Guide: Hur man överklockar grafikkort.
Hejsan, jag hade tänkt att gå igenom hur man klockar grafikkort, att klocka är lättare än de flesta tror och det finns absolut inga nackdelar med att klocka om du inte gör på fel sätt förstås.
Okey jag ska försöka gå igenom detta så noggrant så alla förstår, jag är själv inget proffs på detta så total såga mig inte om nått inte stämmer i guiden är ni snäll
Kom ihåg att det finns risker att grafikkortet kan ta skada när du klockar, detta görs på egen risk.
Denna guide är främst riktad till de som aldrig klockat någonsin, eller till dom som är ny till klockning.
Vi kommer att gå igenom det mesta som är nödvändigt att veta då man klockar. Detta är vad vi kommer gå igenom
1. Kan mitt grafikkort gå sönder under klockning?
2. Vad är klockning?
3. Förberedelse
4. Klockning
5. Temperaturer och stabilitet
Jag tycker inte ni ska hoppa direkt till "Klockning" utan värkligen ta er tid att läsa guiden då det kan vara mycket som är bra att veta.
1. Kan mitt grafikkort gå sönder under klockning?
Ja, grafikkorten kan gå sönder med det är ytterst sällan det händer. Jag har själv aldrig lyckats med det och tror inte det är så stor risk att ni skulle göra det heller. Följer ni min guide så är det nog inge problem
2. Vad är klockning?
Vad är klockning? Jo, klockning är som att trimma en bil ungefär. Det du gör när du klockar är att du gör om inställningarna för grafikkortets egenskaper så att den gå på högre "hastigheter" än normalt. "Hastigheterna" mäts i mhz som är en förkortning av megahertz. För att ni ska få något att gämföra med så kommer jag visa bilder under guiden då jag klockar mitt kort men det kommer senare. Jag använder ett Radeon hd 3870 Oc.
3. Förberedelse.
Okey, det finns flera olika sätt att klocka grafikkort, tex i Ati's drivrutins panel finns det "Ati overdrive" det är en enkel överklocknings mjukvara som fungerar utmärkt. Men vi ska inte använda oss av drivrutinernas egna överklocknings värktyg.
Det finns såklart andra mjukvaror som är väldigt bra vi klockning. tex Rivatuner som vi ska använda nu. Men det är inte bara ett klockningsprogram som behövs, när man klockar så finns det alltid en hake. En av de största "fienderna" som finns mot komponenter är värme. Det spelar ingen roll vad man klockar, när man klockar så blir alltid komponenterna varmare. För att undvika att grafikkortet blir för varmt så är det bra att kunna hålla koll på temperaturerna under tiden man klockar, ett väldigt bra program för att hålla koll på temperaturerna är GPU-Z.
Vad mer behövs? Jo, när man klockar grafikkort så finns det ju alltid en gräns. Alla kort är unika på sitt eget sätt, tex om du har en polare som har ett nvidia 8800 och han lyckades klocka sitt kort till 810 mhz från 700 mhz så betyder inte det att du också kan klocka ditt kort så mycket bara för att det också är ett nvidia 8800, det kan vara så att ditt kort klara ännu mer eller om du har otur mindre än så. Det som händer när man når max gränsen är att man får något som kallas artifacts eller bluescreen. Artifacts är ett error grafikkortet skickar ut då den inte pallar trycket nått mer. Här kan ni se två exempel på artifacts och en bluescreen.
Artifact

Artifact

Bluescreen

För att kunna kolla så att kortet inte får artifacts så kan man använda ett program som heter Furmark, det är nog det vanligaste programet man anänder då man letar artifacts.
Här är länkar till alla 3 programen vi ska använda under klockningen.
Ladda ner och installera dom programen så går vi vidare till det lite mer roliga
4. Klockning
Dags för det lite mer roligare. När man klockar så vill man ju försöka hålla temperaturen på grafikkortet inom rimliga gränser, ett för varmt grafikkort mår inte bra. Vi kan börja med att kika på hur varmt ditt grafikkort är just nu då det förmodligen är oklockat. Om du inte har en "oc" version som jag då, oc betyder "Overclocked".
Börja med att starta GPU-Z

På bilden ovan kan ni se mina temperaturer på grafikkortet oklockat, klickar ni på fliken "Sensors" så ser ni hur varmt grafikkortet är på "GPU temperature" allt från så kallt som möjligt till 45+ är helt okey idle enligt mig. Om ditt grafikkort ligger på ca 60+ idle så är risken ganska stor att det kommer bli väldigt varm efter klockningen och sätta en tidig gräns. Men ingen oro är nödvändig. All right, nu vet vi vad ditt kort ligger på i tempratur. Förmodligen en bra temp.
Vi kan gå vidare med att öppna Rivatuner.
När du startar Rivatuner så kommer du först till fliken "Main" och det är där vi ska hålla oss. När du är där så kan du klicka på den lilla pilen som ligger till höger om där det står "Customize" se bild nedan.

Gå sedan vidare genom att klicka på bilden som liknar ett grafikkort "Low-level system settings", du är nu inne i "klocknings panelen" här kan du ändra hastigheterna för GPU:n och minnena på grafikkortet. Core clock är GPU:n och memory clock är minnena. Du kan välja att klocka båda ellerbara någon av dom, desto högre mhz desto mer prestanda. Jag tänkter inte förklara vad skillnaden är på GPU och Memory eftersom jag inte är så insatt i det området. Okey, nu har vi kommit så långt att vi kan börja dra lite i spakarna. När man klockar så är det inte bara att dra upp till MAX och hoppas på ett bra resultat, det kan skada kortet så det undviker vi. När jag klockar så brukar jag dra upp ca 10mhz i taget på både GPU och Memory, men nu är vi i det tidiga stadiet av klockningen så det skadar nog inte om vi börjar med att dra upp den 20 mhz. Altså, på GPU:n så ökar jag min från 810 till 830 mhz, det vi ska göra nu är att öppna Furmark för att se om klockningen är stabil. Om den är ostabil så kommer det dyka upp artifacts eller en bluescreen i värsta fall. När du öppnat Furmark så får du upp en del inställningar om hur du vill köra denna benchmark. Det som kommer hända är att benchmarken kommer utsätta grafikkortet för belastning efter hur du valt det i inställningarna. Så här väljer jag att köra Furmark med min dator.

Inställningarna kan man bestämma efter den hårdvara man har, det vi är ute efter är att belasta grafikkortet ganska mycket, men det är onödigt att överdriva... Upptäcker du Spikar/Artifacts på skärmen under tiden du klockar så är det bara att trycka på Esc så avslutas Furmark. Nere i mitten på skärmen så kan du även se temperaturen på grafikkortet försök och se till att den inte kliver över 85+ grader då du klockat. Kör Furmark i ca 3-5 minuter mellan varje klockning. Här är ett screenshot när Furmark är igång på min dator.

Upprepa detta flera gånger tills du får artifacts. När du får din första artifact så är det dags att backa lite, man vill ju inte få artifacts då man sitter och spelar. Så sänk klockningen 10mhz och prova igen i Furmark, är det stabilt så kan du stanna där. Glöm inte att det är viktigt att ha en bra tempratur också, närmar du dig 85-90+ så är det dags att stanna även om du inte fått någon artifact.
5. Temperaturer och stabilitet
Okey, när du har klockat klart så är det dags för sluttampen. För att klockningen ska ge ett bra resultat så är det viktigt att temperaturerna inte fortsätter att stiga och att det blir helt fritt från artifacts. Detta kollas genom att starta Furmark igen, men denna gången så ska Furmark få stå på i 1 ½ timme. Medans Furmark körs så se till att hålla koll då och då så att datorn inte står igång med massa artifacts eller höga temperaturer under en längre tid. Är det stabilt så kan du vara nöjd med din klockning och hoppas på en fin prestanda ökning, om inte så sänk klockningen och försök igen
Hoppas ni har lite nytta av denna guide och att allt går felfritt för er, lycka till. /Nicke
Detta fick bli mitt bidrag till Jultävlingen 2009 Slutgiltig version