Det kan snart bli global brist på Nvidias Geforce RTX 4000-grafikkort, särskilt serierna RTX 4070 och 4060, med potentiella prisökningar som följd. Det skriver Wccf Tech, som bland annat baserar informationen på rapporter från olika aktörer inom leveranskedjan.

Enligt uppgifterna har Nvidia valt att drastiskt minska produktionen, och bristen kan börja märkas på marknaden så snart som nästa månad.

Det finns olika teorier om vad orsakerna är. En handlar om Nvidias fokus på AI. Det har lett till att tillverkare som TSMC har flyttat sina produktionsanläggningar för att tillgodose marknadens behov av AI-produkter och i samband med det minskat produktionen av komponenter till grafikkort i RTX 4000-serien.

Det finns också rapporter om fördröjda leveranser av GDDR6X-minnen på grund av kvalitetsproblem, vilket har skapat flaskhalsar i produktionen.

Eftersom Nvidia sägs vilja undvika att skapa ett lageröverskott, något som hände med RTX 3000-serien, är en annan teori att man helt enkelt minskar produktionen för att hålla jämna steg med minskad efterfrågan.

Med nästa generations grafikkort på gång vill man säkerställa att man inte sitter på stora mängder osålda exemplar när efterfrågan skiftar till den nya RTX 5000-serien, som dock inte ser ut att visas upp förrän 2025.