionen "install to hard disk" finns i menyerna.
Lycka till!
EDIT: De distributioner som stöds av Unetbootin är Arch Linux, BackTrack, CentOS, CloneZilla, Damn Small Linux, Debian, Dreamlinux, Elive, FaunOS, Fedora, FreeBSD, FreeDOS, Frugalware, Gentoo, Gujin, Linux Mint, Mandriva, NetBSD, NTPasswd, openSUSE, Ophcrack, Parted Magic, PCLinuxOS, Puppy Linux, Slax, SliTaz, Smart Boot Manager, Super Grub Disk, Ubuntu, Zenwalk.
Om man inte är hemmavan i linuxvärlden bör man endast kolla på de distributioner som sägs vara anpassade för EEE PC. En full Ubuntu-installation ger dig inget ljud, ingen webbkamera, ingen mikrofon och inget WLAN out of the box.