Inlägg

Inlägg som Jacob har skrivit i forumet
Av Jacob
Nytt bud: 800 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Jacob
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

@Jacob fin clickbait försår din Trollfabrik status Jacob Hugosson

Jag utgick från källan och för i artikeln ett resonemang kring varför det mycket väl kan stämma. Ordet "kan" är också med i rubriken. Om jag inte visste bättre tänkte någon till vid rubriksättning för att gardera sig mot obekräftade uppgifter.

Tycker rubriken är rätt snustorr, faktiskt.

Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

<Uppladdad bildlänk>

Titeln bär jag med stolthet! Så jävla fin.

Av Jacob
Skrivet av superapan:

Snabb sökning, A750 finns i lager för 3300 kr. Ett RTX 3060 ser som billigast ut att kosta 4000 kr.
Det är trots allt 20 % mer, men kanske man värdesätter DLSS så högt?

Jag tror det som värdesätts är ett grafikkort som fungerar i spel.

Av Jacob
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Som sagt, full förståelse för detta. 2-3 arbetsdagar är inte obetydande i sig och lägg på lite extra pga strul. Särskilt om man gjort om detta 2-3 gånger tidigare.

Kanske går att ha en återkoll med två av dessa grafikkort (ej OC varianten) om ett par månader igen för att se skillnaden. Då enbart med nya prestandatester och inte behöva göra om de andra bitarna i testet.
Nu spånar jag bara.

Om inte annat kommer uppdaterade siffror i samband med att testsviten görs om nästa gång. Sen blev den här recensionen lite speciell på grund av drivrutinssituationen, men det hade redan tagit orimligt mycket tid att testa grafikkorten tre gånger. De arbetsdagar det hade tagit att testa om allt en fjärde gång kan användas till bättre saker än att fortsätta agera betatestare åt Intel.

Fokus blev istället, mer än vanligt, att i första hand ge köpråd – vilket är det faktiska syftet med att testa produkter. Här kunde vi krasst konstatera att det inte är färdiga produkter och vi hade nått samma slutsats med tillhörande icke-rekommendation även med de nya drivrutinerna.

Av Jacob

Close but no cigar

Av Jacob

Har en Galaxy Note 10 (256/8, inte +). Kantstött i vissa hörn, men inte bucklig, och baksidan bör vara så gott som ny då jag från dag ett använt ett dbrand-skin. Det förapplicerade skärmskyddet har använts från start och är repigt, det bör alltså gå att byta ut och få skärmen som ny igen.

Inte i nyskick som du läser, men vågar ändå hävda i bra skicka med tanke på att den användes dagligen i 2,5 år.

Av Jacob
Skrivet av FZL:

Känns sådär att det inte är bekräftat att klockfrekvensen finns...

Det blev ingen klockfrekvens.

Av Jacob
Skrivet av emilakered:

Jag tycker "Relik" passar bra, är väl ganska passé vid det här laget. 😅

Passé var du alltid.

Av Jacob

Vad gäller datoranvändning, TV, TV-spel, etc. har jag inte ändrat mitt beteende alls ärligt talat. Min stationära står på dygnet runt men den drar å andra sidan praktiskt taget ingenting idle. Som @Ozzed nämnde är det för viktigt även för mig (sen den lilla detaljen att man jobbar hemma 4/5 dagar).

Det jag börjat tänka på mer aktivt är allt annat i hushållet, tvättande, torktumlar faktiskt mindre och hänger mer tvätt istället, låter diskmaskinen gå nattetid, m.m.

Av Jacob

Hade så svårt att sköta mitt dagliga att jag satte mig med administration istället. Blev dock en smula frustrerad när ett viktigt mail behövde gå iväg och Outlook bara tuggade.

Av Jacob
Skrivet av Ozzed:

Det beskrev jag i inlägget. Om et är så att det är ett steg på vägen mot att fastlödda minnen blir det enda som finns, så tar det bort ägandeskapet. Om fastlött RAM är OK, varför inte fastlödd lagring etc etc. Då har man snart noll anledning att öppna datorn, och går något sönder får man köpa ny dator, eller åtminstonne ny "allt-i-ett-enhet", alltså moderkort med alla saker fastlödda på. Det blir dyrt, och är inte något jag vill se. Vi är redan där med mobiltelefoner och det är inte bra tycker jag.

Men det här är ju inte "ett steg" mot fastlödda minnen? Det är en ersättare till SO-DIMM som går att byta i datorer. Tvärtom öppnar det här upp för möjlighet att köpa lösa minnesmoduler med minne av mer energieffektiv LPDDR-typ med högre bandbredd, det finns inte på kartan idag. Att det inte är möjligt är också en anledning till varför så många datorer idag har fastlött minne – annars är LPDDR-standarder uteslutet för användning. Nackdelen i den här kontexten är att SO-DIMM och CAMM kommer överlappa varandra under DDR5-eran, men det verkar ju oundvikligt om vi inte vill stå och stampa på 6 400 MT/s till dess att DDR6 äntrar scen.

Sen behöver det ändå skruvas när man byter minne i en bärbar dator, så att lossa på en 4–6 skruvar till tror jag inte är en dealbreaker som får folk att skita i att uppgradera.

Av Jacob
Skrivet av sKRUVARN:

Ska man vara petig så döpte dom inte om "10 nanometer" till "Intel 7", 10nm och 10nm SuperFin (10nm+) finns fortfarande kvar, utan det var 10nm Enhanced SuperFin/10nm++ som döptes till Intel 7.

Sant! Kändes onödigt att snurra in sig i det för att framföra poängen.

Skrivet av shogun-r:

Vad jag minns så gäller det även Intels senaste tillverkningsteknik. Men kan mycket väl ha fel....

Efter Intels namnändring är tanken att deras siffra ska motsvara huvudkonkurrenten TSMC:s på tillverkningsfronten Men innan detta var det som sagt rätt att "Intels nanometer" var mer transistortät.

Av Jacob
Skrivet av shogun-r:

Så vitt jag vet så säger de som undersökt saken närmare att Intels nm är "mindre" än de andras och då speciellt avseende TSMC och att skillnaden skall vara signifikant.

Korrekt, men det var innan Intel döpte om "10 nanometer" till "Intel 7", "7 nanometer" till "Intel 4", osv. Numera motsvarar Intels siffra TSMC:s nanometer-mumbo rätt bra, vilket också var tanken bakom att byta benämning på deras tillverkningstekniker.

Av Jacob
Skrivet av Mithras:

Är definitionsskillnaden verkligen så stor att man inte kan försöka jämlika det med 12 och 10nm-processerna, eller kanske 7nm?

Det sista jag kommer ihåg var att Intel hade sjukt svårt att få 10nm-processen att fungera, och därefter gick definitionerna åt helvete.

Det där måttet tappade verklighetsförankring redan runt 90–65 nanometer (om inte tidigare t.o.m.). Intel var väl den som låg närmast verkligheten, men fortfarande långt ifrån, och nu när de hamnat på efterkälken har de anammat namn som på ett ungefär "motsvarar" TSMC:s transistordensitet för att det ska se bättre ut.

Vad gäller att mäta blir det en definitionsfråga. Vad ska mätas? Storleken på en hel transistor eller en enskild komponent i en transistor? Tidigare var det väl grinden (gate) som mättes. Hur stor själva transistorn är är också bara en del. Beroende på vad som ska tillverkas kan transistordensiteten variera enormt mellan två olika kretsar tillverkad på samma tillverkningsteknik.

Ett exempel är AMD på TSMC:s 7 nanometer. Deras CCD för arkitekturen Zen 3 har en densitet på ~51,4 miljoner transistorer per kvadratmillimeter (mm²). Densiteten hos deras 3D V-Cache som tillverkas på samma teknik är mer än den dubbla(!) på ~114,6 miljoner transistorer per kvadratmillimeter.

Oavsett var man skulle placera tumstocken skulle det i slutändan inte säga någonting. Antal nanometer används i marknadsföring och för konsumenter spelar siffran ingen roll; det är hur produkten presterar som räknas. Likaså för företag som AMD, Nvidia, Apple, Qualcomm, m.m. väljer de den teknik med rätt egenskaper för ändamålet oavsett hur den marknadsförs.

Av Jacob
Skrivet av sKRUVARN:

"...men då rapporter på senare tid talat om en försening av Meteor Lake till tidigt 2024 är det möjligt att det även påverkar utrullningen av Arrow Lake. "

Jag såg en del nyheter från december där Intel tydligen hade sagt att Intel 4/Meteor Lake ska gå enligt planen. Så vad är det som gäller?

https://www.pcworld.com/article/1426371/intel-next-gen-meteor...

Däremot så saknas Meteor Lake-S i vissa roadmaps. Jag tolkar det som att Intel 4 eventuellt kan bli som med 10nm att det kommer dröja innan vi ser det i produkter i S-segmentet, att det först kommer komma i mobile-serierna.

Jo, Intel har sagt det och de har gjort liknande uttalanden tidigare när något blivit senarelagt. Vi får se vad det blir av det helt enkelt.

Skrivet av Mithras:

Och vad innebär "18A" eller "1.8nm" i "riktiga" nm? 10 ff?

I praktiken bullshit draget ur den proverbiala röven Det vore inte heller möjligt att ta fram en "sann" siffra, utan vi får nöja oss med att det är marknadsföringsnamn där den enas nanometer ska motsvara den andras. Typ.

Av Jacob
Skrivet av Gurrrra:

Nu tyckte jag som sagt att det inte var nåt problem alls här, men jag måste fråga varför det är så hemskt att diskutera just diversity i Hollywood? Det ÄR ju ett riktigt problem som faktiskt förstör vissa serier o filmer rätt bra. För vi måste väl ändå få diskutera bra som dåliga saker i serier så länge det så klart inte tar över hela diskussionen o blir allmänt otrevligt, men det hade det ju inte alls gjort här.

Det spelar ingen roll att det "inte alls" skett här. Då många på internet är oförmögna / helt enkelt inte vill bete sig som folk har vi en policy för detta i förebyggande syfte.

Av Jacob

Så släpper vi det här tröttsamma kulturkriget. Annars plockar banhammaren lite diversity-poäng här i forumet.

Tack!

Av Jacob
Skrivet av DerpMcDerp:

På med foliehatten! Tillverkarna tar hem den uteblivna marginalen på grafikkortsmarknaden genom att salta priserna på moderkorten!

Obs - är inte allvarlig.

Den teorin är inte alls orimlig. Historiskt har de stora komponenttillverkarna gjort detta när en marknad eller egen intern avdelning av något skäl gått sämre.

För en gångs skull blir jag inte förbannad av att se en foliehatt. Tack, du gjorde min dag på internet!

Av Jacob

Igår hade serien premiär på HBO Max! Första avsnittet har fått jäkligt bra omdömen och jag ser själv fram emot att placera bakdelen i TV-soffan för detta. Kommer rentutav börja prenumerera på HBO och det har inte skett sedan sista säsongen av Game of Thrones.

Slänger in ett par trailers. Spoilervarning till er som ännu inte spelat The Last of Us.

Av Jacob
Skrivet av HenrikM:

"Jag kör Linux"