Apple har släppt nya betaversioner av IOS, Mac OS och Ipad OS. Utöver buggfixar ingår några mindre nyheter, bland annat en spännande nyhet i den inbyggda webbläsaren Safari, rapporterar Macrumors.

Funktionen kallas distraktionskontroll, eller Distraction Control på engelska, och gör det möjligt att ta bort enstaka element på webbplatser. Användaren aktiverar funktionen och kan sedan helt enkelt trycka eller klicka på ett störande element för att dölja det. Tanken är att till exempel kunna ta bort kakförfrågningar utan att svara.

Apple säger att funktionen inte fungerar som ett slags reklamblockerare, då element som uppdateras ofta inte kommer fortsätta vara dolda. Det fungerar dock för att tillfälligt ta bort reklam som exempelvis ligger över innehållet på en sida och inte försvinner trots att användaren trycker på en kryssknapp – något som inte är direkt ovanligt. Tekniken påminner om userscripts, men kräver inga förkunskaper eller kodande.

Webbläsaren kommer ihåg borttagna element på en sida till senare besök till samma webbplats, men inställningarna synkar inte mellan olika enheter, åtminstone inte till att börja med.

Safari har med drygt 18 procent en betydligt högre andel av marknaden än någon annan webbläsare utöver jätten Chrome. Det beror mest på att den är standard på Iphone och Ipad, och med en egen html-motor bidrar den till att webbutvecklare måste hålla sig till webbstandarder istället för att enbart utveckla mot Chrome.