Inlägg

Inlägg som Spetsen_nr11 har skrivit i forumet
Av Spetsen_nr11
Skrivet av sphinx:

alt-n-e-i-x-_-1-space? Låter värre än emacs. Något som används så ofta som nedsänkt i ekvationer borde vara mycket enklare att göra, i tex LibreOffice Math skriver du bara x_1.

Nu sa jag aldrig att det var ett bra sätt, bara att det var det bästa (eller åtminstone snabbaste) i Word. Och det var mest för att visa på att Microsoft är bra på att stödja tangentbord. Även om de flesta förmodligen använder musen rätt mycket för att göra samma sak så går det med bara tangentbord.

Att du jämför LibreOffice Math som jag med tanke på namnet antar är till för att skriva matematiska uttryck i med Word, som är till för att skriva alla typer av dokument i känns oerhört missvisande. LibreOffice Math skulle ju få skämmas om de inte gjorde det bättre. När du väl kommit in i ekvationsverktyget i Word är det ju exakt samma sak, förutom att du av oklar anledning måste trycka på space i slutet. Och att starta ekvationsverktyget med Alt->N->E->I kanske inte känns helt logiskt, men det följer GUI:t. Vet du hur du klickar dig fram är det bara att trycka Alt och sedan de bokstäver som visas på de knappar du vill klicka på. Om man ofta använder ekvationsverktyget (vilket jag gör) lär man sig att det är N->E->I rätt snabbt.

Det här är för övrigt ett generellt tips i Windows, som säkerligen funkar i 8 också, känner du att du ofta klickar dig fram genom menyer till samma sak kan du bara trycka Alt och sedan lämpliga bokstäver så går det snabbare. Föredrar man att använda mus eller touch för att göra samma sak så go ahead, Windows är ett flexibelt operativsystem som inte tvingar användarna till en specifik inmatningsmetod.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av LeVvE:

Problemet var att har man Windows 8 måste man installera Windows 8 sen uppdatera till Windows 8.1, du kan inte ladda ner och installera Windows 8.1 direct vilket är ett problem, så mycket .old filer och annat skit kvar efter uppdatering.

Okej, du har en poäng (eller jag har ingen aning om hur mycket .old som sparas, men jag får väl lita på dig). Hur har det varit förut med typ 7 vs 7 SP1?

Av Spetsen_nr11
Skrivet av LeVvE:

Windows 8 nyckeln funkar inte I Windows 8.1 installern och tydligen kommer det bara gå att få Windows 8.1 genom Store om man inte har en 8.1 nyckel.

"av8rboi - thank you for the comment! We're not releasing the ISO images to folks who don't have MSDN and TechNet subscriptions. Best way for everyone else is to update through the Windows Store."

"Enes - it is only free if you update your device already running Windows 8 to Windows 8.1 via the Windows Store. You can buy a copy of Windows 8.1 and do a clean install that way."

Förlåt, men vad var problemet? Har man Windows 8 får man Windows 8.1 gratis, har man inte Windows 8 kan man köpa Windows 8.1 och får då både nyckel och operativsystem.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Friterad:

Går inte att jämföra pekskärm med mus+tb. http://www.razorianfly.com/wp-content/uploads/1318854995-sony...

Att sitta så i en halvtimme är långt mycket jobbigare än att bara använda mus och tangentbord.
Det är en självklarhet, jag vinner ingenting på att köpa en pekskärm till min dator, kostar bara mer pengar.
Hoppas du förstår hur sjuk skillnad det är mellan det där och att sitta med en platta eller en mobil i handen.
Och musarm? Har jag faktiskt inte upplevt, det är nog snarare något du kan få om du sitter vid en dator
hela dagarna extremt länge, kanske om man på jobbet sitter mycket vid en dator till exempel.
Skulle pekskärm vara bättre då? Nej, vore att förvärra situationen bara

Vem sa att du skulle sitta så i en halvtimme? Touch är till för att komplettera tangentbord (och mus), inte för att ersätta. Och jag använder i princip aldrig, förutom eventuellt i vissa spel, musen i en halvtimme.

Självklart hävdar jag inte att en stationär dator är samma sak som en telefon, var får du allt från?

Jag har inte heller haft problem med musarm, kanske för att jag helst undviker att använda musen, men det är ett erkänt problem som många har. Kanske får man liknande skador om man använder touch, men det är ingenting som jag hört talas om (förmodligen för att det inte är så många som använder någon touch-lösning idag).

Jag vet inte om det kommer bli stort eller inte med touch input, men jag tycker det känns sjukt olämpligt att direkt avfärda det. Det jag kan tro däremot är att om det skulle få stort genomslag skulle det inte se ut som på bilden du visade, utan snarare att man har skärmen "halvt liggande" istället för helt vertikal som de flesta har idag (och som det är på bilden du visade). Jag vet inte, men det känns mest ergonomiskt på något sätt. Fast jag kan tänka mig att det kan funka hyfsat med en traditionell setup också.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av KTL:

En annan sak angående den här smaltänkta idén om att touch-screen är framtiden på allt. XEROX testade datorer med pekskärm som primär input långt innan musen kom till, om jag minns rätt på en dator kallad PARC men jag har nog fel på namnet. Musen kom till eftersom touch input (då som nu, fingrar är klumpigare än en exakt muspekare) var sämre input. Musen kom och om Apple snodde den eller ej är en annan diskussion. Men den förbättrade datoranvändning i alla kategorier av arbete. Det kommer en pekskärmsdator göra på samma sätt, aldrig.

Unga naiva drömmare fantiserar om nästa grej. Det är bara det att "nästa grej" gjordes för 30 år sedan och dömdes ut. Det har inte mer framtid än det redan visat sig på surfplattor där mediakonsumption är huvudaktiviteten.

Du hävdar alltså att den touch input som användes för 30 år sedan är samma teknik/lika bra som det som används idag? Och att den mus som användes för 30 år sedan är samma teknik/lika bra som det som används idag? Och att man för 30 år sedan inte kunde ha fel? Okej...

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Friterad:

Det där låter bara dumt. Jag sa inte att pekskärmar i sig är dåligt, utan mer specifikt när det gäller
stationära datorer (och ev. bärbara också). Blir jobbigt för armen/axeln av att sitta vid en stationär dator
med pekskärm, det är vad jag syftar på. Aldrig får jag säga om det gäller mig själv, vill inte får ont
av att använda en dator, sa ju inte att det aldrig kommer vara folk som använder det men jag tror inte att
det kommer bli populärt precis. Mus används eftersom vi har ett grafiskt gränssnitt. Klart det funkar
med bara tangentbord men det blir enklare med en mus och i gränssnitt vi har idag blir det också snabbare

Du hävdar att det är jobbigt för armen/axeln att sitta vid en stationär dator med pekskärm. Jag hävdar att det är jobbigt för armen/axeln/handleden att sitta vid en stationär dator med mus. Hört talas om musarm?

Du får säga aldrig både när det gäller dig själv och när det gäller andra, men var medveten om att sannolikheten är läskigt stor att du kommer se tillbaka på din egen kommentar om tio år och tycka att du hade helt fel. Eller att du hade rätt, men känns som att folk oftare har fel än rätt i sådana här fall.

I vissa program, exempelvis webbläsare, är det förmodligen snabbare att idag använda mus än tangentbord, men finns det stöd för tangentbord är det i princip alltid snabbare. Jag skulle vilja se dig skriva x1 (med 1 "nedsänkt") i ekvationsskaparen i Word (2010, men funkar säkert med nyare) på ett snabbare sätt än Alt->N->E->I->x->_->1->space. Anledningen till att de flesta förmodligen skulle klicka "Infoga"->klicka "Ekvation"->klicka "Infoga ekvation"->klicka "Upphöjd/nedsänkt"->klicka på ikonen för nedsänkt->klicka i den stora rutan till vänster->x->höger piltangent->1 eller något liknande är att det är mer intuitivt.

Folk vill inte göra saker snabbt, folk vill snabbt göra saker. Det är även därför vi gick från CLI (Command-line interface) till GUI, GUI är mer intuitivt. Men CLI är snabbare.

Steven Sinofsky på Microsoft skrev för knappt 1½ år sedan ett inlägg som bland annat behandlade detta på bloggen Building Windows 8. Det är ett rätt långt inlägg, men känner du att du har lite tid över finns det tillgängligt här. Annars kommer jag med lite utvalda citat nedan...

Citat:

The earliest versions of Windows were designed to be used with a keyboard. Windows helped transition mainstream users to the mouse by bundling a mouse with the first version of Microsoft Word, over 25 years ago! This transition took quite a while, as many users were initially very skeptical of the mouse. “Real users only use the keyboard!” (Some might still say this. The good news is, we have you covered.) Of course now, all these years later, it is hard to imagine using a PC without a pointing device.

Citat:

In 2009 when we started planning Windows 8, touch was often ridiculed on phones—the rumors of an iPhone with a keyboard were prevalent and often hopeful. It is almost quaint to look back at the speculation from many wishing and hoping for an iPhone with a slide-out keyboard.

Today, you would be hard pressed to find many people who still dream of a phone with a physical keyboard, though in a diverse world with diverse needs, even a small percentage of people represents a large absolute number.

Citat:

Beyond phones, touch has become the single most pervasive user model for a vast array of interactions—many of those powered under the hood by Windows PCs! From cash registers, to ATMs, movie rental kiosks, airline check-in, and grocery checkout, touch is literally everywhere. How would you explain to a 5-year-old that when she touches a laptop screen, nothing is supposed to happen?

To think that your PC would remain the single computing device you do not touch seems illogical. It is reminiscent of historic debates over the use of color back when PC displays were generally monochromatic; despite color being everywhere around us, many people believed color would be a distraction to work and should be reserved for play. (The Office team actually had a significant debate about the use of color icons in the first version that introduced toolbars.)

In a decade (or probably less,) we will look back at this transition period and say to each another “Hey, do you remember how PC screens didn’t used to be touchable? Wow, isn’t that weird to think about now?”

Citat:

Touch will evolve the same way. Having used a touch-enabled laptop every day for the last year (a Lenovo x220 tablet), I have a hard time imagining not being able to touch the screen for scrolling, or to tap the OK or Cancel buttons in a dialog box. Whenever I use a non-touch laptop, it is as if I’ve forgotten how to use the PC. Of course touch is not the primary way I use this laptop, but it is a crucial piece of how I interact with it. Even on the large-screen monitor I use at work, I just instinctively touch it—I don’t think “because this screen is attached to a desktop PC, I must not be able to touch it.”

Citat:

Many have opined that touch can have no role in certain form factors—we’re all familiar with those quick to make comments about gorilla arms, fingerprints, poking at a screen, and so on. Many comments with this same tone were at the foundation of initial negative reaction to the mouse—“it makes me move my hand from the home row on the keyboard,” “I get sore wrists,” “it takes my focus off of my work while looking up at the screen,” etc.

While the ergonomics of a tablet placed in a dock with a keyboard is similar to that of a touch laptop, there is no doubt that touch is new and different in a laptop and desktop. But when you consider that we do not think it has to be used exclusively, it starts to look only like a benefit when it is there. (And our design does not assume it is always there—although we think you will learn to miss it when it is not.)

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Friterad:

Det kan du f*n glömma. Aldrig att jag köper en pekskärm till min stationära dator,
och jag tror inte att det kommer vara många som kommer göra det heller

När musen kom tyckte många att det kändes både dumt och onödigt, Det går ju mycket snabbare och är mycket mer ergonomiskt att bara använda tangentbord. Vilket fortfarande stämmer, det går snabbare och är mer ergonomiskt att bara använda tangentbord (förutsatt att det finns stöd för det i programmet man använder). Jag ser inte så många idag som använder en dator utan att ha någon form av mus. Kanske kommer inte pekskärmar få samma genomslag, men det är ju onekligen ett mer användarvänligt och intuitivt sätt att styra än både mus och tangentbord. Att säga "aldrig" när det kommer till ny teknik är rent generellt extremt farligt.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Dalton Sleeper:

Bara dom som har 8.0 som kan uppdatera till 8.1?
Vill ha en ren å fin 8.1 iso (för usbminne) med nyinköpt 8.1 nyckel...

Det finns på MSDNAA (och har funnits där ett tag), så kommer i framtiden förmodligen även fungera för "vanligt folk". Eller om det kanske redan går. I framtiden kommer du förmodligen inte kunna köpa 8.0 hur mycket du än vill.

Av Spetsen_nr11

Windows 8 var ett nytt och modigt steg. Det var ett förändrat operativsystem jämfört med tidigare versioner av Windows. Det var nytänkande. Tyvärr var det för nytänkande för många som bara ville ha Windows 7. Och en del av de nya tankarna var dåliga. Med Windows 8.1 verkar det som att Microsoft fixat de dåliga tankarna, men det hjälper ju inte mot folk som bara vill ha Windows 7. Det enda jag fortfarande är tveksam till är att Modern UI ska vara fullskärm. I övrigt är ju problemen att appar/program fortfarande inte verkar vara tillräckligt utvecklade för att det ska funka bra, men det är ju egentligen inte ett fel med operativsystemet (även om det såklart påverkar viljan att skaffa operativsystemet).

Jag slutade i princip använda startmenyn i Windows 7 tack vare att man bara kan lägga de program man använder mest i task bar. De få gånger jag "använder" startmenyn är med kommandot "win->[text]->enter" för att starta program som inte ligger på min task bar. Och tyvärr fortfarande av någon anledning när jag ska stänga av datorn, man tycker ju att jag bara borde kunna lära mig att använda "win->pil höger->enter" (som visserligen också använder sig av startmenyn) istället för att klicka runt i startmenyn. Tack vare uppdateringen i 8.1 funkar ju nu "win->[text]->enter" igen och att stänga av datorn verkar ju också gå att göra på hyfsat smidiga sätt. Att vilja ha tillbaka klassiska startmenyn ser jag ingen poäng med, men att ha startmenyn i helskärm känns också rätt fel. Ge mig första raden i Win7-startmenyn (sökruta och avstängningsknapp) så är jag nöjd.

Jag funderar på att kanske installera 8.1 (som jag får från MSDNAA) ändå på min dator, men känner mig osäker på hur smidig övergången från Windows 7 är sett till sparade program och data och framförallt hur smidig en eventuell tillbakagång till 7 om jag ångrar mig skulle vara. Någon som har ett svar på dessa frågor?

Av Spetsen_nr11

http://www.phonearena.com/news/LG-Nexus-5-pricing-leaks-different-battery-size-for-each-model_id48068

Nu är jag visserligen oerhört tveksam till det där ryktet, men det hävdar alltså att vi skulle få ett större batteri (3000 mAh) i modellen med 32 GB lagring. Om det nu stämmer blir det nog 32 GB-modellen för mig, trots att jag inte alls behöver så mycket lagring.

Sedan nämner ryktet ovan även priserna $299 och $399 vilka visserligen känns rimliga (Nexus 4 kostade $299/$349) men inte säger så mycket för oss i Sverige. Här lär ju billigaste varianten kosta typ 4000, i någon form av magisk omvandling från dollar som jag aldrig kommer förstå.

Av Spetsen_nr11

Har väntat på den här telefonen sedan jag förstörde glaset på min Galaxy Nexus i maj. Givet köp!

Skrivet av rektor:

Absolut senaste nyaste telefonen på marknaden, ochd den kommer bara med lagringsutrymme upp till 32 GB.
Medans Apples telefoner som är flera år gamla finns upp till 64 GB. :s
[...]

Herregud, det här är ju en prioriteringsfråga och inte en fråga om att Google/LG inte kan lägga till en 64 GB-variant. De flesta klarar sig nog alldeles utmärkt med 32 GB, jag klarar mig alldeles utmärkt med 16 GB. Visst finns det folk som inte klarar sig med 32 GB, men Google/LG drog väl slutsatsen att den gruppen är för liten för att göra det värt att göra en 64 GB-variant. Trist för folk som vill ha mer än 32 GB kanske, men tror att det är ett rätt smart drag av Google/LG.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Buio:

Beror på hur lång tid och vad det kostar. Kan jag mycket väl tänka mig att AMD sponsrar ett antal tyngre spel, ungefär som Nvidia gör med PhysX.

Sen ska man inte glömma att Mantle är implementerat i Frostbite 3. Det finns flera spel som kan få det "gratis" i och med att de använder samma motor. Ser själv fram emot Dragon Age 3: Inquisition t.ex (ej bekräftat om de kommer använda Mantle).

Nja, tveksamt. Det tar tid, vilket innebär att det kostar pengar, och man vinner inget annat på det än att vissa datoranvändare får bättre prestanda. Självklart sponsrar både AMD och Nvidia speltillverkare, det har de gjort sedan urminnes tider. Det är dock inte tillräckligt för att få ett API att få genomslag. Du tar ju själv upp PhysX som är ett bra exempel på att man inte får brons och bruna skogar av den här typen av API:n.

Din poäng om Frostbite 3 är dock viktig. "Tyvärr" är väl inte Frostbite en extremt välanvänd spelmotor så det är väl kanske inte en jättestor grej, men det är åtminstone en ganska stor grej. Dragon Age: Inquisition är väl bekräftat att det ska använda sig av Frostbite 3 i alla fall, så då borde det ju rimligtvis även indirekt använda sig av Mantle?

Av Spetsen_nr11
Skrivet av '[SH:

;13923453']Nu är det beställt tillsammans med en Streacom IR-mottagare.

Nu är det bara att vänta på att allt kommer hem...

Lagring? Eller har du någon SSD som ligger och skräpar?

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Buio:

Det beror alldeles på hur mycket prestanda man kan vinna. Om R9 290X är strax över GTX 780 i BF4 med DX11 men helt plötsligt över GTX Titan när de använder Mantle så är det väldigt intressant.

Det kanske gör att vi får ett API för optimering i tunga spel som kräver det, medans andra spel som inte har den budgeten eller tid att lägga ut på anpassning till Mantle (som kräver mer arbete än DX11) kan fortsätta köra med det som redan finns, OpenGL eller DirectX. Ofta så kanske de inte ens kräver den typen av optimering heller, då prestandan mer än väl räcker till.

Så länge Mantle bara fungerar på AMD-hårdvara har jag svårt att se varför utvecklarna skulle vara intresserade av det extra arbete det innebär att använda Mantle när man ändå måste använda Direct3D/OpenGL. Enda anledningen jag ser är om man får betalt av AMD, vilket ju är fallet för exempelvis Battlefield 4. Kanske kan den boosten i BF4 få en del SweC-medlemmar som bara mäter prestanda i hur bra man presterar i BF4 att köpa AMD-kort, men det är ju ändå en mindre del av marknaden.

Skrivet av Curemylife:

KONSOLER HAR GCN.

För att inte prata om att developers ändå kommer att optimera till GCN för konsolerna dom närmsta 5-åren och varför inte stoppa in mantle och vips så har du det ännu lättare att "porta" det utan prestanda förluster, och tänk den extra prestandan detta kan komma att ge, jag tror att det här kan ha varit en SJUKLIGT bra idé av AMD.

Dessutom var ju AMD tillfrågade om att skapa något sådant här så jag tror definitivt på detta, men jag undrar vad nVidia kommer snurra in i detta, dom känns inte som företaget som kommer beblanda sig med AMD's skapelser ifall dom vill vara kvar på PC marknaden.

Problemet sedan är ju när AMD får in GCN på hybrider, plattor, telefoner, whatever:)

PS4 och Xbox One har GCN, jag vet inte om även Wii U har det (det är ju en AMD-GPU där med, men...). Varken PS4 eller Xbox One har dock Mantle, åtminstone såvitt vi vet just nu. Jag har svårt att se att en konsol döpt efter DirectX skulle lägga till stöd för en konkurrent till DirectX och jag tror faktiskt inte heller att PS¤ kommer få Mantle-stöd, men det sistnämnda är mest en känsla jag har.

Ja, utvecklare lär optimera för PS4/Xbox One och därmed GCN vilket såklart är en stor vinst för AMD. Men så länge konsolerna inte har Mantle (vilket Xbox One som sagt var med stor sannolikhet inte får och jag tror inte heller på att PS4 får det) och Nvidia/Intel inte lägger till stöd för Mantle (vilket jag inte heller tror de gör) så är den marknad där det kan vara värt att använda Mantle alltså 20% av alla datorer. Känns inte värt om man frågar mig. Visst kanske den där siffran kan höjas något eftersom AMD kanske har större marknadsandel på speldatorer, men mer än 50% blir det ju inte.

Av Spetsen_nr11

Man måste ju ändå ha respekt för killen, han har ju precis som det står i artikeln varit en av huvudfigurerna inom Microsoft i 33 år. Oavsett vem som beslutade att han ska sluta är det ju inte konstigt att bli känslosam när man ska lämna något som varit en stor del av ens liv i 33 år. En stor del av personerna på det här forumet har förmodligen inte ens levt så länge...

Skrivet av jookeer:

Jisses vikket spektakel - påminner om religiösa väckelsemöten där stora egon upphöjer sig själva till odödliga helgon

Orka...

Om man faktiskt tittar på klippet så är det ju snarare så att Ballmer upphöjer de anställda till helgon än att han upphöjer sig själv...

Av Spetsen_nr11
Skrivet av SysGhost:

[Massa ord med betydelsen "folk har olika definition av hack"]

Att tappa respekten bara för att någon använder ett ord lite mer lösaktigt än du anser är rätt är väl ändå att ta i?
Ta det för vad det är. Allt är inte skrivet i sten och den absoluta och totala sanningen.

Jag är självklart medveten om att man kan ha olika definitioner av vad som är och inte är ett hack och jag skulle kunna skriva relativt långa utläggningar om ämnet, men det passar ju som du sa inte riktigt in här.

Jo, tappa respekten för någon är definitivt att ta i, det var en så kallad överdrift. Dock tappar jag faktiskt respekt för honom för varje gång han kallar det för ett hack. Inte som att jag slutar ha någon form av respekt för honom, men har svårt att se honom som en kunnig person inom området när han använder "hack" i den betydelsen.

Fast jag är ju omotiverat strikt när det gäller användandet av det ordet och trodde faktiskt att folk inom teknikvärlden var ganska överens om någon form av åtminstone grundläggande betydelse. Att bli kallad hacker av folk som inte har någon koll på "den världen" är jag van vid, trots att jag är oerhört negativ till alla former av hack.

Att tappa respekt för en persons kunskap inom ett område bara för att man använder ett ord felaktigt ser jag förresten inte alls något konstigt med. Skulle jag säga att jag köpt en ny hårddisk när jag köpt en SSD tror jag att sannolikheten att du skulle fråga mig om hjälp vid köp av ny dator skulle minska rejält (visserligen var väl sannolikheten noll redan innan men du förstår nog vad jag menar). Då säger jag ju något som är objektivt fel så liknelsen faller lite, men att kalla UTF-8 för ett hack är med min relativt flytande definition av ordet så fel att det nästan är lika fel som att kalla SSD för hårddisk.

Av Spetsen_nr11

Tror det här är en dålig idé av AMD. Den har definitivt varit kostsam och för att det ska löna sig krävs det att Mantle får ett stort genomslag. Vilket jag har svårt att se kommer hända, Nvidia borde rimligtvis ha noll intresse av att lägga till stöd för Mantle vilket skulle innebära att en stor del av datormarknaden blir utan stöd för Mantle vilket innebär att utvecklarna inte har någon större anledning att stödja det heller. Även om Nvidia skulle bestämma sig för att lägga till stöd kommer AMD ha en stor fördel och förmodligen alltid prestera bättre i Mantle-spel. Och det är inte bra för marknaden om en tillverkare har ett sådant övertag.

Den enda fördelen jag ser med det här är att det med stor sannolikhet höjer prestandan för de som faktiskt väljer att använda sig av det, men det vi verkligen behöver är ett API som är utvecklat endera av en helt fristående aktör eller allra helst någon form av grupp av företag som inkluderar de som kommer utnyttja API:t på ett eller annat sätt. En sådan grupp skulle framförallt behöva bestå av AMD, Nvidia, Intel och ARM (+Qualcomm, Texas Instruments etc.) för att det ska fungera bra med hårdvara. För mjukvarudelen skulle utvecklare av spel/grafikmotorer, operativsystem och dylikt behövas. Till exempel skulle man vilja ha med Microsoft, Apple, företagen bakom de största Unix-varianterna, EA, Epic, Valve med mera. Som av en slump råkar det finnas nästan en sådan grupp, kallad Khronos-gruppen. Nu har jag visserligen delvis valt företagen jag nämnt baserat på att de faktiskt är medlemmar, men av de jag nämnt är det endast Microsoft som saknas. Och eventuellt företagen bakom de största Unix-varianterna, har ingen koll på vilka dessa företag är. Khronos står bakom en mängd olika grejer, men det intressanta här är OpenGL.

Nu vet jag inte alls hur OpenGL är prestandamässigt jämfört med Direct3D, men ska det komma något vettigt alternativ till Direct3D tror jag det kommer komma från Khronos och det bästa som finns nu är OpenGL. Mantle har med stor sannolikhet högre prestanda än både OpenGL och Direct3D (om man kör AMD-GPU förstås) men det spelar liksom ingen roll om det inte används.

Av Spetsen_nr11

Jag vet att det här är en gammal åsikt på en gammal nyhet, men kan inte sluta hata namnen. Jag hade ju precis börjat lära mig att tycka om de gamla namnen och så ändrar de till det här? Verkar dessutom som att alla kallar kortet för 290X istället för R9 290X vilket ju visserligen verkar rätt rimligt eftersom det inte finns något annat 290X, men varför finns då R9 öht? Och varför R7/R9, vad hände med R8? Visserligen kör ju Intel något liknande med i3/i5/i7, men Intels namn på processorer gav jag upp med för länge sedan. Jag orkar inte... (För att undvika fanboy-skrik har jag inte fattat grejen med Nvidia och deras Ti-grejer heller, eller många andra tillverkares namngivning av produkter)

Lite mer on topic kanske så funderade jag på det där med "total minnesbandbredd på mer än 300 gigabyte per sekund". Jag vet extremt lite om grafikkort (förutom att de är specialfall av processorer, som jag har bättre koll på) men förstår inte vad man ska göra med en så hög minnesbandbredd. Jag tvekar inte alls på att det utnyttjas, men förstår inte hur. Någon som kan förklara?

Av Spetsen_nr11

UTF-8 är onekligen kung och borde bli allmän standard, men sådant går inte direkt snabbt... Teckenkodningen kom 1993, när webben inte alls var särskilt välutbyggd, men det var först 2008 som Google rapporterade att det blivit den vanligaste teckenkodningen för HTML-filer. Utan någon egentlig statistik vågar jag nog påstå att antalet HTML-filer som skapats sedan 1993 långt överskrider de som skapades innan dess. Faktum är att det nog till och med ligger en rejält tung vikt på 2000-talet till och med.

Måste dock klaga på killen i videon. Han vet uppenbarligen vad han pratar om och förklarar det hela på ett bra sätt, men när han upprepade gånger kallar UTF-8 för ett "hack" tappar man liksom respekten för honom. Kom igen, UTF-8 är INTE ett hack...

Av Spetsen_nr11

Till att börja med skulle jag knappast vilja kalla det här ett hack, men för att det ska vara något av ett säkerhetsproblem för folk som endera har medelkänslig data på telefonen eller som av annan anledning väldigt ogärna vill att någon ska kunna låsa upp ens telefon efter att ha stulit den tycker jag att det måste vara möjligt att:

På något sätt få tag på någons telefon och utan någon kunskap om ägaren låsa upp den.

Är detta möjligt? Ja, med den här metoden är det möjligt att helt enkelt kopiera fingeravtrycket från skärmen, där det ju för det mesta finns fingeravtryck (funny fact: på den ursprungliga videon där iPhone 5S "hackades" kunde man se tydliga fingeravtryck på skärmen, vilket ännu mer visade hur osäkert det är). Så det fungerar alltså, men det finns ett problem. Och det här är ett viktigt problem. Om du gör fem misslyckade försök kommer telefonen inte acceptera något fingeravtryck förrän den låsts upp med PIN-kod (åtminstone enligt den här bloggen). Eftersom man har åtta fingrar och två tummar finns det tio möjliga alternativ till vilket som är rätt finger att försöka låsa upp telefonen med. Däremot är det hyfsat rimligt att anta att man gärna vill låsa upp telefonen med samma finger som man använder till skärmen (jag skulle förmodligen använda höger tumme) vilket gör det snäppet mindre säkert. Dessutom kan man ju lagra flera fingeravtryck, vilket såklart minskar säkerheten.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det är en säkerhetsrisk att använda fingeravtryck om man har "medelkänslig" data. PIN-kod ser jag som säkrare eftersom det enda egentliga alternativet där är att gissa på ett av 10000 olika värden och eftersom telefonen inte accepterar hur många försök som helst blir sannolikheten att lyckas. Detta gäller om man inte hackat PIN-koden, men eftersom fingeravtryck inte är hackat tyckte jag man kunde utgå från att PIN-kod inte heller är det i jämförelsen. Det för mig dock in på nästa ämne, vad krävs för att jag ska anse att fingeravtrycksläsaren är hackad? Jo...

Det är möjligt att låsa upp en telefon med hjälp av något som har med fingeravtrycksläsaren att göra (kan vara den krypterade data den lagrar eller att man faktiskt använder läsaren som förväntat eller något annat) givet att telefonen är helt fri från fingeravtryck (alternativt bara har "falska" fingeravtryck på sig).

Detta är såvitt jag vet ännu inte möjligt, vilket innebär att jag inte skulle vilja hävda att den är hackad än. Jag skulle inte heller anse att den vore hackad om någon skulle försöka låsa upp någon annans telefon med en banan (givetvis bara exempel) och ha tur och lyckas. I så fall fungerar inte sensorn, vilket även det innebär en säkerhetsrisk, men inte att den är hackad.