Inlägg

Inlägg som wazman har skrivit i forumet
Av wazman

Jahapp tråkigt, ingen efterföljare till BP-6:an..

Av wazman

Som ovan sagt, Deluxe Paint (och print) är troligen det som är mest värt, svårt att säga om man kan få mer än 100 kr för det/dom dock.

Resten kan du få 20-40 kr för om du har tur (hittar rätt köpare).

Gissar på att skrivaren är det som är minst värt.

En komplett A500 är värd omkring 3-500 kr beroende på hur mycket tillbehör som ingår och i hur bra skick allt är.

Av wazman

Har lite kul med en Amiga-emulator ser jag

Av wazman

En C64 -brödburk- i en container bakom ett av husen på KTH i centrala Stockholm.

Av wazman

Vad tror ni ljudnivån kommer hamna på denna?

Lite läskigt att köpa en dator utan att ha lyssnat på hur mycket den väsnas först.

Av wazman

När Doom kom så knäckte ju den Amiga på en gång (nästan). Det fanns många die-hards som satt kvar (och som sitter kvar, som jag då) men den siffran reducerades snabbt då Amigan inte hängde med på spelmarknaden.

Visst, det fanns turbokort.

Nu vet jag inte när 060 korten kom (har för mig att de kom under 95). 060 baserade Amigor kunde mäta sig med en upp till Pentium 100-133 MHz inne i operativsystemet enligt en 100% icke vetenskaplig undersökning (dvs en förfrågan bland användare som körde 060 på någon nyhetsgrupp).

I spel kunde en 060-baserad Amiga mäta sig med en Pentium med liknande eller strax lägre klockfrekvens (om jag minns rätt). Enklast var att köra Doom eller Quake kolla hur många FPS man fick på Amigan. Någon riktigt elak har sagt att en 060 på 50 MHz är direkt jämförbar med en 486DX4 100MHz.

Med en 060-optimerad Quake exe så tror jag man hamnade kring 9-13 FPS i Quake med en 50 MHz 060 i full skärm. Med standard exen låg den kring 9 FPS har jag för mig. På en P100 har jag för mig att Quake rullade på riktigt fint i 320x200, dvs över 15 FPS.

Amiga var bra på shoot em ups och liknande spel med många spritar som rörde sig eftersom Amigans GPU (om man nu kunde kalla det för det - custom chipsen) stöder många sådana funktioner i hårdvara.

Under 95, speciellt mot slutet av året kom många DOS spel som hade stöd för 640x480. Standardupplösningen 320x200 var mycket låg, dock får man inte glömma att många spel kördes i 256 färgers grafik och såg relativt bra ut då även pga den låga upplösningen, så att påstå att DOS spel inte såg bra ut är rätt så fel. Faktiskt finns det många bra DOS spel utgivna även kring 90-93 när Amiga var stor (som inte var flygsimulator eller äventyr), exempelvis Golden Axe.

Amiga spel körde för det mesta i upplösningen 640x256, dock för det mesta i 16 eller 32 färger (i vissa fall 64 färger).

Macen som speldator under tidiga 90-talet var ett stort skämt. Förvisso kom tunga titlar som Dark Forces och Doom på Mac, men precis som på Amiga så hängde inte CPU:n med tills de bytte till PPC.

Av wazman

Underligt,

har själv aldrig hört talas om shg.biz, tittade på deras sida och de kanske inte vet det, men designmässigt och usabilitymässigt är det en bizarr skapelse. Ni ska vara jäkligt glada över att ni har lyckats gå med plus med den sidan.

Kul att folk har förtroende för webbshoppar som ser ut så.

Av wazman

Vilka tidlösa chassin har Lian Li gjort från 1993?

Har aldrig hört talas om dem innan de silvriga alu modellerna började säljas kring år 2000 men de kanske hette något annat?

Recencenten möjligtvis kanske kan posta bild/länk till chassin de tillverkat från 1993?

Jag är mycket nyfiken på dessa då AT-chassin är mycket snygga.

Av wazman

Vet inte exakta detaljer men jag har aldrig stött på någon som överklockat 68000 i A500. Däremot brukade man kunna köpa en 68010 CPU och byta ut den normala processorn med. Prestandaökningen var ytterst minimal och vissa program kunde protestera men det var lite tufft att ha en unik Amiga.

68k prollarna går annars inte boosta så mycket, vissa 060 CPU kan man klocka till 80 MHz från 50. Och 030 kan man nå 56-58 MHz med tror jag (från 50 Mhz).

Av wazman

Jag började lite smått med Linux kring 97/98. Kom aldrig rikigt in i någon distribution och allt verkade extremt rörigt efter att ha kommit från Amiga och MS-DOS världen.

Hösten 99 hittade jag NetBSD, det verkade klockrent. Du fick inte en färdig distro med 10 olika texteditors förinstallerade åt dig utan du hamnade i Vi efter installationen. Det var jäkligt rått och tungt, precis så som man trodde att Unix skulle vara. Det var inga runda pingviner med dumma leenden utan tungt och "badass" -rakt på sak. Antingen läste man på i guiderna på netbsd.org, frågade på #netbsd och fick en rejäl utskällning över att man var helt inkompetent av någon europe samtidigt som majoriteten av iddlarna instämde, eller så satt man och spelade CS i Win98 och bara var.

Körde NetBSD parallelt bredvid Win98 på dubbla burkar i 6 månader och inhämtade i stort sett all kunskap jag har i Unix därifrån.

NetBSD var fantastiskt och känslan av att administrera samt sitta i en 100% open source miljö var enorm, men i verkligeten när studentlivet var över så funkade det inte i praktiken. Att få det exakt som man vill tar tid och jag hade inte lust eller ork att lägga ner den tiden efter jobbet.

Om inte XP hade kommit just då kanske jag skulle kört vidare med FreeBSD eller med nått mer grafiskt typ Mandrake/SUSE. Dock var XP grymt -det var stabilt framförallt och klarade allt man ville göra. Känner några Linux killar som gick över till XP när det kom, att sitta vid Linux hemma såväl på jobbet blev för mycket för dem

Nu plötsligt är det "1998" igen och Windows börjar strula igen. Vista fungerar dåligt för mig, så dåligt att jag inte vågar utveckla vid en enda Vista dator eftersom jag oroar mig för om datorn kommer starta eller inte vid nästa omstart. Har haft så extremt konstiga mjukvaruproblem men kommer endast nämna ett:

Jag startar upp datorn (Denna gång utan tre/fyra blåskärmar/omstarter tur nog) och bemöts av att muspekaren saknas!

Det tog mig 45 minuter att via tangentbordet hitta lösningen genom att avinstallera och återinstallera mus-drivrutinera, och då kör jag en MS-Intellimouse(!) som funkat perfekt innan.

Ubuntu är grymt. Det är snabbt och lätt och det utvecklas hela tiden. Det är positivt och modernt samt väldigt stilrent. Om jag vill kan jag gå in i skalet och batcha, eller så kan jag stanna kvar i desktoppen och bara arbeta. Har utvärderat Ubuntu på min filserver jag konfigurerade i helgen och kom fram till att byta ut Vista mot detta inom snar framtid i kombination med en liten partition med XP så att man kommer åt vissa applikationer jag behöver komma åt.

De applikationer jag vill ta med från Windows världen funkar redan i Wine när jag prövade, naturligtvis är XP till för Photoshop CS3. Dessvärre fick jag inte med mig Internet Explorer 7 men jag är övertygat om att det kommer en lösning på att kunna köra det på Ubuntu via Wine i framtiden.

Ubuntu erbjuder det som NetBSD saknade och det som Windows saknade. Har bara suttit kanske 6-7 timmar i Ubuntu desktop men trivs redan!

Av wazman

Häftig. Den måste vara väldigt sällsynt.

Vad kan man göra med en sådan? Har själv 060 i några av mina Amigor.

Av wazman

PC Gamer är väl ingen DMZ precis (och då menar jag första generationen med Amiga-inriktning inte dagens IT-trams tidning med Exceltutorials i överföd). Skulle nog tippa på att man max kan få 300 spänn för dem.

Av wazman

Helt fel angående äldre PC hårdvara.

En svart minitower 486 med svart tangentbord/mus gick för 500 dollar på ebay i höstas.

386/486 delar börjar stiga i värde nu när många upptäcker att det är svårt att hitta sådana grejer.

Många vill ha en minitower Baby-AT som visar CPU MHz med LCD och har turboknapp. Det är svårt att hitta någon sådan på begagnat marknaden.

Och slutligen. Äldre ljudkort är mycket eftertraktat.

Varför?

Spel såklart. Rikemansbarn på tidiga 90-talet hade en 486:a att spela Larry på. Eller så spelade man på "Pappas jobbdator". Nu vill man tillbaka och Dosbox ger inte rätta känslan.

Börja bunkra 486:or de kommer bli värda mycket snart (om ni kan hitta dom). Har själv tre stycken, 66, 80 och 133 MHz.

Av wazman

Jag hade såna där hål bak på min Shuttle låda förrut. Dremlade bort det så det blev ett runt fint hål för luft att gå igenom och tempen sjönk med 3 grader.

Av wazman

Kör själv med Pioneern och den verkar riktigt bra, iallafall på de tester jag tittade på innan jag köpte den, flashat med senaste firmwaren.

Hade även innan en äkta NEC brännare och den var fantastisk. Men likt tidigare postare i denna tråd så gick den sönder, så jag köpte en ny NEC brännare. Senare öppnade jag upp NEC brännaren som hade gått sönder och såg att en bit plastpåse-plast hade fastnad i mekanismen. Jag tog bort plasten och båda NEC brännarna har sedan dess fungerat mycket bra. Tröttnade dock på att den bara brände 4x på 16x Verbatim skivorna jag köpte från min leverantör så det fick bli en Pioneer. Den brände dock 16x på Verbatim skivorna jag köpte från wesellcd, men det var dyrare där så jag tjänade på att köpa in en ny brännare samt byta leverantör.

Dock känns Pioneern väldigt plastig och billig utseendemässigt. Men testresultaten (som visades på Sweburn) visar att den bränner bra i 16x vilket var viktigt för mig då jag ibland behöver bränna av 80-100 GB på en dag.

Av wazman

Skulle väl egentligen inte vilja klassa Amiga som "udda" dator men i dagens sammanhang så är de väl de.

Har en maxad A4000D, två A1200 (ena maxad), en A2000 och 6 st A500.

Har även första generationens Mini-ITX från Via, Epia 800 som rullar som server.

Av wazman

Ja det ska funka med en gång.

Kan dock klaga om du kör slave/master diskar, så bäst är att köra den som singel.

Av wazman

SAS diskarna låter inte mer, skivorna inne är små, 2.5 tums trots att själva hårddisken är på 3.5 tum. De är även energisnålare än motsvarande SATA diskar.

Av wazman

Har redan hänt med 486:or och tidiga P1:or. Svårt som fan att hitta, blev aslycklig över att jag rodde hem en Baby-AT 386 på Tradera med IDE, VGA kort osv. Samma sak har hänt med 3DFX korten, iallafall PCI varianterna av Voodoo kort exkl Voodoo 1/2, det är inte ofta de dyker upp.

Av wazman

Jag kör också OS4 på min Amiga 4000. Funkar mycket bra och det är en väldigt trevlig och komplett uppdatering av operativsystemet om man gillar Workbench.

Kan dock sakna ibland att man inte kan köra igång äldre favoritapplikationer som var kompatibel med Workbench 3.x, dock så finns det oftast ny ersättningsmjukvara tillgänglig för OS4 med likvärdig funktionalitet. Ibland funkar även äldre mjukvara i OS4 tack vare emuleringen.