Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av TobiasStockholm:

Absolut. I vände mest mellan jämförelsen investera i fastigheter med hävstång mot aktiemarknad utan hävstång. Blir lite att jämföra äpplen med päron.

Ja men på grund av risken för tvångsavyttring så kan du inte ha i närheten av samma hävstång på börsen (dvs 6,67x) om risken ska vara jämförbar. Det är nog ingen som låter en normal person låna 6-7 gånger insatt kapital för att investera heller.

Så i praktiken är det en jämförelse mot ingen eller förhållandevis liten hävstång som är den rimliga jämförelsen.

Sen är såklart frågan om man vill ha så hög hävstång oavsett för man tar såklart en stor risk. Men att få 10% mer nominellt på några års sikt är inte orimligt och med hävstången blir det rätt bra avkastning på investerade pengar.

Av Aktsu
Skrivet av TobiasStockholm:

Det går ju dock att låna med hävstång mot andra investeringar som börsen också, och få samma slags avkastning, om man är beredd att ta samma slags risk.

Lika stor hävstång på börsen kan dock medföra större risk eftersom vid nedgång av tillgångsvärdet så kan tillgångarna tvångsavyttras (om inte mer kapital skjuts till) vilket inte blir fallet med fastigheter. Investeringar i fastigheter är väl rätt bra på det sättet då även vid en hög hävstång kan man lättare vänta ut en dålig marknad.

Av Aktsu
Skrivet av robbankentor:

NCF är ett krav för Bankid och älsta Iphone med det är Iphone 7.. Det är väl det som är det stora problemet.

Min Ipad pro från 2018 kan inte han Bankid eftersom den saknar NFC.

För att lägga till bankid behövs ett pass eller id-kort med NFC

Beroende på bank så finns det funktionalitet för att dela mobilt bankid från mobilen till plattan, jag har Handelsbanken och då loggade jag bara in i Handelsbankens app på telefonen så gick det.

Av Aktsu

När moderbolaget införde en policy för hela koncernen så pratade jag med min chef och sa att ska jag sitta på plats 3 dagar i veckan så ska vi sänka mina mål med en tredjedel, då hade mitt resultat hamnat på samma nivå som kollegorna som älskar att vara på kontoret.

Så självklart kunde jag fortsätta sitta hemma på heltid om jag ville det, någon ska ju jobba för att företaget ska fungera.

Av Aktsu
Skrivet av Zemlan:

Har lite svårt för anekdotisk bevisföring som denna. Det leder liksom ingen vart. Finns folk med Nvidia som också stöter på patrull också så vart landar vi?

Om jag ska vara anekdotisk så har jag och polare både AMD och Nvidia och har alltid haft, vi har inga problem i några spel vi lirar. Så jag känner inte igen mig i problemen du lägger fram... Men jag förnekar dem ju inte. Klart de finns där. Bara för vi inte har problem betyder det ju inte att andra inte stöter på dem.

Sen om det i grunden ens är AMD/Nvidias fel eller SBS, udda konfigurationer när det gäller skärmar osv vem vet. Men det finns problem, ingen är förskonad från det.

Det är klart att det är anekdotisk bevisföring då det inte finns någon vettig statistik på det. Men för att AMD ska få större andel att köpa deras grafikkort är det nog folks uppfattning som de behöver ändra, för mig är det garanterat så att om jag ska faktiskt köpa AMD (och inte returnera) så måste det fungera minst lika bra som det Nvidia som satt där innan.

Om jag tar en dator som fungerar bra med ett Nvidia-kort och slänger in ett nytt AMD-kort (med omformatering) som ger problem på direkten som inte går att lösa är det klart jag blir missnöjd och lämnar tillbaka det, vilket är precis vad som hänt alla gånger jag gjort det. Jag är ändå så pass öppen att jag fortsätter testar mycket olika hårdvara men flera jag känner har gett upp och tar inte i AMDs grafikkort med tång längre just på grund av problem de haft.

Av Aktsu

När det då inte är någon direkt prisskillnad mellan 4080 Super och ett 7900 XTX är frågan varför jag ska välja AMD? Sämre stöd för ray tracing mm och de har ännu inte haft en längre perioder där de bevisat att de kan leverera drivrutiner som är lika stabila som Nvidia.

För det stora som stoppar mig från att köpa AMD är hur mycket jag tror på att deras drivrutiner fungerar. Fick ett infall för några år sedan och köpte ett 5700XT som pga drivrutinerna inte ens kunde driva runt CS:GO för att kortet klockade ner sig själv och hoppade mellan låg klock och hög klock av någon anledning. Verkade vara ett väldigt vanligt fel när jag läste runt på den tiden så kortet åkte tillbaka.

Av Aktsu
Skrivet av stefaneriksson123:

Oj, det låter inte alls bra!
Jag råkade tappa min iPhone endast 1 dygn efter inköp och då fick jag via Folksam hemförsäkring gå till en auktoriserad verkstad i Stockholm City. Men detta var säkert över 8-10 år sedan. Minns inte om det var mStore eller något annat.

Vore ju värdelöst att lämna in sin Macbook till någon b-verkstad, hur vet man att de ens använder orginaldelar.

Ja det verkar som de börjat använda GIAB de senaste åren för så var det inte när jag tecknade hemförsäkringen i Folksam för massa år sedan. GIAB hävdar att de inte lagar nya Appleprodukter med garanti själva utan skickar dem till ”Apple” och det verkar stämma för min telefon vad jag kan se (gick t.ex. att teckna AppleCare+ i X dagar extra efter den varit inne).

Problemet är att man inte vet vad de gör med telefonen och att de dessutom är en dålig mellanhand som bara förlänger tiden det tar att få den lagad och ökar riskerna att det blir missförstånd osv. Dvs är det ingen fördel alls för kunden utan bara många nackdelar. Hade jag haft If eller Trygg-Hansa så hade jag kunnat gå ned på stan och fått den lagad på någon dag direkt hos auktoriserad verkstad, med AppleCare+ kan Apple skicka en utbytesenhet direkt så du slipper vara utan telefon över huvud taget.

Av Aktsu

Tänk på att iaf Folksam samarbetar med ett riktigt uselt bolag (GIAB) som ska hantera alla skador på elektronik. Jag lyckades ha sönder min första telefon vilket pga Folksams samarbetspartner resulterade i att jag blev utan telefonen i två veckor. De skickade inte ut något vettigt emballage (vilket de skulle) utan jag fick stå för det själv och de lagade den inte ens ordentligt heller.

Så nu blir det AppleCare framöver iaf på viktiga enheter för att det går så pass mycket snabbare att få den fixad, sen får jag byta hemförsäkring från Folksam till bolag där man får gå direkt till auktoriserad verkstad.

Av Aktsu
Skrivet av SwedZi:

Ni som har förmånsbil, betalar företaget er biltvätt? Där jag jobbar får man stå för biltvätt själv vilket jag tycker är fel, krävs bil i tjänsten så ska företaget stå för underhåll av fordonet.

Om du med förmånsbil menar en tjänstebil som också används privat ser jag det som självklart att de står för biltvätt och jag har aldrig hört talas om att arbetsgivaren inte skulle gjort det. Har man däremot personalbil där man egentligen inte har användning av bilen i tjänsten utan får den istället för lön av sin arbetsgivare så vet jag flera som fått stå för tvätten själv.

Av Aktsu
Skrivet av Hazelberg:

Har i år klättrat över gränsen för statlig skatt och har därför funderat på löneväxling. Rent ekonomiskt har jag förstått att det är bättre, men nackdelen är att jag låser upp pengar som jag skulle kunna ha användning för nu i 40+ år, det får mig att tveka. Har även förstått att det finns risk för hög skatt på pensionen om man får riktigt hög pension, då har man ju inte sparat något alls på löneväxlingen i så fall. Men det är en väldigt svår kalkyl att göra gissar jag, då man måste veta skattegränserna om 40-50 år samt räkna ut hur mycket pension man kommer jobba ihop. Är det görbart eller får man helt enkelt gissa?

Det går att räkna ut vad pensionen blir i runda slängar, steg ett är att räkna ut den förväntade totalsumman i dagens penningvärde så kan man anta att gränsen för statlig skatt behålls på samma reella nivå som idag.

Av Aktsu

Har funderat på OLED men har kommit fram till att de måste nog lösa inbränningarna och ljusstyrkan först. Mycket arbete sker på min skärm och spelandet är ofta i 16:9 format i mitten på min ultrawide så på en OLED hade det blivit ojämnt slitage. Och eftersom ena väggen på kontoret är av glas i söderläge så är det ett ljust rum som kräver max ljusstyrka (och egentligen mer än så) även på min LCD.

Av Aktsu

Blev en 13” 256 GB med tangentbordet att ersätta min M1-variant med, ändå mycket bra saker som kom och den mycket lägre vikten är ju trevligt.

Av Aktsu
Skrivet av Daniel75:

Jag har svårt att förstå varför en bil måste ha 100 mils räckvidd ? För egen del stannar jag gärna och laddar en eller två gånger vid en längre tur, medan man förlägger ett toabesök, en fika eller bara en kort bensträckare. Att sitta och nöta 80 mil, tanka, nöta 40 mil till t ex är ju bara fånigt och man är stel och trött när man kommer fram. Vad har man sparat ? 45-60min på 8 timmars körning ?

Borträknat yrkeschaufförer och resande säljare ovan nu. De vill säkert ha 500 mils räckvidd el tank.

Förutom vissa specialfall som att man ofta drar husvagn eller liknande ser jag inte riktigt mening med den typen av räckvidd heller. Åker jag 50 mil kommer jag vilja stanna och åtminstone gå på toa och handla något att dricka, så att behöva stanna 10 minuter på den resan är inga problem, åker jag 80 mil vill jag stanna och äta på vägen.

Tycker man försöker lösa ett problem som inte finns egentligen, att satsa på effektivitet och laddhastigheter är enligt mig mycket viktigare då det gör att räckvidd per minut man stannar kan bli riktigt högt, och de flesta stannar faktiskt på sina resor.

Av Aktsu
Skrivet av mahava:

Om du tjänar över brytpunkten för statlig skatt så är det förmånligt , det bygger dock delvis på ett antagande att skatterna är kvar i samma system, enkelt blir det så att istället för betala ca 52% skatt nu så betalar du ca 32 procent när du sen tar ut din pension (mindre sanolikt att du får pension över brytpunkt) och undertiden så kan dessa oskattade pengar växa till sig, avdrag på 35% trumfar inte du betalat 52% vid uttag + den högre summan som får gotta till sig,

Tjänar du under brytpunkten lönar det sig dock inte och du kan tom förlora på det

OBS Förenklat

Som du säger måste man räkna på det för att se så man inte kommer över brytpunkten för statlig skatt på pensionen. Personen diskussionen först handlade om kommer förmodligen betala statlig skatt på en större del av sin framtida pension och då faller stor del av vitsen med att göra det om man inte räknar med att skatten kommer vara lägre i framtiden.

Av Aktsu
Skrivet av 0cool:

Observera särskilt klausulen "eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse"

Innebär inte det i klartext "Vi kan höja leasingavgiften för precis vilken anledning som helst"?

Om en handlare säger "Vi kunde inte förutse att Ford skulle sänka priset på Mach-E under leasingperioden med hela 150 000 kr, så vi ser oss tvungna att dubbla din leasingavgift" så är det alltså okej enligt den klausulen.

Du har helt rätt i att många andra avtal vi tecknar är kassa också (min favoritillustration om försäkringsavtal nedan ) men det måste väl ändå vara rätt att påpeka eländet och kämpa för en förbättring? Personligen tycker jag det är exakt såna frågor som politikerna är till för att styra upp.

Även om jag gärna fortsatt diskussionen så inser jag nog att vi börjar glida ifrån trådens ämne lite väl mycket så vi ska nog lägga ner den .

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Att säga att det är klart och tydligt framgår att det är rörlig ränta är väl en sanning med modifikation. Punkt 8 nämner massa olika saker scenarier där leasingkostnaden kan ändras, men det framgår absolut inte tydligt vad exakt detta är. Det pratas mycket om "ifall refinansiering av verksamheten eller kapitaltäckningen ändras", men vad betyder det för en vanlig lekman? Hur ska jag veta om de kör bundna lån, på 1 år, 2 år, 3 år, 1 månad, etc? Ingen vanlig lekman förstår innebörden av kapitaltäckning och hur det fungerar, men det förutsätts man ju då göra när man skriver på detta avtal.

Om man menar att leasingavgiften kommer att ändras varje månad till följd av upp- och nedgångar i marknadsräntan, så borde man skriva det tydligt, det borde liksom inte vara någon hemlighet. Nu håller man ju dock på och lindar in allt i massa omständliga skrivningar och termer som är gjorda för att kollra bort köparen, samtidigt som man blandar in massa "och" samt "eller" (med otydlig syftning) och hänvisningar till ändringar i lagstiftning, myndighetsbeslut och annat som "leasinggivaren" inte kan förutsätta. Absolut, man kan inte förutse om lagstiftningen ändras, men menar man att man inte heller kan förutse att räntan skulle ändras? Visst, man vet inte hur räntan kommer ändras, men att räntan skulle ligga helt stilla under hela leasingperioden faller på sin egen orimlighet, om man nu inte kör bundna lån, men det har konsumenten ingen som helst insyn i...

<Uppladdad bildlänk>

Sedan är det inte helt säkert att denna version av dokument är samma som den som KO har haft som grund, även om de förefaller vara lika.

Det står ju uttryckligen detta:

Citat:

Om räntan på den penningmarknad där Leasegivaren refinansierar sin verksamhet ändras, om Leasegivarens upplåningskostnader ändras eller om Leasegivarens kostnadsbild ändras som en följd av lagstiftning, kreditpolitisk åtgärd eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse när avtalet ingicks äger Leasegivaren rätt att ändra leasingavgiften.

Tycker det är ren och skär svenska som tydligt säger att om räntan som DNB betalar ändras så kan även leasingavgiften leasingtagaren betalar ändras, det finns alltså ingenting som gör att man enligt avtalet kan anta att räntekomponenten är fast. Man får inte förklarat helt hur räntekomponenten kommer röra sig men man kan iaf dra slutsatsen att räntan inte är fast och då kan den såklart röra på sig.

Sen kan jag hålla med om att det vore trevligt om de även förmedlade vilken räntekänslighet leasingavgiften har (eller vilken ränta man börjar på osv) så att man kan veta hur stor del av leasingavgiften som består av ränta, som det är nu får man räkna ut ett estimat av det själv istället vilket inte är speciellt svårt men det blir ju inte exakt även om man kan komma hyfsat nära.

Men generellt ser jag inte hur detta avtal skiljer sig från alla andra avtal vi har här i världen, allt från försäkringar, bankavtal, kreditkortsavtal, hyresavtal, köpeavtal, avtal för mobilabonnemang osv. Får ju till och med allmänna villkor att läsa när man får en offert från någon som ska komma och installera något hemma.

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Du kan för all del bedriva anekdotisk bevisföring om vad du minns om avtalet för 5 år sedan, men i det här fallet väljer jag nog att tro på vad KO skriver i sin stämningsansökan.

<Uppladdad bildlänk>

Man tycks dessutom ha skrivit in att även om man avtalat om fast månadsavgift, så kan DNB ändra avgiften utan förbehåll...
<Uppladdad bildlänk>

Så i praktiken säger avtalet att de kan 10-dubbla avgiften om de känner för det.

Man bör absolut läsa igenom avtal man skriver under, men det är inte heller tillåtet att skriva lagvidriga och otydliga avtal. Det hade nästan varit omöjligt att verka i ett samhälle om man måste läsa igenom varenda avtal, villkor och EULA till punkt och pricka, annars riskera att man bli riktigt bränd.

Det måste finnas en medelväg, där avtal ska vara tydliga och skäliga, och användaren/köparen ska läsa och förstå dessa avtal. Har man tydliga och skäliga villkor som köparen inte läser, och blir förvånad över något avtalsvillkor, så ligger det givetvis bara köparen i fatet. Men om man har oskäliga villkor, skriver vagt och otydligt så man nästintill behöver ett juridiskt team med sig för att gå igenom avtalet, så är fel på avtalet.

Själv är jag inte så intresserad av vad ena parten i ett mål tycker, klart de tycker att de själva har rätt. Jag testade att googla och fick fram avtalet nedan som är liknande det som jag kikade på och verkar vara DNBs standard från maj 2020, men jag kollade på avtalet innan maj 2020.

Så jag kom ihåg rätt bra ändå då det framgår klart och tydligt under punkt 8. i de allmänna villkoren att räntan är rörlig. Och det verkar vara samma avtal som avses eftersom din andra bild har ett exakt citat från den punkten och den första bilden refererar till något som finns i avtalet också. Då kan jag inte tycka det är otydligt eller oskäligt direkt då det är väldigt tydligt vad som gäller.

https://assets.ctfassets.net/ws70gtjgeqb2/1zufZ54AFQ4cVkwOuRk...

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Jag förstod det som att huvudproblemet var att man med texten "månadskostnad är fn xxxx", och med det menade att det således rörde sig om en rörlig månadskostnad, utan att närmare specificera i vilka scenarier kostnaden kunde ändras. Detta i kombination med att övrig marknadsföring indikerade fast månadskostnad gör ju att det är väldigt illa.

Visst bör man läsa igenom avtal man signerar, men att få en PDF på 25-30 sidor i näven när man hämtar ut sin bil, där det enda som indikerar att det rör sig om en rörlig kostnad är det som jag nämner ovan, är nog inget gemene man snappar upp. Så jag har stor förståelse för att KO driver detta fall. Nu har jag inte läst avtalet i sig självt, men sett en del av KOs stämningsansökan där de lägger fram sina argument.

Jag har faktiskt kollat på privatleasingavtal med just DNB för typ 4-5 år sedan när jag kollade på hur jag skulle finansiera en bil och det framgick klart och tydligt att räntan kunde ändras och det var inga 25-30 sidor man behövde läsa för att se det utan det stod i de allmänna villkoren under punkten som berörde leasingavgiften, precis där man förväntar sig att det ska stå. Jag kommer ihåg det för det var vad som fick mig att köpa den bilen med lån istället för att privatleasa.

Men som jag sa, så kan marknadsföring, bilförsäljare och annat agerat missledande och det ska man såklart sätta dit. Men att det varit missledande är ju inte ett problem med rörlig ränta på privatleasing utan att man framställt det felaktigt.

Och ja, jag läser igenom det viktiga i alla avtal jag skriver under innan jag sätter min kråka på det, för det ser jag som självklart att man gör

Av Aktsu
Skrivet av MrWIB:

Hur tänker ni nu?
Måste ett företag köra ful-avtal med sina kunder eftersom de inte håller på med välgörenhet?

Enligt konsumetverket är ett fast pris avtal, just ett fast pris avtal, inget som kan ändras (utan att redovisa varför dessutom) lite hur som helst.

Jag har fast pris på olika avtal som löper under ett eller flera år, inget av dessa har någonsin ändrats.
Varför skulle Leasinföretag behöva ha rörliga "fast pris" avtal.

Och som du @Aktsu sedan skriver i nästa inlägg, företagen kan ju köra kampanj för att få ut bilar/produkter.
Blir dessa kampanjer subventionerade av andra kunder då, eftersom företag inte bedriver välgörenhet?

Sen är väl frågan huruvida leasing är bra eller dåligt nått som inte riktigt hör hemma i denna diskussionen.

Vad är det för ful-avtal? Det står ju i villkoren huruvida det är ett pris som kan ändras eller inte, sedan kan aktörer såklart marknadsföra det felaktigt men det har ju ingenting med fast ränta att göra utan är ett problem i hur man framställt produkten. Sedan ser jag det som självklart att man läser igenom villkoren innan man skriver under och då vet man ju vad man skriver under.

Om priset ska bli fast på riktigt krävs det att räntan är fast vilket historiskt varit dyrare i fler fall än att den är rörlig, det vill säga så förväntar man sig att priset på leasingen över tid blir högre om räntan är fast jämfört med rörlig. Det är såklart okej att vilja ha det så men jag tycker inte det vore bra att ha det tvingande att använda en metod som man förväntar sig blir dyrare, om jag skulle privatleasa så skulle jag vilja ha rörlig ränta.

Av Aktsu
Skrivet av martinot:

Har man inte råd att spara ihop 100% till en bil (kan man, så blir det alltid billigare i längden att undvika lån), så skulle jag rekommendera en kombination av kontant/billån framför privatleasing.

Det går inte att säga att det alltid blir billigare att undvika lån eller leasing, i perioder har vissa modeller varit klart billigare via privatleasing ifall tillverkaren vill trycka ut en specifik modell av olika anledningar. Har funnits riktigt bra erbjudanden på just privatleasing ibland som inte har gått att slå vid köp.

Har sett många sådana där om man justerade för försäkring och ränta så blev det väldigt lite kvar till värdeminskning, rådde min mor att ta sådana i två omgångar när de ”reades ut” och när leasingtiden hade gått så visade det sig att det hade varit dubbelt så dyrt att köpa den givet den värdeminskning som var.

Så man bör analysera marknaden för den modell man är ute efter och se vad för priser man kan få på de olika alternativen, ibland uppstår situationer man kan dra nytta av.